Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Persze... ventillátorral
Hidegítés alatt a pufferekre párhuzamosan kötött 100n-330n kerámia vagy MKP kondit kell érteni.
Köszönöm a segitséget!
Akkor szerintem 20 000µF szűrés lesz nekem tápáganként. 4dbarab 10 000µF 50V-os kondi.
Az úgy jó lesz :yes:
Sziasztok.
Bocs hogy itt is megkérdem, de Quad 405 topicba nem jött segitség. Én meg szeretném épiteni a Quad 405-öt 3 példányban és abban kellene nekem segitség hogy +-44V-ról 4ohm-ra milyen teljesitményt tud mint zeneit mint rms teljesitményt? És még azt nagyon megköszönném ha valaki tudna nekem csatolni egy nyák rajzot hozzá beültetéssel és kapcsolási rajzzal, de olyat ami már elismert és nem lesz vele problémám. Mert nagyon sokat kerestem már találtam is fok félét-fajtát de nem tudtam eldönteni hogy melyik jobb. A segitésget nagyon köszönöm előre is!
Szia.
Nem, nem kell, igy ahogy van méretarányosan kinyomtatod a műnyomóra és vasalhatod is.
Akkor viszont tükrözni kel ha csak rajzolod e szerint át. (Szerintem, mert én nem szoktam kézzel rajzolni)
Ok.Egyébként még valamit nem értek.A t3 és t4-nél ellenállás van.Azt nem értem mi akar lenni. p1-nél 4 furat van de az szerintem nem számít mert egy vetetősávban van.Az lehet hogy csak a poti mérete miatt van.
Bővebben: Link
Ha üresjárati +/-44V-ot adsz rá, akkor az esni fog valamennyit ha RMS-t mérsz rajta, de szerintem a 100W-ot simán tudni fogja klippelés nélkül. Az enyém még Urbán -féle, 15 éve csináltam, jó ideje üzemen kívül van.
Hmm... nem tudom most akkor ne is épitsem a Quadot, mert nekem 4ohm-ra kell és én olvasgattam hogy az inkább 8ohm-ra jó. A TDA7250 hez mit szólsz? Vagy a B5?
Quad -ot sajnos MÉG nem építettem, de ha jól tudom akkor vannak tervek ahol meg vannak duplázva a végtranyók... (van egy nagyon jó Alkotós is emlékeim szerint) annak vinnie kell 4Ohm -on is.. a gyári kapcsolás viszont valóban 8Ohm -ra lett tervezve... keress rá a kapcsolásokra... komplett tervek vannak fenn mindenestől...
TDA7250 -et én hanyagolnám... azért annak köze sincs a Quad vagy a B5 hangjához... B5 -öm van, jelenleg is azt nyúzom.. Nekem ennek a hangja tetszik a legjobban eddig az összes erősítőm közül...+/-44V még épp jó is lenne neki... nekem is a körül van, amúgy mekkora lenne ez a trafó?
És a B5-nél neked milyenek a végtranyók? És erről a tápfeszről milyen teljesitményt képes leadni? Na és hány ohm-al terheled? Trafó az olyan lesz amit veszek hozzá.
Amit a T3, T4 nél látsz az egy -egy helitrimer ami az ellenállásokkal sorosan van , erre azért van szükség mert megkönnyíti a beállítást főleg ha nem párba válogatott tranzisztorokat alkalmazol.
MJL21193 / MJL21194 páros van.
+/- 44V -vel kb. 150W teljesítményt tud leadni 4Ohm -ra... Én ebből is az Alkotós adaptációt építettem meg: Bővebben: Link Van benne védelem is meg minden. Általában 8Ohm -al szoktam terhelni, de van amikor a másik hangfalaimat akarom hallgatni és azok pedig 4Ohm -sak... Kicsit drága sajnos megépíteni a B5 -t, minőségibb kondik, meg a végtranyók nem olcsóak, de nekem mindenképp megérte... Igaz mondjuk én költöttem még plusz dolgokra is... ugyanis távirányítós bement választót, ill. hangerőszabályzót akartam, meg még a burkolatra is költenem kell sajnos.
Aha értem, Ez nagyon profi erősitőnek néz ki, nekem ez szerintem túl drága lenne, meg az egyik végtranyót be sem tudom szerezni sajnos
De még gondolkodom rajta,mert viszont nem úgy akarok épiteni erősitőt hogy megépitek valamit sikerül is minden jó, utána meg vagy 2év múlva meghal oszt csak a sok probléma. Ezért gondoltam az olcsóbb TDA7250-esre mert annak a kellő Wattjai megvannak, de viszont arról is olvastam sok rosszat is de jót is valakinek 5év után is hibátlan valakinek meg összerakás után már nem úgy megy ahogy kéne. Ám nagyon szépen köszönöm a segitséged! Még gondolkodom, kereskedek a neten. Mondjuk nekem tetszik a FV2 is, csak ott is azt olvastam hogy inkább 8ohm-hoz jobb mint 4-hez.
A kb 150W-ot hogy kell érteni ez esetben? Hogyan mérted?
A +/-44V terhelt vagy üresjárati?
Elnézést... azt elfelejtettem írni, hogy a leírásából vettem, nem mértem még rá... ott az van írva, hogy +/-45V mellett 150-160W a kivehető RMS teljesítmény...
ezért írtam, hogy kb. 150W lehet... Terhelés alatt +/-44V! Idézet: „Szia. Mivel a választott erősítőd A/B osztályban dolgozik, és feltételezhetőnek kell tekinteni az általad említett 200W-os P(ki) teljesítményt 8 Ω-n ezért először szükséges meghatározni a feszültség csúcsértékét a kimeneten. Ezt a te estedben 56V-ra számolom. A hozzá tartozó áram csúcsértéke ebből adódóan kerek 5A. Ahhoz ,hogy kiszámolhassuk a szimmetrikus tápodat Pár ellenálláson ill tranzisztoron még a feszültségeséseket figyelembe kell vennünk (telj ellenállások , (Q11 Q9 Q7 Q3, R19 R18 R15) Ezeken eső teljesítményt kiszámolva , illetve a táp körülbelüli 2.5-3V feszültségesését hozzáadva a csúcsértékfeszültségedhez megkapjuk, hogy kb: +-65V tápfeszültségre van szükséged. A csúcsérték illetve Tápfeszültséged összegéből megkapod a minimum 121V feszültséget, ami segít a tranzisztor megválasztásában ( Uce tápfesz) ezt érdemes 30% -os ráhagyással méretezni. Ezen túl ne feledkezz meg az 1 db tranyón eldiszcipált teljesítményen sem ( 100mA nyugalmi árammal számolva) ez 3.6W tranyónként, ezen a párhuzamos kapcsolás tud majd segíteni.” Ezt Robertának számoltam még egy quad-hoz nemrégiben, Ott ha jól emlékszem 2pár végtranyó dolgozott, Lényeg ha megnézed a feszültségarányodat, (+-44v) Ez kicsit merész elképzelés, hogy ez kijöjjön rms-be torzítatlanul.
VF2 Conductor -om is van... ez ugye egy FET -es erősítő...
Nincs annak sem gondja a 4Ohm -al... nekem a 80W -s verzió van megépítve, én ez alapján építettem, itt van minden szükséges dolog a ZIP -ben: Bővebben: Link Ha jól emlékszem nekem +/- 40V körüli tápfeszt kap, ugyanis ekkora toroidom volt... vagyis pontosabban ekkora toroid volt abba a házba amibe beépítettem... Kaptam valami Orosz erősítőt, de elég rossz hangja volt neki, és mivel adott volt a burkolat, meg a trafó gondoltam építek bele valamit. +/- 40V mellett 80W -t ad le 8Ohm -ra... +/-30V mellett pedig 80W -t 4Ohm -ra... de nyugodtan mehet arra 40V is, csak nyilván ilyenkor nem kell agyonvezérelni 4Ohm -os hangfalak esetén... én ezt az erősítőt legtöbbször 4Ohm -os hangfalakkal használom, mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy a trafó ami hajtja az össz - vissz 150VA -s szóval ez így nem képes még 80W -t sem leadni nyilván. Elég jó hangú erősítő ez is szerintem, bár engem a magas tartományban annyira nem győzött meg...viszont relatíve olcsón meg lehet építeni. Amúgy MJL tranyókat én a HQElektronik -tól rendeltem: Bővebben: Link A TDA -kra visszatérve, szerintem akkor már ha ezt választod érdemesebb inkább TDA7294 -ben gondolkozni.. ennek is van topic -ja, meg tervek meg minden... én ezt is megépítettem... ahhoz képest, hogy IC -s...elég jó a hangja, bár huzamosabb ideig én nem nagyon bírom hallgatni...
Mint mondtam, nem mértem még eddig, csak azt írtam le demcar -nak a kérdésére válaszolva ami a B5 leírásában szerepel.
Most , így kicsit átnézve a B5 rajzát, kijöhet 4Ohm-ra, kb 1-1.5% torzításra.
Elég szépen kivezérelhető majdnem 2.5V különbséggel tápfeszig.
Visszatérve még ez így elég érdekes, hogy mi van ha 2év múlva meghal... meg, hogy valakinek jól muzsikál valakinek meg már az elején nem megy...
Jól kell összerakni, figyelni a kábelezésre stb.. és akkor nincs vele gond, megy rendesen... magától meg nem fog csak úgy meghalni egy erősítő... nyilván vannak határok amik között érdemes üzemeltetni egy erősítőt... én olyat még nem láttam ami atombiztos lenne és mindent kibírna Szerintem ha kezdő vagy ebbe a témába akkor ne a Quad -al vagy a B5 -el indíts, hanem valami IC -sel akkor már... pl. TDA7294 mint mondtam, bár a VF2 sem egy bonyolult kapcsolás.
Ez nagyon megtetszett ez a Conductor, csak az hogy ez csak 80W 4-ohm-ra, hogyan lehet megspékelni egy kicsit hogy ilyen tápfesz mellet nagyobb Watt legyen. Mert faterom azt mondta hogy ha már erősitőt épitek akkor legyen olyan 200W-körüli.
Ez igy van nem vagyok óriásira otthon az ersitő témában de azért valamit tudok, épitettem már 120W-os ersitőt meg TDA2030-meg hasonló, ezért is szeretnék valami nagyobbat most.
Van neki nagyobb verziója is... 130W azt hiszem. Keress rá a topic -jába... de mégis mekkora hangfalakat akarsz hajtani vele amihez 200W kellene?
Ahhoz azért már kellene egy min. 500VA -s trafó is, sőt... ami meg már azért nem olcsó...
Hangfalaim mgé nincsenek csak az üres dobozok. Azt Karácsony tájékán tervezem összehozni, és addig meg egy erősitőt mert vannak nekem itthon AIWA hangfalak addig azok mennének rőla. Az nemszámit hogy milyen trafó kel és hogy mennyibe kerül lényeg hogy legyen egy jó erősitőm. Amit buliba is használhatok féltség nélkül.](mármint hogy cserbenhagy)
Mielőtt döntenél, ezt is olvasd el.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |