Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez azt jelenti, hogy az áramerősség elérheti akár a 3A-t is rövid időre. Tehát ha van egy alkatrész ami nem visel el csak 2A-t azt le kell cserélni olyanra mely elviseli a 3A-es áramerősséget is.
Sziasztok!
Adott egy ilyen akkumulátor. Bővebben: Link. Hogyan tudnám megmérni a valós kapacitását (nem nagyon vagyok otthon a témában, esetleg létezik valami egyszerűbb megoldás)?
Milyen multiméter kéne hozzá? Hogyan kéne kötnöm? Egy kicsit részletesebben le tudnád írni?
Akármilyen multiméterrel lehet mérni.Beállítod amper/volt mérésbe és a piros és a fekete vezetéket csatlakoztatod.A piros a "+"-ra a fekete a "-"-ra
Itt találod az SJ2025-ös IC adatlapját. Igaz ez TEA2025 de csak a gyártó más, ami belül van az ugyanaz
IC adatlapja
Valószínűleg én tettem fel pontatlanul a kérdést. Kapacitását szeretném mérni az akkumulátornak, az eredményt mAh-ban megkapva. Sajnos a multiméteremen nem találtam amper/volt üzemmódot, lehet, hogy én vagyok figyelmetlen. Ilyenem van:Bővebben: Link
Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni. A mellékletben látható közvilágítási lámpa (régen szinte mindenütt ilyen és a dupla izzós változata volt mindenütt) típusát és gyártóját keresem, még nem sikerült közelebbről megvizsgálni, hogy mi lehet az adatlapján ha van neki egyáltalán. Ha valakinek van használható információja, azt nagyon szépen megköszönöm.
Üdv!
Pár napja vettem egy számítógépet, és a tartozékok között, ami nem lett beépítve van egy ferrit mag is. Kicsit utána nyomoztam, és azt találtam, hogy a gépház tartozéka, és hogy valószínű az előlapi kábeleket kell átvezetni rajta. Kérdésem: pontosan melyik kábeleket kell rajta átvezetni (van 2x USB, 1x HD Audio, 2x kapcsoló, 2x led) , valamint elég-e átvezetni, vagy kell rá tekerni néhány "menetet" is? Szeretném rárakni mindenképp, lehetőleg helyesen. Olvastam, hogy az elektromágneses interferenciáktól véd, ami bajt okozhat (egy ismerősnek nincs rajta ilyen, és egyes eszközök kifagyasztják a gépet az előlapi panelos USB-n, én ilyen featuret nem szeretnék ) Válaszokat előre is köszönöm. Ui.: Még valami: a gyűrű az alaplaphoz, vagy az előlaphoz legyen közelebb?
Ha jól emlékszem ezekben jód halogén lámpa volt.
Hello!
Mint említettem, az a lényeg, hogy "transzparens" vagy is "átlátszó" a tároló. - Ha az órajel felfutó éle megjelenik, akkor a bementi BCD szám, megjelenik a tároló kimenetén. - Most ha az órajel tartja a magas értékét, és a bementi BCD szám megváltozik, akkor a kimenti szám is az új értéket veszi fel. - Amikor az órajel visszaesik az alacsony szintre, akkor a tároló kimenetén az az szám fog megjelenni, ami a BCD bemeneten volt akkor, mikor a lefutó él megjött. Ezért nevezik átlátszónak a tárolót. De ez az adattáblából is kiderül, mert látható, pld. a 7475 esetében, hogy amíg a Clock "H" szintű, és a Data bement változik (L-H), akkor a Q kimenet is (L-H) vagy is azonos a bementi adattal. Ha nem átlátszó a tároló, akkor élvezérlés van. Vagy is az a szám tárolódik el a kimeneten, ami az órajel felfutásának pillanatában a BCD bemeneten volt. Az órajel hiába marad magas szinten, és/vagy a BCD bemeneti szám változik, a kimenet állandó értéken marad. Az adattáblában ezt az órajelnél nem "H" szintel, hanem egy nyilal, vagy az impulzus ábrázolásával, vagy "LH" (megy a szint L-ről H-ra) jelöléssel jelzik. Megoldás hármas lehet. - Az órajel magas szintje alatt, nem változik a BCD bementi szám. - Élvezérelt tárolót alkalmazunk. - Az órajelből egy RC taggal egy triggerelő "tűimpulzust" készítünk. De ennek ugyan az a lényege, mint az első pont esetében, hogy a trigger ideje alatt a BCD még nem fog változni. (Általában az RC differenciáló tag után, még egy hiszterézissel rendelkező Schmitt áramkört is használunk, hogy az órajel határozott szintekkel rendelkezzenek. Plusz, az órajel fel-lefutó élei kellően gyorsak legyenek. Mert ez néha előírás a tárolóknál. Adatlap..) Nézz meg egy 74LS273-as 8 bites "D" tároló adatlapját, ott már nyilak vannak, tehát nem "szint", hanem "élvezérelt". Remélem így már érthető a dolog.. üdv! proli007
Hello!
A MAX232 alapvetően nem a kétirányú kommunikáció miatt kell, hanem azért, hogy a gép egy eszközzel szabványos felületen érintkezzen. Az RS232 +-feszültség szintű. Míg az AVR TTL jelszintű, ami 0V és Tápfesz szintet jelent. Ezt illesztik a zénerrel-tranyóval... De mindenképpen nem a szabványnak, csak az alkalmazásnak megfelelően. Aztán mikor a gép nem adja a "szokásos" feszültségeket, csak a szabvány által előírt minimumot, akkor meg nem működik az eszköz. (Lásd egyszerű "JDM" PIC programozókkal történt nyálazások..) De az RS232 Rxd-Txd csatlakozó pontjai a 2-es és 3-as láb. Tekintve, hogy itt csak a 3-as van alkalmazásban, az RS adatátvitel, csak egyirányú lenne. De egyébiránt, az RS csatlakozóhoz rendelt programozók nem szabványosan (nem az szabványos adatjel megjelölésnek megfelelően) használják a portát, hanem csak a soros kontroller IC regisztereit közvetlenül noszogatva végzik el a feladatokat. Hiszen, mint itt is az adatátvitelnek köze nincs az RS232 protokollhoz. Ez egy soros szinkron adatátvitel, amely egyébként kétirányú.. Ahol az RS232 6-7 és 4/3-as lába kimenetként, míg a 8-as lába bemenetként funkcionál. üdv! proli007
Sziasztok !
FET-ekhez kéne nekem szigetelő , csak azt nem tudom hogy melyik vezeti jobban a hőt a "csillám" vagy a "szigetelőlap" ?
Sajnos újon nincs nekem olyan ! Használtként miben kaphatok olyant? Milyen bontott szerkezetben kaphatok esetleg olyant?
Milyen környezetbe kellene ez a dióda? Mellesleg nagyon nincsenek ötleteim, hogy hol lehet ilyen BAT szériás schottky-kat kapni. Várd meg hátha valaki jártasabbnak van egy biztos ötlete keresgélés terén.
Üdv!
Egy PIC A/D bemenetére ráköthetek egy kis egyenáramú motort úgy hogy a keletkezett feszültséget szeretném mérni A/D méréssel? ---> Illetve a fordulatszámot .-) A modellmotor max 2,56V-ot termel, diódával "egyenirányítottam" (mínusz nem megy a lábra!)
Az hogy nalatok hol lehet kapni, ez bizony nehez kerdes. De estleg (nem egyenlo) 1N4148 probara megteheti. A nyitofesz nem egyezik. A Schottky dioda nyitofeszultsege 0.3 volt, a szilicium diodae pedig 0.6 volt.
Termeszetesen ra lehet kotni, de alacsony fordulatnal nem lesz linearis. A tulfesz vedelemrol sem illik elfeledkezni. Inkabb valami tarcsat kellene hasznalni sok ressel, es egy optokapuval olvasni a megszakitasokat.
Nem kell lineárisnak lennie...
...csupán ha a eléri a maxhoz közeli fordulatszámot akkor történjen egy eseménysor... Az jó ha teszek egy ellenállást hogy biztos ne érje el a 5V ot? Túlfeszvédelemnek mi lenne a legjobb? Ez kültéri eszköz - bele is csaphat a villám !!!
Valahogy ugy kellene hogy egyeniranyito, elko, parhuzamosan ellenallas, majd sorosan egy masik ellenallas, es a GND fele egy 5,6 zener. Elegendo egy sima egyutas egyeniranyito, ha lehet germanium vagy schottky diodaval, mert alacsony fordulatnal kevesbe fog hibat okozni.
En a kérdést arra értettem hogy milyen műszerben kapható ! Tehát miben lelhetek olyant vagy azzal megegyezőt !
Mi vezeti jobban a hőt a "csillám" vagy a "szigetelőlap" ? Bővebben: Link
Jóestét fórumtagok!
Szeretnék a készülő erősítőmhöz egy tápot építeni. Van egy 160 wattos trafó (220-22v) ez Graetz híddal egyenirányítva lesz, és egy fesszabályzó IC-vel kellene nekem ebből a 22V-ból 35-38V. Itt van leírás, bár én nem igazodtam ezen el olyan jól. A Typical Applications résznél pedig nincs olyan ami nekem jó lenne. Szóval ha valaki tud valami kapcsolási rajzot ehhez, vagy más ilyen olcsó fesszabályzó IC-hez, az ne szorongjon amiatt hogy nem írta le nekem
Honnan tudjuk hogy Neked milyen "muszerek" vannak bontasban?
Az AC 22 V-ból max. 31V DC lesz pufferelés után. 35-38 V semmiképp. És főleg nem stabIC-vel! Ugyan nem írtad, hogy miféle erősítőt építesz, de ha teljesítmény erősítőt, akkor nem is kell a stabIC, mivel azt csak előfokhoz ill. hangszínszab.-hoz szokás használni.
Értem. TDA7294 alapú erölködő lesz.
Viszont az előbb rosszul írtam, mert nem 22V, hanem 24. Akkor nem lesz hozzá stabIC.
Ahogy nézem ez az IC szimmetrikus tápot szeretne, a te trafódból ez megint csak nem jön össze. De te tudod.
Mert ha csinálsz is valami műkapcsolással szimmetrikusat, az kb. + - 15V körül lesz, ami ennek az IC-nek nagyon karcsú!
Ilyen trafó lesz egyenirányítva, és az lesz a tápja. Szerintem ő szimmetrikus.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |