Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyszerű fekete- fehér TV

Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Júl 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Medve válasza ferci hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Ezt remélem kihagyjuk, az ember 13 évesen még nem épít tunert
(#) Medve válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Nos ez a nagy feladat, mint írtam, feltérképezni, hogy melyik lábnak mi a funkciója! Az IC típusából én nem tudhatom, hogy azt melyik lábra vezették ki!
(#) ferci válasza Medve hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Igazad van......
(#) Dr.Megavolt válasza Medve hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Ha készítenék egy részletes képet a tuner áramköréről,és az alkatrészes részéről,akkor meg tudod nekem mondani mit hova kössek?
És van egy tuner-em,ameilyken írja minden lábán a bekötést,csak nincs benne IC,csak valamilyen 4 lábú kis fekete pont,az jó lenne?
(#) Medve válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Én innen, fotó alapján meg nem mondom neked, hogy mit hova kössél sajnos...

Ha nem ismered az I2C lelkivilágát és nem tudsz programozni, akkor jobb lenne egy analóg tunerrel kezdeni.
De egyre inkább igazolódni látszik a sejtésem...Ismered a TV-k működését? De tovább megyek--már megbocsáss--értesz az elektronikához? Én becsülöm az igyekezeted, az érdeklődésed, de ne egy TV-vel kezdd...Induljunk az alapoktól... az a "valamilyen 4 lábú kis fekete pont" az a MOSFET, egy tranzisztor. A manapság felelhető magyar TV-roncsokban pl a BF961-et alkalmazták ilyenből sokat be lehet még szerezni, de a mai tunerek is nagyon hasonlóak. Egy kaptafa. Lásd a kapcsolást. De előreszaladtam, szóval szuperheterodin rendszer, ezt kellene megismerned. Google.
(#) Dr.Megavolt válasza Medve hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Szia!
Van egy tuner-em,aminek meg vannak jelölve a lábai a következő képpen:RAA , BI vagy B1 , BIN vagy BIM vagy B3 , UVAR , UHF , FI , FI , +12 .
Ebben nincsen IC,csak MOSFET,meg alkatsészek,most nem sorolom fel mindet.Ez jó lenne,hogy hangot tudjak kihozni?
(#) Gatery válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Szeva...

Remélem raksz fel majd képeket az elkészűlt tv-dről..

Ne haragudj de nagyon azt érzem, hogy nagyon tapasztalatlan vagy az elektonika terén....és csak a "nagyfesz" miatt akarsz pont tv-el foglalkozni....szerintem csak szépen lassan....előszőr csinálj valami egyszerűbbet....mert a tapasztalat a kis feszültségekkel megtanít arra hogy tiszteld a nagyokat...

És azért a fiatalos hév általában az érintésvédelem betartása szenvedi meg...

A másik...13 éves vagy azt írtad...és hogy 10 éve kezdted az elektronikát mint hobbi...

Hát ezek szerint te nagyon megelőzöd a korod és nagy zseni lehetsz.....ez esetben a fentiek visszavonva

Egyépként mindenhez sok sikert!
(#) Dr.Megavolt válasza Gatery hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Hát egy kicsit tapasztalatlan vagyok,és először,csak a szomszédok hoztak ezt-azt megjavítani,de mostmár komolyabban is szeretnék foglalkozni az elekronikával.
És képet akarok felrakni!
És most azért TV-vel akarok foglalkozni,mert itt a nyár,és ahol tartom őket szeretnék egy kis rendet rakni,és akkor a sok lom közül kibányászom a félig szétszedett TV-ket.
És a nagyfeszt soha nem fogom tisztelni!Már 15kV is megcsapott,és nem lett semmi bajom!De azért nem fogom tapogatni a feszűltség sokszorozó kimeneteleit!Mert azt mindenki tudja,hogy az halálos is lehet
(#) pimi9 válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Majd ha véletlenül megérintesz 2 érintkezőt, amin 230V van, és többet tud 20mA-nál,és nem nagyfrekvenciás (vagyis nincs skin hatás), na akkor fogod tisztelni a nagyfeszt!!
Én nem dicsekednék azzal hogy megcsapott, ebből csak arra lehet következtetni, hogy óvatlan vagy.
(Vagy nem épelméjű, és élvezed ha megvág az áram.)
A TV-s ötleted pedig kivitelezhető, csak próbálj meg tanulni is valamit, olvass lehetőleg, érsd meg a dolgok működését, ne csak találomra forraszdgasd össze a dolgokat, és ne folyton mások tanácsait várd meg komplett kapcsolási rajzokat várj.
De 13 évesen nem pont ezzel kéne foglalkozni, inkább sajátisd el az elektronika alapjait. Mert szerintem ezekről egyenlőre nem sok fogalmad lehet.
Sok sikert!
(#) Medve válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Hello, igen, ez a tuner (is) alkalmas arra, hogy hangot kapj, csak kell hozzá egy KF modul (TDA440) és egy oly sokat emlegetett hang KF erősítő, demodulátor+ végfokozat (TBA120+TBA810) A tuner kivezetései szerintem: RAA: passz, BI: kapcsolófesz az I-es sávhoz, B3: Kapcsfesz a III-as sávhoz, Uvar: hangolófeszültség!!!! (2-30V!!!) UHF: kapcsfesz az UHF sávra, FI: KF kimenet (ez két kivezetésű, vanak egy kivezetésűek is), +12: fix 12V-os táp

ui.: Ajánlom megfontolni még Gatery és Pimi hozzászólását is. Jó tanulást és kitartás!

Szakik! mi lehet az az RAA??? Csak AGC lehet, de ilyen rövidítéssel még nem találkoztam!---olvasnivaló---
(#) Dr.Megavolt válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Hát engem a nagy fesz nem úgy csapott meg,hogy óvatlan voltam,hanem van egy kis benzinmotrom,és arra adtam a 15kV-ot,hogy induljon be,és én egy heggesztőkesztyűvel megforgattam a motor forgó részét,és átütött a 15kV a keggesztőkesztyűn.Amikor lemértem,hogy hány mA hoz ki,egy mutatós műszerrel mértem,mert a digitális kiégne,és a műszer 500mA-nél kiakadt :eek2: .Azóta szerencsére nem rázott meg kop kop kop .
És az utánaolvasást azt megfogadom,szétnézek az ithoni könyvek közt :yes:
Szétnéztem,és ezeket az IC-ket találtam:TDA440P , TBA120U FN , TBA120U H1 , TBA120S D1.
Ezek közül jó valameily a TDA440 helyett illetve a TBA120 helyett?Vagy kell vásárolni olyat?
(#) Valteri válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

öcsém 7500w-os trafó vazze ,
(#) Dr.Megavolt válasza Valteri hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Az fájhatott ha megrázott Nem irigyellek
(#) Valteri válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

engem nem rázott meg,
csak 15kV-on 500mA az 7500w :yes:

Ne vásárolj, inkább szerezz egy KF modult, azzal a TDA440-el. De jó más tipusú is... Milyen van?
(#) ferci válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Szerintem a rövidzárási áramát mérted.
Még egy müszi kellett volna a kapocsfesz méréshez is, biztos leesett pár voltra.
(#) Dr.Megavolt válasza Medve hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Hát sok van...Miröl lehet felismerni egy KF modult?
Itt van néhány kép...Valameilyk szimpatikus?

Kép002.jpg

A KF modul arról ismerszik fel, hogy egy olyan IC-t tartalmaz, ami ezt tudja...angolul pl: IF AMPLIFIER WITH DEMODULATOR AND AFC

A panelek, amiket mutattál főleg színdekóderek lesznek, gondolom ezt az oly feltűnő késleltető művonalakból. A kis panelek talán szinkronjel leválasztók. A KF egy fémdobozban van, mint a tuner. Az orosz cuccot dobd ki.

De figyu! leírom érthetőbben: megnézed a szemeddel az IC típusát, beírod az alldatasheet.com megfelelő mezőjébe, ott megnézed az adatlapját, s máris megtudhatod mire való az az IC, illetve szinte az egész panel.

Találtam egy fém burkolatú modult,vadonatt új,és van benne egy TDA 440 IC.Van benne freki állíto(aszem az),A fém burkolatán vannak lyukak,hogy lehessen ezeket tekerni.Szerintem ez a mi áramkörünk,ameílyket kerestük.

Kép006.jpg

(#) Dr.Megavolt hozzászólása Júl 19, 2007 /

Miért dobjam ki az orosz cuccot?Talán radióaktív ?
A szópom nem fogom azért kidobni,mert orosz.

Nem erre gondoltam , de jó lesz ez is, az IC 1-14 lábaira jön a KF, a tuner IF kimeneteiről. A videojel az IC 11, vagy 12. lábairól vehető le. (Az egyik negatív polaritású). A hang demodulátort is majd ide kell csatlakoztatni. 13.: +12V, 3. a gnd. A Tuner az AGC jelet az IC 5. lábáról kapja

Tehát az a modul,amit lefényképeztem jó erre?
Kérlek rajzolj egy IC-t és jelöld be a leírt lábakat.Nem tudom,hogy honnan számoljam a 14 lábat.Az IC pöttyözött felitől kezdjem a számolást,vagy a pöttyözetlen felitől?Nem akarom leégetni a modult.
(#) Medve válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

A ponttal az első lábat jelölik.A TDA440 adatlapja
(#) praxis válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Nem szoktam ilyet írni, de nem hagyhatom szó nélkül, mert bántja a szemem. Én gyakorlott TV-műszerészként sem fognák bele egy TV építésébe, főleg nem innen-onnan kukázott modulok felhasználásával, mert 100%-ig biztosra vehető a teljes kudarc. Az elektronikában való jártasság hiányáról ne is beszéljünk. Elnézést a személyeskedésért.
(#) Dr.Megavolt válasza praxis hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Nem sértettél meg,de a modulok NEM kukázottak!
És kösz,hogy egy TV-műszerész is elmondta a véleményét!
Jó,lehet nem fog menni,de ha hang lesz,akkor elkészítettem az első rádióm
És majd később,ha sikerül előássam a sok cucc közül a csöves fekete-fehér TV-t megpróbálom megjavítani.Lehet,hogy csak csőcserére szorul.
(#) praxis válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

A kukázottat azt képletesen gondoltam. Ha már építkezel, akkor egyazon gyártótól származó (pl.: videoton, orion) modulokat célszerű használni, mert ezek illesztve vannak egymáshoz. Vigyázz az elektroncsöves TV-vel, mert a hálózati csatlakozó állásától függően fázis kerül a sasszira (fémváz), ami halálos áramütést okozhat! Orion, Videoton modulos fekete-fehér televízióknál viszont minden esetben fázis van a sasszin, tehát nagyon óvatosan.
(#) Dr.Megavolt válasza praxis hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Nem vagyok még olyan bátor,hogy bekapcsolt állapotba javítsam!Legfeljebb úgy javítom,hogy kíhúzom,kisütöm a kondikat,leelemörzöm az alkatrészeket,sorkimenő trafót,a kiégett lámpákat kicserélem.És a bekapcsolást,csak feltett hátlappal végzem!
Kaptam 1szer egy rossz TV-t,és a hátlapján volt egy jó nagy lyuk,mert az egyik ócska kondi benne szétrobbant !
(#) Dr.Megavolt válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Aug 3, 2007 /

Sziasztok újra!
Ha mondjuk van video jelem,azt egy IC átvezetve nem lehet valahogy PC monitorra kötni?
Azt hiszem,hogy a gép videókártyáját,és a TV euro scart-ját össze lehet kötni.Nem?
Van pár IC bontva egy TV NYÁK-bol,most azokat sorolom csak fel amit összekötve láttam az euro scart-al:TDA1904 W88AA9327 SINGAPORE ,a másik meg:SIEMENS TDA 7460-2 GERMANY 9348 .
Remélem valamelyik jó erre a célra.
(#) Ricsi89 válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Helló!
PC monitorra nem valószínű hogy rá tudod kötni, szerintem. Az IC-k amiket felsoroltál nem jók ehhez. Szerintem elsőnek próbáld rákötni egy tv scart csatijára, vagy előlapi RCA bemenetére. Ha így működik akkor esetleg lehet valamit csinálni! Még utánanézek.
(#) MaSTeRFoXX válasza Dr.Megavolt hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Idézet:
„nem lehet valahogy PC monitorra kötni?
Azt hiszem,hogy a gép videókártyáját,és a TV euro scart-ját össze lehet kötni.Nem?”

Bővebben: Link
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem