Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   40 / 62
(#) Dr Endugu hozzászólása Júl 18, 2011 /
 
Most csináltam először dual-mono kivitelben végfokot. Ebben az esetben a készülékházhoz földeljem mind a két fégfokot, vagy csak az egyiket?
(#) Dr Endugu válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Bocsi a kérdést elhamarkodtam! Megnéztem KDMester leírását: ott az ábrán látszik, hogy a két csatorna teljesen független, egyedül a bemeneti/kisjelű föld van közösítve.
(#) paszulycsi válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Én viszont valszeg benéztem, mert nem közösítettem a bemeneti GND-ket és a fémházat (az én esetemben az alaplapot) egymással.
Az alkoto-féle huzalozási rajzot követtem, ami jó is volt a deszka-modelnél, de a dobozosnál már ezek szerint nem - pláne, hogy nem is dual-monohoz készült...
Szóval úgy néz ki, hogy sikerül futnom ismét egy fölös kört - a sokadik után.
Ma már nem tudok utána járni, de holnap mindenképpen...

De akárhogy is lesz, köszönöm már most Mindenki eddigi hozzászólásait!
(#) rolitechno válasza paszulycsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Attól hogy nem dual mono a panel ,még át lehet alakítani 1-2 áthidalással a panel alján stb...a többi is megoldható utólag szóval
(#) Alkotó válasza paszulycsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Idézet:
„Az Alkoto-féle huzalozási rajzot követtem”

Az kimondottan a "függetlenül" táplált elrendezésű huzalozáshoz készült (duál-monó). Csak annyiban más mint a "szokásos", hogy szerintem egy nagyobb trafó két tekercsrendszerrel, lényegesen jobb mint két kisebb trafó.
(#) paszulycsi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Bocsánat az elírásért!
Az Alkotó-féle rajzot nem állt szándékomban bármilyen módon kritizálni, mivel - ahogy lentebb írtam is - annak alapján jól működött az erősítőm majd egy éven keresztül.
Eredetileg nekem is egy trafóm volt, de volt szerencsém hozzájutni két erősebb példányhoz pár hónapja, így teljes dual-monót tudtam/tudnék építeni.
De valamit muszáj módosítanom a huzalozáson, mert a régi verzióval gerjed a dobozolás után.
(#) Dr Endugu hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Hatalmas problémám van!
Sehol egy zárlat, elkötés, az alkatrészek pozíciói jók, de füstöl egy ellenállás! A TIP122 kollektorkörében lévő 68R, rajzon R23. Mi okozhatja?
(#) Dr Endugu válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Beépített állapotban a tranzisztorok is jónak tűnnek multiméterrel rámérve... Nem értem...
(#) Zupp87 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Azon a 68 ohmoson mértél feszültséget? Az MJL nyitófeszültsége körül (0,7V) kell lennie. Ha ennél nagyobb, akkor bizony rendesen kinyitja azt az oldali végtranzisztort, és akkor a kimeneti feszültség is elmászik. Ofszetet és nyugáramot beállítottad? Más nem melegszik? Én kiszedném a TIP-et, és kimérném külön.
(#) Dr Endugu válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Mérni nem mertem mert az ellenállat felizzott, elégett. Bekapcsolás után 2-3 másodperccel. Csere után újra. Kimeneten 2V DC, nyugiáramot nem mértem.
(#) Dr Endugu hozzászólása Júl 20, 2011 /
 
Megtaláltuk a hiba okát! Nyitva felejtettem a bemeneteket. Rövidrezárt bemenettel minden az előirtak szerint működött. De ennyit számítson ez, hogy a rövidzár nélkül annyira elbillen, hogy elér az egyik ellenállás. Mi történik, ha megszakad a hangerőszabályzó potméter? Fura.
(#) Zupp87 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Nyitott bemenetnél olyankor az gerjedés szokott lenni. Szerintem itt is az okozta ezt a jelenséget.
(#) Alkotó válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Más is lesz ott szerintem.
A nyitott bemenet csak egy szófordulat, hiszen az se NYITOTT, mert ott van R1 47k-ja, ami azért megfogja.
A rövidrezárás inkább a zajok okának kiderítésénél kap értelmet.
(#) Dr Endugu válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Ma addig jutottam, hogy lezárt bemenettel nem ég el az ellenállás. Holnap folytatom a kutakodást. Mi baj lehet, ha minden a rajz ér építési leírás szerint van megcsinálva, mégis gerjed? Mit tudok kezdeni a gerjedéssel? Egyébként az offsetet és a nyugalmiáramot beállítottam. Nincs szkópom, csak 2 multiméterem.
(#) rolitechno válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Tegyél fel jó képeket...a panel aljáról is és akkor jobban beindul mindenki fantáziája
(#) Dr Endugu válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Lehet-e a gerjedés okozója az, hogy nem építettem be a felülvágó szűrőt? (R2/C13) Most visszatettem. Egyébként ezt a megoldást KD Mester javasolta, hogy a felülvágó a hangerőpoti előtt legyen. Mivel potméter nincs még beépítve így ez kimaradt. Most visszaforrasztottam jön a próba! A képekkel kapcsolatban bárkinek ötlete van szóljon! Köszi!
(#) ethosz2 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
A kimeneten megjelenő jel kapacitív úton, nyitott bemenetnél visszajut és nagyfrekvenciás gerjedést okoz, ha nincs bemeneti szűrő. Főleg, ha nincs GND-re kötve a hűtőborda. Ezért kell mindenképpen! a bemeneti szűrő.
(#) Alkotó válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Ha R2-t kihagytad, akkor a helyét rövidre zártad? E nélkül valóban libeg a tranyók bázisa.
(#) Dr Endugu válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Természetesen rövidre zártam, 470pF-ot kiforrasztottam. Mindjárt újra összeszerelem és kipróbálom!
(#) Dr Endugu válasza ethosz2 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Sajnos nem volt bekapcsoláskor földelve a hűtőborda, sem rövidre zárva a bemenet...
(#) Dr Endugu válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Na beállítottam a kimeneti DC-t kb 10 mV körülire, a nyugalmi áramot meg 75 mA-re, ami felment 15 perc után 100 mA-ra. Egyenáramúlag jónak tűnik... Itt látható a sztereó B5 félig készen. Már csak a bemenetválasztót, meg a hangerőszabályzó potit kell bekötni. Kimenetre lehet hogy teszek egy hangszóróvédelmet.

P1160585.JPG
    
(#) rolitechno válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
A szép hangú zöld ERO kondi kicsit pazarlás a szűrőben, azt inkább csatolónak vagy hangváltóba raknám. Egyébként látszik hogy minden megvan ami kell Kivéve a védelmet, ami koppanásgátló is...
(#) Zupp87 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Én jártam úgy kompozit-darlingtonos végfokkal, hogy a borda nem volt leföldelve.. kint az asztalon semmi gondja sem volt, fém dobozba építve azonban egyből begerjedt, és gyanítom, hogy ugyanez az elbillenés volt nekem is.. csak időm sem volt kimérni, mert nálam meg úgy csattant el az egyik végtranzisztor, mint akinek kötelező.. Kompozit-darlingtonnál meg ugyebár a tranyók füle a kollektor, ami (szinte) a kimenet is egyben, ez okozhat kapacitív visszahatást.
(#) Dr Endugu hozzászólása Júl 21, 2011 /
 
Még egy kérdés! Hol földeljem a bemenetet, ha 4 sztereo bemenő jel van? A bemenet után közösítsem mindet és egy pontban csavarozzam a készülékházhoz, vagy egyenként a földeket a készülékházhoz? Mi a jó megoldás több bemenetnél? Most az RCA bemenetek el vannak szigetelve a készülékháztól.
(#) Zupp87 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Legyenek is elszigetelve. A közösített bemeneteket sztereó felépítés esetén a csillagpontba kell kötni.

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/a_b5_vegerosito.html?pg=5

Dual mono kivitelezés esetén kell a készülékházhoz földelni a bemeneteket.
(#) Dr Endugu válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Minden működik rendesen a B5-ön! Nagyon szépen szól, pedig ma az alvó gyerek miatt csak kisebb hangerőn Iphonéról tudtam egyelőre meghallgatni (audiofilek kedvence az Iphone! Max hangerőn is csak alig hallható a végfok zaja, az is csak a hangfalra hajolva. Mindenkinek köszönöm a segítséget!
(#) Zupp87 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
A végfok zaját én nullára tekert potméternél szoktam nézni. Max hangerőn szerintem az iPod zaja hallatszik be. Egyébként szerintem egy végfok önmagában ha közel hajolva hallható zajt termel, az már rég rossz. Legutolsó ilyen, hallható saját zajú erősítőm egy TBA810 volt A mostani végfokom fejhallgatóval próbálva sem produkál önmaga hallható zajt. (Annyira meg azért nem rossz a fülem )
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Hogy érted hogy nullára? Nulla ellenállásra vagy minimum hangerőre? (teljesen feltekerve nekem is hallani halk nem 50Hz es SZ hangú zajt)
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Minimum hangerőre.. tehát amikor úgymond leföldeli a csúszka a bemenetet. Az a jó, ha úgy kb. semmit sem hallassz még nagyon közelről sem a hangfalakból.
(#) Alkotó hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Zaj biztosan van. Az más kérdés, hogy ez a hallásküszöbhöz képest mekkora. Általában rövidrezárt bemenettel (poti lehalkítva), ez valóban éppen a hallhatóság határán mozog.
A jó erősítőkre éppen az a jellemző, hogy ha feltekerik a hangerőt, akkor nem "brummja" van, hanem halk "ssss". Az én B5-ömön ez annyira halk, hogy nagyon kell rá figyelni, hogy meg lehessen hallani, de hallható!
Következő: »»   40 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem