Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   871 / 2541
(#) Skyline válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Igen ha ésszel hajtod akkor nem fogod hazavágni a hangfalakat
Nekem is elég lenne 50w de ha nagyobb hangerőn akarom hallgatni,akkor már nincs tartalékom...
Szóval 100w-lessz
Köszi!
(#) sved002 hozzászólása Aug 1, 2011 /

Szép jó napot minden Hobbi Cinező barátomnak!
Lenne egy apróbb problémám!

Adott egy autós erősítő, a napokban a hangfalat(subwoofer-t) cseréltem ki és a subwoofer kimenetének egyik kábeljét (nem tudom most melyik pólust) hozzáértettem a hűtőbordához azóta nem kapcsol be az erősítő! Tegnap elvittem egyik szerelő barátomhoz aki így jobban foglalkozik az ilyenekkel! Azmondta, hogy lehet valamelyik tranzisztor mehetett el.
Ha jól tudom a tranzisztorok szigetelve vannak a bordától és azon negatív tápfesz van így ha a pluszt értettem volna hozzá nem lenne semmi, biztosíték nem ment ki nem tudom mi lehet a gond, segísetek mire számítsak!

Előre is köszi mindenkinek!
(#) Robi85 hozzászólása Aug 1, 2011 /

Sziasztok.

VAn itthon nekem jo pár TDA7563B IC-m. Szeretnék egy 4 csatornás kis erősitőt késziteni belőle. Egyszer már probálkoztam vele, de semmi. Adatlap szerint kötöttem be, igaz nyáktervet nem csináltam neki csak összekábeleztem ugymond. Mit csinálok rosszul, hogy nemszólal meg? A tápfesz az +12V. Valaki mondta nekem, hogy rajta kell legyen mind a 4 hangszóró mert másképp nem szólal meg. Ezis megvolt, de semmi.

tda7563b.pdf

(#) gaboca323f válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Üdv!

A St.by - Mute lábat miként kötötted be?
A táp mekkora amiről hajtod?

Amugy szerintem nem kell mind a 4 handszórónak rajta lenni, mivel ez az IC is elsősorban autós felhasználásra van, így ott is előfordulhat, hogy nincs meg a 4 hangszóró.
(#) Robi85 válasza gaboca323f hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

A 2es lábra (st.by-mute) 5v-ot kötöttem. Ezzel bekéne, hogy kapcsoljon. Egy 250Wattos PC tápról probáltam. Az i2c-bus nemkell nekem semmire se igaz?
(#) sved002 válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

gaboca323f jól mondja nem kell mind a 4hangszórót rákötni hogy működjön! Találkoztam már olyannal erősítő ic vel aminek 12v kellet, hogy bekapcsoljon másképp nem ment Ha minden jól megy ellenőrizd mégegyszer, hog ymindent jól kötöttél nincs sehol rövidzár stb, ha ezzel is megvagy és minden jó gyanakodhatunk az ic-re, hogy valami baja lehet.

A válasz a kérdésedben rejlik, lehet, hogy kell, jó lenne tudni, hogy mik az alapértelmezett beállítások, mert elég sok minden állítható abból a menüből.
Sajnos ahogy így átfutottam, el is vesztem kissé a működésében.

Viszont ha jól olvasom az adatlapot, akkor:
VSBY St-By/Mute pin for St-By 0 - 1.5 V
VMU St-By/Mute pin for Mute 3.5 - 5 V
VOP St-By/Mute pin for Operating 7 - VS V
tehát :
0-1,5voltig St.by, kikapcsolt állapot,
3,5-5voltig Mute, némított állapot,
7-VS-ig (tápfesz, 14,4 volt) bekapcsolt állapot.

Ezekszerint a St.by-Mute lábat tápfeszre kell kötni, hogy menjen.
(#) Robi85 válasza sved002 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Teljesen ujak ezek az IC-k. Sosem voltak beépitve.

Rendben, kiprobálom, akkor mégegyszer ugy, hogy ráadom a tápfeszt a 2est lábra.

Bekötöttem de semmi. i2c-re kapott +5voltot a 2es lábra meg megkapta a +12voltot.

Lehet nem kellett volna a i2c-re az 5 volt, hol találtál erre utalást az adtlapban?
(#) sved002 válasza sved002 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Senki sem tud segíteni?

Először ugy próbáltam, hogy nem adtam rá feszt, de nem szólt. Aztán meg ugy hogy kapott 5 Voltot, de ugysem. Absolute Maximum Ratingnél van irva, hogy max 6voltot kaphat a CK és DATA láb. Az IC belső felépitési rajzán látszik, hogy az is valami némitási funkcióért felelős. Vagy rosszul látom a dolgokat?
(#) Ge Lee válasza sved002 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Látatlanban elég nehéz, ami valószínű: zárlatot csináltál a kimeneten, valamelyik végtranyó tönkrement ezért tilt a táp. Általában ez szokott lenni a legtöbb erősítővel amelyikben nincs áramkorlát.
(#) reloop válasza sved002 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Szép napot! Zárlat vizsgálóval át kell nézni a végtranzisztorokat. Első körben kiforrasztani sem fontos.
(#) Dániel X válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Üdv!

Nekem is van egy ilyen ic m és találtam hozzá nyáktervet. Itt.
Az lenne a kérdésem hogy a mute és standy by lábak a rajzon gnd nek vannak elnevezve, tehát akkor a bemenő jel negatív részére kössem rá?
(#) sved002 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Köszi! Én is erre gondoltam! De a tranyoknak szigetlve kell lennie a hűtőbordától, bár lehet átür vagy nem tudom. Rosszab esetben mire számítsak?

Hát akkor részemről passz, esetleg egy másik ic vel megpróbáhatod.
A táp tuti jó amugy? Elindul rendesen? A 12 voltos meg az 5 voltos szálat is terheld le szerintem valami izzóval.
(#) david08 hozzászólása Aug 1, 2011 /

Valaki nem tudja mivel lehet a BC286-ot és BC287-et helyettesíteni mert sehol nem lehet kapni
(#) sved002 válasza Dániel X hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Mute Stby nak pozitív fesz kell hogy bekapcsoljon ha jól tudom de javísatok ha tévedek
(#) ujfalusi válasza david08 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

BC 140-141
(#) drhati hozzászólása Aug 1, 2011 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást: Bővebben: Link
Szól mindkét oldala, csakhogy az egyik oldalon a fet melegszik ( nem is kicsit), a másik oldalon pedig egyáltalán nem fűt semmit. Akár van a bemeneten jel, akár nincs, mindig ez a helyzet. Az alkatrészek jók, a nyákon nincs rövidzár vagy szakadás és ahogy említettem így is működik.
A másik dolog amit észrevettem, hogy nagyon enyhén búg. Ez még nem is lenne olyan zavaró, de ha azon az oldalon, ahol melegszik a fet, a potmétert állítgatom, akkor búgás erősödik vagy épp gyengül. A másik oldalon a potméter tekergetésével hallásra nem tudok állítani semmit. Megjegyzem ez a búgás mind a jobb, mind a bal csatornában jelen van, mégis csak az egyik potival tudom állítani. Mi lehet a baj?

klj.png

(#) reloop válasza drhati hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

A 20 ohm ellenállásokon mennyi a feszültség és hogyan reagálnak a poti állításra. Jó beállításnál fél tápnak kéne rajtuk lenni.
(#) goozthye hozzászólása Aug 1, 2011 /

Sziasztok!

Megépítettem az alábbi rajzot:csatolva.
Megrendeltem az eredetileg előírt félvezetőket:2sk1058,2sj162,2sa872,2sb647,2sd667.
Ugyanez az erősítő az IRFP240/9240 párral működik,de a 2sk/2sj párral nem. Van több,működő fetes végfokom, egyikben sem működnek. 4db 2sk1058 és 4db 2sj162 van,végig próbáltam mind,hátha rosszat fogtam ki,de mind nem lehet az. Megmértem,egyik sem ütött át, összemérve a még fel nem használtakkal,a mérés szerint jók. Az IRFP-k lábkiosztása szemből nézve G D S, a 2sk/2sj G S D. Van valakinek tapasztalata,hogy miért nem helyettesíthetőek,vagy valami extra trükk? Kényesebb valamiért? Vagy rossz a bekötés(akkor durrana)?
A tápfeszem +-58V. Kellene valamin változtatni?

Köszi előre is!
(#) drhati válasza reloop hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Amelyik oldalon melegszik a fet, ott 6,01V. Ez jónak tűnik, az ellenállás azonban pillanatok alatt tűzforró. Amelyik oldalon nem melegszik ott 0V. Itt ugye az ellenállás sem melegszik semmit. Mégis mindkét oldal szól. Ez hogy lehet? Az ellenállások elvileg jók. A multiméter mindkettőn 19,8 ohm-ot mutat.
(#) CHZ válasza goozthye hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Az IRFP kb 4V körül nyit , 2SK1058/2SJ162 már 1V allatt is, ez is nagy különbség, lábkiosztásuk sem azonos, egyéb paramétereik is nagyon eltérőek. Rossz bekötés természetesen tönkre teszi.
(#) drhati válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Rendben. Holnap megnézem a kondenzátort és a fetet is.
(#) reloop válasza drhati hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Ahol 0V van az ellenálláson onnan jel nem jöhet. A két oldal a kimenetnél összeér. Mérd ki.
Adj külön bemenő jelet a csatornáknak, abból látod majd a két csatorna függetlenségét.
Mérj gate feszültséget a nem melegedő feten.
(#) Dániel X válasza sved002 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Tehát ha sehova nem kötöm be akkor nem történik baj?
(#) goozthye válasza CHZ hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Hát igen,nem véletlen az árkülönbség sem. De akkor miért nem üzemel a kapcsolásban? Erre nem jövök rá
Amiben változtattam az eredetihez képest,hogy 1-1 0.33OHM-ot tettem a source ágakba.
Következő: »»   871 / 2541
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem