Fórum témák
» Több friss téma |
Amint a válaszokból is látszik, a ténylegesen maradó tanítási napokat nem egyszerű feladat összeszedni, az évente esedékes frissítés pedig vagy végre lesz hajtva, vagy nem.
Én kijelezném az összes napot, hétvégével-ünneppel együtt már csak azért is, mert ha valaki pl. hétvégén bemegy (teszem azt, dolgozatot javítani, adminisztrálni, vagy szakkörre, ha létezik még ilyesmi), akkor ne ugyanazt bámulja már szombaton, mint amit pénteken. Ilyen számlálót nem nehéz készíteni, a részleteket javarészt elmondták a többiek. Ful-extrás, munkanapos kijelzésnél (lehet, nem illene ilyet mondanom) ráhagynám az egészet egy számítógépre. Írnék egy weblapot, kitenném Active Desktop-ként; JS elvégezné a frissítést és a másodpercenkénti kijelzést, a háttérben meg pl. php gondoskodna arról, hogy a napok számítása rendben legyen. Ezután már évente legfeljebb azt kell frissíteni, hogy lettek-e újabb ünnepnapok, vagy töröltek-e a meglévők közül, na meg persze a szünetek időtartamát (mindezt tulajdonképpen bármelyik hálózati gépről, egy kis táblázat kitöltésével meg lehet csinálni). Ha az iskolának van weboldala (hogyhogy nincs? ), akár oda is be lehet integrálni, hátha egy-két tanuló otthon is tudni akarja, meddig tart még az idei rabság... Persze ez nem azt jelenti, hogy "maszek" elektronikával nem lehet megoldani.
Az ötleteket leskicceltem egy rajzon, véleményeket tudnátok adni?
Elgondolkodván a hátra levő napok számlálásán, valóban túl sok a bizonytalan tényező. Viszont a fix a tanév vége amit az Oktatási Miniszter tesz közzé. Ha változik mégis az időpont, a nyomógombokkal lehet módosítani. Már csak a legnehezebb rész van hátra a PIC-be a program megfirkálása, nekirugaszkodok mikroC-ben és hátha össze jön valami.
Ha csak amolyan éppen látszik kijelzőt raksz rá ,akkor megfelelő lehet.Szerintem nem a pic 5 V -os tápjáról kellene a kijelzőt működtetni,hanem valami nagyobbról .Túl kevésnek gondolom a 9 számjegy multiplexeléshez az 5V ot.(bár akkor a meghajtás is bonyolultabb lesz, még egy tranzisztor kell számjegyenként.)
Lehet hülyeséget mondok, de az uln2003 9 es lábát + tápra szokás kötni nem?
Amúgy miért nem használtok 24 es PICet amiben van belül RTC is, nem kell még az I2C vel is szórakozni.
Szerintem jó lesz. Eltekintve attól amit már írtak, hogy a kijelzők anódfesz-ét ne a stabil 5V-ból vedd. Kár lenne beterhelni és váltáskor meg is rángatná a tápot. Egyszerűbb lenne egy plusz tranyán keresztül a pufferelt tápra rakni és ekkor már lehetőséged válik a(z) (automatikus) fényerő szabályzásra is.
A DS1307 drága, helyette MCP7940 kb. 200 Ft + áfa, ráadásul kalibrálható...
A 16F873 szintén borsos árú, 16F873A, de inkább 16F883 olcsóbb megoldás... még a 16F886 is olcsóbb.. Az RC7, RC6 lábat megtartanám uart Rxd és Txd vonalnak, a gombokat soros ellenállással rávinném az RB5..0 vonalakra. A multiplexelés közben, amikor a digitek ki vannak kapcsolva, a B port bemenetre váltana egy időre (belső felhúzóellenállása is van), be lehetne olvasni a gombok állapotát. Az RB7 és RB6 az ICSP funkcióra illetve DCF77 szinkronozásra is fel lehetne használni... Az uart nagyon jól jöhet beállításkor, nyomkövetéskor stb. (PC -n futó programmal lehetne az aktuális időpontot és a tanév végét beállítani.) Az RS232 illesztés 2 tranzisztorral is megoldható. A fennmaradó RC5 -tel akár a csengőt is vezérelhetné...
Sziasztok! Nekem is volna néhány gondolatom a témához:
Szerintem sem érdemes csak a tanítási napokat számolni, az iskolában (talán a középiskolában már kevésbé) úgyis a "mennyit kell még aludni addig" a szokás. Így nem kellene a tanítási napokkal szívni, viszont például a szökőéveket kellene valahogy kezelni. Nem feltétlenül kellene a kapcsolásba RTC. Ha a picre rákötöd az RTC időalapját, akkor a pic is ugyanolyan pontos lehet. Az áramkimaradás elleni védelmet meg lehet oldani pl egy li-ion cellával, vagy néhány sorba kapcsolt ni-mh cellával is (a li-ion tovább bírja, mert kisebb az önkisülése). Érdemes lenne megfontolni 18F család egy tagjának alkalmazását, mert nem sokkal drágább, mint a 16F, viszont a hardveres szorzás miatt egyszerűbben lehetne osztani vele. A sok szegmens miatt érdemes volna multiplexelés helyett pl egy sor shift regisztert felfűzni, így a ledek mentesülnének a nagy csúcsáramoktól. Idézet: Nem teljesen Igaz a 24-esekben mar van RTC, de a 16-osokkal nem erdemes vergodni. Soha nem lesz pontos. En csinaltam kapcsoloorat amiben A RS5C372A ketyeg. I2C felulete van, egy 0,1F kondirol elmegy egy evig es a CHPCAD-nal 250 ft korul merik. Ezert kar szenvedni a megszakitasos oraval. „Ha a picre rákötöd az RTC időalapját, akkor a pic is ugyanolyan pontos lehet.”
Az nem jó,ha a tanulók húzogatják,bár mindenki úgy kezdte.
A tanév utolsó napja 2012.06.15 = JDN 2456094. Ekkor már 0 nap lenne hátra. A mai nap, 2011.09.08 = JDN 2455813. Ha a másodikat levonjuk az elsőből 251 -et kapunk. Már csak 251 nap van hátra az általános iskola tanév végéig.
Mindenszentekkor mondja egy építész: "Milyen jó, Karácsonyig már csak eggyet kell aludni..."
Ahhha...
Közben összeraktam a korábban közölt kapcsi rajzot, próbálgatom a programot, de nem igazán megy mikroc-ben a DS1307 olvasása és aátkonvetálása úgy, hogy az óra visszafele számláljon. Most pár nap szüret, közben törpölök az esetleges megoldáson.
Sziasztok,
Idézet: „egy 0,1F kondirol elmegy egy evig” 1 ev utan nyomsz ra egy Resetet, s kezdi elulrol a szamolast,1 gond kilove. Egy 5let: meglehetne probalni pic16 ossal Assemblibe. Minden masodpercrol le vonnank azt az utasitas idot, mig az erteket be teszed a regiszterbe stb.. Vagyis a plusz utasitasokkal egyutt eleallitani egy 1Hz es idozitot. Minel nagyobb lenne az orajel annal pontosabb lenne
Akkor lesz max pontos ,ha minden ciklus pontos,tehát teljesen lefut a timmer. Ha a timmert át írod ,már buktad az egészet,mert az átírás pillanatában nem tudhatod hol tart kvarcórajel pontosan .Innentől kezdve viszont szenvedés marad csak és a pontosság utáni vágy. Ami még ellene szól Bár ezen lehet segíteni ,igazán pontos csak a 32Khz,direkt erre a célra gyártott kvarccal lesz.Az egy tévhit minél nagyobb a kvarc a hiba annál kisebb.Ugyanis a pontossághoz a százalékos eltérés a fontos (ppm) ezzel viszont nem sok nagyfrekvenciás kvarc dicsekedhet.
Ilyen esetben viszont lehet egy olyan PIC-et pl 16f87X választani aminek van két oszcillátora.Egyik a működtető egy másik viszont óraként üzemelhet.(talán 2s ciklusidő pont kijön).Ezel másodperc alapú órád nem lesz ,de legalább tudhat visszafelé számolni,viszonylag pontosan.
Rengeteg PIC nek van 2 vagy tobb oscillatora. Viszont en ugy vettem ki az adatlapbol,hogy sajnos nem lehet egyszerre 2 ot hasznalni
a 16f87x nél tuti lehet.Egyik kvarc/akármi a rendes helyen.Az óra kvarc meg a timmer előtti oszcillátornak programozott bemeneten.Ezt osztja a timmer1 aminek a kimenetén 2s jelenik meg a normál órakvarccal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |