Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok (lehet nem ide tartozó téma akkor elnézést kérek) 600wattos vagy nagyobb szünetmentes tápegységet lehetne e szerintetek üzemeltetni áramkimaradás esetén huzamosabb ideig persze nagyobb akkumulátorokkal? válaszotokat előre is nagyon köszönöm!
A szekunder rézkeresztmetszet az nem kicsi, kb. 2-2,5mm lehet átmérőben, de a vaskeresztmetszetet eltaláltad, mert az elég vékonynak tűnik a méretéhez képest (egy kicsit melegedett is, de nem vészesen). De még a hatásfoka meg teljesítménye sem annyira rossz ahhoz képest, hogy 600Ft-ba került. De emlékeim szerint a nagy 400W-osnak (~10kg) meg még rosszabb lehet a hatásfoka, mert már üresen is a hálózatból vagy 50W teljesítményt zabált, ha nem többet. Szóval jelen esetben nem biztos, hogy a nagyobb trafó nagyobb hatásfokkal dolgozik. Én még nem is igazán találkoztam 90% fölötti hatásfokú trafóval.
A primer oldal egyébként fogyasztásmérővel lett mérve, és nem ugyanazzal a műszerrel. Tehát hiba lehetőség fenn állhat. Más: Van itthon még egy kis nyák trafóm (2x12 V; 5,5VA) és ehhez szeretnék építeni valami kis stabilizátort (minél egyszerűbbet). Az üresjárási feszültsége: 2x17,8V 430mA-rel megterhelve pedig 12V-ra esik le. Kísérleti célokra kellene, mondjuk próbapanelhoz. Szimmetrikus lenne a táp és úgy szeretném megoldani, hogy mind a két oldalt 0V-tól lehessen szabályozni elég precízen ameddig csak lehet. Ehhez tudtok ajánlani valami cél IC-t? Max.1,5-2A kellene, jó lenne soros tranzisztor nélkül megoldani. Ide is valami Low-Drop-os cucc kellene, hogy minél kevesebbet fogyasszon az elektronika, és akkor ez is Schottky diódákkal lenne megfűszerezve. Valami csavargathatós áramkorlát sem ártana bele, meg rövidzár védelem. Meg úgy szeretném megoldani, hogy a két csatornát sorosan és párhuzamosan is össze lehetne kapcsolni a nagyobb feszültség ill. áram érdekében. Ezen felül lenne még benne egy 5V-os stabil feszültség is. A kapcsolgatást már szerintem megtudnám oldani, csak egy ilyen 0V-ról szabályozható Low-Drop-os IC kellene, ha létezik. Valakinek van ötlete?
Ha a trafód üresjáratban 50 W -ot fogyaszt, akkor ott valami baj van. Ha gyári, akkor valószínűleg menetzárlatos, ha készített, akkor rosszul lett méretezve, vagy mindkettő. A trafó még terhelve sem melegedhet túlzottan, de üresjáratban egyáltalán nem. Egyébként egy trafónak bőven 90 % felett kellene lennie a hatásfoknak, talán kivéve az igen pici, és alul méretezett dugasztáp trafókat.
Azért arra figyelj a trafó kiválasztásánál, hogy megfelelő teljesítményű legyen, vagy inkább nagyobb, mint feltétlen szükséges
Jól mondod, ott valami nem stimmel. A trafókat 30-50%-al méretezik túl általában.
Én is tudom, de ez van. Gyári a trafó, kb. 30 éves lehet. Lehet kiszáradt volna?
De a feszültségeket leadta rendesen, elég nagy áram mellett is. A primer fogyasztását még akkor multiméterrel mértem és ha jól emlékszem bőven 100mA felett volt az áramfelvétel. De hagyjuk most a nagyot, foglalkozzunk inkább a kicsivel. 0V-tól szabályozható low-drop-os stab. IC-tud valaki? Vagy átlehet alakítani egy olyat ami 1,25V-tól szabályoz? Vagy 723-as menjen bele? Bár az szerintem sokat fogyasztana, nem lenne elég neki a +1V különbség.
A dugaszos fogyasztásmérő nem igazán alkalmas az üresjárati teljesítmény mérésére. A cosFi értékében sem nagyon lehet megbízni. A trafó hatásfokát különben sem üresjáratra számolják, hanem névleges terhelésen. 100 W-tól fölfelé már 90% vagy több a hatásfok.
A nagyfeszültségű egyenirányítók (3508 = 800 V) belső ellenállása általában nagyobb, mint a kimondottan nagy áram, kis feszültségre készült típusoknak. De azoknál is előfordulhat, hogy a névleges áramon diódánként 1,4-2 V a feszültségesés. A tervezett tápjaid sorban működnek, hiszen eleve úgy kell kialakítani középkivezetésű trafónál, de ebből párhuzamos kapcsolást nem alakíthatsz ki. Legfeljebb, ha a nyáktrafó nem középkivezetéses, hanem utólag kell összedrótozni. Egy-egy kép nagyon sokat segíthet. A válaszoló nem kényszerül visszakérdezni vagy totózni, egyből látja, miről van szó.
A műszer cosfi-re 1-et mutatott, mikor ohmosan megterheltem a szekundert. Ohmos terheléseknél (izzólámpa) meg elég pontosan méri a felvett teljesítményt. Nem ohmos terhelésnél meg nem tudom, nincs mivel hitelesítenem a cosfi-t.
A nyák transzformátorom szekundere 4 vezetékes, tehát két független transzformátor van benne (a primer is 2x110V-os), tehát lehet párhuzamosítani őket. Meg rá van rajzolva egy biztosíték is T 50mA felirattal. Ez most azt jelenti, hogy bele van építve, vagy nekem kellene hozzá tenni egyet? Ha az előbbi, akkor rövidzár védelem nem árt, mert ha az kiég, akkor mehet a kukába. Idézet: „De emlékeim szerint a nagy 400W-osnak (~10kg) meg még rosszabb lehet a hatásfoka, mert már üresen is a hálózatból vagy 50W teljesítményt zabált, ha nem többet.” A nyák trafóban nincs biztosíték, ekkora értéket kell elékötni. Két független szekunderrel egyszerű dolgod van. Két egyforma táp, aztán kötheted, ahogy akarod.
Akkor megnyugodtam. De az idézet nem tudom, hogy jött ide.
Csak gondolom fázishelyesen kell összekötni, mert fordítva tönkremehet. Ezt, hogy tudnám megállapítani?
A nyák trafók úgy készültek, hogy a két primer, meg a két szekunder tekercs kivezetéseit a középső kivezetéseknél összekötve sorban lesznek, fázishelyesen.
Idézet: „De az idézet nem tudom, hogy jött ide.” Hiszen te írtad: (#1005050) maestro Idézet: „gondolom fázishelyesen kell összekötni,” A szekunder tekercseket nem kell összekötni. Külön-külön kell egyenirányítani, szűrni... Utána a két független stabil tápocskát kötheted, ahogy akarod. A párhuzamos kötésnél vigyázni kell, mert azt nem nagyon szeretik, csak ha pontosan egyforma a két stab. kimenő feszültsége és karakterisztikája.
Csak az volt a furcsa, hogy idéztél, közben meg arra nem írtál semmit.
Mondjuk az is igaz, hogy az egyenfeszültséget párhuzamosítom. Köszi.
Üdv újra!
Ehhez hasonló Ultra Low-Drop-os szabályozható tápegység IC-t nem tudtok ajánlani? Ez nagyon is jó lenne egy soros tranzisztorral megfejelve, csak az a probléma, hogy a max. bemeneti feszültsége 16V és nekem üresjárásban a váltakozó feszültség 17V felett van egy kicsivel. Terhelve 12V-ra megy le a feszültség. Mondjuk jobb lenne, ha nem csak 15V-ig lehetne szabályozni, hanem egy kicsit tovább is, meg túlságosan drága sem lenne (drága: 4-500Ft) nem úgy mint az LM 1085 IT-ADJ NOPB, mert több darab kellene belőle. A trafó mint már említettem 2x12V@5,5VA-es és a lehető legtöbb áramot szeretném kicsikarni belőle. Előre is köszönök minden segítséget!
Sziasztok!
Szeretnék egy stabilizált 12V-os tápot készíteni 3A-es terhelésre. A trafó egyenirányítatlanul 12V-ot ad le, egyenirányítva,szűrve,pufferelve 18,5V lesz. Rápillantana valaki, hogy a mellékelt kapcsolás jó-e (esetleges hibák, valami nem kell bele vagy épp hiányzik, nem megfelelő értékek...stb.). Köszi szépen! Üdv.
Ha 3 Amperre szeretnéd használni akkor a C3 értéke 4700µF legyen .
Annak muszáj annyinak lennie? Csupán azért kérdezem, mert az egyenirányításnál, már van 2db 2200µF elko.
Attól függ, hogy mire fogod használni. Ha valami olyan dolgot akarsz vele megtáplálni, ami simább tápfeszt igényel, akkor ajánlott még egy 2200µF-os kondit bekötni, de 4700µF nem ártana, viszont szerintem nem C3-at kéne módosítani, hanem a jelenlegi pufferekkel kéne párhuzamosan kötni
Igazándiból egy univerzális tápnak szánnám, amit elég sok mindenre tudnék használni. Tulajdonképpen olyasmikre gondoltam, mint: 12V-ot igénylő áramkörök,coolerek,erősítők, de akár izzók kipróbálása.
Hát akkor viszont nem ártana még 1 plusz pufferkondi.
Sziasztok!
A kérdést nem akartam a labortáp topikba tenni mert ez azért nem egy olyan szintű kapcsolás. Mellékeltem egy +-12 +-5 és +3V-os egyszerű tápegység NYÁK tervét. A kérdésem csak az lenne, hogy nem-e okozhat gondot, zavart a kimeneteken, hogy a GND ág eléggé "körbeveszi" a trafót (földhurokra gondolok). Vagy itt még nincs túlzott jelentősége? Ki lesz még egészítve áganként 1-1 biztosítékkal, komolyabb áramkorlát sajnos egyelőre nem lesz benne mert gyorsan kellene a cucc és még (ki) kell találnom valami jó áramkorlátozó kapcsolást. Köszi!
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy tápegységet ami stabil 12V 1A és stabil 5V 200mA-t tud leadni, de az a baj, hogy csak egy 2x9V / 2x1.2A trafóm van hozzá. Arra gondoltam, hogy 1x9-ről hajtanám a 7805-öt és 2x9-ről a 7812-t. A fő problémám az, hogy a 9V AC-ből kb. 12V DC lesz és a 18V AC-ből kb. 24V DC lesz, egyenirányítás és szűrés után, ami elég sok a 7812 és 7805 stab kockákhoz. Nagyon fognak melegedni. Nincs valakinek ötlete, hogyan tudnám csökkenteni a bemenő feszt a staboknak, hogy kevesebbet kelljen elfűteniük. Vagy tegyem fel egy 2kg-os hűtőbordára?
Hello!
Analóg disszipatív módban mindenképpen el kel fűteni a teljesítményt. Esetleg egy soros ellenállást is alkalmazhatsz a 12V-os stabi előtt. Akkor nem a hűtőbordának kell az összes teljesítményt elvinni. (pld. 8ohm/10W) De mielőtt belefogsz, próbáld meg 9V-ról is, mert lehet a trafó feszültségesése olyan magas, hogy neccesen, de kijöhet a 12V. Ha a DC 15V meg lesz egyenirányítás után. Ha a két 9V-ot párhuzamosan kötöd, akkor csak fele terhelés lesz, mint amit a trafó elvisz. Így feszültségesése is kisebb lehet. Másik megoldás, kapcsolóüzemű stabi. üdv! proli007
Sziasztok!
Előre mondom nem értek ehhez, ha valami hülyeséget mondok, kérlek javítsatok ki. Van egy Blaupunkt BEB 60 autóba való equlizerem(Lent kép). Kicsit utána néztem, és valószínű, hogy erősítő is egyben. Nos, ezt otthonra szeretném bekötni, mivel tönkre ment az erősítőm.Amíg nem csinálom meg, addig ezt szeretném beüzemelni. Ehhez, ha jól tudom, kell egy adapter, DC 12V-os. Ugye ez váltó áram. Vettem egy egyenirányító diódát.(Lent van róla kép) Ahhoz kéne nekem segítség, hogy az adaptert, és a diódát hogy hozzam össze, hogy lakásban működjön az autóba való equlizer/erősítő. Előre is kösz, Laci
Hello!
Ha az adapteredre DC 12 V van írva, akkor az egyenáramot szolgáltat.Nem kell semmilyen dióda hozzá.Csak a megfelelő polaritásra kell ügyelned, ha rákötöd a magnóra. Esetleg tudnál az adapteredről képet készíteni mielőtt rákötöd , hogy láthassuk az adatait?
Most nem tudok, nem találom sehol azt az adaptert, majd holnap megnézem a garázsban. De még keresek, ha találok, írok.
Végülis a polaritás, nem számít, ahhoz értek.Egyedül, a diódás megoldás érdekelt, hogy azt hogy tudom bekötni, de ha nem kell, akkor nem. Köszönöm a gyors választ, ha van valami gond, akkor írok.
Hello!
A dióda (Greatz egyenirányító) nem egy nagy kaland, mert ha megnézed, a két AC-val jelzett lábra kötöd a váltófeszültséget, az a +- lábon jön le az egyenirányított feszültség. A gond, hogy ez még csak lüktető egyenáram lesz, tehát a terhelő áram szerint 2200..4700µF-os kondi kell Amperenként szűrésnek. Valamint a feszültség ritkán lesz pont 12V, tehát nagyobb feszültség kell, és azt stabilizálni, pld. egy 7812-es háromlábú stabival... Ha erre voltál kíváncsi. üdv! proli007
Legfőképpen erre, köszönöm a válaszod!
Üdv, Laci |
Bejelentkezés
Hirdetés |