Fórum témák
» Több friss téma |
"Valamint dobhatnám ki a félig kész vázat a tervekkel együtt ."-Lehet,hogy már kicsit este van nálam,de ezt nem értem,hogy miért írtad,igaz ezt a fórumot sem követtem mostanában.A gépemre egy univerzális marómotort tervezek,ami ha beválik akkor az első ilyen lesz tudomásom szerint a hobby cnc-sek között.Egyenlőre többet nem árulok el,csak akkor,ha nem jutok el a Fehérvári talira,utána természetesen publikálom.
Na megint én. Tessék a B terv, köpködjétek meg XD
Anyagok: Acél C45, Maytec Alu profil... a többit tudjátok úgy is. erőteljesen félkész a dolog, még jó pár dolgot rá kell terveznem, de hamarosan azok is felkerülnek, de előbb haljuk a kritikákat, hogy ne utólag kelljen visszabindzsizni Az ötleteket innen loptam: http://hobbycnc.hu/CNC/Mech25/Mechanika25.html Ave!
Ha ragaszkodsz ehez a nem túl szerencsés konstrukcióhoz
akkor legalább azokat a libegő oldalfalakat tervezd át. Vitorlázó repülőnek még elmegy, de megmunkáló gépnek véleményem szerint nem. Kikönnyités helyett inkább az anyagvastagságát növeld vagy csináld profilosra, hogy könnyebb legyen. Ha megmunkálási gondjaid lennének szivesen segítek.
Köracél nem túl jó oldalterhelésben, felesleges pénzkidobás a dupla megvezetés. Inkább használj sint kocsival, vagy mozgó asztalt! Utóbbit könnyebb beállítani is.
Oldalfal, azaz a lábak gyengék lesznek, kellene még merevítés. Ha mozgó asztalost terveznél, akkor az összes aluprofilt megspórolnád a híd kivételével
A mozgó asztal kizárt Lehet azt fogom csinálni, hogy elhagyom az oldalfalakat, ás egyszerűen az X és az Y tengelyt beteszem egysíkba, és kész. úgy már biztos elég merev lesz nem ?
Nem tudod hol lehet olcsón kocsit venni? Profilból meg annyi van hogy gátat tudnék építeni belőle nem akarok vele spórolni
Mozgó asztal megvalósítása mindig egyszerűbb, mint egy "plusz egy bonyolításos" mozgó híd.
Miért zárod ki? Az jól hangzik, hogy egy síkba teszed a tengelyeket, de szerintem érdemes lehet az Y sineket felülre tenni. Úgy nem csavarod az aluprofilt a híd súlyával. "Biztos elég merev..." Ha eltekintünk a szexuális tartalomtól, akkor is ez egy kb 3 változós mondat. A kérdés, hogy mi kell neked, és mi az amit már elhanyagolsz, mint pontatlanság és rugalmasság. Na meg mire is lesz használva a gép. Szerk: nézz körbe a Hobbycnc fórumon, most pakoltak ki egy pár raklap eladó sint! Merevítő szögvasakat tegyél bele! Nézz be RogerCO topikjába! Meglátod, hogy miből épít, és mekkorát, és egyből lefejezték, mert nem használ derékszögű merevítőket!
Az én gépem olyan, hogy az x és z majdnem egy sikban van. Merevség szempontjából a legjobb megoldás. Zömök felépités, felborithatatlan, viszonylag egyszerű.Cserében nem lehet az anyagot kényelmesen rögziteni és munka közben szöszmötölni rajta. Én már ezzel együtt tudok élni sőt ezt előre is tudtam.
Még valamit a terveddel kapcsolatban. A -z- magasság problematikája senkit nem kerül el. Ha felraksz egy gépsatut mondjuk 60mm máris drasztikusan csökken a munka magasságod. Persze lehet gépészkedni függ. tologatható maró motorral és egyebekkel. Ezt jó előre tisztázd magaddal és eggyeztesd a jövőbeli munkáiddal
Azért zárom ki, mert rengeteg helyet foglalna el a mozgó asztal. fizikailag nem férne el a gép hova Amíg el nem költözködöm addig kis helyen is el kell férnie (egy 10 emeletes ház erkélyén lesz a gép otthona). Most lehet én vagyok agyban sovány , de ezt a csavarodás dolgot nem értem... Az alu profil nem nagyon hajlamos a csavarodásra, a belső szerkezete miatt. Vizuális ember vagyok, nem csinálnál egy gyerekrajzot nekem ?
Oldalirányb rakod fel a sineket, és erőt fejtesz ki rájuk lefelé. Ez megfelel egy erőkarnak.
Ha azt mondod, hogy nem csavarodik, akkor nem is hajlik, igaz? Állj csak rá! Naugye! Tehát csavarodik is. A kérdés, hogy mennyire! Nem tudom ezt én se megválaszolni, de egy rezonanziát és hibát máris kiküszöbölnék a helyedben. Ha a tetejére teszed, akkor nem csavarodik, mert nincs forgatónyomaték. Mozgóasztalt megcsinálhatod úgy, hogy csak kifelé jöjjön, ezáltal ha nem használod a gépet, akkor csak az alapterületét foglalja el. Hátrafelé ekkor nem is kell plusz hely, mert arra nem mozdul ki. Cserébe nagyobb lesz a munkaterületed. a fixhez képest. Rajzoljak le egy elcsavarodott aluprofilt? Szerk: ha nagyon profi akarsz lenni, akkor a hídra is úgy rakod fel a sineket, hogy egyet felülre, egyet előlre. Stabilabb lesz. Cserébe valamivel nagyobb.
Nem kötekedés képpen de a LoneWolftól vett 1600 mm aluprofil darabnak a két végét alátámasztottam és ráálltam a közepére, 20 mm-nyit se hajlott be (vissza is rúgta magát egyenesra ez anyag ahogy leszálltam róla ), pedig 93 kiló vagyok. az én CNC esztergámon 700mmnél hosszabb darab nincs. így is azt mondod hogy esélyes a csavarodás?
Hogy tegyem a tetejére ? oO ezt az egyet felülre egyet előre dolgot se értem, az Y tengelyre gondolsz? (mert akkor értem mire gondolsz )
Lassan az én gépem tervei is kezdenek alakot ölteni,
már egész sok alkatrészt sikerült is összeszedni hozzá. Ahogy lesz helyem kezdem darabolni és összerakni a vázat, az apróbb részleteket meg folyamatosan dolgozom kifele hozzá.
Tudtok olcsón marómotort meg frekiváltót? Lehet lecserélném a kressemet egy vezérelhető sebességűre.
Az X tengelyre gondolt Gergő. Szerintem is jobb lenne. De ezt a rezgéskeltőt felejtsd el.
Idézet: „20 mm-nyit se hajlott be (vissza is rúgta magát egyenesra ez anyag ahogy leszálltam róla ), pedig 93 kiló vagyok.” Igazából századot sem szabadna hajlania, legalábbis a gépváznak. Profi gépet is hallottam (és éreztem a géptől 30 m re) rezonálni, pedig csak egy 16 os maróból pattant le egy él. Valószínűnek tartom a japánok tudnak gépet építeni ( ők a legjobbak, főleg karbantartás igény tekintetében) és mégis az ipari monstrum is a szívbajt hozta ránk. Leszögezem nekem mindegy, mindenki azt csinál amit szeretne, ennél a fa gépem jobb, pedig csak rajzolni használom még, később meg tükörkarcolást szeretnék. Első gépnek jó egy fix hidas gép. Helyben nem foglal többet. Ha jobban nyújtanád a hidat Y irányba sokkal stabilabb lenne most így is. Vesztenél munkateret de stabilitást nyernél. Hasonló konstrukciót már szidtak az sg fórumos hobbycnc-n, de legalább olcsó.
Honnan van egy "halandónak" 2011-es Inventora otthon?
Ha már nap mint nap ezzel találkozom kénytelen voltam itthon is frissíteni....
Szia
Nem olyan vészes a helyzet egy kis átdolgozás és lehet is használni . Csavarodás : egy profilt ahol párhuzamos hornyok vannak hosszában elég nehéz elhajtani és rugalmas ( ahogy irod is ) de csavarodik . Gép : ha az also profil sort elhagyod lin csapágyakkal együtt és az "X" lábait össze kötöd egy alu lappal a géped alatt ) ami kb 10mm vastag és oldalrol az "X" lábakra merevitésnek teszel még valamit ( talán profil ) akkor nem kel nagyon tartani a csavarodástol föleg ha kétoldalrol hajtod a lábakat . Az asztal lesz a lényeg , arra egy legalább 15 - 20mm vastag alulapot kel tenned mert ez fogja a géped merevségét megadni ( gondolj egy képkeretre amit meg fogsz az átlojánál és megcsavarod és ugyan erre a kertre tegyél egy lemezt ( jo vastago ) és rögzitsd hozzá a kerethez és most csavard meg . Nekem az X tengelyed csapágy távolsága kevés , távolabb tenném a csapágyakat ( párhuzamosan két profil ? ) egymástol és ez a hidadat is merevitené még .
Van képed a gépről ? Alapvetően egy 1200W sima egyszerű felsőmaró lesz beletéve, aztán majd kitalálom hogy mit tegyek marónak.
Ha tényleg ilyen felsömarot teszel bele akkor a lentebb irt dolgok , átalakitások mit sem érnek ( ez a gép nem az a sulycsoport ami egy 3-4kg-os rezgetöt meg tud tartani hiba nélkül ) .
Gyűjtöm az ötleteket. ezért kértem képeket is Egyenlőre csak tervezgetek, ötletelek. szeptemberre kéne elkészülnie a terveknek, hogy legyen mit bütykölni télen... Lehet hogy tényleg a 12 mm acél T meg I profil lesz a nyerő, csak nagyon nem akarok hegesztetni, mert azt hőkezelni is kell, meg miegymás na meg nagyon nehéz...
Szia
Nincs mindig szükség a hö kezelésre . Ha szakaszosan hegesztel alkkor meg lehet uszni a kemcézést . Valamit valamiért .Lehet csavarozni is ha a sarkokba pl szögvasat teszel .Logikus ha az egész gépet egybe szeretnéd hegeszteni akkor szükséges a hökezelés , de ha elemekböl rakod össze akkor nincs rá szükség föleg ha az utomunkálatokat ( sikba marás ) is megtudod oldani . Látom informácio hiányban vagy ezen a téren és e miatt váltogatsz alurol vasra és forditva . Gyárto katalogusokban lehet találni különbözö terhelési teszteket és táblázatokat ( IKO , LIPRO , INA , ISEL stb ) ezeket kellene átnézned egy kicsit utánna szerkezeti konstrukciokat keresni ( vasbol ) ahol különbözö kötéseket hasznalnak és azok elönyeiröl és hátrányairol is tudsz olvasni . Olyan CNC gép nemlétezik ami minden szempontbol tökéletes ( ezért van könnyü dolgom ) ) , valahol huzni kel egy határt és kötni kel egy kompromisszumot magunkkal , az hogy az másnak tetszik-e vagy sem az legyen az Ö dolga , épitsen magának vagy vegyen egyet kettöt . Hajlamosak vagyunk tulmélyen szántani ezeket a mechanikai részleteket , sött ami rosszabb csak szerzett vagy olvasott informáciokbol szeretnénk következtetést levonni ( az elv és a gyakorlat más és más dolog de egyiksem létezhet a másik nélkül ) . Olyanokat szoktam csinálni hogy a google képekben keresek pl " homemade cnc " néven és ötleteket nézek és hogy az adott gépet mire is használják és miböl és hogy épül fel ( méhe nagyon jo tleteket lehet látni ) . Nagyon lényeges a tervezés ami azzal kezdödik hogy az igénybevételt meghatározzuk és ezen nem változtatunk .Ha ez megtöténik akkor lehet segitésget kérni mert konkrét a feladat és nincs a levegöben durrogtatás a válaszokban . Utánna az is fontos hogy Mi magunk mit is tudunk megcsinálni a tervezett gép épitésében , milyen lehetöségeink vannak . Utánna az is fontos hogy milyen anyagokat fogunk használni a gép épitéséhez .Stb stb . Sajnos nem olyan egyszerü a dolog de nem is kel tulbonyolitani semmit , minél egyszerübb egy szerkezet annál könnyebb javitani rajta . Ugy hogy elöbb határozd meg a konkrét feladatot ( ami nem abbol áll hogy szertnék nyákot meg fát és néha alut is marni rajta , ez az amit irtam hogy ilyen gép nemlétezik csak nagyon erös kompromisszummal ) . Egy árok ásását is lehet kézzel és lapáttal és markoloval is véghez vinni de az tobbi a hatékony , az is igaz hogy a konyhakertben egysor hagyma elültetéséhez nem használnak markolot mert az nem hatékony ebben a formában ( ez vonatkozik a CNC gépekre is és mindenre amit hatékonyann szeretnénk csinálni ) .
Hello!
Okés, a hegesztés dolog ezzel megoldva, ha nem feltétlen szükséges a hőkezelés, mert azt jelenleg nem tudom megoldani okosan. A gép melyik részletét írjam le pontosabban? Leírtam már a hasznas alapterületet (400x400,100) az anyagokat amiket megmunkálni szeretnék (műanyag, alu, fa, teflon) Leírtam hogy minlyen konstrukció az ami szóbajöhet, és melyik nem. (pl a mozgóasztalos nem elfogadható, sok apró tényező miatt döntöttem így hogy nem lenne ideális) Ami megvan jelenleg a gépből: 5db 1Nm Nema23 méretű motor, egy HY-TB3DM vezérlő, és az ominózus felsőmaró, amit másra használtam régebben, de szerintem ide is pont megfelelő. (semmi komoly dolog 1200W "budget" márkájú praktikeres csodagép, 6 fokozatú fordulatszám szabályzóval)) Igen a google a jóbarátom nekem is, sok képet néztem végig a neten, CNC gépekről. Gyakorlatilag bármit megtudok oldani, mert mindenfelé vannak ismerősök (pl: a gép elemeinek egy részét lézerrel fogom kivágatni) Szóval melyik részletet pontosítsam tovább? A helyzet az hogy még életemben nem építettem CNC-t, de mondok jobbat még csak közelről sem láttam, így nem nagyon van fogalmam erről.
Sajnos most nagy igazságot írtál le. A mostani még épülő gépem célfeladata (lehet így ebben a formában nem is jó) a tükör karcolás lenne. Elképelésem szerint a Mastergy programjával lenne megoldva a vezérlése. Hajtása gyors de nem pontos, elméleti pontosság 8 ezred és 1 század Y és X tengelyen, Z az més kérdés, mivel egy pixelt alapvetően a Z gyorsasága határoz meg így kénytelen voltam rettenetes hajtást alkalmazni, fogaslécet. A karcfeltét egy 12 es rúdba lesz beletéve, állítható rugóerővel. Próbálgattam karcolni és legjobban a hss vált be, picit odakoppintva a keményfémet már pattant is le darab, utána már használhatatlan. Az XY hajtás a bovdenes mechanikának köszönhetően igen fürge, amivel erőt vesztettem. ha nekimennék fának a géppel akkor igen csak le kellene venni a tempót, persze puding próbája az evés. Ha nem jön be a karcolás az üveghez akkor kell mindenképp egy felületkövető fej egy egyszerű 130 w os multigépre és egy felületkövető a Z re, a tű benyomódását finoman állítani hogy leszedje a foncsort. Leszögezem célfeladatra épült, meglátom ha lesz időm mi is lesz valójában.
Relief gépnek mindenképp trapézorsót és fürge léptetőt használnék, persze ha erre kell csak akkor vízszintes főorsóval. De ez is egy "célgép" lenne. Mindenki általános gépet akar építeni ami ráadásul olyan anyagból jó ha van ami épp van otthon. Első hangfalépítőkre hajazó meglátás de igaz "beférjen az ajtón" méretű, persze itt az anyagokra értem hogy ami van kézné abból lenne jó.
Szia
Pontosan ahogy irod , a cnc ( ahogy Mi értelmezzük ) gép tulajdonképen egy határok közt használhato célgép . Más feladatra más gép kel és itt az elvárt terhelhetöség adja a konstrukciot nem a cél feladat .
Akkor lehet az az én bajom hogy túl általános gépet szeretnék építeni ? Én pl semmilyen egzotikus feladatra nem akarom használni, sem karcolni, sem reliefet gyártani. Arra kell hogy pár fogaskereket letudjak vele gyártani, ami kell, vagy ha ismét hangszerészkedésre adom a fejem ki tudjam marni fából a terveim. Ennyi, ennél sem többre sem kevesebbre nem kell. Azt elfelejtettem leírni, hogy golyósorsó meghajtású lesz mind a 3 tengely, és nem számít a sebesség (nem kell fénysebességgel marnia), csak a pontosság.
Nincs ezzel semmi gond, ezt hívják egyetemes marógépnek
Csak ki huztam belöled
" Arra kell hogy pár fogaskereket letudjak vele gyártani, ami kell, vagy ha ismét hangszerészkedésre adom a fejem ki tudjam marni fából a terveim. " Ezek nekem többet mondanak mint az eddigi összes terv meg találgatás . Ebböl kiderül hogy mi lenne a gép max terhelése , mert hogy ahoz méretezünk egy gépet amihez a legtöbbet használjuk ( hatékonyság ) . Fogaskerék megmunkáláshoz szükséged lesz a 4. tengelyre , ahoz pedig emelt "Z" magasság szükséges . A forgato sulya miatt inkább a mozgo hidas változat lenne a jo ( ahogy irtad is ) és azért mert viszonylag nagy sulyt kel hogy cipeljen az X hid , inkább az aluprofilt tudnám ajánlani oda ( 50 x50 -es már jo ) egy akkora munkaterületü gépnél . Az alap szerintem legyen egy tábla lemez és ahz tudsz mindent szerelni , vagy egy brutál zártszelvény keret és arra minden . Ha hasitott perselyt szeretnél lincsapágynak és ahoz alátámasztott linvezetéket akkor a váz alatt feltétlen kösd azt össze .A csapágy távolság legyen a munkaterület kb 25 - 30%-a az Y tengelyen ( tehát a 400mm-hez minimum100 - 120mm csapágy tartozik ) ezt ha van akkora helyed akkor az X tengelyen is jo lenne tartani . 16-os alátámasztot lin jo az egész gépre . Biztos hogy elég a 400x400mm ?
Ha optimálisan kiakarod használni a léptetömotort akkor azért a 6 - 700-as fordulatig elmész és ezt szorzod a menet emelkedéssel .A sebesség talán nem is de a dinamika az fontos és ez valamennyire összefügg a sebességgel .Képzelj el egy több menetes kontur marást ahol sok a pozicionálás , ott azért sokat számit a sebesség .Az optimális megmunkáláshoz is tartozik egy sebeség .A Te esetedben az 1200W-os mtor igencsak meghatározza a gép sebességét mert azt a motort 8 - 10 000fordulat alatt ( direktben ) nemtudod ugy használni hogy valami kis nyomatéka is maradjon , ehez pedig a megmunkálástol függöen ( maroátmérö , élkiképzés , élek száma , fogás mélység szélesség ,anyag keménység , hütés stb ) tartozik egy sebesség is vagy csunya lessz a felület ami elöbb utobb marotöréshez vezet .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |