Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gombok vezérlése Touchscreen-ről
Lapozás: OK   1 / 1
(#) staycool hozzászólása Aug 29, 2011 /

Hali!

Van egy Alfa Romeo 166-osom, amiben szeretném lecserélni a fedélzeti számítógép (ICS) kijelzőjét + a gombokat. A csere egy touchscreen lenne, amit egy laptop hajtania meg (ez utóbbiak még nincsenek meg). A gond pedig a következő: a kijelző körüli gombokat (a mellékelt képen pirossal bekereteztem az érhetőség kedvéért) szeretném a touchscreenről vezérelni, hogy a funkciók megmaradjanak ugye. Valszeg windows oprendszerrel felszerelt gépről. Megvalósítható-e ez, és hogyan, vagy inkább hagyjam a fenébe?
Segítségeteket előre is köszönöm.

ics_pic_1.jpg

(#) sirály12 válasza staycool hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Én a helyedben a gombokat egy szétszedett billentyűzet paneljára kötném be. A winben pedig így használhatóak lesznek. Sima gyorsbillentyűknek beállítva. Tudod majd kezelni a hengerőt, számvátást, stb. Nekem nincs gom az érintőn kívül, de én is most akarok beszerelni gombokat a kijelző alá, mert így nem tudom kezelni a dolgokat, ha a gép ki van kapcsolva. Szal nem rosz ötlet, hogy be akarod kötni a billentyűket.

Bár ha külső ezköszt akarsz majd vezérelni vele, akkor a programozás résztét nem úszod meg.

A gépről akarod vezérelni a klímát is?
(#) El_Pinyo válasza staycool hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Szia!

Szerintem nem lehetetlen megvalósítani az elképzelésedet. Általában a nyomógombokat úgy illesztik, hogy valamelyik táp irányába (+táp, GND) húzzák az őket követő bemenetet egy ellenálláson keresztül. Természetesen az a Te feladatod, hogy megvizsgáld a konkrét illesztést az autó elektronikájában. A számítógéphez többféle megoldással lehet külső hardvert illeszteni. A leggyakoribbak az USB, RS-232, LPT portok. Mindegyik közös jellemzője, hogy a megfelelő működés érdekében a számítógépet programozni is kell. Az USB és soros megoldásoknál kell valamilyen mikrokontrollert is használni, hogy a számítógép felől kódolt formában küldött adatokat a nyomógombokhoz lehessen illeszteni. A nyomtató port használata esetén nem feltétlenül szükséges további mikrokontroller alkalmazása, így inkább ezt az utat javasolnám, főleg ha nincs jártasságod uC-k terén (nem mondtad, hogy lenne). Természetesen a nyomtató port önmagában kevés, hogy ennyi nyomógombot kiváltson, így trükközni kell. Léteznek 1 az N- ből dekóder IC-k a piacon, például CD4514 1 a 16-ból dekóder IC (az aktív kimenet logikai magas szintű). Itt a 4 bites bemenetből mindig csak egy kimenet lehet aktív. Van egy tiltó bemenete és egy tároló bemenete is. Ebből az IC-ből 2 db kell. Ezek kimenete fogja meghajtani a nyomógombokat helyettesítő tranzisztorokat. A címző bemenetek közösítve mehetnek a nyomtató port 4 kimenetére, ezen kívül kell a strobe közösítése és a nyomtató port egyik kimenetéhez kötése, majd a két független tiltó bemenet. Ez összesen 7, a nyomtató port 8. kimenete pedig hajthatja a 33. gombért felelős tranzisztort. Ami fontos, hogy jól legyen szűrve ennek a kiegészítő áramkörnek a tápja, valamint én optikailag leválasztanám a nyomtató portot erről az áramkörről, mely egyrészt megvédi a portot a károsodástól, ha hiba van valahol, másrészt konduktív úton megakadályozza a zaj bejutását a számítógépbe.
(#) El_Pinyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Most látom, hogy 34 gombot kell helyettesíteni, vagy legalábbis a keretezett részekben annyit számolok. Esetleg lehet, hogy ennél is többet? Akkor a korábbi ötlet nem teljesen megfelelő, de maga az ötlet talán érthető.
(#) pici válasza staycool hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Szia
A feladat szép, meg is oldható, de minek ehhez laptop?
Csak bonyolítja a helyzetet.
10" LCD + lcdcontroller + microcontroller(AVR)
Mindegy, hogy a PC-t programozod vagy a kontrollert.
Ellenben PC drága, bonyolultabb rendszer, és tart 1 percig, amíg bebootol.
De tény, hogy filmet is lehet nézni rajta és van wifi.
Ha csak dashboard kell, akkor fölösleges a PC
Gombok megoldása nem tétel. A mostani kijelző adatainak feldolgozása azért majd munkás lesz. Ha csak nem tudod ezeket az adatokat elcsípni CAN buszon.
De ha nem tudsz komolyan programozni, akkor sokba fog kerülni
KB 240-300 programozó óra minimum.
És akkor a NAV-ról nem is beszéltem.

Másik megoldás, egy nagy méretű LCD-s (6"-7") GPS navigáció átprogramozása. WinCE fut rajtuk. Nem gond leprogramozni, de a gond az IO portok hiánya.
Én is programoztam ilyeneket. A legjobb eddig 2 UART megléte.
(#) staycool válasza pici hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Huh, hát hol is kezdjem a sok jó válasz között... Már látom, hogy kevés infót adtam... Szóval van egy PC-m, ami ITX-es alaplapú, és 12V-ról működő tápegysége van. Ezen van LPT, COM, s-video, composit, vga kimenet, és 4 db USB. Ez van itthon elfekvőben, így ha ezzel meg lehet valósítani, akkor nem kell a laptop, csak érintőkijelző. Valóban az lenne a cél, hogy lehessen róla filmet is nézni, mert tervezem a fejtámlákba is monitorokat tenni később, ezért próbálok előre gondolkodni. Az autó CAN bus rendszerű, jelenleg egy Siemens VDO fogadja az adatokat. Már egyszer találkoztam a neten alfás fórumon, az adatok átültetésének megoldásával, egy siemens plc kártyával oldották meg, majd megkeresem újból. A PC az autó leállításakor csak stand by-ba lépne, így nem kellene állandóan bebootolnia. Kb. 34 gombot kéne vezérelni, plusz a potikat, szal nem baj, ha marad tartalék lehetőség. A GPS átprogramozása se lenne baj, ha meg lehetne oldani a gombok vezérlését.
(#) sirály12 válasza staycool hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Még mindig tartom, hogy egy billentyűzetet a legegyszerűbb átprogramozni, persze, ha mindenképp kellenek a gombok!
Mert gombok nélkül is meglehet oldani, és akkor nagyobb kijelző is befér, és az érintőfelületen lehet kezelgetni a dolgokat. A carpc, jó dolog. Én sem bántam meg, hogy belekezdtem!
(#) staycool válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Az a baj ezzel a billentyűzet dologgal, hogy nem nagyon szeretnék ilyesmit a kocsiba, nem nagyon tudnám hova tenni, meg zavaró is lenne. Inkább akkor OnScreenKeyboard Te milyet építettél?
(#) sirály12 válasza staycool hozzászólására (») Aug 31, 2011 / 4

Én a billentyű dolgot úgy értem, hogy a billentyűben található panelra kellene bekötnöd a jelenlegi gombokat. (ez egy kb 5x10 cm-es panel, amit elég könnyű elrejteni valahová a műszerfal alá) A billentyűzet többi része nem kell, így abból semmi sem látszana. Sokan oldják meg így a dolgot, és így szinte semmilyen elektronikát nem kell készítened hozzá. Minden pc felismeri és kezeli.

Nekem csak érintőképernyő van, semmi más. Egy kapacitív érintőt vettem és egy 10,1" 800*600-as monitor van a középkonzolba faragva. Jó, csak annyi bajom van vele, hogy a klímát most nem tudom min kezelni, így épp egy modul készül még az autóba, amivel majd a klímát lehet vezérelni gépről és manuálisan egy forgatógombról is. Hogy mikor lesz kész, passz, időhiány ezerrel.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem