Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Nekem a 2kW-os tápomban is csak a 494-BD-FET van és remekül működik. Azok a zavarok valószínűleg a rossz nyák kialakítás miatt kerülnek oda. Üres járatban is melegszenek a fetek?
Most látom hogy a 494-et közvetlenül a 12V-ról hajtod, ez nagyon nem jó! Az összes zavarjel visszajut hozzá ami okozhatja a szkópon látott eredményt. Ezt az is bizonyítja hogy mint írtad már a gate-eken is ilyen a jelalak. Tegyél elé egy szűrő tagot (3,3-22 ohm közti ellenállás és 22µF + 100nF).
uresjaratban nem melegednek egyaltalan. Olyankor nagyon kicsi a kitoltes es a pwm freki is leesik. Vcs nelkul teljes kitoltes, kimeneten 100V es akkor sem melegszik
a TL es a meghajto honnan kaphatja a + tapot? A bemeneten van egy kb 10uH nagyaramu szurom. Ele vagy utanna kell levenni a TL es meghajtok feszultseget? Nyaktervet most nem tudok kuldeni. 17-re erek haza
a 2kw-osod is 12Vrol megy? Mit hasznaltal fetnek? Mennyit? Milyen vasmagra tekertel?
Nem, a 2kW-os az 230-as. A nyák kialakításánál azt (is) tartsd szem előtt hogy a vezérlés ne a fetek által rángatott fóliáról táplálkozzon. Tehát amelyik fóliaszakaszon már nagy áram folyik onnan ne tápláld a vezérlést (ez a földfóliára is igaz). Az RC tagot pedig mindenképpen tedd bele.
Bemeneten van a puffered, ezt tekintsd hideg pontnak.
Én innen külön "húztam" tápot az ic-nek, külön a meghajtó BD tranzisztoroknak.
a foldet is es a pozitivat is?
Üdv!
Elég érdekes dologgal állsz szemben... Én a helyedben betennék egy kb 0.1ohm -os ellenállást mindkét FET source - GND közé, és azon mérnék feszt. (ebből lehetne látni, hogy tényleges egymásra nyitás van-e) Mellesleg: ugye nem földfüggetlen forrásról táplálod az áramkört? Kéne látni azt is a szkópábrákon, hogy hol vannak a függőleges 0V szintjei. Hogy most mínuszba megy a gate feszültség, vagy csak alapból nem megy-e le 0V-ra.
A TL494 és szerintem a tekercs előttről kapja a tápot, és onnan vidd az RC taggal, ahogy Ge Lee mondta.
Nagyon izgalmas, hogy a negatív visszacsatolás bolondította meg a tápodat! Még egy valami hiányzik ám onnan... Hiányzik a kimeneti folytótekercs a diódák után! Lehet hogy pont az segítene. Amúgy nem tennél fel egy másik kapcsolási rajzot...? Egy olyant, ami jobban olvasható*? A TL494 (3)-as lábánál mi szolgálja a hibajel erősítők visszacsatolását?
elobb megcsinalom a tl es a meghajto resz normalis ellatasat, utanna berakok akkor majd 2 darab 0,1R ellenallast es megmerem. Nem latod a nullat? Mind 2 csatornanak jobb oldalt egy kis nyil olyan szinnel amilyen szinu a jel
Két lába van, nem? (:
Próba idejére akár egy kis Ah-ás külön akksiról is járathatod a vezérlő kört.
van folyto tekercs a szekunder oldalon. Egy 200W-os pc tap fotrafoja, 22uH/20A-re tekerve 1mm legressel. Ebbol egy van. Nincs a pozitiv es negativ agba kulon hanem a kozepcsapolason van es ugy megy a kimeneti puffer kondik kozos pontjara, persze hazamegyek es teszek fel olvashatob kapcsolast. A visszacsatolasom ugy van megoldva hogy az invertalo labra megy a ref 5V felezve fesz osztoval. A nem invertalon a kimenet pozitivja, a kimenet negativja a tl 7-es laban. A tl 2-3 laba kozott egy 100nF kondi van
Csak a GND-ket ne felejtse el összekötni, mert lesz csodálkozás (bocsi, magamból indultam ki)
Amúgy Suncorgo már látom a nulla szinteket. Valójában te nem is G-S feszt mértél akkor ugye, hanem Gate és egy kinevezett 0 pont között mértél?
Háát a 2-3 lábak közé lehet hogy kéne még egy ellenállás is
Sajnos amikor a saját cuccomat terveztem, akkor is ez volt a legnagyobb dilemmám: milyen elv szerint kéne visszacsatolni a hibajelerősítőt?
dehogy mar! A fet G-S laban mertem. Ezert nem ertem hogy hogyan ugralhat el a foldpont mikor az a fet source laban van. Szoval az a kis nyito tuske ott van. De pont akkor jelenik meg mikor a masik csoport fet lekapcsolasba kezd. Kivancsi lennek egy gyari erosito jelalakjaira.
Huu... Bocsi, én még csak most tettem túl magam az Ugs<0V jelenségen. Arról a tüskéről el is ment a figyelmem. Ami bizonyos, hogy nem a trafóban keresendő a magyarázat, tehát meglehetősen kóros a jelenség.>
valaki aki nagyon benne van a temaba irhatna egy cikket a kapcsolouzemu tapok PCB tervezeserol, huzalozasarol, mire kell figyelni stb. Az ilyen tapok visszacsatolasarol is lehetne...
Bizony, a visszacsatolás. Sehol nem találni róla semmit. A Texas segédletben azt írják, hogy kerülni kell a TL494 pin3 kapacitív terhelését, és tiszta ohmos tagokkal csatolnak vissza. Egy másik Texas, Motorola, OnSemi. adatlapon meg ott a kondenzátor. Most ez hogy is van? Mekkorának kell lennie a hurokerősítésnek..?
Szerintem ilyen nyáktervezős leírást ne nagyon várj senkitől sem. (:
Van most 1db működő autós erősítőm a mérőasztalon. Mit mérjek meg neked pontosan? Szkóppal hogyan mérsz? Rajta van a rugós fej, vagy nélküle a tüskével?
Ilyen leírást ne várjunk? Üzleti érdekből ne? Ennyi erővel segítséget sem lenne érdemes várnunk, az egész HE fórum egy zárt rendszer lenne, ahová csak meghívóval lehet jönni. Erről szerencsére szó sincs. Le a kalappal, aki ezt a weblapot megálmodta!
rugĂłs fejjel. De fej nĂŠlkĂźl is ugyan ilyen
a 2 gate-re lennĂŠk kivancsi egyszerre. KĂśszi
Félreértesz!
Nem a segítőkészség hiánya a gond, mert erről valóban nem beszélhetünk ezen fórum keretein belül! Egyszerűen a téma komplexitása végett nem lehet egy olyan leírást készíteni, ami "mindenhol jó lenne". Szinte általános, hogy a komoly nyáktervek két oldalas nyákra készülnek. Széles sávokkal lehet összekötni a fetek megfelelő lábait. Könnyű elhelyezni a bemeneti puffereket. 1996-ból talán ismerős Potó Gyula tápja. Szinte mindenhol megfordult, gondolom nem kevesen építették meg. Annak a nyákterve egy oldalas. Összehasonlítod az Ő nyáktervét például Zn4416 nyákterveivel (képek között megtalálsz mindent). Két szemlélet, mindegyik kifogástalan végeredményt ad.
Most úgy van a kapcsolás ahogy a panelen van. Annyi van hogy a fet meghajtók és a tl pozitív és negatív tápját elvágtam és vezetékkel a kondenzátorokra kötöttem.
Érdemes megfigyelni hogy a kondenzátorok L1 után vannak. Ha a tl és a fetmeghajtók pozitív tápját L1 elé kötöm vagyis ahol bejön a 12V akkor felgerjed az áramkör és a trafó fehér zaj hangot hallat. Melegszenek a fetek úgy. Ha L1 után kötöm akkor meg ugyan úgy van minden mint eddig. Sokat vesz fel, melegednek a fetek. Ami érdekes hogy a TL kimenetén már megjelenik az összenyitás tüskéje. Úgy mértem hogy a szkóp GND-je a tl 7-es lábán volt. Úgy sz*r az egész panelem ahogy van?
Egy kisebb (kb.150W) ilyen táp jelalakjai. A másik fet kikapcsolásakor terhelés esetén itt is előjön egy tüske, de ennek nagy részét a mérőfej szedte össze. A működést egyébként nem befolyásolja, ez látszik a DS jelalakokból és abból is hogy üresen egyáltalán nem melegszik és terhelve is jól működik. Ez egyébként egy csupasz táp, snubber sehol sincs, a 12V-on is csak egy 2200µF és a kimeneten is.
Vagy én őrültem meg vagy az oldal. Ahova most írok meg mióta itt beszélgetünk 80-90 oldalnál jár a fórum. A googléba rákerestem Zn4416 tápjára és ott a témaindító, a dátum minden stimmel még a topic címe is és már a 186 oldalra írok. Mi ez?
Köszönöm a méréseket. Most már tudok kb viszonyítani hogy milyennek kellene lennie. Vagy ettől jobb.
Nem tűnt fel, hogy a két szám egymás kétszerese? Nézd meg a mellette levő számot is.
Nem amúgy de mind1 nem érdekes, ne offoljuk szét a topicot mondjuk én kezdtem de be is fejezem
Elkeseredésem közbe mértem áramokat. Megszakítottam a fetek sourc-ját és a 2 csoporttal (4-4) sorba kötöttem 1-1 0,1R/5W ellenállást.
Én úgy látom nem nyitnak össze.... Rosszul látom? Egy kis rezgés van de ez lehet a fetmeghajtótól mert annak az árama is ott folyt végig |
Bejelentkezés
Hirdetés |