Fórum témák
» Több friss téma |
"Sziasztok" Lenne egy olyan dolog amit nem értek. Miért csak akkor szólal meg ha össze zárom egy pillanatra a stby/mute-t utána tökéletesen működik egy ideig, aztán az az IC amelyiken a stby/mute van az leáll.Csak akkor indul újra ha összezárom. A másik IC-vel semmi gond.Ha tud valaki segíteni,megköszönném. Ja mellékelek rajzot.
Szia! Az erősítő 50W-os volt eredeti állapotában. A két panelt csak akkor kösd rá ha meg bírod állni, hogy nem hajtod jobban mint amit a trafó melegedés szempontjából elvisel.
jelenleg is egy tda-t hajt, és egyáltalán nem melegszik, de én "sztereó" erősítőt szeretnék belőle csinálni. Természetesen kapna egy (vagy kettő) ventilátort is, mert a tda is tud melegedni rendesen.
A stby/mute -t és + tápot, ott a csatlakozónál működésközben össze kell zárni.
Ha 8 ohm -mal terheled csatornánként, és nem járatod tartősan teljes kivezérléssel akkor elvileg kibírja.
A trafós topicban a trafó mérete és a tekercsek huzalátméróje alapján meg tudják becsülni a terhelhetőségét.
Légyszi,kicsit bővében mert nem értem. Meg azt szeretném kérdezni hogy mi a szerepe a stby/mute-énak.Köszönöm.
Akkor ezek szerint tehetem egy bordára, úgyis egy trafóról fog menni, nem?
A Standby bemenet amíg +3,5V -nál alacsonyabb feszültségen van, az IC-t készenléti állapotban tartja. Az IC nem működik és a tápból csak elenyésző áramot vesz fel. +3,5V felett az IC üzemkész. Ha ezek után a bemenet feszültsége +1,5V alá csökken, akkor ismét készenléti állapotba kapcsol. Nálad az összezáráskor a 22µF kondi feltöltődött és nem esett vissza a feszültség 1,5V alá. Az egyik IC-d ilyen szemponból kicsit érzékenyebb, de mivel nem üzemszerű állapotról van szó nincs gyakorlati jelentősége.
A Mute bemenet a fentiek szerint működik, csak ebben az esetban +3,5V alatt a bejövő jelet némítja. Jelen kapcsolásban a stby/mute csatlakozási pont állandó +tápra kötésével a bekapcsoláskori hangszóró koppanást tudod megelőzni.
Igen, így ésszerű. Az IC-ket szigeteld a hűtőbordától.
Összekötött csatlakozókkal rendesen működik?
Még azt szeretném kérdezni,hogy nekem az IC-ék külön hűtőbordán helyezkednek el.Jó e így,és a bordákra nem e kell kötni valamit.
Idézet: De van, pl amit a JLH könyvben is lehet olvasni, sokk indukált rf oszcilláció, a múltkor sokat foglalkoztam vele, valós probléma. Pár egyszerű méréssel és számítással, pár alkatrésszel meg lehet szabadulni tőle. A dióda gyors kikapcsolásakor jelentkezik, a trafó szekunder induktivitásai és a trafó szórt kapacitása berezeg, mert egy eléggé csillapítatlan rezgőkör lesz. Az amatőr és nem teljesen jó megoldás a diódákra rakott kondenzátor("recovery" bonyodalmak), a jobb a szekunderrel párhuzamosan kötött kondenzátor, a jó meg a szekunderrel párhuzamos kondenzátor és vele párhuzamban egy soros RC snubber. Akit érdekel, gondolkozzon el rajta, méregessen, tudom bizonyítani is szkóp ábrákkal, létező jelenség. A szekundert én emiatt tekerném körbe rézszalaggal, mert a szekunder tekercs körül jelentős ez a több 10- de inkább 100kHz es jelenség (trafó függő), nem pedig azért, hogy nehogy megszórja valamii a trafót...Persze hozzáteszem, hogy szerény véleményem és méréseim szerint! A primerkörben az ilyen IEC szűrők is szerintem némiképpen hangolásra szorulnak, lehet kapni jó közös- meg differenciális módusú tekercseket, X,Y kondikat, megfelelő méretezéssel jobbat is lehet akár csinálni.„Az egyenirányításnak nincsenek melléktermékei ..” Zsolti
Az IC fémesen érintkezik a bordával, vagy használsz szigetelést?
Elnézésedet kérem, kérlek olvasd el akkor a "munkámat" és mondj egy véleményt, hol hibáztam!
Köszönöm! Bővebben: Link
Szigetelés nélkül remek hűtést kap az IC. Azzal kell számolnod, hogy a negatív táp a bordán lesz. A bordákat egymástól és a háztól szigeteld el.
A legjobb megoldás ha az IC-t hűtőtönkre szereled, és azt szigetelten rögzíted a hűtőbordára. Ilyenkor a borda a házzal fémesen érintkezhet, könnyebb osszeszerelni és kisebb a rövidzárlat veszélye.
Én komplett össze raktam az egészet és műanyaglapra szereltem és úgy tetem a házba.Így semmi nem ér hozzá a hűtőbordához.Ez így jó lesz?
Jó lesz :yes: Az IC és a borda közé kentél hővezető pasztát?
Vagy átlátszó pasztád van, vagy nagyon takarékoskodtál vele. Érdemes ellenőrizni, hogy a csúcsteljesítmény közelében az IC mennyivel melegebb a bordánál.
Azon a fényképen még nincs,ott még csak próbáltam hogy bele fér e a dobozba.
Ha 4 Ω -mal terhelem akkor csúcsteljesítmény közelbe torzít.2x28v-trafóval hajtom. Ez miért csinálja? Ha 8 Ω -mal terhelem akkor jól működik.
Ez természetes dolog, sokat írunk róla, kérlek olvass vissza.
Hát igen, 8-16Ω találták ki ezt a kapcsolást.
Van nekem egy Lauderdale 4Ω 1000W-os hangszóróm,amit el cserélnék egy új szint nagy teljesít-menyű 8-6Ω hangszóróra.Tudom hogy nem ide való de amit építünk hangszóró nélkül felesleges "ugye igaz"
Mert sajna az erősítő amit építettem a 4Ω nem bírja.
Nem tudom kinek címezem összefoglalómat ezért új kérdés felvetésére kattintva írok. Visszavonom minden korábbi negatív kirohanásomat a TDA7294 ellen. Melynek okozója egy hibás grétz híd volt. Az egyetlen nem új alkatrész amit az építés során felhasználtam. A tápot terhelés nélkül mérve teljesen szimmetrikus volt a feszültség. Utólag végig gondolva ezt terhelve már nem mértem meg. Csak azután ,hogy átépítve még mindig nem volt elfogadható számomra. Miután több napig próbálkoztam vele mértem rá a tápfeszültségre,terhelten.
Ekkor vettem észre,hogy a pozitív és a negatív közt a földhöz mérve majdnem 10 volt különbség van. A hibás grécz híd cseréje után teljesen megváltozott a hangzása. Különösen Alkotó hozzászólása inspirált, hogy ne nyugodjak bele és ne hagyjam félbe az építést. "Ha már neki is jó véleménye van erről IC ről akkor ennyire rossz nem lehet mint ahogy az enyém szól." Köszönöm mindenkinek a segítséget. Dobozolás után egyenlőre befejezem az erősítős korszakomat.
Kedves fórumozók!
Lenne egy kérdésem ahogy korábban írtam egy 12v ról működő erősítő transzformátor végén 33V és 37V van mit tegyek a feszültség különbséggel? A kapcsolás itt található:100w sub |
Bejelentkezés
Hirdetés |