Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alaplap kérdések
Lapozás: OK   7 / 18
(#) laszlokunstar válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Marad továbbra is a:
-másik táp
-PCI hard disk vezérlő teszt.
-nagyítóval végignézni az alaplapot, ha tényleg hiányzik az smd ellenállás akkor annak valahol a déli híd közelében kell hiányoznia, mival az hibázik. Egy alkatrész leesée látható nyomot hagy.
(#) sirály12 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Tegnap kicsit átnéztem, és arra jutottam, hogy a javítást rajta, ami volt, újra készítem, biztos ami biztos.

De egy valamit észrevettem, hogy a csipszet hűtőbordája igencsak lötyögött, és az alatta lévő hővetető paszta is csont száraz volt, így holnap ezt újrapasztázom, és lehet jó lesz. Talán csak túlmelegedett, és ezért volt hibás.

Úgyhogy holnapra megvan a program.
(#) Góré88 hozzászólása Márc 1, 2011 /
 
Jó napot mindenkinek! Volna egy "ABIT BD7-II" alaplapom 478 inteles, 3 darab ddr1-es memória megy bele. Az lenne a problémám, hogy memória nélkül csipog hosszan ahogyan azt kell, de ha beleteszem a ramot akkor nem csipog egyáltalán, se kép se hang bármelyik foglalatba is teszem, a memóriák jók van legalább 10db, a lapon nem látható fizikai sérülés/szálszakadás, a memória tápja is jó 2,5STBV. Mi lehet a probléma válaszokat előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza Góré88 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Szia!
Alaplapi videokártyáról próbálod?
(#) Góré88 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Helló nincs integrált vga. Nem megy AGP-ről sem, sem pedig PCI-ről sem, régebben ment csak nem megy memóriával valamiért megállt.
(#) Góré88 válasza Góré88 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Senkinek nincs ötlete??? Nem akarok zaklatni senkit csak fontos lenne.
(#) Matthisa hozzászólása Márc 24, 2011 /
 
üdv emberek! vettem egy használt alaplapot! neve: Asrock alive xfiresata2 r3.0!
amiket belepakoltam nvidia gf 9600 gt,1,5 gb ddr2 800mhzes kingmax,athlon x2 4800+,samsung 200gb sata>hipro 430oem táp hajtja őket! összeraktam és előszőr el se indultak a ventik ki se lehetett kapcsolni majd elosztóból kihúztam. Ezután visszadugtam bekapcsoltam mentek a ventik, de még akkor se volt kép ! csipogás semmi! most meg már a ventik se mennek ismételten!!mi lehet a problem?ja swich card az be van dugva! nem tudom mi lehet! jól át.úrtak? :Y
újabb jelenség az pedig ha a power sw pint is lehúzom, bedugom a tápkábelt, elindul magától a gép! :R

a lehetséges okokat írjátok már le légyszi aztán szépen lassan kiszűröm remélhetőleg!!

Előre is köszi!
(#) abcdabcd válasza Matthisa hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Ha magától elindul az lehet bios beállítás is, merthogy a legtöbb gépben amit én láttam be lehet állítani, hogy áramszünet után ha visszajön az áram akkor bekapcsoljon-e magától vagy sem...
(#) gara95 hozzászólása Jún 21, 2011 /
 
Van egy ASUS P5PE-WM alaplapom és az a gond vele hogy az alapra integrált hálókártya kiszokottt kapcsolni müködésközben de elötte még semmi gond nem volt vele még szakadozás sem volt és rájöttem arra hogy ha kikapcsolom a gépet várok egy 5 percet utána be.kapcs. utána megy kb egy 15-20 perc semmi gond utána ugyan ez,és én arra ganakszok mivel ezen az alaplapon két olyan integrált proccerszor van ami normálisan de melegszik az Északi-Hid-on van egy gyári borda a Déli hidon semmi de eléggé melegszik mit tegyek vagy vegyek egy uj háló kártyát,és azt kellene megtudnom hogy mit is vezérel pontosan a Déli-Híd..lécc segitsetek!!
(#) leocska66 válasza gara95 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Szia! Az normális , hogy a 2 híd melegszik , de ennek nem sok köze van a hálókártyához.(Nekem tuning lapom van és mind a 2 hídon van hűtő és így is átlag 60-70 fok között mennek)Ha garis a lapod akkor vidd vissza.Ha nem akkor hívj fel 1 szervízt , ez házilag nem javítható.
Üdv
Tibi
(#) furnan hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
Szervusztok !
Segítséget szeretnék kérni.
Előzmények: az elmúlt viharos időszakban a telefonvezetékbe + a hálózatba is beletalált a villám a közelünkben.
Innen kezdve a Fujitsu-Siemens nem működött, a T-Home lecserélte a hozzá tartozó , tönkrement dolgokat (ADSL szűrő, modem egység)
PC szervizbe el, (tápegységcsere, hálózati kártya csere), majd vissza.
Úgy indítható, hogy a bekapcsoló nyomógombot benyomva tartom, és a 230V-os hálózati "főkapcsoló"-t ki-be kapcsolgatom.
Sikerült beszereznem egy vadiúj, eredeti tápot,
(DELTA DPS-350AB), újabb tápcsere, nem változott a helyzet.
A tápcsatlakozó PS-ON pontján +5V körüli szint van az alaplap felől (megszakítva a zöld vezetéket), bekapcsolás esetén ez kerülne le 0-ra a Bekapcsoló nyomógomb benyomásakkor azonnal. Ez a helyzet, esetemben, csak valamilyen véletlenszerű tranziens következtében áll elő, és ekkor indul a PC.
(a nyomógomb hibátlan!)
A PC kikapcsolásakor a szabályos lebontási folyamat után rendben kikapcsol, továbbá a "rendkivűli" kikapcsolás esetében a nyomógombbal ki tudom kapcsolni a PC-t.
Alaplap: GIGABYTE GA-85649 MF.
Volt már valakinek ilyen tapasztalata ? Milyen áramkör lehet az alaplapon, mely részt vesz a bekapcsolásban ?
Szerintetek javítható egyáltalán ez a hiba ?
furnan
(#) minitrue válasza furnan hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Hello.

Pár ötlet:
- Próbáld meg az alternatív indítási lehetőségeket (billentyűzet, stb) engedélyezni a BIOS-ban, hátha azok működnek.
- Nézd meg a lapot, van-e rajta kiégett smd alkatrész (pl. szakadt ellenállás, esetleg tranzisztor). Bár a hiba nem biztos, hogy kívülről látszik, megkísérelheted visszakövetni az alaplap bekapcsológomb-csatlakozásától.
(#) furnan válasza minitrue hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Köszönöm a tippeket.
Az elsőt én nem értem, annyira nem vagyok "szakember".
Valamikor ugyan a csőves TV-k javításával foglalkoztam, még a modulos szinesekkel is elbirkózom, de a koromnál fogva nem volt alkalmam "beletanulni" a számítástechnikába.
Ezért kérnélek, ha érdemesnek tartod, légyszíves írjad le a "lépéseket", és én megkisérlem lekövetni.
A második világos, igyekeztem végignézni, de vélhető hibahelyet nem láttam.
Ami még érdekes jelenség, hogy egy szabályos kikapcsolási folyamat után, kb. 3 perc múlva még újra nyomógombbal bekapcsolható a PC, viszont ha 1 óra múlva szeretném bekapcsolni, megint csak "csesztetni" kell a hálózati kapcsolóval.
furnan
(#) minitrue válasza furnan hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Oké, próbálom részletezni.

Ha nem lenne meg az alaplap leírása, akkor itt letöltheted az angol nyelvű kézikönyvét. Magyar nyelvűt nem találtam.
A gép elindulása vagy újraindítása után, még a csippanás (ha egyáltalán csippan ez a típus) előtt nyomogasd kb. másodpercenként a billentyűzet DEL billentyűjét, így valószínűleg elindul a BIOS Setup program. Karakteres képernyőn kell navigálnod. A kurzorvezérlő nyilakkal irányítod a kiválasztást, almenübe enter gombbal lépsz be, esc gombbal tudsz egy szintet visszalépni.
A kezdőoldalon lévő "Power Management Setup" almenübe lépj be. Ennek leírása a pdf 28. oldalán van. Itt elsőnek a "Power On by Keyboard" beállításra menj rá. Most a billentyűzet PageUp/PageDown vagy + és - gombjaival változtatni tudod a beállítást. Ha ott nem az "Any Key" szöveg van kiírva, akkor állítsd be arra. Ha ez kész, nyomd meg a billentyűzet F10 gombját, s válaszd az igent (y, mint yes) a kérdésre (mármint hogy biztosan mented-e a beállítást).

Ez a beállítás arra jó, hogy ha a gép le van állítva (de áram alatt van), akkor a billentyűzet bármely gombjának lenyomására bekapcsol.

Ha ez nem működik, akkor az ugyanott lévő "System After AC Back" beállítást állítsd "On"-ra. Ez arra jó, hogy az áramtalanított gép tápegységének áram alá helyezésekor a gép is bekapcsol.

Van egyéb lehetőség is ha egyik módszer sem "jön be", de az már barkács kategória lenne, s valószínűleg úgy sem kapcsolna be.

A villám sajnos bármit elpusztíthatott a lapon, s ha valamelyik BGA chip (egy-két funkciója) az, akkor nemigen lehet megjavítani.
(#) shadowsteve hozzászólása Júl 5, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy beteg alaplapom, Abit IL9-pro a neve. Egy éve már hogy a kondik elhasználódtak benne, és akkor cseréltem is mindet mert láthatóan kinyílt az egyik és nem ment emiatt a déli híd. Csere után minden működött, de a 12v-ot érdekes módon ingadozónak mutatta a biosban. Nem foglalkoztam vele mert határértéken belül ingadozott (11,6-12,1), és mert lemértem a tápfeszt mindenütt és minden helyes értéket mutatott.
Most pedig megint előjött a dolog, szépen kinyílt a feszstab áramkör közelében az a kondi, de amikor kicseréltem, már nem lehetett sokáig bekapcsolva hagyni mert nagyon melegedett az új kondi, a 12v pedig még jobban ingadozik, már határértéken kívülre is.
A mellékelt képen balszélső feketével jelölt kondi a ludas.

Segítsetek, mit csinálhatok még vele kondicserén kívül?
Esetleg cseréljem ki a mosfet-eket a feszstab áramkörben?


Előre is köszönök bármi segítséget!

DSCF2378m.jpg
    
(#) kadarist válasza shadowsteve hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Szia!
Cseréld low ESR típusúra és akkor nem fog annyira melegedni, mert a szűrés hatásfoka jobb lesz.
(#) shadowsteve válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Köszi a tippet, nem is annyira a melegedés a gáz.
Sajnos bármilyenre cseréltem már, a gép bios-a által mért ingadozás nem szűnt meg. Amit kézzel mérek az rendben van.
Sajnos azt sem tudom hol méri az alaplap a tápfeszt. Így nagyon lassan mennek a vinyók a gépben, mert mindent a leglassabb sebességen használ az ingadozás miatt.
(#) kadarist válasza shadowsteve hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
A vinyók a tápot nem az alaplapról kapják, hanem a hálózati "nagy" tápegységről. Abban is cserélj kondikat, mert ott is lehet néhány púpos példány.
(#) Ricsi89 válasza shadowsteve hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Arra vigyázz, hogy nehogy 6,3V-os kondit rakj a 12V-os ágba! Ha jól látom, akkor a mellette lévő két kondi 6,3V-os és méretben pont ugyanolyan a bal szélső is.
(#) shadowsteve válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Bocs, úgy látom nem írtam le teljesen a dolgot.
Minden feszültség rendben van, a tápegység új, az összes kondi cserélve az alaplapon. Azon a helyen melegszik a kondi amit mellékeltem képen.
A vinyók tápellátása rendben van.
A biosban mért feszültségérték nem stimmel.
Amit kézzel mérek az 12,4v stabilan, amit a gép mutat a biosban az 11,4-12v ingadozik.
Miért különbözik ennyire attól amit kézzel mérek?
A vinyók pedig azért mennek lassan, mert a déli híd valószínűleg nem kap elég tápáramot, ha hihetek a biosban írt feszültségértéknek.
(#) shadowsteve válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Igen, erre vigyáztam mikor cseréltem őket, mindegyik megfelelő méretű, köszi.
(#) kadarist válasza shadowsteve hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Na, cseréld ki azt az elkót egy kis soros ellenállásúra, és utána nézd meg az eredményt.
(#) abcdabcd válasza shadowsteve hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Egyszer olvastam egy alaplapról, ahogy gyárilag rosszul volt a polaritás a nyákra szitázva... a fordított beültetéstől simán melegedhet is... szóval egy multiméterrel mérd ki, sípoló állásban, (valamelyik fém részhez, érintve az egyik mérőcsúcsot, pl hátlapi port külső fém része) hogy melyik a negatív... lehet meglepődsz... de amúgy az is jó ötlet amit a többiek írnak, a Low ESR tipusú kondira csere... a csere alkalmából pont ki is mérheted ha nem tetted meg eddig...
(#) siljagen hozzászólása Júl 31, 2011 /
 
Sziasztok
Van egy GA-81915ME Jelzésű Gigabyte alaplapom.
A sztori a következő Lanparti haverokkal, számítógépek szerte szét, így esett hogy az egyik gép amelyik a földön hevert,(szerencsére már kikapcsolva) alkoholos befolyásoltságot kapott egyszintén berugott Baromtól(már elnézést).
Az eset után alcoholos fogkefével kitakarítottuk, alaposan majd megpróbáltuk bekapcsolni, sikertelenül.
Le ellenőriztem: Tápot
videókártyát
Ramot
procit
Minden más működik máshol.
Valószínűleg az alaplap. Van e esély hogy egy elektronikában jártasabb kijavíthassa és ha van ,hogyan??
Minden segítséget szivesen veszek.

Előre is kösz mindent.
(#) didyman válasza siljagen hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Nem alkohollal kéne mosni. Enyhe szappanos vízben áztatni, majd 60-80 fokon szárítani kíméletesen, fél napot. A BGA alá bejutó folyadék ott is marad, azt muszáj kimelegíteni onnan. Ezt próbáljátok meg még vele, talán nem késő, bár az ottmaradó folyadék hamar büntet.
(#) mizsei.robi hozzászólása Júl 31, 2011 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy Gigabyte GA-K8NS socket 754-es alaplapot. Az alaplap egyszerűen nem kapcsol be. A tápegységen amire rákötöm hallani, hogy megterheli a készenléti kört. A táp csatlakozó mellett van pár stabilizátor, azok eléggé melegednek és az NF3 chip is melegszik. A táp csatlakozó környékén kivettem a kondikat, nem változott semmi.
(#) didyman válasza mizsei.robi hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
És raktál be másik kondikat? Az NF3 készenlétben (kikapcsolva) melegszik? Ebben az esetben kuka.
(#) mizsei.robi válasza didyman hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Raktam, nincs változás. Az NF3 készenlétben is érezhetően melegszik.
(#) david.polgari hozzászólása Aug 3, 2011 /
 
Sziasztok.

Van egy 5 éves laptopom, nem túl nagy érték, de a munkahelyemen még jól jön. Történt vele egy olyan baleset, hogy a hálózatról fordított polaritással kapta a feszültséget a bemenetre. Különösebb baja nem lett tőle, mindössze annyi, hogy nem tölti az akkumlátort, ezt leszámítva minden része funkcionál. Komoly baja lehet? Szerintetek érdemes vesződni a javítással? Vállalná esetleg valaki? (Van egy ugyanilyen alaplapom aminek ez a része tökéletesen funkcionál, tehát alkatrész is meglenne) Előre is köszi a válaszokat, üdvözlettel,

Dávid
(#) zolika60 válasza david.polgari hozzászólására (») Aug 3, 2011 /
 
Inkább itt kellene érdeklődnöd:Bővebben: Link
Nem ártana a laptop pontos típusa sem. Lehet, hogy csak egy dióda, vagy egy biztosíték pusztult el.
Következő: »»   7 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem