Fórum témák
» Több friss téma |
Persze, hogy nem vesz el semmit! Az USB stack csak működés közben zabál forrást, mivel az USB egy pollingozós kommunikáció, ami folyamatos figyelmet igényel. Ezért tettem megszakításba a lekezelését, viszont ez elég időigényes. Persze normál alkalmazások, mint pl SD kártya SPI-n, USART stb. simán mennek mellette, de egy LCD az más, ha direkt kell meghajtani.
Gondolom ha kész lesz megmutatod!?
Akkor marad a 2550
Idézet: „Gondolom ha kész lesz megmutatod!?” Persze! Már ezt is mutattam a ki mit építettben Bővebben: Link, de majd ha kész lesz (az se mostanában lesz.. ), ide is rakok képeket.
Bakker Tomi, ha nem jössz HE talira, akkor nem viszem fel a nagy LCD-t... :no: És csak ki kéne próbálni...
Látod ez a hourofilia, fertőző betegség...
Még nem tudom... De majd előtte egyeztetünk.
vicsys: örülök hogy elkaptam
Elkezdtem tanulgatni a PIC programozást, Nigel Goodwin példaprogramja alapján. Bővebben: Link A "B" porton tökéletesen megy a csatolt program(a kapcsoló megnyomására világít majd újbóli megnyomására kialszik a led) de az "A" porton a kapcsoló lenyomására nem reagál! Már másik PIC-el is próbáltam azzal is ugyan ez a hiba áll fenn.Mi az amit rosszul csinálok? Mit nem veszek észre? Köszönöm előre is a segítséget.
Ki kell kapcsolnod azokat a perifériákat, amiknek köze van egy adott lábhoz. Az A porton ilyen lehet a komparátor és az A/D átalakító. Nézd meg az adatlapban, hogyan kell ezeket kikapcsolni. Egyértelműen leírják, nem nagy dolog megtalálni, és beilleszteni a megfelelő regiszterek beállítását a programba.
A másik lehetséges gond, hogy az RA4 OPD kimenet, ez is az adatlapban le van rajzolva, az alapján lehet használni. Érdemes használni a szimulátort(MPLAB SIM), mert ha ott működik, akkor a valóságban is kéne.
A komparátor ki van kapcsolva
Az RA4-el nincs probléma csak az RA5-el. Az A/D átalakítóval kapcsolatban nem találtam információt. Ha tudnál segíteni ebben azt megköszönném.
Nem láttad még ezt a hirdetést? "Zongora órát adok-veszek!"
Az RA5 csak bemenet lehet, ha kikapcsolod az MCLR funkciót. Ha ezt nem teszed meg, akkor a gomb reseteli a PIC-et. Az MCLR-t a Konfigban tudod kikapcsolni, amit nem látok a forrásban, pedig erősen ajánlott ott beállítani!
Javasolt egyébként másik bemenetet használni, mert a PIC égetése is problémás lehet, ha más is csatlakozik a Vpp bemenetére. Itt 10k-nál kisebb ellenállás nem is szabad, hogy a Vdd felé legyen, viszont az meg szükséges. Persze egy gomb elfér itt is, de ne nyomkodd mikor égeted, mert az égető tönkremehet! Ismét javaslom, hogy mikor egy lábat választasz, nézd meg milyen funkciói vannak!
Érdemes a PIC adatlapját megnézegetni. Ott egy táblázatban leírja, hogy melyik láb milyen funkciót tud ellátni. Most nézd meg A5-öt.
ez a config beállítás 10k megvan a Vdd felé, RA5-re bementként használva kapcsoló van rajta.
RA7-RA4 bement és a többi kimenetkét használva Akkor ezek szerint elvileg minden be van állítva amit kell?Esetleg még valami ötlet? Köszönöm az eddigi segítséget!
Igen, elvileg rendben! Biztosan a beállított konfig megy ki az égetéskor? A konfigot betetted a forrásba?
A kapcsoló testet kapcsol?
Ez alapján van a kapcsoló bekötve:
Bővebben: Link A konfig benne van a forrásban. A csatolt program elvileg azt csinálná, hogy egy-egy gombbal egy-egy ledet ki és be lehet kapcsolni.--> a pic-be töltés után az RA5-ön világít a led és a gombokra nem reagál. Ha kikommentezem az SW3-at(RA5-öt) és a LED3-at(RA1-et) akkor a többi jól működik.
Tedd fel a hex-et is, abból látom, hogy belefordul-e a kódba! Milyen programozóval programozod?
Egyébként nem látok semmit, ami ezt okozhatja, csak a konfig, ha nem kapcsolná ki az MCLRE-t. Azt nézd meg, hogy az MPLAB-ban a konfigurációs menüben be van-e pipálva, hogy a kódból fordítsa a konfigot!
Nyilvan az RA5-ot mindig magasnak latja valami miatt. Ezt kell kideritened mi miatt van.
Csatoltam az MPLAB-ból a config bit beállítást. Erre gondoltál?
MPLAB alól programozok Pickit2-vel.
A hex-ben jól állnak a bitek, nem tudom mi lehet. Most sok melóm van, ha lesz időm megnézem, bár nekem csak 627A-m van, jobb lenne sima A nélküli...
Feszültségmérővel nézd meg, hogy az alacsony szint eljut-e a RA5 / MCLR lábra ha a hozzá tartozó gombot megnyomod...
Méricskéltem :
Pickit adja a tápot a panelra. Alap állapotban: RA0 0V RA1 4,1V RA2 0V RA3 0V RA4 4,55V RA5 0,3V RA6 4,55V RA7 4,55V R4-re csatlakozó nyomógomb megnyomására változik RA0 2,6V-ra RA1 1,3V-ra RA4 0V-ra R5-re csatlakozó nyomógomb megnyomására változik RA5 0V-ra R6-ra csatlakozó nyomógomb megnyomására változik RA1 2,6V-ra RA2 1,3V-ra RA6 0V-ra R7-re csatlakozó nyomógomb megnyomására változik RA1 2,2V-ra RA3 1,75V-ra RA7 0V-ra Elég nagy káosznak látszik. Amit én látok belőle: - Alap állapotban RA1 és RA5-ön fordítva kellene lennie a jelszintnek. - A nyomógombok lenyomására mindig megvan az alacsony szint
A LED-en mered ezt a feszultseg szintet? Ugy ertem a LED es a hozza tartozo ellenallas kozos pontjanal? Mert akkor meg akar stimmelhet is ez a 2.6V, de ha a PIC laban akkor valami nagyon nem klappol.
RA5: Ha ra van dugva PicKit2, akkor ellenorizd, hogy a Vpp/MCLRE-t tristate-be rakja! Lehet a programozo huzza le mert reseten akarja tartani a cuccot... Ha ez sem segit, akkor ott valami vagy el van kotve (RA1 azaz LED3 eppen ezert magas, mert ugy erzekeli megnyomtad a gombot, igy egybol bemegy a rutinba es bekapcsolja a portot). Ellenorizd a kontaktusokat es az esetleges rovidzarlatot (akar egy kis on vag gyanta darabka is okozhat meglepeteseket). Probaldd meg ujra forrasztani ezeket az alkatreszeket vagy ha dugdosos panelen vannak masik helyre tenni.
A PIC lábain mértem az adott feszültségeket.
"RA5: Ha ra van dugva PicKit2, akkor ellenorizd, hogy a Vpp/MCLRE-t tristate-be rakja! Lehet a programozo huzza le mert reseten akarja tartani a cuccot..." Ez elmagyaráznád nekem egyszerűen? Nyákot készítettem(egy már működő panelt másoltam le), ujraforrasztottam, lemostam, semmi változás.Zárlatot szakadást nem találtam.A LED és kapcsoló panel a "B" porton tökéletesen működik.
Addig nem fog működni, amíg alaphelyzetben a RA5 -ön magas szintet (2V -nál magasabbat) nem fogsz mérni.
Tápláld az áramkörödet az alábbi módok egyike szerint: - Csatlakoztasd a PICKit2 a pc-hez, indítsd el a saját programját, állítsd be a Vdd értékét. Csatlakoztasd a panelhez, kapcsold be a Vdd -t és kapcsold ki a MCLR -t. - Labortápról adj tápfeszültséget. - Válaszd szét a RA5 lábat a nyomógombot és a felhúzó ellenállást a PICKit2 1. kivezetésétől. Ha a fentiek közül valamelyiket megcsináltad, akkor ellenőrizd a RA5 lábon a feszültséget nyitott és zárt nyomógomb mellett.
Jól működik ez alapján:
"- Csatlakoztasd a PICKit2 a pc-hez, indítsd el a saját programját, állítsd be a Vdd értékét. Csatlakoztasd a panelhez, kapcsold be a Vdd -t és kapcsold ki a MCLR -t." Még abban tudnál segíteni, hogy MPLAB alatt mit kell és hol beállítani, hogy működjön(az MCLR kikapcsolására gondolok)? Köszönöm mindenki türelmét és segítségét!!
Allitsd be a Programmers / Settings-ben, hogy a 'Release from Reset' un '3state' (avagy tristate) allapotot vegyen fel -- magyaran ne emelje fel 5V-ra, hanem egyszeruen csak hagyja lebegni es bizza a celaramkorre a reset feladatat...
Ezutan kapcsold be, hogy programozas utan 'Release from Reset' legyen az allapot -- magyaran ne tartsa resetben, hanem engedje el a reset (MCLRE avagy RA5) labat.
Bocs, kimaradt az elozo hozzaszolasombol:
Idézet: „A PIC lábain mértem az adott feszültségeket.” Ha a LED meghajtas laban mersz 2.5V-ot nagyjabol 5V helyett, akkor ott valoszinuleg tul nagy a terheles es emiatt esik le a feszultseg. Ellenorizd, hogy a LED elotet ellenallasa 450R-1k vagy meg ennel is nagyobb!
Köszönöm, most már MPLAB alatt is jól működik. :yes:
A LED előtét ellenállása 1k! Ez sok vagy kevés?
Eleg kell legyen, de a PIC laban nem kellene, hogy ennyire leessen a feszultseg! Meg tudod merni mekkora aramot vesz fel a keszuleked?
Most már az MPLAB-ban végzett beállítások után rendben vannak a feszültségek is!
Köszi a segítséget!
Üdvözlet Mindenkinek...
Pic18F4520 felélesztésével van valakinek tapasztalata? Táp, Gnd rajta,1-es lábon 10k ellenállással 5v+ Egy led ráakasztva - progi beleégetve... Lehet rosz egy vadiuj pic? |
Bejelentkezés
Hirdetés |