Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1424 / 3998
(#) Abukodonozo válasza saraha hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Köszönöm!

Persze, kerestem egy párat, de biztonságosabbnak éreztem, ha konzultálok a szakértőkkel is.
(#) misi93 hozzászólása Aug 15, 2011 /

Sziasztok! Mivel tudnám helyettesíteni az 1n914-et? (nem találom a Hestore-nál)
(#) misi93 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Köszönöm!
(#) Kray hozzászólása Aug 15, 2011 /

Sziasztok!

Befejeztem a ledek felforrasztásást egyesével csekkoltam is őket mind világít pöpecül. Szépen elkezdtem összekötni őket párhuzamosan hangfal vezetékkel. Ha az összes be van kötve nem világít és a tápból olyan "nyöszörgős" hang jön ki (ugyanez igaz 5 lednél is) és nem égnek a ledek, ha pedig csak az első 4, akkor világít.
Elvileg a tápnak simán bírnia kellene, mert 5,7V és 800mA a ledek pedig 3,8V és 20mA-sok. Mi lehet a gond? A vezetékelésemmel van esetleg? Vagy szar a táp (mondjuk próbáltam 2-t is)?
(#) storm válasza Kray hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Nem lehet, hogy valamelyik LED mégis rossz?
(#) Kray válasza storm hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

sajnos nem, ellenőriztem az 5.-ket amit bekötnék, hogy világít-e és sajnos igen. Lehet, hogy a kábelezés sérült valahol kicsit vagy nincs rendes kontakt és ott lehet a hiba? Az okozhatja ezt a nyöszörgést? Mert akkor ellenőrzöm 20.-jára is
(#) djhua hozzászólása Aug 15, 2011 /

Jo estet kivanok .

En kaptam egy erosito rajzot , amire nincsenek felirva az alkatreszek ertekei . Valaki megtudna mondani , hogy kb .. mekkora ellenelaasok meg minden kellene oda .

" TDA2030 Subwoofer Amplifier Circuit ( 200 W - 4 ohm ) " ennyit irt rola egy forumon .

Bővebben: Link
(#) koncsik03 válasza djhua hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Ez hasonlít rá.Bővebben: Link
(#) djhua válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Koszonom nagyon szepen !! ossze is dobom ma ejjel !
(#) koncsik03 válasza djhua hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Hajrá!
(#) Lacko12 hozzászólása Aug 15, 2011 /

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy ti milyen vastag vezetékeket használtok erősítőkben huzalozásra mert kábelvásárlás előtt állok de nem tudom milyen átmérőjűt vegyek!
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) DJanosi hozzászólása Aug 15, 2011 /

BAT 85 ot mivel lehet helyettesíteni ha ez lehetséges ?
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 15, 2011 /

Üdv!

Következő problémám kétféle képen fogom megfogalmazni csak, hogy világos legyen ugyanazon probléma.

1) Mit lehet tenni ha tegyük fel egy LED-et max fényerőn szeretnénk járatni de pl. csak egy nagyobb frekvenciás (30-40 Hz felett) és 10% kitöltésű táp állna a rendelkezésünkre? A max fényerőt szubjektíven értem, mármint a szem úgy se látná a vibrálást viszont a fényerősséget érzékelné.

2) Másképp ugyan ez megfogalmazva: Ha tegyük fel egy csúcsokban 12V-os ugyancsak az emberi szem érzékenységénél nagyobb frekvenciás de kis kitöltésű tényezős generátorral egy LED-et meghajtanék mi történne? A szem úgy látná mintha alig világítana de a LED ehez hogyan viszonyulna?

Négyszögjelekről van szó. A LED-et a csúcs feszültség értékek tönkretennék? RMS értékekkel lehet számolni?

Remélem sikerült a problémám konkrét részére rávilágítani. Előre is köszönöm.
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Oké, kösz. Az mit jelent pontosan, hogy az órajel magas szintje alatt nem változhat a bemenet? Előfordulhat, hogy válzotni fog, ezt nem tudom kiküszöbölni, ezért azt kérdezem, hogy ez milyen problémát idézhet elő? Mivel bcd kódról lesz szó, lehet hogy annyiban fog megnyilvánulni, hogy nem azt a számot fogja eltárolni ami a felfutó élkor jelen volt, hanem egy másikat?
(#) qvasz2 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 15, 2011 / 1

LED kijelzőket bevett szokás impulzus üzemben hajtani. Az a 30-40 Hz szerintem nagyon kevés, az még zavaróan vibrál. A 12V direktben hazavágja a LED-et, előtét ellenállással azonban a névleges áram fölé is lehet menni impulzus üzemben. (a kitöltési tényezőtől függően)
(#) nagy_david1 válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

A 30-40Hz-et csak úgy írtam. Persze mivel rajtam múlik ezért én is kHz-ekben gondolkoztam. Csak a lényegre akartam kitérni mivel állítólag valahol itt illene lenni a határnak.

Ezt a névleges áram fölé menést, hogyan lehet megsaccolni? Tegyük fel azt a feladatot kapnád az előzőhöz hű maradva, hogy egy 12V 10% kitöltésű generátorhoz illesz LED-ed úgy, hogy azt én úgy érzékeljem mintha teljes fényerőn világítana (azaz DC körben konstans paraméterek mellett). Műszerrel, képlettel vagy tapasztalatból adott értékkel?
(#) qvasz2 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Én most csinálok egy kütyüt 6db kijelzővel multiplex vezérléssel. 20 mA-es kijelzőt 20mA-el hajtom és max 1/6 ideig világíthat egy-egy digit, mégis teljes fénnyel világít, mintha DC-ről járna. Akkor kell emelni az áramon, ha nagyon rövidek az impulzusok. De konkrét számítást nem tudok mutatni, inkább ki kell tapasztalni, mert nagyon LED-függő. Viszont érdemes megnézni az adatlapot is, ha van, mert nem visel el akármekkora túlhajtást impulzus üzemben sem.
Idézet:
„mivel állítólag valahol itt illene lenni a határnak”

Nem véletlenül vezették be a 100 Hz-es monitorokat annak idején, ott valahol van a határ

Akkor a lényeg az, hogy nem lehet se RMS értékre se szubjektíven a szemünkre hallgatni? Holnap kipróbálom azt, hogy 20mA-s áramgenerátorral de kis kitöltési tényezőn megtáplálni egy LED-et. Valamiért van egy olyan előérzetem, hogy nem azt fogom észlelni, hogy úgy világít ahogy stabil DC körben kéne. Keresek pár adatlapot hátha kicsit okosabb leszek belőlük. Köszi.

u.i: Meg is van mér egy keresett adat amit írtál pl egy átlag nagy fényerejű LED-re. Köszi még egyszer.

Szerintem pedig a szemedre érdemes "hallgatni", mert hát mégis csak egy vizuális jelzésre kell a LED

Csak az ember néha hajlamos a határokat feszegetni és ilyenkor a szem maximalista míg egy megszabott érték tudhat parancsolni

Azt nem írtad, hogy visszajelzésre kell, vagy világítást építesz. Egyébként világítási célra is olvastam már impulzusos meghajtást, mert sokkal kevesebb energia felhasználás mellett, azonos megvilágítást biztosít.

Általánosan kérdeztem ezért mindkettővel ha találkozok karrierem során tudom mi a teendő.

Ha nagyon drasztikus akarok lenni akkor valóban egy power LED is direktbe hálózatról működtethető lenne ezek szerint egy megfelelő impulzusüzemű táppal kis veszteségek mellett.

Úgy érted 230V-ot kapcsolgatni rá? Az nagy ostobaság és energia-pocsékolás lenne, mert a 230V nagy részét az előtét ellenálláson fűtenéd el.
Power ledeket amúgy is már szigorúan csak áramgenerátorral hajtunk.

Mint írtam drasztikus határfeszegetés de ezek szerint elképzelhető lenne. Pl mint láttam egy adatlapon most 100mA árammal is lehet számolni 1kHz és 0,1mS kitöltés mellett. Ez elven nem lehetne "játszani" a frekvenciával és kitöltéssel úgy, hogy az áramgenerátoron a lehető legkisebb teljesítményveszteség legyen? És még a kicsi kitöltés is csak javunkra válhatna a veszteségeknél. Persze ez már fellegekben járás és messze nem ilyen drasztikus dolgokban gondolkozok csak azért átvillant az agyamon.
Idézet:
„Power ledeket amúgy is már szigorúan csak áramgenerátorral hajtunk.”

Akkor egy akármilyen mezi LED-ről legyen szó, most nem ez a lényeg mert csak elméleti síkon szeretném ezt a határt feszegetni.

A legkisebb veszteséged akkor lesz, ha a vezérlőn maradó fesz. + a LED-en eső fesz. összege közelíti a bemenő feszültséget. Közvetlen 230V-os táplálásnál ezért szoktunk annyi ledet sorbakötni, amennyit csak lehet.

Persze. Én is ugyan így gondoltam el az egészet.
Tegyük fel lenne egy olyan paraméterekkel rendelkező impulzussorozat aminél a LED elviselne 100A-t. Ekkor a generátoromon nagyon kis veszteség lenne. De ez az a rész amit ne próbáljon otthon senki ki és csak elméleti síkon működhet. Nem lennék a LED közelébe.
Itt le is állok mivel megtudtam amire kíváncsi voltam. Még egyszer köszönöm a hasznos infókat.

Kellemes jó éjszakát.
(#) chocob hozzászólása Aug 16, 2011 /

Üdv!

RS232-TTL konvertert szeretnék építeni. Kettőt is kinéztem, az egyikben Bővebben: Link MAX232 végzi a szintillesztést, a másikban Bővebben: Link viszont nincs IC.
Jól értem hogy a második típus csak egy irányú kommunikációt tesz lehetővé, pc-től az ic felé, és a MAX232 az egyes típusnál azért kell hogy működjön fordítva,TTL->RS232 szintillesztést is?
(#) adamisbalint hozzászólása Aug 16, 2011 /

Sziasztok!
0.047µF az 47 nF?
Köszi ab
(#) elektro95 hozzászólása Aug 16, 2011 /

hali mit jelent az hogy "csúcsokban (3)amper"
Következő: »»   1424 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem