Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autóba erősítő

Témaindító: semetka, idő: Okt 13, 2008
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Inhouse válasza Shoo hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Mivel a mély általában a csomagtartóba kerül, álló helyzetben akár elég is lehet a 20cm-es mély, a menetzajjal együtt már kevés lesz....
25-30cm és egy rendes erősítő lehet már jó.
Nem akarlak megbántani, de ezzel a fejegységgel nem fogtál túl nagyot. Tizenezerért szokott lenni Sony MP3-as fej, AUX bemenettel. FM transzmitterrel, vagy USB-s MP3 lejátszóval megy az MP3 CD nélkül is. 4*45-50Wattot hazudnak, de az már elég. Arányosan több, mint a Roadstar 4*25W-ja...
Ha olcsón akarsz mélyet, esetleg keress 2*4ohmos mélyet és a hátsó kimenetekről dupla teljesítményről hajthatod, külön erősítő nélkül.

Üdv
Inhouse
(#) Shoo válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Hát amikor átvettem az autót, nem volt benne semmi. Nem volt pénz és gyorsan akartam valamit bele. Keresgettem, de akkor sajnos csak ezt találtam. És Murphy törvénye szerint vagy 1 hónappal rá láttam sokkal jobbat:S
Szóval a két hátsót cseréljem le 2 egyszerűbb mélyre és kész is?
Nahh persze ezzel nem állok le a témáról csak visszaveszem a kezdeti lendületet.

Egyébként megtaláltam az említett szubcsövet. Ő az.

Tudnátok ajánlani olcsóbb, de elfogadható mélynyomót?
(#) oregtamas0202 válasza Shoo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Üdv !
Mivel döntésed végleges és eltántoríthatatlan vagy , akkor miért kell erről beszélni ilyen sokat?
A fórum 10% -a csak erről szól.
Gondolom ismered ? " ...... addig veréb is lessz!"
Öreg T
(#) Inhouse válasza Shoo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Sosem pártoltam a csöveket, se a SAL termékeit. Volt nekem is belőle, elég is volt belőle.

Üdv
Inhouse
(#) Shoo válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Nem egészen értem.
Nem én akarom megvenni ezt a csövet. Én épp azt mondom, hogy ezért a pénzért sokkal jobbat lehetne csinálni.
Nap közben azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha egy komplett dobozt csinálnék. 90nél már nagyon zajos a kocsi és akkor be lehetne tenni a két első ülés közé közvetlen a hátsó ülés elé. Általában 1, 2 ember utazik vele, kb. félévente, ha hátra is ül valaki. Nem teljesen fixre tenném be így ha kell a hely ki lehet venni

Üdv !
Elnézésedet kérem hogy épp Te voltál az utólsó hozzászóló.
Csak a fórum jelemzője ez.
A woofernek meg az ha minél távolabb van , annál jobb a hangképe , a mély hang terjedésének jellegzetessége miatt.
Mindenképp a csomagtartó.
Zaj a legkevésbé a mély hangot befolyásolja ,jóval inkább a közép tartományt, a beszéd hangot.
Öreg T

És gondolom bedobozolva ne csak úgy felcsavarva a kalaptartóra

És akkor milyen hangszórókat válasszak? Nem akarok tízezrekért venni (mégiscsak egy nívába lesz és lehet, hogy év elején meg L200-ra lesz cserélve, abba meg nem olyan egyszerű megoldani főleg, ha 0km-es=)), de valami elfogadhatót szeretnék.
(#) nagy_david1 válasza Shoo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Egy L200 nem érdemel meg akkor már egy jobbat? Mi az, hogy nem olyan egyszerű megoldani? A táp még szivargyújtóról is megoldható főleg ha nem valami nagy végfokban gondolkozol. Igaz nem tudom mi a javasolt határ szivargyújtók terhelhetőségét illetően.

Várd meg vegye meg az ismerősöd a sal-t aztán meghallgatod nála és ha tetszik veszel te is. Olcsóbban jobbat aligha hozol ki. Jónak is meg van az ára. Nem értem akkor most "meg akarod mutatni az ismerősödnek, hogy olcsóbban is lehet jobbat" vagy akarsz valami elfogadhatót kicsit drágábban. Mélyben meg valóban 25 és 30 cm az elterjedt. Kisebbet nem sűrűn találni. Egy elfogadhatóbb mély hangszóró pedig 15e Ft-tól kezdődik. Plusz erősítő és dobozolás. Mérlegelj, dönts.
(#) Shoo válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Meg is akarom mutatni, meg kéne is valami bele. Hát csak hova tenném az L200ba?

Szóval az ilyenek nem érnek semmit:
Méret: 5"/130mm
Beépítésí átmérő: 116mm
Furatközép távolság: 132mm
Beépítésí mélység: 66mm
Impedancia: 6 ohm
Model: SONY-1-529-260-11
Teljesítmény:70/140 W (RMS/MAX)
Frekvencia: 50Hz-4 500Hz
Érzékenység (SPL): 89 dB (1W/1m)
Kónusapír membrán (fekete színben), gumi szegély

vagy éppen ez:
Méret:6"/170mm
Beépítésí átmérő: 145mm
Furatközép távolság: 162mm
Beépítésí mélység: 85mm
Impedancia: 8 ohm
Model: SONY 1-825-376-11
Teljesítmény: 60/120 W (RMS/MAX)
Frekvencia: 30Hz-4600Hz
Érzékenység (SPL): 88 dB (1W/1m)
Kónus: PAPIR MEMBRÁN (fehér színben!!!)
Xmax 15mm
Fs 39Hz
Qts 0,4
Vas 35l

Üdv !
Na ez nem is egyszerű , de nem lehetetlen.
Nívába minden jó , mert egyterű .
L200 és társai az már zűrösebb.
Az ülés mögött igen kicsi a hely.
Alul mégcsak van 30cm , de felüll már csak 13cm he jól emlékszem.
Számtalan ládát csináltunk.
Oda max 25cm -s hangszóró fér be , az is csak a laposabb féle ( neodymium , vagy belső mágneses).
Ezek drágák.
Viszont szerintem készen is van igen jó és jó áron, pl:20cm- SP-08 , vagy az SP-S110XS.
Ez mind a kettő befér az L-200 ba is.
Öreg T

Csak az autó kérdés se olyan egyszerű. Lehet nem is lesz másik, az is lehet, hogy Nissan NP300-as lesz vagy esetleg Isuzu és még pár másik is szóba jöhet.

Elkezdtem Monacor hangszórókat keresni, mert akkor gondolom azok már jobbak. Van egy magyar honlap is. De ez gondolom nem olyan minőség... Mi alapján nézzem ezeket a hangszórókat?
(#) Inhouse válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Idézet:
„Zaj a legkevésbé a mély hangot befolyásolja ,jóval inkább a közép tartományt, a beszéd hangot.”

Sajnos kisebb hangerőn elnyomja a menetzaj a mélyet is. Álló helyzetben egész jó, aztán elindul az autó és ...hová lett a mély?

Üdv
Inhouse

Annyit tudok mondani, hogy a monacor és sony is csak jobb választás lehet mint az ilyen aktív, cső sal.

Akkor lehet, hogy veszek két darabot abból aminek az infóját először bemásoltam. Persze szigorúan csak kezdésnek! Aztán fejlődöm tovább

Persze gondolom látod, hogy 6 ohm illetve 8 ohm impedanciásak.

Ahha, akkor a második. Az elsővel mit lehet kezdeni?

Nem érted úgy látom. Ohm bácsi törvénye. Mivel te erősítők terén is szűkében állsz ezért te a lehető legkisebb impedancián tudnád a legnagyobb teljesítményt leadni. Vagyis 4 ohm vagy még kisebb impedancián.Persze egy jobb érzékenységű hangszórónál más a helyzet de ez most más tészta.
(#) oregtamas0202 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Üdv !
Az gáz. De ha már a woofert sem hallod akkor holvan már a többi ?
Öreg T
(#) oregtamas0202 válasza Shoo hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Üdv !
Főleg hangszórót soha ne vásárolj : ár - ajánlás - tanács - márka - stb szerint. Mindíg a füled és a zenei izlésed legyen a meghatározó.
Ott meg főleg ne vásárolj ahol legalább 10-12 fajtát nem tudsz meghallgatni a saját ismert zenéddel.
Az meg külön érdem , ha több autót , autóba beépített rendszert is megtudsz hallgatni.
Ez természetesen nem érvényes a gagyi termékekre.
Ahol csak szöveggel és nagy %-kal bombáznak , onnan jobb ha távozol.
Ha van összehasonlítási alapod , majd ezután legyen döntő a pénztárcád.
Sokszor 1-2000Ft külömbség 2-300% hang és minősség külömbséget takar.
Ellenkezőleg is érhet meglepetés , mikor egy olcsóbb árfekvés jobban produká.
Neves márkáknak is van szemét terméke.
De mindezt már ezerszer megtárgyalták itt a fórumon.
Érdemes olvasni.
A tapasztalatom , hogy meddő erőlködés a tanácsadás.
Öreg T
(#) Inhouse válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

A többi is elnyomódik, sérül de azok azért érzékelhetőek, de egy gyengébb mély szinte teljesen elvész, a maga kis 80-120Hz sávszélességével...

Idézet:
„Érdemes olvasni.
A tapasztalatom , hogy meddő erőlködés a tanácsadás.”

Sajnos gyakran így van, de ne add fel! Jó még az "öreg" a háznál!

Üdv
Inhouse
(#) Shoo válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Dehogy adom fel. De a lendületből visszaveszek...Majd ha a melóból hazamegyek akkor jobban utánaolvasok. Sajnos hétközben vidéken vagyok és mobilnettel netezem, ami napközben jó, de akkor nincs sok időm keresgélni és olvasgatni, este meg nincs jó térerő. Jelenleg a cég kisérletezik a 9/5-ös munkarenddel szóval multhét kedd óta vidéken vagyok és szerdán megyek haza. Ott majd lesz időm olvasgatni kicsit többet.
Nahh a munkatárs elvileg ma megrendeli a csövet.

Lényegében, ha a 6ohmost választom akkor max csak olyan 20W környékén fogja hajtani a fejegység(már ha tud annyit), vagy nem?
Egyébként nincsenek túl nagy igényeim a zenehallgatás terén, szóval az elején nem akarok építeni egy brutális hangcuccot a kocsiba. Olyannak fogom fel, mint a kezdők az első led-es villogót.
Esetleg láda méretezésével kapcsolatban hol tudnék keresgetni jó anyagot?
(#) Inhouse válasza Shoo hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Bocs, a ne add fel főleg Öregtamásnak szólt.

Kb. 20W az elméleti maximum 4ohmra 12V-ról. 6ohmnál, már annyi sem lesz. Nagyban függ a hangszórók érzékenységétől, hogy a felvett teljesítményből mennyi lesz hallható, de az alsóbb kategóriában nem lesz nagy a szórás...
Erősítő nélkül, csak fejegységről a kellő mélyhez még mindig a 2 nagy ovál hátra, vagy isobarik doboz vagy, esetleg dupla tekercses mélynyomó a csomagtartóba, a hátsó kimenetekről hajtva. A végeredmény nagyban függ a hangszórótól, a fejegységtől, a doboztól, az autótól, és az igényektől...

Üdv
Inhouse
(#) Gyurika290 hozzászólása Aug 23, 2011 /

lenne egy kérdésem!
adott egy ground zero gzta 4.120mk2 erősítő (kocsiba)
semmi hibája nem volt de egyszer csak pirosra váltót mikor reggel kapcsoltam be azóta semmi!
6v ig bekapcsol de hangot nem ad!
az fölött piros!
volt egy mukinál aki ért hozzá csak nincs ideje!
de azt mondta a végfokok nem rosszak benne!
mi lehet a gond?
mit kellene mérnem?

válaszokat előre is köszönöm!
(#) oregtamas0202 válasza Gyurika290 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Üdv Gyurika290 !
Mi az hogy 6V -ig bekapcsol?
10V alatt be sem kapcsol , sőt ha működik és a feszültség 10-11V alá esik , már kikapcsol.
Lásd az autó indítása ( ami tilos) , bekapcsolt erősítő mellett.
Hangszórókat leveszed ,majd bekapcsolod , de szigorúan 12V feletti feszülség mellett.
Ha működik , akkor hangszóró zárlat.
Ha nem ,akkor erősítő probléma, mivel aki megnézte és ért hozzá , a főáramköri tápot ( biztosítékot is) ellenőrízte.
Öreg T
(#) Gyurika290 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

na az a helyzet nem úgy kapcsolbe ha nem zölden világit ahogy felmegy 7volt fölé már piros!
nem hangszóró hiba erősitő!
de mi lehet?
mit nézek ami ilyen kor elszokot menni!
este ment reggel nem!üdv
(#) oregtamas0202 válasza Gyurika290 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Üdv !
Mint írtam , ha a táp alacsony , addig az erősítő nem indúl.
A zöld led a kapcsoló feszültség meglétét jelzi.
Ez akkor világít a legtöbb autó erősítőben , ha a főtáp hiányzik, ( +12V vagy a test).
Ha a táp megvan , +12V az akkumulátorról és a jótest, indúlna az erősítő , de a zárlat miatt vált hibára , pirosra. Vagy az erősítő tápja vagy a végfok.
A végfoknak van nagyobb esélye , mivel nincs biztosíték kiverés.
Mérni kell.
Így látatlanba , és még nem is néztél semmit , csak találgatás , de akkor is meg kell nézni a dolgokat.
Öreg T
(#) Gyurika290 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

végfokok lettek mérve jók!
ezt mondták a kondenzátor vagy elenálásra tipeltek!
(#) Shoo hozzászólása Szept 1, 2011 /

Na ** sziasztok!

Kicsit rég írtam. Kollégának megjött a héten a szubcsöve. Elég szépen szól... Azt hiszem ahhoz mérten indulok el.

A jó hír: Tönkrement a Roadstarom, szóval kap egy új fejegységet a kocsi. Tudnátok segíteni, hogy milyet válasszak?
(#) Inhouse válasza Shoo hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Olyat aminek van rendes neve, ne Roadstart.
Sony, Kenwood, JVC, Alpine, Clarion, Pioneer...esetleg Blaupunkt, Panasonic.
Vannak belőlük jó árban, amik fogják tudni, amit kell...

Üdv
Inhouse
(#) Shoo válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Esetleg tudnál ajánlani egy konkrét darabot? Jó lenne, ha bluetooth-os lenne...
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem