Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „még 10 deka dinamit is, kérné a receptet.. ” Ez jó Viccet félre, nekem az a meglátásom, hogy ha nullára van tekerve a hang, és akkor is búg, az szerintem nem táp ellátás probléma, ezt azért gondolom, mert ugye nincs hajtva az erősítő, tehát nyugalmi áramot vesz fel, ezt egy 1.5mm-es mtk kábelnek is el kell vinnie, márpedig azt mondta, hogy letekert hangerőnél is búg. Azt írta más autóba is búg, akkor feltételezem, hogy nem a kocsi adja a zavart neki. Azt esetleg el tudom képzelni, hogy az erősítő hangerő potija nem zárja teljesen földre a bemenetet csak halkítja, és a zavar valójában a fej egységről érkezik az RCA-n keresztül, esetleg egy gyengébb minőségű fejegység miatt. Az a legfőbb probléma, hogy nincs teljeskörű tájékoztatás a hibát illetően, csak annyit tudunk, hogy búg. Én módszeresen kizárnám a lehetőségeket, előb utóbb meglenne a baj. Számtalan erősítőt szereltem be, sosem volt probléma a kábellel. Szerintem itt más jellegű lehet a probléma.
Üdv. Elbeszélgetünk a lehetséges hibákról míg az érintett(Sky247) már rég máshol jár. Szerintem az autós erősítő nem is tud búgni mint pl. egy csöves max. gerjedni, ott meg nincs nyugalmi áram. Annak tényleg sok oka lehet mint említitek. Az általam mutatott erősítőnek a nyugalmi árama sem 0.8-1A !Simán nem is lehet tápra tenni, tölteni kell a benne lévő kondik miatt. Öreg T
Tökéletesen egyet értek veled. A te általad mutatott erősítő, az első pillanatokban inkább rövidzár az akkunak mintsem fogyasztó. .
Elképzelhető, hogy valami brumm az árnyékolatlanság miatt, vagy a fene tudja, az lenne a helyénvaló, ha Sky megérkezne és kicsit jobban kifejtené a borsóit.
Üdv és szia. Tudod Zoli ez a spórolás átka. Pedig legtöbbször ez a drágább megoldás . Szívesen segítenénk ,hisz ezért vagyunk itt . Öreg T
Úgy tünik sky kolléga más máshol szárnyal valóban.
Sziasztok!
Az autómban van egy PDA-telefon fejhallgató kimenettel, és jelszinttel, van egy navigáció+MP3 szintén ilyen kimenettel, és egy alap gyári rádió, 4 hangszóró+! mélynyomó meghajtással, jelszinttel (nincs line out). Kéne egy erősítő, ami ezt a 3-at fogadni tudná, összehozná a jelszinteket, és meghajtaná a 4+1 hangszórót. nem kell egy ablakdöngető nagy dolog, csak szépen szóljon. Vagyis azt szeretném, hogy normális minőségben halljam az MP3 zenéimet, de telefonhívást is tudjak fogadni, de pl. hogy ha szól a rádió, akkor is halljam a navigációt, meg a telefont, ezért is nem jók ezek az FM transzmitterek nekem. Remélem, elég érthetetlen voltam. Volna valakinek kedve egy ilyet legyártani részemre? Nagyon hálás lennék érte. Üdv: Boti
Üdv. Szerintem a válasz azért maradt el,mert olyat kértél amit nem lehet kivitelezni. Főleg emberi áron.Van egy felső kategóriás autód amiben a rádió nemtud semmit a woofer kivételével. Gondolom Mazda 6 vagy hasonló . A gyári rádiót megakarod hagyni ? Csak rádióként?Ha igen ,kellene egy funkció választó egyság ami a különböző gépeket kapcsolgatja és még a telefont is érzékelje és némitson, mert mindezt a gyári géped nem tudja.Ez maga egy számitógép jó kis prorammal . Ha nem a gyári végfokot akarod használni, kezdem: kell egy 5 csatornás erősítő kb 60E. +az említett kütyü.Az egész autót át kell kábelezni.No és fennáll mindennek az egymáshoz nem megfelelő illesztetsége.Ha valaki a kütyüt megtudja csinákni baráti áron meg ami még szükséges hozzá, akkor rájösz hogy 1/2 áron vehetsz egy gyári gépet ami tud: navit-telefon kihangositást az autó hangszóróira (természetes hogy némit és blutut-felismer 5 telefont)-van LCD-je -TUD dvd-t ,van USB csatlakozása.No és mindent automatikusan csinál jó minősségben. Öreg T
Köszönöm válaszodat. Azt hiszem, félreértettél. Én az eredeti hangszórókat akarom meghajtani a saját vezetékeivel. Tehát egy olyan kicsi, egyszerű, olcsó erősítőre volna szükségem, ami az eredeti rádió végfokait kiváltja. Mint pl. ami a topicnyitó hozzászólásokban van. Nincs igényem (sem pénzem)dvd-re, USB-re, BT-re, meg némításra, valóban, akkor megvennék valami kütyüt 200k-ért. Alapból azon gondolkodtam, hogy veszek egy SAL 4 csatornás erősítőt (5990-ért kapom), meg 1 egycsatornásat (4990-ért). Csak a 3 bemeneti jelet kéne összehozni, aztán a két végfokra kitenni. Csak azt hittem, hogy van valakinek kedve ezt saját gyártásúként egy motyóba berámolni.
Üdv. Szerintem nics félreértés.Van az autódba egy gyári rádió ami 4+1 hangszórót hajt.Tehát woofert is.Ez 5 csatorna. Viszont nincs bemenete. Megjegyzem a gyári gépek 90%- nincs bemenete, mert vegy bevan építve vagy kezelni sem tudná.Viszont Te MP3 és Navit is szeretnél használni(a kütyüvel aminek fogadni kellene a különböző gépek külömböző jeleit és még azt szeretnéd élvezetesebbé tenni egy erősítővel.)Egy 5000Ft erősítővel akarod elérni a minősséget amitől a gyári géped is többet tud? Sokallod amit Te irtál 200 000Ft -t? No: MP3=5-10E ?/ Navi:25-30E--? Gyári rádiód :100-1500E- volt? A telefon kihangosítód :20-25E-?(használtan ingyen vagy-a taró+5000Ft.Még nincs meg a "kütyü" ami mindezeket házasítaná megfelelően( ami lehetetlen).Zenét akarsz hallgatni jó minősségben úgy ha szól a telefon szeretnéd hallani/ navtis szeretnéd hallani, ezt hívják némításnak. Öreg T
Sziasztok!
Építettem egy erősítőt tda7375 IC-vel. Autóba szeretném rakni de a régi rádiómnak nincs line out csatlakozója. Valahol olvastam (ég világon nem találom), hogy meg lehet oldani, hogy a rádió hangszórókimenetéről kapja az erősítő a jelet. Ehhez kérném a segítségeteket.
Vagy ha ügyes vagy, akkor kikábelezed a magnóból, a végfok elől.
Na megvan a megoldás. Végre rátaláltam itt a fórumon.Bővebben: Link
Üdv
Azzal a kérdéssel fordulkok a fórumhoz, hogy lenne egy szobai HiFi-m 4*50w-os 4+6 Ohm os. 230~ ról üzemel betudnám tenni egy autóba kis átalakítás után? ez mitől függ?
Bele kéne mérni. Általában nem pont 12-14V-ról működnek a hifik, ezért egy új táprészt kellene kreálni, ami a rendelkezésre álló villanyt a kívánt szintre illeszti. Ha ez több különböző feszültséget és főleg nagyobb teljesítményt igényel, akkor elég nyűgös (drága és bonyolult) dolog.
Persze vannak inverterk is, amik a 12V-ból 230V AC-t csinálnak
Hello, egy az egybe biztos, hogy nem, ha 4*50w-os akkor biztos, hogy nem 12v-ról megy, legalább +-35v, meg még más segédfeszültségekről. Legjobb megoldás egy inverter, ezt csinálhatsz szünetmentes tápból , vehetsz is. Ha veszel, akkor abból már kapsz egy autós magnót is.
a szünetmetes táp lefüstölhet, nem folyamatos üzemre van tervezve, túlmelegszik
Hidd el, meg lehet csinálni. Nem úgy ahogy te gondolod. Lehet belőle olyat csinálni, ami elvisz egy mini hifit.
Hali!
Talán én vagyok az egyetlen elektronikás aki még nem foglalkozott erősítővel...Szeretném ezt most megtörni és elsőnek egy kisebb erősítőt építenék. Ehhez a fejegységhez szeretnék egy kisebb erősítőt kötni. Nincsenek nagy igényeim, szerintem elég lenne a két saját hangszórót üzemeltetnie plusz egy 20 centis mélynyomót. Tudnátok segíteni benne? Pl. Milyen kapcsolással próbálkozzak? Mire figyeljek? stb. Előre is köszönöm a segítséget! Üdv!
Szia!
Elbonyolították a másik helyen a problémát. Ez a fejegység 4*25W. Ez nem elég vagy még ezen kívül is kéne egy erősítő? 20-25W-ig nincs gond mert nagyon sok spéci TDA képes erre nagyon egyszerű felépítés mellett. Mennyi amennyit rá szánsz? Ha 20-25W nem elég akkor bonyolódik sokat a probléma mind árban mind felépítésben. A teljesítmények persze mind 4 ohm impedanciás terhelésre értendők.
Akkor lehet az is elég lenne ha egy mélynyomót raknék be?
Vagy esetleg lehet a fejegység és a hangszórók közé egy hangszínszabályzót építeni? Mert a fejegységé nem valami jó és így csak max hangos az amit hallgatok. Szeretném kultúráltan, de élvezhetően hallani amit hallgatok egyébként milyen árakról van szó?
A fejegységnek nincsen valami beépített hangszínszabályzója? Mellesleg az egyedüli lehetőség erősítő utáni hangszínszabályzásra a passzív szűrő. Ezek ára úgy 1500Ft felett van picivel. De mégsem javaslom én személy szerint ezt a variánst.
Ha az említett 20-25W erősítő elég akkor kb. 1500Ft-ból kijön egy 2*25W vagy 4*25W erősítő megint (típusfüggő ez a teljesítmény is de 20-25W közötti teljesítményt tud leadni az összes ilyen IC). 25W-nál van egy hatalmas szakadék. Mégpedig az, hogy az ohm törvény szab határt. Elektronikában nem tudom mennyire vagy jártas de ha megnézed a 12-14V-os tápfeszültség az ami egész pontosan a határt megszabja. Ha 25W-nál többet szeretnél akkor megint két lehetőség van. Van egyetlen egy TDA IC (TDA1562) ami képes ekkora feszültségről is kb 50-60W-ra. Persze ez is előállítja magának a nagyobb feszültséget ehez a teljesítményhez. Ez az IC ára viszont jobb helyeken 3000Ft körül mozog. Plusz még pár alkatrész. 4000Ft-ba beleférsz ha jó helyen vásárolsz. A második megoldás az, hogy te építesz egy DC-DC konvertert ami 12V-ból előállít egy erősítők számára szimpatikusabb feszültséget. Ez már szakmai jártasságot is igényel.
Hát ezzel csak magamat égetem majd, de ez van istenem.
Végzett villamosmérnök vagyok és szégyen szemre eddig abszolult nem érdekelt a hangtechnika. Most valahogy kedvet kaptam hozzá. Sok-sok oldalas leírásokat sajna nem nagyon van időm olvasgatni ezért döntöttem a kérdezgetés mellett. Nagy nehezen 1x elővarázsoltam rajta a bass és a treble állítót. Meg van 4 előre beállított. Ezek az árak még nem is olyan vészesek. Munkatárs szintén Nívába akar venni 15 körül egy szubcsövet, ami nem is tudom milyen egységek vannak még rajta. Majd megkérdezem tőle holnap. Mondtam neki, hogy szerintem olcsóbban kijönne, ha építene és nagyobb öröm is lenne, de nem vonzza én meg felbuzdúltam, hogy nem tudok neki konkrét infókat mondani és elhatároztam, hogy tanulok róla némi dolgot. Szóval kénytelen leszek olvasgatni is, úgyhogy szívesen venném, ha tudsz valamilyen jó leírást az alapokról meg esetleg a többiről.
Sajnos leírást nem tudok adni. Szerintem menj vissza ezzel a problémával az általános erősítős topikba és ott kérj ilyent. Én is ami tudást felszedtem pár év alatt az adatlapokból van és abból, hogy néha benéztem az erősítős topikokba. A másik topikba vannak jártas, erősítőkre jobban specializálódott illetők akiknek biztos vannak jó ötleteik szakirodalom terén. Nagyon komplex ez a része is az elektronikának. Hangszórók meg megint külön tudomány. Nem szégyen itt semmi mert hatalmas az "áram világa". Minél többet tanul az ember annál jobban rájön, hogy mi mindent nem tud még.
Mellesleg 15ért megnézem milyen csövet kap. Még passzívból sincsenek ennyiért jók nemhogy aktívból. Ami IC-t mondtam 50-60W körüli teljesítménnyel annak az adatlapját ajánlom figyelmedbe. u.i: A te hangszóróidat is csak most néztem meg. Azok nem mélynek valók és nem is érdemes ekkora teljesítménnyel kínozni őket.
Okés.
A hangszórót ára alapján olyan középkategóriába sorolnám. Vagy tévedek? Mit lehet belőle kihozni? Mélynek külön vennék mélyre való hangszórót. Csak akkor hova is kössem be azt. RCA-ra? Majd megtudom mit nézett ki és leírom Ráadásul elég közepes számokról beszélt teljesítmény szempontjából Egyébként mivel lenne érdemes picit tuningolni ezt a fejegységet?
Tuningolni nem tudod. Ha tudnád is 1-2W-ot ha nyernél pluszba. Nem éri meg foglalkozni vele.
Nem ismerem a hangszórót így nem tudok róla mit mondani. Elválik. A mély hangszóróra mennyit áldoznál? Óvakodj a köztudottan gyenge márkáktól, főleg ha az árát meg is kérik. A lejátszót se ismerem annál tovább. Ha van külön mély kimenet akkor oda kell kötni a további fokozatot. Az ismerősöd csöve a legjobb esetben is újon ebből az árból csak egy also-középkategóriás valami lehet. Ez a legjobb eset. Egy elfogadhatóbb hangszóró kezdődik ettől az ártól és még hol a doboz és erősítő. Ha meg aktívja van akkor maximum 20W de az összes darabkája silány. Ezt azért mondtam el, hogy tudd hol járnak az árak.
Hát nem tudom mi a köztudottan gyenge...a SAL hol helyezkedik el? A hestore-on eléggé barátiak az árai. Majd nézegetem egy kicsit az árakat holnap.
Ezek a csatlakozók vannak rajta: BUILT- IN ISO CONNECTOR RCA Jack Line Out (Rear) - Gray : Red (right) : White (left) CONNECTOR A 1. 2. 3. 4. MEMORY +12V 5. AUTO ANTENNA OUTPUT 6. 7. +12V (TO IGNITION KEY) 8. GROUND Note: 12 V wire (connector A no. 7) must be connected by car ignition key in order to avoid that car battery becomes weak when the car will be not used for long period. CONNECTOR B 1. REAR RIGHT SPEAKER (+) 2. REAR RIGHT SPEAKER (-) 3. FRONT RIGHT SPEAKER (+) 4. FRONT RIGHT SPEAKER (-) 5. FRONT LEFT SPEAKER (+) 6. FRONT LEFT SPEAKER (-) 7. REAR LEFT SPEAKER (+) 8. REAR LEFT SPEAKER (-)
Az RCA-ra rá lehet majd kötni. Úgy is jön majd még egy szűrő az erősítő elé.
A SAL köztudottan gyenge eresztés. Elég ha megemlíted egy hangszórós topikban és máris hurrogás fogad. Persze mindig is az ár sokat számított. Az MNC se valami nagy márka. Tényleg sok függ attól, hogy mennyit áldoznál rá és mik az elvárásaid. Legtöbbször az ember azt mondja, hogy nem kell ócsárolni ezeket a márkákat mert, hogy szól aztán egyszer halljon meg egy másikat és egy világ összeomlik benne. Én megjártam. Mekkora átmérőben gondolkozol?
200mm környékén Tényleg jelenleg nem az számít, hogy valami nagyon bika legyen. Kultúráltan lehessen hallgatni a zenét és legyen végre mély is a kocsiban. (És persze meg is akarom mutatni, hogy sokkal jobb kijön kevesebb pénzből, mint az a cucc, amit venni akar) 5ezer környékén lehet már jót venni?
Aztán lehet maradok egy SAL-nál csak kipróbálásból, mert lehet, hogy csak év végéig lesz nálam a kocsi és utána sok dologtól függ, hogy tudom-e használni vagy egy teljesen másikat kell építeni. Bár a hangszóró átmenthető... Közbe elköszönök. Reggel 5.15kor kell kelni mert munka van. Jó éjt! Köszönöm a segítséget! Még jövök |
Bejelentkezés
Hirdetés |