Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   873 / 2541
(#) Skyline válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Megcsináltam újból a mérést és viszonylag azonos eredményt kaptam,ezek szerint amivel meghajom a hangfalaimat az közel 2X20W RMS ami már elég hangerőt nyujt a szobába.
Ha ezt veszem alapul akkor az 50W RMS teljesítmény bőven elég kell hogy legyen a szobába,sőt még tartalék is marad,ezt is csak néha csavarom fel max-ra
Pláne ha jó hangfalakat is építek majd hozzá!
Köszönöm a sok segítséget,így már világos a téma
És elnézést az OFF-ért de azt hiszem aki erősítőt akar építeni,és kezdő annak is tanulságos lehet hogy nem kell máris 100w-okban gondolkodni
Üdv!!
(#) lamalas válasza Skyline hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Idézet:
„...amivel meghajom a hangfalaimat az közel 2X20W RMS ami már elég hangerőt nyujt a szobába.”

Akkor eleg erzeketlen hangfalaid lehetnek. Egy jonak mondhato 86-87dB/1w/1m erzekenysegu hangsugarzo eseteben 20W elektromos teljesitmeny mar kozel 100dB-es hangnyomast hoz letre 1m-rol merve. Namost a hangossagerzet azon tul, hogy egyenfuggo, fugg a helyiseg nagysagatol is illetve attol is, hogy milyen messze vagy a hangfalaktol. Mindenesetre atlagos lakoszobaban, jo hangfalakkal 20W az mar idegesitoen nagy hangero lehet bizonyos zeneken. Egy 50W-os erosito megfelelo hangfalakkal bosegesen eleg lehet atlagos lakoszobaba es akkor mar boven van tartalek is!
(#) Davidd hozzászólása Aug 3, 2011 /

Sziasztok.Valaki ajanlana nekem egy erosito kapcsolasi rajzot.A tapfeszultseg 24Vac,terhelhetosege 50VA.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Szia! TDA 2050
(#) szucsip válasza reloop hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Kedvenc végfok IC-m a TDA2050, ám még is azt mondom, hogy az nem lesz jó. 24VAC az nagyon sok, ha szimmetrikusan van egyenirányítva, tehát 2×33V.
Ha szimpla táposként használjátok, akkor pont jó neki, de akkor én azt javasolnám (mivel 50VA a trafó), hogy 2db 4ohm -os hangfalat tessék rákötni.

Így a várható kimeneti teljesítmény maximuma 20W körül lesz, 0.5% torzítással. Azaz 2×20W, ami kellemesnek mondható. A hosszan kitartott basszusoknál (tipikus R.A.P és R&B effektek) lehet hogy már picit kevés lesz a táp teljesítménye, de sebaj.
Majd a bemérésnél ajánlom, hogy egyszerre csak egyik csatornát mérd.
(#) Davidd válasza szucsip hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Lehet hogy 6ohmos difuk lesznek rajta ez meg nem biztos...valaki legyen szives adjon egy asszimetrikus tappal elkeszitendo kapcsolast.Ja es a szurest 10000µF al szurom,egyeniranyito pedig 16A-es.
(#) dean01 hozzászólása Aug 3, 2011 /

üdv
vettem egy castone cpa-300b erősítőt,az a gondom hogy ugye keverő kellene neki hogy normális bementet kapjon de sima rca jellel alig szól,arra gondoltam van egy videoton ea-7386 os erősítőm annak az előerősítőjéből hoznák jelet a castonnak ez megoldható?
(#) szucsip válasza Davidd hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Tessék, itt van a gyári katalógusában, a 6. oldalon.

Aztán majd kérünk beszámolót róla. asszimetrikus
(#) Davidd hozzászólása Aug 3, 2011 /

Megvan.Megrendelem az ict meg par alkatreszt.Koszonom.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

A megépítéshez szükséges információkat a TDA2030 topicban találod. Bővebben: Link
(#) .colin hozzászólása Aug 4, 2011 /

Sziasztok!

Segitséget szeretnék kérni. Van egy sony str-vx10l Itt tipusú erősitőm amihez kapcsolási rajzot keresek. Ha valaki tud az irjon! Előre is köszi.
(#) deadlyroberta hozzászólása Aug 4, 2011 /

Sziasztok full kész a Quadom (405, 2x100wattos 8ohm) kicsit halknak találom, nem küldi ki a hangerőt jól, értem itt hogy melegedni se melegszik,trafó se se a tranzisztor másik meg a hangfalakon se jön ki hangerő mivel azt hiszem 45 wattos szinuszos és elméletileg 775mV os jelről max. kivezérlésnél tönkre kéne hogy tegye a hangfalakat de itt még torzítás sincsen mint hangszóró felől...
Roberta
(#) proli007 válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Hello!
Ha jól tudom, számtalan erősítőt... építettél.
De akkor miért nem fogalmazol esetleg érthetően?
"nem küldi ki a hangerőt jól"
"a hangfalakon se jön ki hangerő"
"azt hiszem 45 wattos szinuszos"
"de itt még torzítás sincsen mint hangszóró felől"..
Ezek milyen műszaki kifejezések? Mert ennek a hozzászólásnak se füle, se farka, sem eleje, sem vége nincs.. Az információ, csak egy bit, hogy nem elég hangos.
üdv! proli007
(#) Bassmester válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Tegyél már fel légyszi egy-két szép fotót a "full kész" quadodról. Csak mert hátha észrevesszük rajta a problémát.
... ja és azért is mert esetedben egy fotóval alátámasztott hozzászólás jóval hihetőbb volna!
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 4, 2011 /

Sziasztok!
Egy erős 2.1-es rendszert akarok készíteni:
Összesen szóval 3 csatorna van: 2 amire sztereo jel megy, a harmadikra pedig az aluláteresztő szűrő.
Minden csatrorna hidalt TDA 7294-ből készül.
Az lenne a kérdés hogy milyen feszültségű, és áramerőségű tápegység kell nekik ?

Kérem valaki segítsen !
(#) nagy_david1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Ha már 7294-el építkezel akkor tudnod kéne, hogy a hídnak +-25V-ot ajánlanak. Most ha kiszámítod, hogy ekkora feszültségen 150W a kimenő teljesítmény akkor legalább egy 600W-os trafó nem árt. Ha több persze sose baj Mellesleg van külön topikja is. Ott aztán A-tól Z-ig tárgyalva van.
(#) Bassmester válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

A szubra oké a híd, 8 Ohm os ládához.
A topokra ez esetben elég 1-1 szimpla csatorna.
Ha "csak" zenével használod, akkor egy 400VA-es táp is elegendő, de ha az az elvárásod hogy szinuszban is tudjon 200+100+100W-ot, akkor 600-as táp kell.
2×30V AC szekunder feszültségű trafó kell hozzá.
Gondolom nem PC hang lesz belőle, a monitor mellé
Hangosítós rendszer lesz?
(#) nagy_david1 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Csak egy kérdés. Hogy fog boldogulni a híd a +-30VAC-al? Nem próbáltam azért kérdem.
(#) Bassmester válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Nos... +/-30VAC nincsen!
Ahogy írtam is, 2×30V AC van, amiből kb +/-41V DC üresjárati feszültség lesz. (egyenirányítva, pufferelve, végfokok rákötve)
Ez a tápfeszültség egy max 600W-tal terhelhető tápegység esetén arra elegendő hogy egy sztereó 7294 híd, klippelés nélkül leadja a 2×200W szinuszos teljesítményt csatornánként 8 Ohm-mal műterhelve. Teljes terhelésen egy ilyen tápegység feszültsége +/-41V -ról kb +/-37V -ra esik.

Idézet:
„Nos... +/-30VAC nincsen!”

De hülye vagyok most látom amit írtam :guluszem1:

Most már értem. Csak nem tudtam a híd kapcsolások mennyire viselik el a nagyobb tápfeszültségeket.
(#) Bassmester válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Üresjáratban elvileg +/-50V az abszolút maximum amit elvisel (adatlap szerint), de ezt még nem volt kedvem tesztelni
A rezonáns kapcsolótápjaimat +/-44V -ra csinálom, mert két híddal terhelve, teljes terhelésen +/-36V -ra esik. Ennyi éppen elég a klipp nélküli 2×200W szinuszhoz.

Sokszor megjártam, hogy csúcsokban 1-2V-al több lett a tápfeszültség mint amit az IC még elviselt. Persze terhelve egyből a feszültség megfelelő intervallumba esett vissza de sokszor indításkor volt, hogy egy az 1-2V-os feszültségtöbblet az IC-t egyből hazavágta. Igaz nem 7294 volt hanem mások. Annyira fel tud bosszantani amikor egy táp csak pár voltal rendelkezik nagyobb feszültséggel mint amit az erősítő még elvisel. Ezért is félek én már a "határon járkálni"
(#) koncsik03 hozzászólása Aug 4, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem/kérésem hogy valaki tud e adni egy egyszerű tranzisztoros erősítő kapcsolási rajzot.

Előre is kösz!
(#) Szabi1 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Igen hangosítós rendszer lessz. És mivan ha a subnak külön tápegységet készítek ?
(#) Szabi1 válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Nézz a neten amilyet akarsz, ird be power amplifier schematics itt van egy pl: Bővebben: Link
(#) zoli0078 hozzászólása Aug 4, 2011 /

Sziasztok,

Elkezdtem az első erősítőmet építeni és ennek kapcsán ***

* Törölve ! A fórumban semmilyen adás vétel nem megengedett !
(#) Szabi1 válasza zoli0078 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Milyen erősítőhöz kell a tápegység ? A toroid trafókat is átlehet tekercselni, hogy kevesebb vagy több áramot és feszültséget adjanak le.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Egy kis segítség toroid trafó méretezéséhez Bővebben: Link
Minél nagyobb a trafó csúcsteljesítménye (VA) annál többet lehet kihozni belőlük.
(#) reloop válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

(#) skero válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szia! Én a mellékelt kapcsolást építettem meg ami egyszerűbb és tranyós. Igaz gitárhoz ajánlják de cd -ről tesztelve is jól szólt! Üdv!Bővebben: Link Ja és TIP142 és TIP147 -et használtam végeknek.
Következő: »»   873 / 2541
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem