Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórók MNC SAL
 
Témaindító: Dzót, idő: Dec 13, 2005
Lapozás: OK   37 / 43
(#) kendre válasza ptesza hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Akkor már majdnem érdemesebb inkább ez. Ahogy elnézem nem olcsóbbak a tekercsek sem, legalábbis amit én találtam.
(#) kendre hozzászólása Júl 21, 2011 /
 
Újabb probléma: most vettem észre, hogy a 2610-es hátterekben nem szólnak a magasak. Egyikben sem. Ez hogy lehet? Az előző tulaj nagyon meghajtotta a hangfalakat és elszálltak? Hogyan tudom leellenőrizni, hogy a kis kondi ment e tönkre ami sorban van vele kötve, vagy a sugárzó?
(#) ptesza válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
(#) kendre válasza ptesza hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
váááuuuu! Ez tényleg olcsóbb! Én ilyet sehol nem találtam! Köszönöm!
Azt lehet tudni, hogy az ilyen tekercs kb hol vágja el a mélyhangokat? Tehát milyen tartományban fog dolgozni kb a mélyhangszóró ezután?
(#) ptesza válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Pontosan nem lehet , mert a hangszóró nem ellenállás , impedanciája van. (frekifüggő)

De azért ki lehet számolni kb hol lesz.
(#) ibpeti hozzászólása Aug 7, 2011 /
 
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni hangszóró ügyben! Házibulis 2utas hangfalakat szeretnék csinálni, 60 literes reflexes ládába 30cm-es MNC hangszóróban gondolkodok. Melyik tipuscsaládot vegyem szerintetek, melyik lenne a jobb? Noir1 polipropelén, Noir2 papír, vagy Fiber eX üvegszál membrán? Hifi minöségnek most jelentősége semmi, mivel egész éjszaka nagy hangerőn mennének a hangfalak, tehát inkább az erőteljes basszus és a nagy hangerő a fontos. Köszi előre is!
(#) didyman válasza ibpeti hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Megnézed az adatlapokat (bár annak hinni bármit is..), és az érzékenységük alapján választasz, valamint aszerint, hogy reflex dobozba betehetőek-e. Aztán azt sem tudjuk, mekkora végfok, mit lehet rárakni, meg így látatlanban azt mondanám, hogy a Videoton 30 centis hangszórói ilyesmi elgondolásban akár még szuperek is lehetnének, de a dobozról is jó lenne tudni, mert vaktába lövöldözünk, annak meg mi értelme-bár gondolom, a doboz már megvan, aztán valamit bele kéne rakni, ammeg többnyire minden, csak nem jó szokott lenni, ha paraméterek alapján nekiállsz beleválogatni valami akármit.
(#) ibpeti válasza didyman hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Huuha Videotont hagyuk ki a dologbol Épp azt cserélem le, miután haverom ugyanakkora SAL kevlárja szó szerint széjjel gyalázta Na szóval, 2x 70W-os asztali erősítővel hajtom, szoval ezzel nincs gond. Paramétereket valóban értelmetlen nézni, általános tapasztalat szerint mondtam a 60 literes reflex ládát, 30-as hangszórók általában abban jól szolnak. Érzékenység szerint a Papír membrános a jobb, de én attól félek hogy csak puffogni fog, nem lesz normális telt basszusa. Szerinted?
(#) didyman válasza ibpeti hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Pontosan milyen Videotont, milyen dobozban? Egy hangszóró sosem egymaga szól, hanem a dobozával együtt. Én erre nem tudok válaszolni, mert tényleg az a helyzet, hogy a papíron jobbnak tűnővel esetleg vacak eredményt kapsz adott dobozban, akkor meg csak értelmetlenül szórtad a pénzt-ráadásul az én javaslatomra. Vannak használható doboztervek ezek alá a hangszórók alá és a 30-as vidik alá is. A gyári dobozterveket úgy tudom, érdemes figyelmen kívül hagyni, de itt sok lelkes kolléga tervezett ezekhez dobozt, talán ők is felszólalnak.
(#) ibpeti hozzászólása Aug 7, 2011 /
 
25-ös Videotonnal nem lehet egy normális házibulit megcsinálni, egyébként gyári ládában volt. Én végülis csak arra lennék kiváncsi, hogy a 3 membrán tipus közűl melyik szolna a legnagyobbat, mivel kb. egy árba vannak.
(#) didyman válasza ibpeti hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
25-ös vidiből van három féle. A braun membrános az reflex dobozba pakolható, a többit nem érdemes, nem erre vannak kitalálva, nem is lesz jó eredménye. A három membrán típus közül akkor azt választod, aminek a felfüggesztése kemény.
(#) ibpeti hozzászólása Aug 16, 2011 /
 
Sziasztok! Mivel senki sem tudott használható információval szolgálni nekem, leírnám a tapasztalataim MNC Noir2-es hangszóróval kapcsolatban, hátha valakinek segítek ezzel! Ugye házibulis ládát akartam csinálni, ezért választottam a papír membránt. WiniSD szerény 180 literes ládát számol hozzá, csináltam 100 literest, gyenge mélye volt, bárhogy is hangoltam! A legjobb választás hozzá egy 60 literes láda, 2db 58mm átmérőjű 10cm hosszu reflexcsővel. Így ezzel a hangolással 50Hz-tól kiemel, kib@szott nagyokat tud ütni a basszus. Tehát jó választás ez a hangszóró annak aki olcsón jó hangfalat akar csinálni! Ja... hajtásához 2x 70W-os erősítő is elegendő mert elég érzékeny a hangszóró, de 2x100W-ossal lenne az igazi.
(#) fecooo8778 hozzászólása Aug 24, 2011 /
 
sziasztok!
szereztem egy rto sx-7000 4x75W RMS vagy 2x150W autóserösítőt és most szeretnék csinálni hozzá egy mélynyomót. most nézegetek neten használt hsz-kat és találtam olcsón egy mnc sunflower 30312 mélysugárzót. szerintetek jó lesz ez? és ha igen akkor irjatok nekem egy hangfaltervet.egy régebbi kommentben láttam hogy 64 literes ládát csinált hozzá valaki és azzal nagyon jól szólt. viszont nekem kellenének a pontos méretek is mert nem értek a tervezéshez. kösz elöre is
(#) knorby78 hozzászólása Aug 30, 2011 /
 
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni? Egy M.N.C 4ver x2 300mm-nek a t-s paramétereire lenne szükségem, ugyanis a gyártó nem reagál e-mailekre, a gugli sem volt most a barátom.

"attol félek nem lesz "
(#) ptesza válasza knorby78 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Erre nem tudnak válaszolni ,illetve bármilyen válasz igaz lehet. Szériánként változik a T/S ,és ehhez hozzájön némi szórás is.
(#) pacal76 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Mikor jönnek rá az emberek hogy ezekkel a márkákkal ki lehet tö...ni.
Egy lestrapált vidi vagy refex is jobb ezeknél. Nem beszélve arról hogy minden adat megtalálható róluk.
(#) PázmándiLászló válasza knorby78 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Ez azért van, mivel nem a "gyártó" gyártja.

Nagyjából még így is kitalálható hozzá megfelelő doboz. Hol használnád, és mekkora terhelésen, milyen erősítővel?
(#) knorby78 válasza PázmándiLászló hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Lakásban lenne egy 200w os beépíthető erősitővel mélyládának, 8
Ohm-os terheléssel .
(#) Kovidivi válasza pacal76 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Pont akartam írni egy véleményt. Van egy leégett MNC SubBox-os 25cm-es hangszóróm (200W RMS-s tud talán, 0,4mm-es huzallal lett megtekerve, 4rétegben, gyári adat:92dB), megtekercseltem. Nem sikerült túl jól, kicsit szorult a csévetest. Öcsémnek van egy Hangszóró 2000-es 30cm-es 70VA-es mély hangszórója (HA31-421), házi, shalafi által ajánlott dobozméretekkel készített dobozban, gyári adat szerint 93dB-es. A vicc, hogy a hibásan megtekercselt MNC hangszórót belepróbáltam a gyári dobozába, lesz ami lesz alapon, és nagyobbat ütött, dinamikusabban szólt, mint a HA hangszóró. Pedig az MNC-t sem tudtam 60-70W-tal többel megkínálni, asztalon pedig még kerregett is kicsit... Óriásit csodálkoztam, amikor meghallgattam a hangját a 25cm-esnek. Hangnyomásban biztosan többet tudott, mint a HA. Azóta beszorult a membrán, én meg mivel nem hallottam a mélyet, megkínáltam 150W-tal Úgyhogy meg lesz tekerve újra, most már rendesen szerencsére! Más MNC terméket csak magasat próbáltam, az egyik piezot még aznap visszavittem a boltba, nem szólt 12KHz fölött Csak nem értem, hogy akkor miért nem közép hangszóróként árulják Ami piezo hangja bejött: Bővebben: Link, nem tudom, MNC-s gyártja-e, de szerintem igen. Ez a hangszóró használható valamire, legalább felmegy 16KHz-ig... De az igazi nekem a HG2,5.
(#) PázmándiLászló válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Közel nincs az az MNC a 92dB@1W-hoz, de a kiemelésre hangolt BP dobozban persze hangosabb, viszont csak egy szűk sávban. Emellett persze borzalmasan szól.

A dinamika viszont nem azt jelenti, amire te használod, nem a hangsugárzó mélytartománybeli minél nagyobb rezonáns kiemelését mérjük vele. Létezik egy definíciója dinamikatartományra, ami az alapzaj, és a legnagyobb a rendszeren torzítás nélkül átvitehtő jel szintje közötti különbséget jelöli. Ezt általában a hangsugárzó érzékenysége tudja leginkább befolyásolni.

Létezik még olyan, hogy dinamikus viselkedés, amikor a hangsugárzó képességeit idő-energia szempontból vizsgáljuk, ettől függ többekközött a mélytartomány pontossága is. És ebből a szempontból az MNC-k szintén elég rosszul szerepelnek.

Szóval ha nem azt hívod dinamikának, hogy hangos, és 80Hz-en rezegteti az ablaküveget, akkor semmiképp nem jó választás ez a hangszóró.
(#) PázmándiLászló válasza knorby78 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Helyiség mérete? Inkább erre lettem volna kíváncsi, amikor azt kérdeztem, hogy "hol".
(#) knorby78 válasza PázmándiLászló hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Bocs!
A helység mérete 18m2.
(#) Kovidivi válasza PázmándiLászló hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Shalafi ezt sem hagyhatta szó nélkül Az előző acc. talán törölve lett? Szerintem az emberek 90%-a, ha meghallgatta volna egymás után, azonos teljesítményről a két mélyládát, az MNC mellett döntött volna. Ha van is benne valami óriási kiemelés, akkor nagyon jó helyen van.
(#) PázmándiLászló válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Az ilyen kiemelések sosincsenek jó helyen. Ez nem valódi mélytartomány, csak tárgyakat rezonáltatni jó (ablaküveg, szekrény, stb.).

Az a baj, hogy nem veszed figyelembe, mi az ára ennek a kiemelésnek, és mennyire veszik el épp a makro és mikrodinamika, a pontosság, mennyit nő a torzítás.. Abban igazad van, hogy a többség a kiemelős MNC-t választaná, elsőre. Erre szokás mondani, hogy az emberi hallás nagyon könnyen becsapható. De az megint más kérdés, hogy a mindennapokban hányan tudnának egy folyamatos idegesítő brummogás mellett élni, vagy zenét hallgatni. Itt már valószínűleg megfordulna az arány.

Ráadásul ezzel nem két hangszórót, hanem két gyökeresen más dobozkonstrukciót hasonlítottál össze. Azt pedig tudjuk, hogy mennyire különbözik egy jól hangolt b-reflex, és egy elhangolt Bandpass.
(#) PázmándiLászló válasza knorby78 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Jó, akkor először egy 40-50 liter körüli zárt dobozzal kéne megpróbálkozni, mert kicsi a szoba, lehet, hogy így is elég lesz a helyiség kiemeléseivel együtt. Ha kevés volna mélyben, akkor egy reflexcsővel lehet még javítani rajta később is az 50l-es dobozt alapul véve.
Paramétereiben ez a hangszóró egyébkét nagyjából egyezik a BigBull X2-vel, csak még egy picit alacsonyabb az engedékenysége.
(#) dB_Thunder válasza PázmándiLászló hozzászólására (») Szept 1, 2011 /
 
Tisztelt Pázmándi László !
Tudnál e ajánlani 16-18 centis 4 ohmos mélyközepet, mely jól éreznél magát egy autó ajtajában ( 3 ajtós autó tehát az átlagnál nagyobb a térfogata) Valamelyik H2000-es 4 ohmos hangszórót (már nem emlékszem melyik típust, de 16-20cm közöttit) használtam az előző (szintén 3 ajtós) autómban de annak nagy volt a térfogat, rosszul szólt.
A magasok a műszerfal tetején kapna helyet, ide igyekszem valami szélessávúbb egyedet találni.
(#) PázmándiLászló válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 1, 2011 /
 
Ilyet nem nagyon tudok ajánlani, a kiscsapos HA20 van legközelebb a kívánalmakhoz, de én nem merném használni autós körülmények között.
Egyediben lehet ilyen hangszórót készíteni csak.
(#) knorby78 válasza PázmándiLászló hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Üdv!
Köszönöm a tippet, de egy 41 literes reflexcsöves ládából vettem ki.A cső átmérője 12 cm volt és 7 cm hoszu.(igy kaptam) Olyan ocsmány volt a hangja, alacsony frekiknél nekiált kopogni a hangszóró, és szó szerint sziszegett a levegő a csőnél-kevés lehetett neki a hely. Az erősítőm szubkimenete 40Hz-től vág lefele, ezért én egy 80-100L-es zárt ládában gondolkodom, ezért kellettek volna a paraméterei. Valszeg a fülem fogja eldönteni hogy mi lesz neki a legjobb.
(#) Pityu9 hozzászólása Nov 28, 2011 /
 
Üdv!
Van nekem egy SAL 2610s 2 utas hangfalam?, amiben kicseréltem a magassugárzó előtt lévő bipoláris elko-t fólia kondira, amitől jobban is szól, viszont, hiányolom a mélyhangszóró előtt lévő tekercset aminek 0,3mH-snek kellene lennie, a keresztezési freki 4210 Hz. Az lenne a kérdésem érdemes-e vásárolni bele tekercset, mert hallhatóan szenved a mélyhangszóró a magashangokkal és ha igen, akkor egyforma polaritással kössem be a mélyet és a magasat is, vagy a magasat fordítva (a fázis problémák miatt, hasonlóan mint az orion HS-100-ban)?
Köszönöm a segítséget. Üdv!
(#) ptesza válasza Pityu9 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Szia. Hát persze hogy, érdemes. Nagyon jó hogy, felismerted a problémát. Probálkozhatsz nagyobb tekercsel is, 1mH körül.
Következő: »»   37 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem