Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   618 / 1385
(#) Zoli_bácsi válasza john94 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Itt az oldalon a videotárban van egy rakás video ezzel kapcsolatban. KERESS!
(#) hotib válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Mennyiért szállítanak? Eléggé szegényes egy honlap ez, legalábbis ilyen szempontból; nem sok információ olvasható...
Annak, akit még érdekelt: beírtam a gugliba, hogy EGY OLD ÜVEGSZÁLAS 375X350mm 1,5mm FR4 és már adta is a linket (amire itt kattinthatsz is)
(#) arno hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Nyák készítés?

Sziasztok,
Keresek valaki (amatőr) ki tudja NYÁKat készíténi. Kb 5-10db hetente. Gépek/szerszamok nekem nincsenek. Postával kellene hozzám küldeni. Árajánlatokat várom e-mailban:
 Egy és kétoldalas panelek ?
 Max. méret ?
 Határidő ?
 Forrás : digitalizálás ? Gerber ? Más ?
 Legkisebb szigetelőtávolság
 Legkisebb vezetőszélesség

Köszönöm
(#) storm válasza arno hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Pü ment!
(#) IMi válasza watt hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Szia!
Beszereztem én is ezt a tipusú nyomtatót. Eddig a melóhelyemen nyomtattam egy HP 1005-sel, a két nyomtató kasznija szinte teljesen egyforma. Innen jött egy gondolat, hátha a toner is hasonló. ( a 1005-ben 35A, a 1102-ben 85A)
Szinte azok is egyformák, azért egy pici különbség van, épp hogy nem lehet a 35A tonert bele tenni ( egy icipici munkával azért lehetne ). Most jön egy kérdés: elfogadná a 1102 a 35A tonert? (azt tudnék szerezni )
(#) watt válasza IMi hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Nem tudom, gondolom a Chip-el gondok lehetnek, de próbáld ki, hogy átteszed a chip-et, ha át lehet, és ha működik, akkor lehet reszelni!
(#) DJanosi hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
Üdv! Sajnos bajom akadt a fotokémiai eljárással megnéztem Zoli Bácsi oktató videóját és mondhatom nagyon tanulságos! Igaz én egyből a Topi fele AVR programozóval kezdtem az egyoldalas tervel ! Az én levilágítom 4 neonos darabonként 8 W amúgy feltettem a ki mit épített topikba is ! A tesztek alapján 11-13 percet kell vele világítani! A problémám talán mert vastagabban fújom az emmoziot és meg is folyik egy kicsit az előhívásnál mar problémám akad és a maratásnál is mert a folyásnál megmarad a réz és ez belekerülhet a vezetékekbe is ! Mert a folyásnál vastagabb az emmozio de a marószódás oldatomban hiába hagyom tovább a panelt mert máshol lerágja a vezetéket is mire a vastagabb részek eltűnnek! Ha vékonyabban fújom és szépen elterül meghozza folyás nélkül akkor a színe nekem világos zöld akkor amikor fújtam le! Viszont ennek az előhívásánál rögvest vannak problémák a vezetékek nagyon hamar lekopnak ,a maradék vezetékek gyenge minőségűek, a réz felülete is élhőhíváskor sokkal sötétebb mint csiszoláskor a vezetékek vajon azért kopnak el hamar mert erős a marószódás oldatom? Bar én ezt nem hiszem mert mondom a rezet sem tisztítsa le csillogóra ! A lakkozáshoz Pozitív 20 as sprayet használok az előhíváshoz marószódás oldatot a maratáshoz a jól bevált FeCl3 at !Nem tudom min kellene változtassak! Segítségeteket előre is köszönöm! Üdv:Levente!
(#) kistotti01 válasza DJanosi hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Hello!
Igazából erre az eljárásra azt lehet mondani, hogy ki kell tapasztalni, és sok gyakorlást igényel. Kezdetben nekem sem sikerültek a nyákok, de belejöttem. Van egy jól bevállt módszerem. Elöszőr vízes csiszolópapírral (500...1000-es) tökéletesen tisztára ("polírozom") tisztítto a panelt. Ezt onnan tudod megállapíttani, hogy a víz egyenletesen elterül rajta. Ekkor nem szabad magától hagyni megszáradni, hanem hőlégfúvóval vagy hajszárítóvel szárazra kell szárítani. Ekkor fogok egy gumikesztyűt, felveszem. A nyáklap hátúljára (ahol nincs réz) csinálok ragasztószalagból egy fogangyút, és annal fogva magam felé fordítva a réz oldalát -45 fokban megdöntve. Majd a lakkot vele párhuzamossan fogm 10...20cm-re és fújom kígyó tekergés formában, egyenletesen. Nem kell vékonyan fújni. Majd, ha lefújtam kb. 5-10 másodperc múlva lefele fodíttom a nyákot, úgy hogy a rezes fele legyen lefele, és egyensen tartom pár percig, nem remegő kézzel. Ekkor egyenletesen elterűl a lakk, és nem száll bele a por. Aztán megy bele a sötét dobozba pihenni. Egyenletes lakkozással, egyneletesen tudod levilágítani, egyszerre tudod előhívni a vezetősávokat, és jól le tudod maratni. Tehát a lakkozás a legfontosabb. Ha látod, hogy nem lett jó a lakkozás, akkor ne is állj neki levilágítani, hanem acetonnal, vagy körömlakk lemosóval távolítsd el a lakkot és pucoldd meg újra a panelt, és lehet újra lakkozni. De sokan gyárilag előre lakkozott panelt használnak. Ekkor a megvett panelról lehúzod a lakkozást védő réteget, és egyből lehet levilágítani. Szóval lényeg a gyakorlás... Egyébként milyen arányban készítted a maratószert? Van készre készített maratószer is: a Vas-klorid.
(#) pakular hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
Találtam egy leírást és kipróbáltam.
Így sikerült az első laminálós nyákom...(lásd fájlmelléklet)
Köszönet a fórumozóknak az infókért!Bővebben: Link
(#) gulasoft válasza DJanosi hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
A 10 13 perc az gáz. Kizárt hogy jó lámpával eddig kelljen világítani. Valami normálissal próbálkozz. A napfény is 5 perc max.
(#) kistotti01 válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Egyáltalán nem kizárt. Én első indításnál egészen pontosan 15 percig vílágítok le. Úgy lesznek tökéletesek a panelok... Előre lakkozott panelt vílágíttok 10 percig. Ott nagyon vékonyan van fújva a lakk, én nem sajnálom róla. Sőt suliba is 13 percig vílágítjuk a panelokat, de ott nagyon teljesítményű izzó van mint nekem itthon...
(#) gulasoft válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Az sem normális. Nyári napsütésnél az 5 perc is sok. Használjatok uv cree ledet. A fóliát azért világítom vele 5 percig, hogy úgy bekeményedjen hogy az előhívás biztos n szedje le, de 2 perc is elég lenne.
(#) kistotti01 válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Én meg vagyok elégedve a 125W-os HgLI izzómmal. Ebből kaptam pár darabot folytóval együtt ingyen- és bérmentve. Sosem voltam a kapkodás híve, ki tudom várni azt a 15 percet. A negyed óra elegendő a vegyszerek, fóró stb. előkészítésére. Egyszer probáltam napon levilágítani. 10 percig tettem ki a napra, de alúlexponált lett. Nem is bajlódok a napon levilágítani. Hiszen ilyen napon mint a mai, nem sokra mennék. Ma még a napot nem is láttam...
(#) kistotti01 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Természetesen. De azért ennyi a levilágítási idő, mert 30cm a levilágítási távolságom.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Várom a nyáktervedet.
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Te meg simpi mivel csinálod 5 másodpercig? :O
(#) DJanosi válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Vas-Kloridot használok ! De most mondjak egy példát ma megint levilágítottam egy panelt kerek perec 12 perc és az előhívás nagyon is jól sikerült de rögvest jött a tragédia mikor betettem a csap alá és mondhatom csak folydogált a víz mire elveszem a panelt a vízfolyás alól de persze meg meg nem érintettem addig egyrészről elkopott a vezeték ! Uta'nna ha súroltam a kezemmel finoman vagy törülközővel de csak finoman akkor is egyrészről tűnt el ! Ez ilyen érzékeny kell legyen?
(#) slogan hozzászólása Júl 24, 2011 / 4
 
Akit esetleg érdekel a nyákdarabolás téma ,tettem fel egy rövidke videót.

Ide
(#) janikukac válasza slogan hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Na, ez igen. Én biztos ki fogom próbálni, mert így nem kell tuti mennem a nagybátyámhoz géppel vágatni, csak attól félek, hogy a bakelit bereped, meg a gyári fotoemozios panel foto részét sérti.
(#) slogan válasza janikukac hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Bakelit simán megy - de gondolom egyre inkább üvegszálasod lesz - ,a fóliázottat nem próbáltam ,de gulasoft - és mások is - fűrésszel vágják utólag is.Ha az nem sérti ,gondolom ez sem
(#) janikukac válasza slogan hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Simán? Én az előre fúrt baksis lemezt egyszer akartam vágni, de totálba repedt.. De ha rajta van még a védőfólia akkor hogyan tudnám vágni szépen, vagy vágjam csunyára ráhagyással, és maratás után méretezzem? Tudom így lenne a helyesebb, de így pazarlok is picit. Amúgy szoktam venni FR2-t is, csak mostanában azért volt baksi itthon, mert azt szereztem rettentően olcsón..
(#) karaszbandi válasza slogan hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Ezen a fajta kínlódáson én is átestem, mikor nem volt kedvem fűrészelni! De ennek csak egy a baja a sok közül, mégpedig az, hogy az üvegszálas nem igazán szeret törni, mivel ez a lényege a sok rétegnek. Ha nem karcolod be elég mélyen, akkor nem törik el. Ha elcsúszik a vonalzó, akkor átvágsz olyat is, amit nem kéne. Tehát ez csak egy kínlódás.
(#) slogan válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Halihó !

Az az érzésem ,hogy ez kezd olyan lenni ,mint a vasalásos vs. fotózásos technológiai vita.

Annyit azért mondok ,én 2 éve tanultam ezt ,azóta nem fűrészelek ,tökéletes a dolog számomra .Lehet azért ,mert szeretek kínlódni

Én egy panelt - 4 oldal - sosem tudtam normálisan végig fűrészelni ,ráadásul a konyhaasztal szélén .......Na nekem az volt a kínlódás.Ahhoz képest ez nyaralás.
És mint mondottam tökéletesen egyenes ,sima felület.Üvegszálason pláne.

Én itt ki is szállnék ebből ! Akinek megtetszett csinálja ,akinek nem ,az oldja meg máshogy.
Aki csinálja ,annak kézre vigyázni (nem mintha a fűrésznél,Dremelnél ,lemezollónál nem kéne) !

Üdv
(#) gulasoft válasza slogan hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Próbáltad ezt egy 10-15 centi hosszú darabon is? Egy ekkora darabot fele ennyi idő alatt levágok akár dekopírral, akár sima fűrésszel, de néha jó lenne marás után a technikai sáv eltávolítására, de csak akkor ha tényleg működik 15 centis darabon is.
(#) janikukac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
[OFF] Ahá, értem. Én 1 8-assal dolgozom, de majd még veszek mellé, meg be kellene majd alufoliáznom.
(#) slogan válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Szia !

A dobozom 24cm hosszú ,azon kiválóan működött.
Üdv

Felső vékony csík 2 cm ,alsó 3 cm .

Üdv : István

100_0639.jpg
    
(#) janikukac hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Sziasztok ! Ki mit ajánl? Nem tudok dönteni, annyiszor vitattam ezt pedig már: Vegyek p20-at 100ml-t 2660 forintért, meg sima nyákot, vagy maradjak a gyári nyákoknál, ami 160*100-as fotonyák 640 ft?! Mit ajánlotok, tudom sokszor feltettem már..
(#) kistotti01 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Ez lényegében attól függ, hogy mennyiért tudsz hozzájutni a sima nem előre lakkozozz panelokhoz. Mert, ha a Hestoreos árakat nézem, aszerint nem éri meg magad álltal lakkozni. Gyakorlatilag egy árban van a lakkozott és a lakkozatlan. Bár nem tudom most milyen panelokat adnak a Hestornál, de kb. 1 éve rendeltem ott előre lakkozott panelt "kiprobálni". Bakelit jelelgű barna panel volt, egyálltalán nem látszott át. Kifejezetten nem örültem neki. Azóta nem vettem ott előre lakkozott panelt, nem tudom most miylen panelokat adhatnak. De mondom árat nézve, nagyon megéri előre lakkozottat venni...
(#) kistotti01 hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Sajnos volt szerencsém a hajnali órákban a nyákdarabólós vitát olvasni. Szerencsére rend lett rakva, mert ténylek nagyon elment olyan irányba a vita, aminek nem lett volna jó vége. :no: Voltak érvek, komoly ellenérvek, de hagyjuk is...
Ebből felbuzdulva én is kiprobáltam ezt a darabolási módszert. És mit ne mondjak nagyon jó. Elsőre siekrült egy 10x10-es panelt megfeleznem nagyon gyorsan és nyíl egyenesen, nekem kevesebb mint egy perc elég volt és egyáltalán nem kelltt kinlódnom. Jó éles alfa késsel (szíkével, tapétavágóval: ki hogy hívja) elég oldalanként 2-3x végighúzni, és lehet tőrni. Nem elöszőr látok fűrészt a kezemben, de nekem sem sikerült sose teljesen egyenesen elfűrészelni. Mindig csiszolnom, köszörülnöm kellt még rajta. Ami álltal nagyon sok por keletkezett. Amit nagyon nem díjazok. A fűrészeléssel is csak a por, meg a csiszolgatással is csak a por... Ezzel a technikával pedig semmi por sem keletkezik. Nekem ez egy nagyon pozítiv szempont. Legközelebb is ezt a technikát fogom alakalmazni.
(#) janikukac válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Fehér színű a panel ami gyári, 640-ért, és 310-ért kapható jól átlátható sima 160*100-as FR2 panel.
Következő: »»   618 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem