Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „... hogy mikrokontrollerek (PIC, AVR) esetében vannak e tömbműveletek, egyáltalán lehetséges e ez.” Miert ne lenne lehetseges? Max ha sok adat van es keves a RAM,akkor FLASH-be kell irni azt.
jó-jó
Eddig még nem jutottam el a PIC programozásban (kezdő vagyok még, más nyelveken/területen éltem eddig), ledek villogtatásán jutottam túl és a timerek hülye világát tapasztalom, de egy stoppert és két nyomógombot nem tudok összehozni még működőképesre. Ezért írtam, hogy szerintem így kellene, de nemtudom működik e. ui.: ha véletlenül tudnál valami tutorialt stopperes alkalmazáshoz azt nagyon szépen megköszönném! hu, dejól elkalandoztam az eredeti témától... Nem tudok sajnos ilyesmivel szolgalni. Amugy milyen nyelven programozod a PICet?
Hi!
látom beindult a fórum Nekem tulajdonképpen mindegy melyik verzióval , jeleztetjük ki a hőmérsékletet, szerintem is az első volna a jobb, feltéve ha valaki segít megírni a progit. Üdv
ember... itt írtam rá a megoldást...
ha már egyszer mikrovezérlő, akkor ír rá programot C-ben, ami a regressziós görbe alapján (aminek az előbb írtam ide az egyenletét) kiszámolja a hőfokot...
Basic, tudom mindenki utálja PIC-es körökben, de nekem a régi C64-es időkből megmaradt.
dpeti, ok írtad az _egyik_ megoldást, mi meg egy _másikat_.
Én nem valószínű, hogy kontrollerrel csinálnám. Egyrészt nem tudsz programozni, másrészt a HW munka kb. ugyanannyi.
Ráadásul, ha veszel egy olcsó multimétert kb. 1000 forintért, akkor megvan az LCD, meg a 7106, csak az NTC-t kell kicsit hozzáigazítani. Persze ha meg akarsz ismerkedni a kontrollerekkel, akkor ez egy jó feladat indulni.
Példaként van itt egy link,amikor a hőmérséklet méréséhez nem kell Controller.
Itt ugyan áramgenerátoros a hőérzékelő,de ezt a részt átdolgozva valószínűleg NTC-vel is működne. Bővebben: Link Amiért én mégis a controllert alkalmaznám annak az az oka,hogy a hőmérséklet túllépések számlálását, a határhőfok beállítását sokkal egyszerübben lehet megoldani,mint egyéb módon. Illetve a tervezéskor elkövetett hibák könnyebben korrigálhatók, mint egy már megépített digitális áramkörnél.
Ezesetben igazad lehet, bár a határhőfok figyelése egy komparátor, a túllépések számlálása pedig egy számláló IC, vagyis nem bonyolult a HW.
Ezek után már jogos lehet a kontroller, bár kérdés, hogy mi a cél a kütyüvel: tanulni, vagy gyorsan elkészíteni.
Hi,
A cél gyorsan elkészíteni nem túl bonyolult módon.
Hello.
Csináltam egy verziót, ami elég egyszerű. De működik a bemutatott szenzorral. Az előre beállított hőfoknál kapcsol és egy relét működtet. A kijelzésen még gondolkodom. Három led fogja jelezni a hőmérséklettartományokat. - sárga led ha még hider a motor - zöld led normál üzem -piros led és figyelmeztető hang amikor túlhevült. A hőmérséklet túllépések számát és idejét tárolni kellene ezért a legjobb lenne a PIC. Az utólagos bővítésekről nem is beszélve. Ezért most ismerkedem a PIC-el. Röviden... Üdv. B.
Azt hogyan valósítottad meg, hogy x foknál bekapcsoljon, és y-nál meg a túlmelegedést jelezze?
Azon dolgozom. egyenlőre sehogy. az alap verzióm csak x hőfoknál kapcsol.
Hello!
Felvázoltam egy AVR-es megoldást a hétvégén a hőmérséklet kapcsoló témában. Valószínűleg van benne több hiba is. Sajnos abban nem vagyok biztos,hogy PA0..PA7 használható-e úgy,hogy PA0..PA2 analóg/digitál átalakító a PA4...PA7 pedig kimenetként. Ha van aki csinált már hasonlót,akkor az majd megmondja! A rajzot ide Bővebben: Link tettem. Idézet: „Sajnos abban nem vagyok biztos,hogy PA0..PA7 használható-e úgy,hogy PA0..PA2 analóg/digitál átalakító a PA4...PA7 pedig kimenetként.” Hasznalhato.
Császtok!
Olyan kapcsolást akarok csinálni, ami egy hőfok után bekapcsolja a 230-as ventit, és a hőfok alatt lekapcsolja... Van egy ötletem, hogy hogy kéne. Lásd rajz! Az NTC rajta lenne a hűtőbordán, amit hűteni kéne. Amikor mondjuk emelkedik a hőmérséklet, emelkedik a GS feszültség, majd kinyit a FET. Az a problémám, hogy elég lenne-e az, ha szépen lassan nyit ki a fet, majd szépen lassan zárna? Vagy úgy kéne, ha eléri a hőm-öt, akkor vmi beadná a FET-nek az 5V-ot? PIC-ek kíméljenek !
Igy megcsinálhatod pl.
A kimenet megy a gate-re. A potit állítsd először középre és a (+) felé ne nagyon tekerd. Az NTC melegre csökkenti az ellenállását, tehát azért sem jó a kapcs, másodszor kicsi a változása, harmadszor pedig a relé zizegne be, ill. kikapcsnál. Mehetne megfelelő illesztés után trigger IC-vel is, vagy komparátorral. 10, 100 k-s NTC vel elég lenne a csak IC-s megoldás is. A dióda a relé tekercsével kötendő párhuzamosan, nem a testre.
Kompletten...
Az IRFP 250 durva ám ide. Vgs min ne legyen 2 voltnál kisebb.
Még egy verzió...
A meg nem írt ellenállás, poti értéke függ az NTC-től, azt csak akkor írom le, ha pl. ezt választod és megadod, hány k-s lesz ( vagy kiszámolod...). A lényeg az, hogy "hidegen" a 2. láb feszültsége magasabb legyen, mint a 3-as. A hiszterézis a 2M2 változtatásával lehetséges.
A triggeres tetszik... Van egy csomó nagy tranyóm kapcsi tápokból... Azokkal működne, ha 2 ugyanolyanom lenne, fetnek természetesen választanék mást?
Nem kell nagy tranyó... mezei npn BC.
A fet jó, ha más nincs és nem akarsz venni "gyengébbet". A reléhez nem kritikus. Persze megfelel oda egy 3. BC is csepp módosítással.
549 jó..
Nagy tranyó minek? ágyúval verebet?
Sziasztok!
Egy olyan feladatot kellene megoldani, hogy a cserépkályhába beépítettek egy patkót, és azon van egy 10k-s NTC, és rá van csatlakoztatva a patkó egy keringető szivattyún keresztül a fütőkörre. Az lenne a feladat, hogy beállított hőmérséklet mellett bekapcsolja a keringetőszivattyút. Amit eddig nézegettem kapcsolásokat, mindegyik 1k-s NTC-vel volt, viszont itt már be van építve a 10k-s, és nem lehet kicserélni. Bármilyen kapcsolás érdekel, akár PIC-es, akár AVR-es is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |