Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Isten ments hogy haragudjak mert beleszólsz!!
Hiszen ezért írok ide... Ha ide irsz én csak arra lennék kiváncsi ,hogy mi a graetz tipusa?
Szerinted tehetek róla hogy nagyban gondolkodom? Bővebben: Link
4-es láb és a 14-es közé 10µF kondi, plusz 4-es lábról GND-re 33k. Lassan fog indulni bekapcsoláskor, nem rántja meg.
Méretezést nem tudom hogyan számoltad/csináltad, szerintem 10-14.4V-ig tartó tartományban a kimeneti feszültség ne változzon.
Ne egy és ugyanaz, de hasonló.
nincs mit
Az a kérdés hogy szabályozni is akarod az áramot, vagy elég csak egy rövidzár védelem. Ha szabályozni is akarnád azt mindenképpen a szekunder körben kéne csinálni mert a 494 nem árammódú vezérlő. Ez felvetné a következő problémát miszerint 2 ág van + és -. Hogy figyelnéd mindkettőt egyszerre? De a primer figyelése/szabályozása is érdekes mert mi van ha a szekunder elbillen (egyik ágban zárlat van)? Nem biztos hogy a védelem működni fog mert kisebb lesz a zárlati áram mint ha a teljes szekunder lenne zárlatban. Szóval elég macerás ez, nem véletlen hogy a gyári tápokban sincs normális védelem.
Ami a rövidzár védelemre egyszerű és biztosan működik: mindkét szekunder ágba egy sönt, rá egy-egy opto (817) amiknek a tranyói egy 100 ohmos ellenálláson keresztül felhúzzák a DT lábat a Vref-re. Tökéletesen védi mindkét ágat, a hátránya hogy nagy sönt kell. Nekem ez más formában de ragyogóan működik. Vagy figyelni kell a primert egy áramváltóval, lehet hogy az is jó megoldás. Az ETD biztos hogy nem lesz jó, ezt már most mondom tapasztalatból, nem most találtam ki. Nagyon nagy lesz a terhelt feszültségesés.
Mit kezdesz a táp kimenetén lévő pufferekben tárolt energiával rövidzár esetén?
Mit használsz ETD helyett és honnan szerzed be?
A rövidzár a pufferban tárolt töltést elkezdi kisütni, a védelem pedig megakadályozza hogy további töltést kapjon. Mivel a védelem elég gyors (annak kell lennie), addig folyik nagy áram amíg a kondi elkezd kisülni. A primer kör félvezetőit megvédi, a kondi lehet hogy szól egy nagyot a kisüléskor ez a körülményektől függ.
Mindenképpen gyűrűt kell használni, nem véletlenül szerelik őket azzal. Tali bt. Vác.
Az Alpine erősítőket miért szerelik ETD-kkel? Még a bemeneti fojtó is az.
Eddig kizárólag gyűrűvel szereltet láttam. Előfordulhat hogy az szabályozott, akkor jó lehet az ETD is. A szoros csatolás mellett a másik érv a gyűrű mellett hogy több huzal fér rá ami ráadásul jobban is hűl, ezért ugyanakkora méretben nagyobb teljesítményt lehet átvinni vele.
Ha Tali, akkor az felejtős. Az a meglátásom, az csak annak alternatíva aki személyesen tudja felkeresni őket.
A védelmed milyen gyors? Tesztelted-e már, mi élte túl?
Bocs, nem jó "felét" kérdeztem a rendszernek.
A bemeneten lévő pufferekben lévő töltéssel mit kezdesz, ha a táp kimenetén rövidzár van? Tehát nem a szekunder kör érdekel, hanem a primer. (Bocs még egyszer, elírtam!)
Üdv!
A bemeneti pufferekkel nem kell és nem is lehet semmit kezdeni. A FET-eket kell megállítani, és mindkettő a trafón keresztül megy földre. A trafó primer közepe meg nyilván tápra, így elég azt az egy vonalat figyelni. (amennyiben a primer oldal van figyelve) Szerintem Ge Lee a szek. oldali pufferekre gondolhatott, az a logikus. Amúgy kérdés: Ha összerakom a kapcsolásomat, hogyan élesszem?
Igen én is 2 söntre gondoltam + opto.
Az én helyzetem egyszerűsödött, nekem nem kell mérni mind 2 ágat mivel teljes hidam lesz. Ezért a szinusz akármelyik félperiódusában is vagyunk, akkor is át kell folynia a negatívon. A csapolást csak a komparátorok/fetmeghajtók tápjának fogom használni. 30Vból könnyebb 12Vot csinálni mint 60-80V-ból.
LM2576-ot akarok használni a 12V előállítására. Szerintetek nem lesz gubanc a 2 kapcsolófrekvenciával? Nem fognak összeveszni és zajként megjelenni az erősítő kimenetén?
hmmmm... Át kell tekernem a szekundert nagyobb feszültségre hogy legyen erőtartalék. 2x45V-ra fogom. Visszacsatolással ezt 65V-ra fogom szabályozni.
Azokkal csak akkor lehet valamit kezdeni ha a pufferek után van egy kapcsolóelem, ami bizonyos áramnál egyből szakít. Ez eléggé bonyolítaná a kapcsolást, mondjuk attól függ ki milyen ügyes és hogy oldja meg.
Egyrészt bonyolítaná, másrészt meg számold ki hogy mekkora veszteségeket okozna...
Szerezz egy ilyet.
Csak legyen hozza eleg akkumulatorod. )
Előjött egy érdekes hiba visszacsatolás után. Kb. 30V-ra van beállítva a kimenet és a fetek egy 10 másodperc alatt, hűtőborda nélkül forrónak érezhetőek. Ez normális? (gate jelek csatolva)
Úgy nézem míg (legyen a piros gate1, a sárga gate2) gate2 lekapcsol addig gate1 valamennyire be. Ezért összenyithatnak. Mi okozhat ilyet?
Konkréten milyen tápról van szó?
Ez nem biztos, hogy valós tüske. Mivel a szkóp 2 bemenetének a föld potenciálja azonos, de a tápban az agyonrángatott test potenciál miatt a két fet S -ja simán elmozdul egymás mellől. Múltkor erről beszéltem. Mérd meg a szkóppal a két ellentétes oldal fetjén source pontokon a jelalakot. Sajnos lesz ez biztos. Csak a jó nyák erre a megoldás. Na meg minden fet tövébe puffer kondi. Az is lehet, hogy a jelet előállító ic tápját rángatja meg, az is lehet, hogy vissza indukálódik a tekercsen. Addig nem számít, amíg nem kezd tényleg nyitni. Nézd meg az UDS -t is. Ott látszik ha ilyenkor nyit.
A "minden fet tövébe puffer kondit" kifejtenéd bővebben?
Mondasz valamit. Leellenőrzöm a negatív rángatást.
Az a nem tiszta mĂŠg hogy ha az csak a fĂśld rĂĄngatĂĄsa miatt lenne a szkĂłpon akkor nem kellene felvennie primer oldanak 7A-t, 30W-al terhelt szekunder esetĂŠn.
a masik meg hogy egy fetet merve a g-s laban ugyan ilyen a jel. A be ĂŠs kimeneti teljesitmenykulonbseg nagyobb reszet a fetek futik el. Ezert melegednek olyan hirtelen
Az elvileg nem nagyon lehet hogy összenyitnak, a 494-nek elég nagy DT-ja van. A szkópon látszó zavart szerintem csak a mérőfej szedi össze, ha mégsem akkor érthető a nagy primer áramfelvétel, ami nem lehetne több néhányszor 10mA-nél terheletlenül. Ezt mérd meg. Látni kéne a nyákot is, hozzáteszem nem igazán értettem hogy a rajzon miért van egymás után két komplementer emitterkövető?
epp ez az. Nagy a holtideje a TLnek es ezern nem ertem. Uresjaraton 200mA korul van a primer oldal aramfelvetele de, ebben benne van a TL arama is es a meghajtas is. A 182-212 komplementer gondoskodik a megfelelo meghajtasrol BD139-140nek. Szerintem igy sokkal egyformabb a gate vezerles mind 2 ele, aramilag mivel nem csak egy ellenallassal van tapra vagy foldre huzva a bazisuk.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |