Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A végfoknál. Ha kicserélem és bekapcsolom abban a pillanatban lángra kap. ha nincs benne akkor minden működik csak nem erősít.
Amikor forrasztottad nem csináltál véletlenül zárlatot ónpacával? Amikor ment egyszer.csak elhallgatott és azóta nem jó?
Nincs zárlat. Átnéztem. Az áram eljut odáig. Itt van pár "jobb" minőségű kép. Müködés közben lángolt füstölt és búgott a hangszóró de csak pillanatig, amig ki nem kapcsoltam.
Az a panel ami a végfokon van az nem az eredetije mert az porrá égették. De ez is nagyon rossz állapotban van.
Sziasztok!
Van egy trafóm, amiből egyenirányítva és pufferelve +-60V távozik. Szeretnék csinálni egy erősítőt, egy 100Wos hangszóróhoz, lehetőleg legyen sztereó, mivel a hangszóróm duplatekercses. Tudna valaki ajánlani valamilyen kapcsolást, megoldást erre?
Sziasztok,
Összeraktam az első erősítőmet TDA2050-el, de sajnos van valami gond. amikor bekapcsolom és rajta van a hangfal egyből elkezd hangosan "búgni". Bemenő jelet még nem adtam neki, gondoltam először csak simán kipróbálom. Mind a két csatora (sztereó erősítő) ezt csinálja. A táp egy 150VA-es toroid trafó és az erősítő kapcsolását az IC adaplapjáról csináltam meg. Tápban oldalankét +/- 3 db 4700u kondi van és a kondik lábán 100n smd kondik vannak beforrasztva (ajánlották, hogy jó hatással van a zavarszűrésre a 100n-os kondi). Mi lehet a gond? Estleg fodhurok? Minden földelés egy pontra van bekötve (ezt olvastam ez egyik erősítős oldalon, hogy ajálott így csinálni a földhurok elkerülése érdekében). Segítségetket előre is köszönöm.
Szia!
A rajzot és a nyáktervet is jó lenne látni.
Üdv.
És rövidre zárt bemenetnél is búg? Bár az már elég baj ha semmi darab rákötött vezeték nélkül búg ha nincs a bemenetén vezeték, nem szabadna búgnia.
Szia! A kimeneten (IC 4-es láb) mekkora egyenfesz mérhető?
Szasztok,
Készítettem egy gyors rajzot az erősítő felépítéséről és berakom azt a kapcsolást amit megépítettem. közben kipróbáltam úgy is, hogy adtam beneetre jelet, de sajons a helyzet nem változott, hang nincs és csak búgás van. Segítségeteket köszi.
A tápról vidd a testet az erősítőhöz és ne kerülőúton.
Már annyiszor leírtuk, hogy az ugrock hibás :no:
Szia.
Ezt a kijelölt földelési pontot nem tartom célszerűnek., már csak azért sem mert az elkok közti nagy áramú földpont -nak kéne lennie a helyes csillagponti helynek. Így most aztán végképp lehet földhurkos a végfokod, mivel a földkábelek körbebikázzák a doboz belsejét. Én javasolnám hogy a csillagpontod a nagy áramú elkók földpontja legyen. TDA ic-k nél a bemeneti jelföldet el kell különíteni a nagy áramú jelföldtől mert begerjesztheti, de attól még szólna ha a bemenet jelet kapna. Fusd át azért szerintem még egyszer, hogy mindet helyesen ültettél-e be , és a nyáktervben sincs-e gond.
Szia,
A földelés átalkítása hatásos volt, így csak nagyon picit lehet hallani, hogy van egy kis alaphang, de lehet az a rossz PC hangszoóró miatt van. Addig nincs semmi gond amig a bemenetre rá nem rako egy vezetéket. Eddgi hanszoró kábellel volt a hangerőszabályzó és a erősítő között ahogy kivettem egyből megszünt a nagy hangú búgás. Most átalakítom a hangerőszabályzót utánna meglátom mi lesz.
Sziasztok,
A javasolt átalakításokat megcsináltam (földelés és hangerőszabályzó) valamint a hangerőszamályzó és a VF között kicseréltem a kábelt árnékoltra és máris szól az erősítő és még hangerőt is lehet állítani. Még újrakábelezem az egészet és talán teljesen jó lesz és még pluszba leföldelem a hanegő potit is. Fejleményekről később beszámolok. Segítségeteket köszönöm.
Az előerősítő 4,7k (R1) ellenállását célszerű alkalomadtán nagyobbra pl. 22k cserélni, mert túl sok az erősítése.
Oké köszi, lehet ezért van még egy kis alaphang?
Vagy még a földelésen kell javítani?
A TDA2050 bemenetét válaszd le, zárd rövidre. Ebből kiderül mennyi zaj érkezett a végfok bemenetére, érdemes-e vele foglalkozni.
Üdv!
Először is bocs, ha OFF vagyok, de sürgősen kellene a segítség, és most tényleg nincs idő visszaolvasni 800 oldalt... Szóval a szomszédnak megment a panasonic autórádiója, amiben C1EA-0041 IC volt. Ennek a megfelelője TDA7386, ha jól tudom, viszont azt nem tudom pik-kak beszerezni, TDA7384 pedig van a fiókban! Szerintetek be lehet tenni helyette?
Szaisztok,
Mindenkinek köszönöm a segítséget, a hangerőszabályzó és a földkábelek átalakítása után működik az erőszítő a kis alaphangot meg valószínű a poti hibája miatt lehet mert ahogy tekergetem néha jobb néha rosszabb a helyzet (valószínű poti csere). Ettől függetlenül működik mind a két csatorna . Viszont a következő probléma adódott: a szereó erősítőbe be lenne építve egy sub erősítő is TDA2050 hídban egy az előbb említett hangerőszabályóval és egy hangváltóval. Az átalakítások után ez a csatora sem búg és az alaphgang is nagy kicsi éppen csak hallható, de csak közelről viszont egyálltalán nem szól . a hangváltó lehet a ludas vagy a régi PC hangfalból kiszedett hagszóró (4ohm 3W) nem képes megszólalni? A további segítségeket előre is köszönöm.
Üdv.
Szert tettem egy Kenwood KA-7020-as erősítőre. A kérdésem az lenne hogy a hangdobozaim (CAT LEB 401, 3 utas)-ek bírják-e ha a hangerőt feltekerem. Az erősítő az adatlapja szerint 175W RMS teljesítményt képes leadni. A hangfalakra az van írva hogy 180W szinusz-t tud meg hogy 310W zenei teljesítményt, és 400W impulzus teljesítményt. Nem tudom mi ez a sok teljesítmény adat de az biztos hogy a legkisebbet kellene nézzem... A szinuszteljesítmény megegyezik az RMS teljesítménnyel? Egyáltalán minek az a sok teljesítmény adat csak paraszt vakításnak? Ha felteketem maximumra az erősítőt a hangfalak "elszállnak" ?
Üdv!
2*115W-ot tud leadni 8ohm-on az erőlködőd. A hangfalakon meg ha elhiszed amit ír akkor ezt elviselik de szerintem ez nagyban függ a márkától is, hogy mennyit hazudtak az adatlapokon. A sok teljesítmény meg valóban parasztvakítás. Amit érdemes nézni az RMS, THD, frekvencia, impedanica összefüggések. A többi zenei, max, csúcs, pimpo és hasonlók nekem nem mondanak semmit. Biztos úgy van ahogy írja de ki a fenét érdekli. Én is átszámolom a mérföldet kilométerbe és máris jobban hangzik a nagyobb érték. Mellesleg ez egy félelmetes erősítő ha leadja ezt a teljesítményt.
Az erősítőm adatlapját mellékeltem...
Nincs valami módszer a teljesítmény átszámolására?
Szinusz teljesítményből RMS-t? Amúgy meg a felénél tovább nem tekertem fel az erősítőt mert már ez is elég volt. Szombaton egy házibuliba vittem a cuccokat és elszált mindkét hangfalban a magassugárzó... A kérdés az hogy eme Boltban szereplő magas sugárzók közül melyik lenne jó a rossz helyett? |
Bejelentkezés
Hirdetés |