Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső bekötése
 
Témaindító: atya, idő: Márc 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 23
(#) kadarist válasza madar86 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Szia!
Vagy 1 darab 40W-os fénycsővel használod, vagy két darab 20W-os fénycsővel. Ez van belekódolva a feliratba.
(#) Pareck hozzászólása Júl 18, 2011 /
 
Sziasztok
4 darab 8 wattos fénycsövet egy 36wattos hagyományos fojtóval + 4 gyújtóval meglehet hajtani? Vagy ha nem akkor milyen megoldás lenne rá a legalkalmasabb? Egyszerű elektronika megépitése nem probléma csak ne kelljen mindegyik csőhöz külön-külön épiteni....
előre is köszi
(#) szendi001 válasza Pareck hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Szia! Én vennék 8 db Tescos fénycsövet amiből az elektronikát átkötném az alkalmazni kívánt valószínű UV csövekre. Így nem kell építeni, és olcsón megúszod az egészet. 4 csövet nem lehet kötözgetni egy fojtóra, párosával 16 wattos fojtókkal még menne.
(#) szendi001 hozzászólása Júl 18, 2011 /
 
Elírtam. 4 darab 8 wattosat vennék.
(#) Tomi111 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Üdv!

A sorkapocsban a bekötés jó, de így csak az egyik cső világít.( a képen az alsó, a a fekete vezetékes). Egy kis vezetékkel kösd össze a fekete és fehér vezetéket a sorkapocsban, vagyis mindkettőre adj fázist. Így jó lesz.
Viszont a képen a felső foglalatból hiányzik egy (eredetileg fehér) vezeték, ami a túloldali gyújtófoglalatba ment!!!

Üdv! Tomi
(#) fireman_gk hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
Helló! Van egy armatúrám T8 2x36W-os! Kicseréltem rajta a foglalatokat IP67-esre és a trafót meg a gyújtót átraktam a hátoldalra, hogy akváriumhoz tudjam használni. A problémám az hogy azóta fázis van az armatúrában és az egyik fénycső illetve gyújtó villog. Pedig a bekötésen nem változtattam. Ha van valami ötletetek kérem írjatok. Köszönöm!
(#) Haszuboy hozzászólása Aug 9, 2011 /
 
ha fázis van az armatúrában, valószínű, hogy a fojtótekercs elöregedett! Amelyik cső villog: próbáld meg az ahhoz a csőhöz menő 2 vezetéket felcserélni az egyik foglalaton. De csak az egyiken. Ha ez sem segít, lehet, hogy gyújtó a rossz. Előtte próbáld meg azt, hogy átteszed az egyik működő gyújtót oda, ami most villog. Ha így sem gyújt be, akkor vezeték felcserélés, ahogy az előbb írtam. Ha egyik sem oldja meg a problémát, lehet, hogy rossz a cső?
(#) lewi hozzászólása Aug 29, 2011 /
 
Sziasztok! lenne egy olyan kérdésem, hogy egy leírt jelenségről megtudnátok e mondani, hogy mi lehet a gond?
a hiba, mait tapasztalok az az, hogy összeraktam egy neoncsöves áramkört, ahogy átnéztem pontosan úgy ahogy a trafóra is nyomtatva van (kapcs rajz) ÉS csak annyit csinál, hogy villog a cső mint az atom, de nem kezd el világítani. Próbáltam már másik csöve, valamint másik startert is, de mindegyikkel ez a hiba jön elő.
Előzőleg már volt egy olyan hiba, hogy véletlen felcseréltem egy kábelt a tápnál, és így gyakorlatilag mindenhol fázist kapott egységesen. Ezt felfedeztem, gyors átkötöttem, és most ezt csinálja.
Lehet hogy még mindíg el van valami kötve, és azért nem megy, vagy más probléma is lehet?
(Kondit nem raktam bele. Bár így utólag amit hallottam, hogy egy fázis eltolást csinál, és azért nem károsítja a szemet annyira lehet tennék bele egyet, de nem tudom, hogy milyen kell bele.. :S ) De első körben ezt a villogást szeretném egy folyamatos fényre cserélni.
A villogást meg kb mint egy stroboszkópot lehet elképzelni, és hiába hagyon egy 5 percig így, nem változik semmi sem.
Nagyon megköszönném, ha valaki ez alapján tudna valamit mondani rá. Képeken dolgozom (megvannak már, csak nem találom hozzá a gép kábelét, és ezért nem tudom feltölteni)
(#) lewi hozzászólása Aug 29, 2011 /
 
Nos megvan a kábel.
Képet itt.
Egyszer már csináltam egy ilyet, de akkor nem gyűlt meg a bajom az elektronikával ennyire.
A konstrukció egy rajzasztal. A dobozban levő 3 fénycső világítja a tetején lévő üveglapot. Az üvegre jön a rajzlap amit át akarok másolni, és annak a tetejére a tiszt a MŰSZAKI rajzlap. Akár 2-3 réteget is átvisz, sőt még a ceruzás vonalakat is látni. Már igen sokmindennel megvagyok, de sajnos ennél a villogásnál nem lehet a legjobban rajzolni..
Nagyon örülnék, ha valaki tudna pár okossággal szolgálni.
(#) lewi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
a fénycső egy 18W os, ahhoz egyenként egy-egy 18W os előtét van, és egy 4-22W os gyújtó.
Van nekünk itthon egy fénycsöves lámpáni, amiben szintén 18W os csövek vannak, és a gyújtó is 4-22W os, ki is próbáltam a kombinációkat, hogy ami ott működik patron átraktam az asztalba, meg a csövet is kicseréltem. A lámpában működik, viszont az asztalban nem (még az sem amit a működő lámpából rakok át).
Nemtudom, lehet hogy a trafónak van gondja? Lehetne azt valahogy ellenőrizni?
Most még egy utolsó hibakeresési módként végigmegyek multival, és a kontaktokat ellenőrzöm.
(#) kadarist válasza lewi hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Szia!
Akkor szokott villogni egy fénycső, ha kevesebb áram folyik át rajta, mint a névleges, ezért nem tud elég feszültséget elvonni a gyújtótól. Ettől a gyújtó glimmlámpája mindig begyújt és a fejlődő hő zárt állapotba kapcsolja a benne lévő ikerfémes érintkezőt. Tehát vagy a fénycső a rossz, vagy a fojtó nem hajt át rajta elegendő áramot, vagy a gyújtó áramköre van elrontva, feltételezve, hogy a gyújtó biztosan jó.
(#) lewi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Rendben, megnézem. Vezetéknek egy másfeles tömör vezetéket használok. Lehet hogy a csatlakozásnál lesz a bibi, bár azt nem szeretném.

Mivel egy olyan egyedi megoldást alkalmaztam, amire elég büszke vagyok. ->az alsó lapnál a vezetékeket felfelé fordítottam, majd megbblankoltam. A doboz oldalára meg egy csokit tettem, és mikor a kettőt összeillesztem, akkor a doboz oldalába fúrt lukak segítségével könnyedén tudom a csokit csavarni, és így bármikor könnyen bontható a láda.
(#) lewi válasza lewi hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Kipróbáltam, hogy szétnyitom a ládát, és egymás mellé rakom az alját, és magát a keretet. A kettő közt kábellel biztosítottam a kapcsolatot. Kipróbáltam egy másik zsír új gyújtóval is, de nem ment. Utána kipróbáltam hogy a gyújtó két kivezetésére ráforrasztottam egy egy kábelt, és közvetlen kötöttem be. Próbáltam áramerősséget is mérni a folyótekercs után, de sajnos nem volt egy stabil, mivel villanásonként változott, és még mérés pontosságában sem vagyok biztos (Nem igazán értek hozzá) (Megszakítottam az áramkört ott, és a multi két kivezetését kötöttem sorba vele. A műszert árammérésre állítottam 10A os méréshatárral, és a mérő szálat átdugtam a nem biztosítékkal védett aljzatba, majd így mutatott 0,01 0,03 értéket meg a -jelet a 0,00 előtt. )
Még bajlódom vele, de nem akarom elhinni, hogy kifog egy ilyen kis bugyutaság rajtam.
ui: Nem lehetne valahogy kimérni a folytót, hogy nem az a bibis-e? Sajnon nekem most nincs itthon 18W os folytóm, max egy régi 20W os talán, szóval kicserélni se igazán tudom..
Köszi mindne segítséget!
(#) lewi válasza lewi hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Mostmár azt is megpróbáltam, hogy szétforrasztottam mindent, és úgy kötöttem be külön egy csövet, de nem akar menni. Mennyire lehet meg, hogy a folytó a ludas?
(#) kadarist válasza lewi hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Ha kiveszed a gyújtót és kézzel (szigetelt vezetékdarab segítségével) összezárod a gyújtó foglalatának a kivezetéseit majd elengeded, akkor égve marad a cső?
(#) lewi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
utóbbi bekötés szerint csináltam.
Most kb pár perce végső elkeseredés képp elővettem a 20W os előtétet, de mikor azt rákötöttem, a cső egyik vége (annak ami tuti jó, mert már kipróbáltam a másik lámpában) narancsosan izzott/világított az egyik fele.

pill most megnézem mit csinál az összezárom elengedem dologra
(#) kadarist válasza lewi hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Szerintem te sorba kötötted a fojtóval a gyújtót. Vagy valami másféle elkötésed van.
(#) lewi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Kipróbáltam az összeérintem, elengedem dolgot. Sajna nem hozott sikert, mert sok próbálkozás után volt, hogy egyszer felvillant, de nem maradt égve.
Még egyszer leellenőrzöm az illesztéseket, utána kipróbálom egy másik foglalattal. :S
(#) lewi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Nos kivettem a csövet a helyéről, még a folytót is. új foglalatot használtam a csőhöz, a gyújtót ismét kihagytam, és csak rövidre zártam párszor a két vezetéket, de most sem maradt égve :S
Én egyre inkább a folytóra gyanakszom. Nem lehetne valahogy méréssel megbizonyosodni annak műszaki állapotáról?
(#) Tomi111 válasza lewi hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Üdv!

Biztos, hogy 18W-os fojtók azok a képen?
Nekem kisebbnek tűnnek, mint amilyenek a 7, 9, 11W-os FD-s kompakt csövekhez valók.

Üdv! Tomi
(#) lewi válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
AT-18
230V 50Hz
tw130 delta t 45/125

1×18W/16cm Comp
A ->0,22
cos fi -> 0,50

Ezek olvashatóak le róla
(#) kadarist válasza lewi hozzászólására (») Aug 30, 2011 / 1
 
Ezek szerint kompakthoz való fojtó, ami nem biztos, hogy jó ehhez a csőtípushoz.
(#) lewi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Bakker, akkor lehet hogy a csaj rosszat sózott rám?
Valahogy bebizonyítható a problémám, vagy felejtős, és most van három nem ehhez használható folytóm?
Én ilyen folytókért a Bécsi útra szoktam járni, csak most épp találtam egy pár leértékelt darabot az egyik közeli boltban, és le is captam rá 450ft/db os áron.
A kérdésem, hogy mennyire valószínű, hogy e miatt nem működik? Csak mert nekem bemenni a bécsi útra olyan cirka 1 és fél óra ( ODA!) és még onnan gyere haza levi.
(#) kadarist válasza lewi hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Ha van a környezetedben egy másik fajta fojtó, akkor applikáld bele. A 20W-os is jó lesz ideiglenesen.
(#) lewi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
TÁ-DÁ, és lőn világosság.
Nagyon szépen köszönök minden segítséget!!
Akkor már csak az az egy választás maradt, hogy holnap utazgathatok be egész a bécsi útig.
Még egyszer köszönömm mind hármótok segítségét. Ha kész lesz a cucc, akkor majd a ki mit építettben közlök róla képeket, meg arról is, hogy milyen jóságok készíthetőek vele
(#) lewi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
amivel most próbáltam az egy AT-20A feliratú cucc
(#) lewi válasza lewi hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Vettem másik előtétet, és most mind a három gyönyörűen teszi a dolgát.
Már le is van festve a doboz, meg totál összecsiszolva az alsó lappal, holnap már csak össze kell állítani, letakarítani és egy hordfület rárakni.
Köszönök minden segítséget, és ahogy ígértem képek majd ki, mit épített ben.
(#) TéeM22 hozzászólása Szept 3, 2011 /
 
Helló mindenkinek!
Szét szedtem egy fénycsöves éjjeli lámpát és ebből lett pár alkatrészem.
(Bocsánat hogy linkelek de rossz a számítógépem USB-je így nemtudok képet felteni.)
Tehát a következő alkatrészeim vannak:
- Egy ilyen típusú trafó (Szerintem elég régi).
- Egy ilyen gyujtó, csak Tunsgram márkájú de az adatok ugyan azok.
- Egy kondenzátor, 220V 50Hz
- És végül egy ilyen kondenzátor (az adatok és a típs ugyan az).

A kérdésem az lenne, hogy valaki nemtudna nekem adni egy kapcsolásirajzot?
Ezek az alkatrészek legyenek benne, illetve hozzátenném hogy a fénycsőn amit szeretnék üzemeltetni, ez áll:230V 20W 2700K
Ha valaki tudna rajzolni nekem kapcsolásirajzot, annak előre is köszönöm a segítségét
(#) pipi válasza TéeM22 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
ebben a témában az 1. oldal 2. hozzászólás
kondit a kapcsoló után a 230V-ra
(#) TéeM22 válasza pipi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /
 
Még csak most tudtam írni de sikerült összekötözgetnem a dolgokat.
Most viszont ismét van egy gondom! Sikerült stroboszkópot csinálnom ugyanis a gyujtó próbál gyujtani de nemsikerül neki. Vagyis jobbanmondva sikerül, csak villog a cső de folyamatosan nem világít. A gyujtóval lehet gond?

A kissebb csővel (amit az előbb említettem) úgy csinál, hogy mikor áramot engedek rá akkor elkezd világítani a cső két vége, majd kis idő múlva a gyujtó elkezdi villogtatni de nemtudja rendesen begyujtani.
Próbáltam rákötni egy jóval nagyobb csövet (ennek az adatait nem tudom), ennél pedíg mikor rákapcsolom az áramot a gyujtó villanik eggyet, rá pár másodpercre elkezd világítani a cső két vége és ugyan úgy mint a kissebb cső, ezis elkezd villogni.
Miért nem világít rendesen? Ha veszek egy új gyujtót akkor működnifog?
Következő: »»   7 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem