Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1429 / 3979
(#) Lamboo hozzászólása Aug 21, 2011 /

Arra gondoltam, hogy összedobnék egyet dugasztáp formájában, de még nem találtam hozzá kapcsolási rajzot sem, először kéne hozzá tudni a trafó tulajdonságait.
Vagy ha esetleg tudsz hozzá rajzot akkor szívesen fogadom
(#) DJanosi válasza Lamboo hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Ez kapcsoló üzemű tápba való ! Nem úgy viselkedik mint egy pákatrafó vagy egyéb hogy a hálózati feszültséget lecsökkenti ez is csökkent de nem ilyen célra! Mondok egy példát kapcsoló üzemű tápra pl.. a PC tápok
(#) Lamboo válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

És lehet belőle építeni egy kapcsolóüzemű tápot, ami 230V-ból 12V-ot csinál?
(#) DJanosi válasza Lamboo hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Ahhoz egy ilyen nem elég! De jobb ha utanna olvasol mert nem egyszerű egy kapcsoló üzemű táp készítése ! Egyszerűbb ha veszel egy 12 V os Trafót ! Vagy kiszedsz egy számítógépből egy tápot aminek a kimeneten megtalálsz 12 V és 5 V ot ! Meg azon kívül is !
(#) pucuka válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Ráadásul ez a kapcsoló tranzisztorok meghajtó trafója. Elég speciális helyre tervezték. Általában készülékekből bontott trafóknak az adatait nemigen lehet megtalálni, esetleg az eredeti gépkönyvben, de ott sem mindig.
(#) tib12 hozzászólása Aug 21, 2011 /

Üdv mindenki.
Szeretnék kérni egy kis segítséget azzal a tervemmel kapcsolatban hogy a billentyűmmel(multifunkciós vezetéknélküli billentyű) kapcsoljam a hangfalam(már csak ezt kell ugy kapcsolni hogy odanyúlok).
Ezt úgy találtam ki hogy van a billentyűm ami most lett beüzemelve, és közbe még rajta volt a másik billentyűm amin vannak a caps lock, nom lock és scroll lock ledek(a vezetéknélkülin energiatakarékosság miatt nincs) és ahogy az uj billentyűn megnyomtam mondjuk a caps lockot a másikon világított. Ebböl következett az ötlet hogy milenne ha kiszedném a másik billentyű elektronikáját(a ledes részt) és a scroll lock gombbal(azt ugyse használom) kapcsolnám a hangfalam ki-be(relével).
De most jön a gond: csak 12Vos relém van itthon amit egy led feszltségével kellene kapcsolni. Ehhez lenne valakinek, ötlete, megoldási javaslata? Válaszokat előre is köszi. Bocsi hogy hosszú lett.
(#) nagyi86 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Köszönöm! Így most már értem.
(#) Sword válasza tib12 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Mindenképpen kéne hozzá valami segédtáp, vagy a PC-ből 12V.
Nem csak az a baj, hogy az a feszültség, amiről a led működik kevés a relének, de valószínű akkora áramot sem bír el, ami egy relé meghúzásához kell.
Tehát: kell egy tranzisztor és őt kéne kapcsolgatni a led helyett és a tranyó fogja a relét kapcsolgatni.
De 12V kell hozzá. Ez lehet egy dugasztáp is, vagy a pc tápjából ki kell vezetni egy 12V os és egy test vezetéket.
Ha a relét betennéd a hangfalba, akkor onnan is vehetnél neki feszt az erősítő trafójáról, de szerintem ezek már így is alul méretezettek, nem bírna el még egy relét is.
(#) tib12 válasza Sword hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Látom ezt félreértetted kicsit, legalábbis hogy mit akarok a relével. A hangfal 230-as ellátását akarom kapcsolni. BC337 jó hozzá?(ez vannak hirtelen kéznél) Esetleg egy egyszerű "fapados" rajzot hogy mégis hogy kössem össze? Köszi a választ.
(#) tib12 válasza moltam hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Köszi a segítséget.
(#) Carter hozzászólása Aug 22, 2011 /

Üdv!
Van egy 230V-os behúzótekerccsel rendelkező relém. A kérdésem az lenne hogy ezt a relét ráköthetem-e egy triakra közvetlenül? A triak tudja-e ki-be kapcsolni a relét?
(#) qvasz2 válasza Carter hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Komoly motorokat lehet triakkal kapcsolni, egy relét miért ne tudna?
Ha egyen feszültségről lenne szó, akkor a kikapcsolással bajban lennél, de a 230V - gondolom - AC.
(#) haczi hozzászólása Aug 22, 2011 /

Üdv!
Szeretnék csinálni egy ILYEN kapcsolást csak annyi különbséggel, hogy ha feszt kap akkor először az 1. led világít majd az 1. és a 2. és így tovább a 10.-ig, majd vissza egyesével az aktuális feszültségig [de ez csak egy "ellenőrzés" lenne az elején ami kb. 1 sec lenne]. Nem tudom, hogy ez mennyire bonyolítaná meg az áramkört, de ha nem túlságosan akkor szeretnék segítséget kérni ebben. Teljesen kezdő vagyok, de jó lenne megcsinálni.
(#) Vacok hozzászólása Aug 22, 2011 /

Sziasztok!
Ebben a topicban találkoztam egy JM-211 relével, a behúzótekercse 6V 185Ω, két váltóérintkező van benne. Nekem is van ilyen relém, viszont arról fogalmam sincsen, hogy mekkora feszültség és áram kapcsolható vele. Ráismer valaki erre a relére? Kapcsolható vele 230V 150W?
Meg ugyanezek érdekelnének egy Omron MH 2P reléről, mindenben azonos, kivéve, hogy a behúzótekercs 24V.
(#) deadlyroberta hozzászólása Aug 22, 2011 /

Bocsánat nem tudtam eldönteni, hogy hova rakjam be a kérdésem. Headcamp fülhalagató erősítőbe a bd 139 helyett lehet-e bd249c-t tenni?
(#) szepesg hozzászólása Aug 22, 2011 /

Sziasztok!

Itt látható egy ábra. Légyszíves segítsetek értelmezni.
Kösz előre is: szepesg

ps: amúgy az ábra ehhez tartozik.
(#) pcroland hozzászólása Aug 23, 2011 /

Hello! Szeretnék építeni egy olyan kis rázós kütyüt, mint amilyen a mókás rázós gyujtókban, rágókban és tollakban van. Ezt találtam, de ez trafós. Szétszedtem egy rázós gyujtót, de abban egy kis ic szerű dolog és egy induktivitás van. Szóval pont olyan hatású rázós kütyü kéne.
(#) putr4 hozzászólása Aug 23, 2011 /

Hali

Nincs meg véletlenül valakinek a Topi féle feszültség mérő nyákterve eagleben? Ha tudná valaki csatolni azt megköszönném! Bővebben: Link
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 23, 2011 /

Üdv!
A 1n4001-es diódát mivel lehet hejetesíteni?
(#) Stefan válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

1n4007
Amúgy: "heLYettesíteni"
(#) qvasz2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

1N4002 -től 1N4007-ig bármelyikkel. Vagy bármilyen más legalább 1A-es 50V-os típussal.
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 23, 2011 /

Ohh köszönöm és a bf256-ot ?
(#) proli007 válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Hello!
Például, a BF256-al.
Mert ha egyenként fogod megkérdezni, hogy az általános alkatrészeket mivel lehet helyettesíteni, (ráadásul azt sem tudom miről van szó) akkor gyanítom megkaparják magukat a kollégák, velem egyetemben..
üdv! proli007
(#) putr4 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Nincs erre valami táblázat, hogy mit mivel lehet helyettesíteni? Vagy ez minek a függvénye? A hestore is néha csak felajánl vmi helyettesítést. Én álltalában megnézem a katalógusát és összehasonlítok, pl hőleadás, átfolyó áram, eső feszültség, de ez ugye alkatrészfüggő. Ha minden érték nagyobb akkor bátran cserélem persze a hangtechnika az teljesen más.
(#) Stefan válasza putr4 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Nagyon sok paramétere van egy-egy alkatrésznek, itt persze nem az ellenállásokról beszélek. Ahhoz, hogy helyettesíts valamit, célszerű tisztában lenne az alkatrész szerepével az adott kapcsolásban, mert lehet pont az az egy a százból paramétere lenne a kritikus, amiben a helyettesítő rosszabb.
(#) proli007 válasza putr4 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Hello!
Így van, ahogy Stefan írja. Csak nagyon egyszerű igénytelen kapcsolások esetében lehet azzal a logikával gondolkodni amit írsz.
Ismerni kell az adott áramkör működését, és főleg annak működési kritériumait. De nem mellékesen egy adott eszköz alapvető működését, tulajdonságát, paramétereit és a paraméterek változásának számunkra mutatott jó-rossz-megfelelő hatását. Választani csak ez után lehet vagy érdemes. De olyan alkatrészek helyettesítésével foglalkozni, ami csak a hentes üzletben nem kapható, nem érdemes. De még ott sem fogsz bélszínt venni, ha pörköltet akarsz készíteni. Hiába "jobbak a paraméterei" és értéke is mindenben több..
üdv! proli007
(#) putr4 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Üdv

Amit írtok kétség kívül igaz, nyílván bonyolultabb alkatrészeknél akár az újratervezés is megfontolandó, de egy egyenirányító dióda vagy dióda híd cserénél sztem ennyi elég (de javítsatok ki ha hülyeség).
(#) Stefan válasza putr4 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Ha most példának vesszük a diódát:
Alapesetben mondhatjuk hogy ami fontos az a nyitóirányú feszültségtűrése, áram.
De lehet, hogy ha kapcsolóüzemű tápot javítasz, akkor már nem úgy mész be a boltba hogy 1n4007 et kérsz, mert az elég 3 A 12V-ra, mert ott már befigyel a sebesség is.
Bizonyos alkalmazásoknál sok lehet a ~0,6V nyitófesz.
Ha a fordított polaritás ellen védesz valamit, akkor a a Revers Voltage-ot keresed kapásból a katalógusban, de még azt is el tudom képzelni, hogy a rétegkapacitást is figyelembe veszed tervezéskor, ha műveleti erősítő és pár nagy értékű ellenállás közelében van dióda, és így lecsökkenti a határfrekvenciát.

Ezzel csak annyit akartam, hogy még egy egyszerű diódánál se mindig egyszerű
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 23, 2011 /

sziasztok

Mi az alapvető külömbség az ac és a dc relék között?
mindig egyenirányítottam + puffer, de az ac relé, hogy nem berreg?
üdv
Következő: »»   1429 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem