Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Egy elektromos rollerből szeretnék benzinest készíteni! A benzinmotort a neten használtan szeretném megvenni, de sehol se találok röpsúlyosat. Ezért kinéztem ezt a kis 25cm3 1,2 loerős motort röpsúly nélkül! Ha veszek egy sima egyszerű röpsúlyt, ami nem kimondottan ehhez a motorhoz gyártották, akkor azt valamely modon működésre tudom bírni? Vagy esetleg más modon vaéahogy megtudnám oldani, hogy legyen üresjárata a motornak? Köszönöm
Hello!
Most itt ennek a kérdésnek annyi köze van az elektronikához, hogy eredetileg elektromos volt a roller? De nem igazán értem mit akarsz a röpsúllyal és az alapjárattal. Gyenge motorismereteim alapján, a röpsúlyt két feladatra szokták használni. Vagy a fordulatszámot szabályozzák vele, pontosabban egy állandó értéken tartják, vagy az előgyújtás szögét változtatja a fordulatszám függvényében. De szerintem egyiknek sincs köze az alapjárathoz, csak annyi, hogy akkor a röpsúlyt a rugók visszahúzzák.. üdv! proli007
Szerintem más hasonló masina röpsúlya is felbarkácsolható. Esetleg egyedileg is lehet rá barkácsolni valamilyet. Nem tudom persze milyen gépészeti ismeretekkel, meg háttérrel rendelkezel. Mondjuk ennek nem sok köze van az elektronikához.
Ez a "röpsúly" valójában a kuplung egy sebességváltó nélküli motorkán. Alapjáraton a pofákat a rugóerő zárva tartja, magasabb fordulatra pörgetve viszont szétnyílnak, így teremtve kapcsolatot a motor, és a hajtáslánc többi eleme közt. Így működik például a boldog emlékű Babetta...
Köszönöm, de már megvagyok nélküle (kettőt elnyűttem) az udvarlás lázában
Hello!
Ja!, hogy arról a röpsúlyos kuplungról van szó, ami a Robi55 rotakapámban is volt?.. Na, ahhoz csak a fordulathoz megfelelő erejű rugó kell, de tranzisztort nem láttam benne. (Én mondtam, hogy gyengék az ismereteim! Bár az új Hondámban már rendes kuplung van..) üdv! proli007
Hello!
Most küldjek egy kondit? Hiba úgy is keletkezhet, hogy a tárolód valamelyik bemenete(i) pld. lógnak a levegőben, és így marhaságokat csinál. De nem lett volna célszerűbb egy rajz, ami tükrözi a valóságot amit elkövettél. Valamint van a tároló tápján az IC közelében egy pld. 100nF-os tápszűrő kondi? üdv! proli007
Igen ezzel tisztában vagyok! Azzal is hogy nem elektronika, de nem tudtam hogy hova írhatnék!
De lehet, hogy az lesz a legegyszerűbb, ha bújom a netet egy röpsúly kuplungos motor után
Kell pufferkondi egy kb. 15 wattos autósrádió meg egy kb 80 wattos kapcsolóüzemű táp közé?
Gondolom, a kapcsoló üzemű tápnak van puffer kondija. Ha ezt még szűrni akarod, építhetsz közé egy LC szűrőt, de szerintem felesleges, mert ez is benne van a tápban.
Van benne de hogy mekkora azt passzolom. Elég combos kis táp, egy régi telefoné volt. Semmi zaj, tök jól szól vele a rádió. Olvastam itt-ott hogy szoktak rakni. Tehát felesleges. Köszi!
Ha a nagyobbik van, az 13.6 V / 8 A, ha a kisebbik, akkor 13,6 V/3.5 A. Meglehetősen zajszegény egyébként.
A nagyobbik lesz az. Csak már nincs rajta a címke aztán emlékezetből tippeltem. [OFF]
Sziasztok. Ha egy ELKO-ra aranyszínű betükkel vannak ráírva az értékei az mit jelent? A választ előre is köszönöm.
Én azt hittem, hogy jelölheti pl. a kapacitás pontosságát.
Sziasztok
A 7 szegmensű led kijelzőkről átállnék a 7 szegmensű lcd kijelzőkre. CD 4056 IC-vel vezérelnék egy DE113-as LCD-t ( LCD3,5-13LOBAT ). Az a kérdésem, hogy tudom vezérelni a szegmensek tápellátását, mint a Led-es megfelelőnél? Az adatlapján a pin-ek jelentését megtaláltam, de nem igazán tudok elmenni rajtuk. Üdv, yoman
Sziasztok!
Kiszedtem egy lézer diódát egy dvd íróból, szerintem egy sima 650nm-es, tudnátok nekem hozzá mutatni egy áramgenerátoros kapcsolást, ami kellően meghajtja? Köszi előre is!
Amúgy itt is találsz! DVD olvasoból lézer
Szerintetek a mellekelt hangszoro elbirna egy tda7294 es hidat?Pmax: 350W
impedanta: 8 Ohm sensibilitate: 94dB frecventa: 20Hz - 4kHz magnet : 67 Oz
Szia 70W tud leadni, természetesen működőképes lenne.
Bővebben: Link
Mi tud 70W-ot leadni?
Davidd: A hangszóró lehet elbírja de nagyon rossz márka. Nem ajánlom. Maximum ha nagyon árán alul kapod meg.
Csak az a nagy baj hogy csak DBS t lehet rendelni mas marka nincsMegprobalok bemenni valami kozeli ilyen boltba valamikor hatha van jobb.Koszonom.
Nézz szét más online üzleteknél is azt ajánlom mert sokszor a kiszállítás csak 1000Ft körül mozog. Persze nem tudom mennyit akarsz rá szánni. Ha lehet kerüld a DBS, SAL, MNC márkákat főleg ha nem potom pénzért kapod.
Sziasztok!
Már régóta foglalkozom az elektrotechnikával és sok helyen sok minden rám ragadt, de tudásom mondhatni szétszórt. Ebből is meg abból is tudok valamennyit de semmit sem tudok rendesen. Úgy gondoltam, hogy most végre nekiülök és egy tankönyv segítségével megtanulok mindent, lépcsőről lépcsőre. Az lenne a kérdésem, hogy ti milyen tankönyvet, tankönyvsorozatot ajánlanátok? Én az Elektrotechnikai- alapismeretek, szakismeretek 1-2.-re gondoltam a B+V Lap- és Könyvkiadó Kft-től. A gond az, hogy ez már egy elég régi sorozat(1994). Szóval a kérdésem az lenne ti mit ajánlanátok? Mindenképpen ilyen típusút szeretnék, aminek az anyaga jól felépített, nem gyerekeknek való tele képekkel hanem rendes tankönyv, de vannak benne magyarázó ábrák és nem úgy kezeli az olvasót mint egy fogyatékost. A matematikával nem lenne baj. Szóval?
Nekem ez bevált annak idején:
Bővebben: Link
Idézet: De az alap elektronika torvenyei nem valtoznak minden kormanyvaltas utan. A regi konyvek is ugyanazt irjak le mint az ujak. A konyvespolcon talalsz nehany konyvet, es koztuk a Tietze-Schenk bibliat is. Ez sem mai irodalom, de azota miota irtak nem sokat valtoztattak az elektromossag torvenyei. „A gond az, hogy ez már egy elég régi sorozat”
Köszönöm mindkettőtöknek!
Idézet: „De az alap elektronika torvenyei nem valtoznak minden kormanyvaltas utan.” Nem az elektromos törvényekkel van baj, hanem mondjuk az ilyen mondatokkal: A tranzisztorok újdonságnak számítanak azonban áram erősítési képességük miatt valószínűleg nemsokára helyettesíthetik a csöveket az erősítőkben.
Az rendben van, de attol meg a tranzisztor parameterek ertelmezese ugyanaz marad. Amit ajanlottunk konyvet, az sem mai darab, de en miota elektronikaval foglalkozom jobb attekinthetobb konnyvel nem talakoztam. Azert irtam bibliat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |