Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   97 / 376
(#) Rasiel hozzászólása Aug 12, 2011 /

Csináltam egy ilyen cuki gyerekrajzot az elképzelésemről. Remélem ez már eléggé merev. Ha nem jó ez sem, van még egy ötletem, aztán nemtudom, új dolgokon kell törnöm a fejem

planB.JPG

(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Örök téma

Nekem személyes véleményem : a rezonancia hajlama nem tetszik és a tömege ( nem mozgo részre gondolok ) , én is használok aluprofilt de elöbb megnézem hogy van-e más alternativa .
Egy profilt nemtudok univerzálisan alakitani , majdnem mindig a profilon kivül kel pl egy csapágyzázat eltennem mert pont oda esik egy horony vagy vékony a falvastagság a rögzitéshez stb ja és az ára ( 600ft/kg ez egy jo ár de az ország melyik pontján hány kilo és mi és mikor ) .Ha van rá idöd hogy össze vadászd az anyagot és csak 1db géphez kell akkor igen .Viszont ha idö lényeges akkor csak a bolt marad ( 15 -20 000ft/m es áron pl az 50x50-es vastagfalu profil ) ezt azért nem venném meg ha nem muszály 20 000ft/bol közel 100kg vasat veszek vagy adok a marosnak egy kis pénzt hogy szabályozza fel a bázis felületem a gépen .
Ettöl függetlenül mindenki azt használ amit akar , és a vasat

Na nézzük azt a még egy ötletet inkább
Nekem ez olyan atomnak tünik , ez csak ugy jött semmi tervezést nem látok mögötte .
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Értelek, de én nem tudok hegeszteni. Ismerősöm van, de ő profi AWI-s szóval oda sok rekesz sör kell és ha már hegeszteni kell akkor inkább rozsdamentes acél vagy valamilyen keményebb anyag. De ha legyen rozsdamentes legyen mert utálok festeni

Valóban csak ötlet De fejtsd már ki mi nem tetszik ill milyen konstrukciót tartasz jónak?
(#) dinokal válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Én még annyit hozzátennék hogy azt a két vasdarabot amin az egész z miskulancia fut, nem egymás mellé, hanem egymás fölé tenném, valamennyit talán javítana a merevségen. Másodjára pedig az a szíjas meghajtás sajnos szerintem némileg gagyi. Az általa áthidalt távolság elég nagy, és minden szíjnak van valamennyi, hogy úgymondjam ideiglenes nyúlása. Nem véletlenül használják őket bizonyos esetekben, pl. nem kell kuplung, némileg lágyabb elindulás, stb. Kis igénybevételnél biztos beválik, de pl. alu marásra, vagy nagy pontosságot igénylő munkákhoz már nem lenne jó. Ezt a részt inkább egy merev mechanikával (vas tengely, fogaskerék) hidalnám át.
(#) Rasiel válasza dinokal hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Egyáltalán nem tervezek szíjhajtást, sehova.

A másik gépre irta , az alura
(#) kulzol60 válasza dinokal hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Szia

Hát pedig használják ( nagytávolságot bejáro gépeknék a sebessége miatt pl palzma vagy lézer vágok de léteznek faipari gépek is belöle ) .

Ma már nem speciálisnak mondhato az a szinkron hajtásra és pozicionálásra valo fogazott szij ( AT vagy HTD sorozat ) ami álkalmas hatalmas erök átvitelére is ugy hogy egy 16mm széles AT5-ös acélbetétes szij 16Nm-es tehelésre garantáltan 0,07mm max a nyullása , de ha a szijjakat összeforditod akkor gyakorlatilag 0 a nyullása ( inkább a koszolodoás a gond ) .
A fogaskerékkel az a baj hogy nehéz holtjáték mentesen használni vagy fogtöre jár de akkor meg döcög , vannak speciállis kerekek amik direkt erre vannak készitve .
(#) Rasiel hozzászólása Aug 12, 2011 /

Persze mindíg a lényeget felejtem el... A gép ne legyen túl nagy, a 400*400*100 mm hasznos területhez képest a nem hasznos területe ne legyen a gépnek mértéktelenül nagy. Ne legyen mértéktelenül nehéz, mert nem árt ha az ember tudja mozgatni, akármi történhet és számomra még fontos szempont a könnyű karbantartás, és tisztítás.

Pont Kulzol60 kollégától kaptam ezt a képet, ami egyszerű és nagyszerű, valahogy ezt próbálom meg átültetni a gyakorlatba, csak nagyobb méretben.
(#) dinokal válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

A rajzod kissé túlzás . Ha jól megnézed a dupla lin és a váz még mindég elég jelentősen tudna csavarodni (sok függ a hosszától), bár sokkal merevebb mint az előtte levő példa. Szerintem ennél (sokkal!) merevebb és (sokkal!) olcsóbb ha szimpla lint használsz (az alsókat), és az egész vázat egy merev alsó laphoz rögzíted, ami lehet alu vagy vas. Nem kell hegesztés, csak fúrás és csavarozás. Lehet hogy röhejesen hangzik, de a rajzodnál még az is merevebb, ha az alsó lapot bútorlapból készíted. Egy ilyen alsó lappal elég sok csavarodási problémát kiküszöbölhetsz.

Igy van , csak akkor még még más volt a neve ( ez a nyerö ) ha jol emlékszem

Na , hát hogy nekem semmi nem jo .Erröl is tudok picit irni , és most jön a de : DE mivelhogy mozgohidas ezért szinte kolátlan sulyo munkadarab fér fel rá hiszen azt igy nem kell mozgatni de a hátlap miatt csak korlátozott hosszu lehet a munkadarab . Hyitni egy jo nagy ablakot a hátlapon és akkor ez is jo lessz .
Egyébbkénz még mindig ezt a konstrukciot tartom a legjobban kihasználhatonak erös igénybevételekhez .
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Ezen érdemes elgondolkodni hogy hogyan is kel egy hegeszett gépet elképzelni .

Ez a váz iszonyatosan terhelhetö , szerintem egy ilyet még festeni is élvezet )
(#) dinokal válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Szia! Elnézésedet kérem, igazad van. Bár én nem a szinte horribilis áron beszerezhető szíjakról, hanem a képen látottról írtam.

meg új födémet építeni hogy ne szakadjon le az emelet
viccen kívül nem rossz.

Ha jol látom az pont egy acélos szij de az hogy az melyik sorozat az itt nem derül ki mert csak a profiljuk más .

Nem olyan veszélyes az , linkelek egy céget bár ettöl van olcsobb is kicsivel .

Szijjak és más is
(#) dinokal válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Látod pont erről írtam. Nesze neked alsó lap . Hogy nem egyszerű sík lap, hanem U profilra épített, az részletkérdés. Érdemes lenne lemérni, mennyit vetemedhet a két oldalán lévő lin sín. Szerintem ez a gép még komoly igénybevételeket is kibír.

Ugy szokták csinálni hogy tesznek a szelvény tetejére egy egy szerelö lapot ( lapos vas ) a linek és az X láb alá és egy felfogássak sikba marják , nem nehéz csak nagy gép kel hozzá .
(#) zsoltee0001 válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

profi!
(#) Medve válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Na erről beszélek mindig, a lányok öröméről a merevségről! Ez a váz tudja, amit kell. Igaz, hogy a hegesztés után illő némi feszültségmentesítés (vagy 10 év pihi ) , majd sikbaköszörülni ahol kell, de amit kapunk, több mint elég. Én még kiönteném betonnal a szelvény belsejét, a rezgések végett...
(#) kulzol60 válasza Medve hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Szia

Nem kell tiz év , elég csak egy kemence .
Ha szakaszosan heggeszted kicsi rá az esély hogy vetemedik , ezért szakma a heggesztö

A betont kiprobáltuk és nagy a zsugorodása ( száradás után szinte lötyög benne az anyag , talán a polimer beton lenne jo , de a purhab és a feltöltött homok az nyerö tömegre és rezgésre egyaránt ( a homok ) .

csemperagasztó
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia

Talán ez lenne a legjobb mert ebböl többféle szemcsenagyságu van .
Fontos hogy az illoanyag ( pl viz )kevés legyen mert az ha kipárolog akkor ott zsugorodik ,

A polimerbeton azért lenne jo mert a 3 féle töltelék szemcse nagyságmiatt nagyon kevés kötöanyag kel bele és igy nem is zsugorodik csak joval 1% alatt .
Ha ugy meglehetne csinálni hogy az egyik oldal nyitott ( "U" szelvény )akkor ezek a gondok megszünnének .

Nem biztos hogy van jelentösége ebben a kategoriában .
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szerintem érdemes kipróbálni a sóderrel, kaviccsal vegyített öntőgyantát is. az nem nagyon zsugorodik, legalábbis emberi léptékkel

Bár én törekszem a lehető legkönnyebb géptest építésére.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 13, 2011 /

Én is zártszelvény vázat csinálok, sokat agyaltam a töltőanyagon, csemperagasztó, beton stb, ...
És ha csak sima homokot szórnánk bele?
Cél a rezgésmentesítés, erre meg az is jó volna.
Bár szerintem, ha a beton akkorát zsugorodna, hogy a mi elvárásainknak nem felelne meg, pár felhőkarcolót lehetne is lebontani
(#) richy92 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia!
Hogyha ilyen terveid vannak,akkor szerintem jobban járnál,hogyha valami jó vastag pl 20-as "vas" vastaglemezből építenél gépet és akkor nem kellene szórakozni a betonnal.Én a mostani gépemet 6-os szögvasból építem és így csupaszon ~60-80kg már.
(#) l48 válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

A legkönnyebb gép cimére esetleg pályázhatsz ami cnc-ben nem számit semmiféle elönynek.
Gondolom a hungarocell esetleg a levegő lesz a megmunkálandó tárgy? Az ésszerűen tervezett gép tömegének csak a megmunkálandó anyag, anyagok szabhatnak határt. A napi trendek semmiképp
(#) Rasiel válasza l48 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Úgyértem, semmi olyat nem tennék rá ami tök felesleges. Próbálom a projectet az ésszerűség keretei között tartani. Pl az én gépem 400*400*100mm hasznos munkaterülettel rendelkezik majd, a legkeményebb nayag amivel meg kell bírkóznia az az alumínium, így például 10mm vastag szögvasakat, meg I idomokat nem fogok rátenni ha az indokolatlan szeretnék mindenképpen 100Kg alatt maradni a géppel, így könnyen megtudom oldani a karbantartást és a szálítást is, ha erre szükség van. Így értem hogy a lehető legkönnyebbre tervezem
(#) zsoltee0001 válasza richy92 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia
Hirtelen 1 érvet tudok felhozni csak, ez van kéznél
Valamint dobhatnám ki a félig kész vázat a tervekkel együtt .
(#) l48 válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Azért az a 100 kg súlyhatár hobby körökben nem kevés.
Komoly gyártók is adnak el gépeket e súly környékén. A megadott méretekkel jó tervezésel ideális hobby gépet épithetsz
Következő: »»   97 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem