Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Esetleg ha van kondenzátorod azt rákötheted és ezzel az üresjárási feszed megugrik jócskán.
Mondjuk köss rá a kimenetre párhuzamosan egy 10-20 ezer mikrós 100 voltos kondit.
Végülis mennyi menet sikerült?
A graetz-ről nem sok szó esett, írhatnál arról is valami, diódák típusa, esetleg egy kép a kivitelről, rámértél-e minden darabjára tutira jók-e, stb. A kondis dolog jó lehet, de itt speckó nagyáramú kondikat kell alkalmazni, és előtétellenállás is kell.
Rákötöttem egy 5000µF 50V próba képpen, de olyan hangot adott a trafó mint ha rövidre zárná a kivezetést, rákötöttem egy 40µF 280V azzal müködött de nagyon csattogott ezt már akkor próbáltam mikor levettem a diodákat, mindegy mostmár nincs türelmem vele foglalkozni, majd télen megcsinálom ugyis csinálni kell neki egy nagyobb házat hogy normálisan elférjen benne minden, köszönöm a segitségeteket! de ugysem hagy nyugodni
Ami azt illeti 8 menet sikerült
holnap megyek egy trabant inditó motorért , kaptam egyett, remélem abbol többet ki tudok hozni
Semikron SKN 130
Ezt már feltöltöttem egyszer a képet egy másik trafóhoz csináltam, de igy kompletten szedtem ki, hogy tudom megmérni a diodákat?
Szét kell választani az egyes példányokat, és egy autóizzó, meg egy akku segítségével megállapítható, hogy szakadt, zárlatos, vagy kifogástalan. Lényeg, hogy legalább pár amper áramot folyjon át rajta.
Rámértem a diodákra, láttam a multiméteren egy olyan jelet mint a diodákon van egyik oldalrol mind a négy db 1 mutat, ha felcserélem a vezetéket akkor az egyik mutat 498, 486, 502 497 ezeket mutatja, jól mértem? vagy már elrontottam őket?
Jók az értékek, persze nagyteljesítményű diódákat nem szokás mA árammal mérni.
Lerajzolnád hogyan kötötted össze a négy diódát és a trafót, valamint a fojtót?
Ha a menetes végét a diodának a +ra teszem és ugy iktatom be az izzót akkor világit ha forditva akkor nem
Minden pálcával tudtam hegeszteni, van sokfajta,
csak ezzel a 55.00 val nemértem, ugy volt beépitve hogy simitó nélkül és mégis szépen hegesztett.nemértem kevés neki a feszültség
Helló!
Most látom hogy neked 160A-es a kütyüd... Az 1 önindító kevés lessz(k.b:5x2-es a réz benne). Ha teljes gáznál is használní akarod akkor legalább duplán vedd. A kondit így kössed be(nekem még egy dióda is van az ellenálással párhuzamossan, szebb a hangja). Kondi minél nagyobb annál jobb(nekem sz.táp kondik vannak470mikrossak 12db, 3csoportban). az ívnek olyan a hangja mintha inverterrel hegesztenél(susog Nem búg).Kb25-35-menetnél lessz valami a fojtóval. Üdv
Szia, a fenébe 2 kell egyet már sikerült szereznem kaptam egyett csak elkell mennem érte, de mégyeggyet honnan veszek ?
nekemis vannak bekötéseim
Üdv
Sorry , most láttam csak hogy mekkora terhelésről van szó. Nekem 100A-es a gép és elég jól melegszik a fojtó csumón . A bekötést nem rajzból csináltam. (Szereztem sok-sok alkatrészt összebogoztam őket aztán amikor nem jött ki belőlük a füst akkor jó .) Habár lehet kipróbálom a váltóáramú fojtást is+ba. Rosz önindító van mindenhol(vastelep, bontó), neked csak az állórész kell a nagyáramú tekercsek miatt, bontásnál járj el körültekintően(2db-ból 1 sikerült nekem) ne vágd el a rezet nagyon nehéz összekötní utánna(a forrasztás majdnem biztossan leolvad a sok ampertól).
Helló
A könyv saját? Nem tudnád beszkenelní nekem? Esetleg kicsit olvashatóban ha lehet, ** ha kérhetném . Köszi
nem saját, itt szereztem aneten ezt az oldalt de megpróbálom
Elméletben az ok 55.00-val váltoáramnál is lehet hegesztení. :eek2:
Akinek sikerült annak biztos bika trafója van
Mindegyik bázikus pálcát ellehet hegeszteni váltóáramról,csak meg kell nézni az adatlapján szereplő minimális gyújtófeszültség igényt. Jelen esetben ez minimum 60V . Tapasztalatból mondom,hogy nálunk nem csinálnak váltóáramú trafót ekkora üresjárási feszültséggel. Maszekba persze lehet csinálni. A váltóárammal nagyon nehéz a bázikus elektródát begyújtani,de akinek jó keze van ehhez annak nem probléma, csak vigyázni kell hogy a már begyújtott ív meg ne szakadjon,mert akkor újragyújtani már művészet-de nem lehetetlen... Emiatt inkább a egyenárammal hegesztik, a + pólusról és jó magas üresjárási feszültségű (75-80V)áramforrásról.
Így van ahogy leírtad. Annyit fűznék hozzá, hogy amelyik bázikus elektródát gyárilag nem javasolják váltóáramú hegesztésre / annak ellenére, hogy kínlódva valóban elhegeszthető / nem ég szépen, fröcsköl, ki-ki alszik - nem az igazi. Pl. ESAB OK 48.00, Böhler Fox Ev 50, stb...
Tehát mivel a varratminőség nem éri el a kívánt szintet, szerintem nem érdemes kísérletezni vele.
Mondom én :smoke: bika trafó kell oda :yes: .
Hetra :worship: legalább..
Mindjárt felgyújtom
:gumicsirke: ilyen a trafó . nagyon könnyü vele hegeszteni szép is jobb mint a hetra ami volt elözöleg!! azért gondoltam hogy megcsinálom diodásra,, de ahogy bekötöttem a 49V rol lecsökkent az üresjárati fesz 43Vra ez kevás ahoz hogy begyulladjon, Van nálam egy hetra 100A szerinted az jobb? 42V az üresjárati feszültsége! könnyü vele hegeszteni de ezt a pálcikát azsem viszi! gyári Hetra egyen .
Kevés az üresjárati feszültség. Ennyivel sajnos nem fog menni. Azt is meg kellene mérni, mennyi a hegesztés közbeni feszültség. Bázikus elektródáknak 20-24 V között ideális. A rutilosnak elég kicsit kevesebb is. Hónapokkal ezelőtt valakinek volt hasonló problémája, és szóba került egy hozzáépíthető egység amivel az üresjárati fezsültséget meg lehet növelni. Talán pont az említett Hetra 200sve- vel kapcsolatban kérdezte valaki cell / ennek kell a legnagyobb gyújtó fesz. / elektródához. Kapott is választ hozzáértőtől, de sajnos nem tudtam visszakeresi.
Majd ki okoskodok valamit, ma mghozták az új dinse csatlakozókat, a vezetékeket meg tegnap felszereltem a vezetékre a csatikat meg a fogókat 5-5 méter vezeték van, utálom ha rövid és nem ér el oda ahova akarom,
az egyenirányitásra ki okoskodok valamit...
Azt tudni kell, hogy általános célú elektródáknál összehasonlítva a váltóáramú és az egyenáramú hegesztést, a váltóáramú hegesztésnél kisebb feszültség esetén is biztosabb az ívfogás. De ez csak az általános célú,tehát rutilos elektródákra mondható el. A többi elektródatípusnál az áramforrással szemben valamilyen speciális követelményt támasztanak az elektródagyártók.
Ez legtöbb esetben csak magasabb gyújtófeszültséget jelent, de előfordul a speciális karakterisztika is. Tehát azért,mert nem sikerül egy hobbi célra készült trafóval bázikus elektródával hegeszteni, ne a trafót okold , hanem magadat. Mielőtt megvásároltad, jobb lett volna tájékozódni a kiszemelt trafó képességeiről. A hobbi trafók általános célú, azaz rutilos elektródára készülnek, mást nem is lehet velük elhegeszteni. Esetleg még kevert bevonatosat. Ahogy korábban is írtam, lehet váltóárammal is bázikussal hegeszteni, de egyrészt biztos kéz,másrészt magas gyújtófeszültség kell hozzá. Azt írtad, Hetrád volt, ha azt le akartad cserélni, akkor már eleve egy inverteresben kellett volna gondolkodni. Egy igényesebb- de még nem profi- inverterrel még a cellulóz pálcát is le lehet olvasztani, csak az üresjárási feszültségét kell figyelembe venni. Ha tudja a 80V-ot már bőven jó. De a legszerencsésebb olyan helyen vásárolni,ahol van próbalehetőség. Akkor nem érhet meglepetés.
Az SVE 200-as 3 fázisú, az üresjárási feszültsége 70V környékén van, és a cellhez valóban kevés. de egyébként én írtam talán a megoldást a problémára. Most sajnos menni kell heg. gépeket javítani, de ha megjöttem,akkor visszatérhetünk a dologra. A megoldás jól jöhet Steve 25-nek is, ha van hely a dobozban.
Pisti igaz hogy van 3 heg trafóm sőt ha a hetra ját az alkesz szomszédom nem viszi el mert már 2 éve itt van akkor 4db van ebböl 2 házi készitésu az egyik házikészitésü csak max 2,5 pálcát bir de szépen viszi csak hozzá kell szokni, a másik házi az viszi a 4es pálcát is de az fokozat kapcsolós ahoz bevolt kötve a ugyan ezek a didák csak az volt a bajom hogy két fokozat közt nagy volt a külömbség ahoz még fojtó sem kellet, amit most csinálok azt be is linkeletem DECA 160A ezis nagyon szépen hegeszt, igaz pénzt csak a nagyobbik házi készitésüért adtam 15ezer ft meg kaptam hozzá 3teli doboz elektródát, azért is vettem meg mert már csak az elektróda megérte, de lehet hogy rászánom magam és eladogatom öket és veszek egy gyári egyenirányitót, :smoke:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |