Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Hát elméletileg így van bekötve.
De ha nem kap tápot akkor mitől villan zölden fel a LED? Legfeljebb ott lehet a gond hogy programozó csatlakozójának nem tudom, hogy vannak a bekötése, mert hiába van benne a doksijába attól még két féle képpen is lehet tartani. Nem tudom, hogy a képen látszik-e annyira hogy meg tudjátok mondani, hogy mi nincs jól bekötve? Esetleg ha ebben tudnátok segíteni ...
köszi a segítséget
újradugaszoltam és most már működik
Az WinAvr-ben milyen típusúnak állítsam be az általad ajánlott programozót?
Ha egyáltalán a WinAVR tudja használni, akkor STK200/300.
PonyProg viszont tudja: AVR SPI.
Szia!
zombee már megelőzött, annyit fűznék hozzá a válaszához, hogy nekem tudta kezelni a WinAVR, STK200-ra állítva.
Feltelepítettem mindent de a programozóhoz nem csatlakozik az AVR studió, de a gépen látszik. Esetleg van valami ötleted?
Hello!
Ha megnézed a Programming Interface részt az adatlapban és összehasonlítod egy AVR-el, látható hogy teljesen különbözik. Már a RESET jel is magas-aktív... Azaz sem az STK500, sem a klónjai vagy utánépített változatai nem képesek semmilyen programmal programozni ezt az IC-t. PonyProg alatt látok olyat hogy AT89S53, talán az, meg a nyomtatóportos AVR programozó működhet.
Üdv!
Köszönöm a választ! Esetleg tudsz küldeni egy kapcsolást alkalmas programozóról? Előre is köszi!
ő lenne!
És csak PonyProg alatt, saját felelősségre!
Köszi! Teszek egy próbát vele...
Sziasztok!
Ismeri valaki a mellékletként feltöltött T-bird nevű eszközt? Linuxon (Ubuntu) szeretném felprogramozni, de nem tudom, hogy milyen programot használjak hozzá. Windows alatt AVR Studiot használtam. Nem szeretném megölni szegény ATmega128-ast benne. Köszi!
Linux alatt is lehet AVR Studio, valami Windows emulátorral. Már láttam ilyet Linuxon és Mac-en is.
Ha Linux, akkor avrdude. Szinte kivétel nélkül minden valaha megjelent programozót kezel.
Nekem valamiért nem ismeri fel
Idézet: „Compiling C: main.c avr-gcc -c -mmcu=atmega8 -I. -gdwarf-2 -DF_CPU=8000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -Wall -Wstrict-prototypes -Wa,-adhlns=./main.lst -std=gnu99 -Wundef -MMD -MP -MF .dep/main.o.d main.c -o main.o main.c:6:1: warning: "F_CPU" redefined Linking: main.elf avr-gcc -mmcu=atmega8 -I. -gdwarf-2 -DF_CPU=8000000UL -Os -funsigned-char -funsigned-bitfields -fpack-struct -fshort-enums -Wall -Wstrict-prototypes -Wa,-adhlns=main.o -std=gnu99 -Wundef -MMD -MP -MF .dep/main.elf.d main.o --output main.elf -Wl,-Map=main.map,--cref -lm Creating load file for Flash: main.hex avr-objcopy -O ihex -R .eeprom -R .fuse -R .lock main.elf main.hex Creating load file for EEPROM: main.eep avr-objcopy -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom="alloc,load" \ --change-section-lma .eeprom=0 --no-change-warnings -O ihex main.elf main.eep || exit 0 avrdude -p atmega8 -P lpt1 -c stk200 -U flash:w:main.hex avrdude: AVR device not responding avrdude: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check. avrdude done. Thank you. make.exe: *** [program] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:01” Előre is köszi!
Sziasztok! Van egy próbapanelem Xmega 168v-procival
AVR-Stick168 eredetileg van rajta kristály+kondik. Azt hiszem valahogyan kizártam magam. ISP freki írható, olvasható, feszültség olvasható, de "Entering programming mode... Failed". Megépítettem Topi segéd órajel generátorát . Megnéztem szkóppal 4 és 8 MHz-en is szépen megy magában, viszont mikor rákötöm a jelet XTAL1 lábára az oszcillátor leáll. Próbáltam a panel tápfesz bekapcsolása előtt, után, ISP rákötése előtt, után akkor is leáll. Kiforrasztottam a panel eredeti kristályát és a kondit is, de úgy is leállt. A programozó egy AVR Dragon, más panelekkel megy az ISP. Valakinek hasonló tapasztalata volt? Köszi!
Inkább Atmega168 nem? Ha megy a proci akkor azt tudnám elképzelni hogy bekapcsoltad a DebugWIRE-t így már csak azon keresztül férsz hozzá a procihoz.
Dde, de köszönöm, hogy behelyettesítetted az X-et! Persze Atmega168, bocs... Lehet, hogy bekapcsoltam a DebugWIRE-t ezt a témát még nem néztem. Ahogy emlékszem inkább az órajel forrását piszkáltam, vagy letiltottam az ISP-t. Igazából pár hónapja történt, azóta próbálom kideríteni mi lehet a baj. Tán jobb lett volna már korábban sokkal többet utánaolvasni... Ami biztos, hogy alapból sem tudtam rátölteni semmit, pedig akkor még nem piszkáltam a fuse biteket az tuti. A többire AVRStudio4-el, AVRDragonnal pl. AVR Stick644-re simán felment elsőre a program.
Az a fura, hogy az ISP frekit tudom írni olvasni és úgy tűnik meg is jegyzi (később rákötöm ugyanazt olvassa vissza mint amit legutoljára letöltöttem) Vagy ez hülyeség és az AVR Studio jegyzi meg? Az miért lehet, hogy a külső órajel leáll mikor rákötöm az Xtal1-re... Ha nem állna le és úgy sem tudnám írni-olvasni akkor megpróbálkoznék a HV programozással, de persze még olyant sem csináltam...
Eszembe jutott, hogy van nekem itthon egy USB-USART átalakítóm, ami PL2303 IC-vel van szerelve. Kipróbáltam vele a HVprog-ot, szuperül megy, nem vettem észre sebességbeli különbséget.
Ezután végeztem egy sebességtesztet. HVprog és a doper. Tesztfájlnak írtam egy "programot", .dw-vel kitöltöttem 32kB-ot. Mindkét eszköz maximális ISP frekivel ment, 1.845MHz... Programozási idő törléssel, írás utáni ellenőrzés nélkül: Doper: 1 perc 17.5 másodperc HVprog: 0 perc 6.5 másodperc
Hello!
Az, hogy a leáll a kristályoszcillátor, annak köszönhető hogy az XTAL1 és XTAL2 portlábként üzemel, nem órajelesként. A debugWire bekapcsolása vagy az SPI kikapcsolása(FUSE bitek) ésszerű magyarázat a programozhatatlanságra. Erre 2 dolgot tudok mondani. HVPP képes programozóval(STK500, Dragon, HVPP Fusebit doctor- rácuppantasz a megfelelő kimenetekre. Összesen 20 szál kell, de ki kell kötnöd a kristályt és az FTDI-t, és igazából mindent ami terhelheti a portlábakat. A másik lehetőséged hogy leforrasztod az IC-t és kicseréled. Én a helyedbe ezt csinálnám. Persze leforrasztva még mindig javítható marad...
Örülök hogy sikerült USB-re belőni. A sebesség gépfüggő is lehet, észrevettem hogy az 1.4GHz-es, USB1.1-es műhelyi gépemen a Doper még lassabb...
Gondolom a doper lassúsága abból fakad, hogy szoftveresen kezeli le az USB kommunikációt. Elérhetné azt a sebességet, mint az STK500, ha USB-s AVR-t használna?
Szerintem el, csak valaki programozza le!
És avrdude-hoz magyar nyelvű leírást nem tud valaki? Napok óta keresek, de nem találok.
Köszi!
Uff, akkor nagyon elszúrtam valamit... Megpróbálom kiforrasztani és HVPP-vel "megjavítani". Jó kis pöcsölés lesz. Ráadásul a Dragon leírásában a bekötés PDIP tokosra van megadva az enyém meg 32MLF tokos, kiforrasztani sem lesz egy álom. Szinte tuti, hogy valamit elkötök majd, de fő az önbizalom Sok vesztenivaló nincs... Azt nézegettem, hogy a 12 V-ot is előállítja a Dragon? Hm, én azt keresgéltem, hová kell rákötnöm kívülről... Talán holnap reggel nekiugrom, hamarosan jelentkezem, addig is köszi!
Mit nem tudsz az avrdude-val megoldani?
Sziasztok
Építettem egy 7 szegmens kijelzős hőmérőt AVR-rel. A tápellátását egy 9V-os elemről oldottam meg egy 7805-ös IC-vel. A gondom az, hogy így kb fél napig él, utánna lemerül. Szerintetek ha 7805 helyett egy 5,1-es Zenerrel korlátozom az áramot, az megoldást jelentene? Üdv, yoman
EZT szeretném felprogramozni vele jtag-on, de nem tudom, hogyan kellene, hogy kell beállítani, mit kell begépelni a terminálba.
A kijelző miatt nem megy több ideig a hőmérőd. Hiába teszel zénert, a kijelző fogyasztása akkor is sok lesz egy 9V-os elemnek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |