Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A doboz maradhat ugyanaz, 50-60 liter 50Hz-re hangolva. Ehhez kb. 110*100mm hosszú cső kell, 60 liternél 110*80mm. Egy pár hozzászólással ezelőtt volt róla szó, az Eminence ß12 mellett.
Meg kéne mérni egyet, nem tart sokáig. Lineáris tartománya 3-4mm között lehet, de pontosan nem tudom, ahhoz közelebbről kellene látnom.
Kívülről hogyan lehet ezt megállapítani?
Hát ez az, de ahhoz meg kell egyet venni... ugyan ez tart vissza az RH hangszóróktól. Ott egyáltalán semmit nem közölnek.
Noigen. Az RH ilyen szempontból egy fokkal rosszabb, az FS is biztosan eltér az eddigi mérések szerint, de még elviselhető mértékben.
Vagy épp most kísérletezünk az egyik fórumozóval egy 300mm-es, hasonló, érzékenyebb mélyközépen, ha jól sikerül, az is egy megoldási lehetőség. (#1055794) Turbina33 Kívülről is többféle megoldás létezik, de a lényeg, hogy lin. tartományon túl halkabban szól a hangszóró, ez aztán mérhető, tapogatható, stb.
A programok mennyire pontosan számolják ezt?
Hangszóró? Milyen?
Számolják? Mire gondolsz? Vannak olyan kiértékelési megoldások sok doboztervezőben, amik figyelembe veszik a mechanikai tualjdonságokat, pl. lin kitérés, és ebből számolnak aztán max. hangnyomást, vagy terhelhetőséget. A BassBox programban pl. ez a rész eleve hibás.
Neked egy érzékeny 300-as hsz..... nem rémlik?
Én Eminence Designer-t használok,az kiszámolja az xmaxot.Arra voltam kiváncsi,hogy mennyire pontosan számolják.
De rémlik,van ott egy vigyorgó arc... Bocs,ha zavarok.
Ha meg vannak adva a mech. adatok, légrés és tekercselési magasság, akkor kiszámolható, általában jó hangszóróknál egy picit ez az érték túl is léphető.
Miért zavarnál..
Sziasztok, szerintetek érdemes ha22-599-es hangszóróból autóba építeni mélyládát? Régebben csináltam ha31-422ből a szobámba, az nagyon bejött.
Kérdés, hogy mennyi hely van a doboznak?
csomagtartóm olyan 400-450 liter
Értem, akkor nem számít a dobozméret.
Azért kérdeztem, mert szerintem jobb volna egy 250mm-es hangszórót használni inkább, vagy a 451 rajzszámút, vagy a 672 mostani változatát.
nekem csak az a problémám velük hogy nincs róluk adatlap a honlapon, így nem nagyon tudtam miből kiindulni, a 422es pedig 80 literes reflexbe lehet kicsit túlzás lenne
elnéztem, a 27es 451nek nincs kint az adatlapja, a 672nek pedig az új
451-nek van, ugyanaz mint a 250mm-es. Nincs köztük semmi különbség, csak a 27-esnél másképp van hajlítva a kosár pereme.
Bővebben: Link A 672 újraformált verziója: Bővebben: Link Ezeknek ugyanúgy elég 40liter körüli doboz, mint a 22-esnek.
Idézet: „50Hz-re hangolva” Ezmiez? Mármint hogy történik a hangolás? ASD 1001 jó lesz nekem is? A ládát kibéleljem valamivel,mondjuk üveggyapottal?
Ez a hangolás a reflexcsővel történik, annak méreteitől és elhelyezésétől, csillapításától függ. A megadott méreteket használva lehet az 50Hz-hez közeli értéket elérni.
Hangolási frekvencián a reflexcső szól a hangszóró helyett, a membránkitérés nullára csökken, ezzel nő a terhelhetőség és a hangnyomás is az adott sávban. ASD 1001 jó lenne, de nem kapható ugyanott, ahol a mélyközép, ha ez nem probléma, akkor bele lehet vágni nyugodtan ezzel a magassal.
Köszönöm a segítséget, ha jól látom a 451nek jobb az érzékenysége mint a 672nek, viszont az mélyebbre lemegy. Vagy 40 literes doboznál még nincs nagy különbség frekvencia átvitelben?
Ez így van, a 672 sokkal jobban terhelhető, és mélyebb az alsó határ, a 451 sokkal érzékenyebb. 92dB f3=50Hz és 88@1W f3=36Hz alsó határ érhető el azonos méretű dobozban.
672-t fogok használni úgy érzem . Kb mennyivel csökkenti a doboz hasznos térfogatát ez a hangszóró? Ha wini sd-vel számolom ki a csőhosszt az jó lesz?
Egyik ismerősöm is akar mélyládát az autójába, de olyat ami nekem van ha31-el.. A probléma csak az hogy a 422 8 ohmos, az erősítője meg nem tudná normálisan meghajtani. Mennyiben különbözik a 4 ohm impedanciás 421 a 422től? Bele lehetne rakni a 421-et ugyanúgy egy 80 literes reflexbe? A honlapon lévő 2006os adatlap mennyire aktuális?
Szia!
Kérdésedre a H2000 fórumán kapsz majd választ.
Vajon milyen követelményrendszer van az IEC 268-5 méréseknek?
Szia!
Csak annyit szólnék hozzá a szándékodhoz, hogy a Magnat xpress gyári ládája volt nekem a Nissan s Sunny-ban, mikor olyanom volt. Hatalmasat szólt és gyönyörű mély hangja volt. Hangosításra nem tudom megállja-e a helyét, de a Nővéreméknél később évekig mellbevágó élményt nyújtott házimozi mélyládaként. Van annak olyan mélye, hogy elélvezel. A Magnatra akkor mikor vettem, mindenki azt mondta, hogy kimondottan mélyre le tud menni. És még ereje is volt.
Köszönöm a választ. Megnéztem a Médiában egy JBL reflex ládát, ami egy picivel erősebb hangszóróval van szerelve mint ami nekem van. 90mm-es 18-20cm,es reflexcső van benne és az az érdekessége, hogy nem csak kint olyan szép tölcsér alakú, hanem belül is. Gondolom így nem ad hangot a levegő belül sem, ahogy beletorkollik. Lehet hogy csinálok egy ilyen ládát a JBL hangszórómhoz.
Srácok!
Szeretnék tőletek segítséget kérni. Hogyan kell mélyládát tervezni? Letöltöttem a Vinisd programot, de szerintem az nekem nagyon meges. Használni még lehet hogy tudnám is, de már ott megakadok,hogy mit is kell csinálni? Fogalmam sincs hogy kell csinálni, hogy kell elkezdeni. A paramétereket nem tudom micsodák, de azért ki tudom mazsolázni valahogy. Be is írkálom valahogy. Utána jön a nagy kérdés, hogy "Na és akkor mi van? Hogy lesz ebből literszám, hogy lesz kiválasztva, hogy zárt láda lesz, vagy reflex? Nem beszélve arról, hogy én két Monacor hangszórót vettem és ennek szeretnék egy közös ládát. Szóval, rajtatok múlik a jövőm.
Szia! Kicsit még próbálgasd, hamar rá lehet jönni. Ha mégse: Bővebben: Link
Köszi a felvilágosítást!
Viszont a doboz méreténél elakadtam... Azt írtad,hogy maradhat ugyan az,de az a láda 80 literes. Elég ha az arányokat megtartva csökkentem a láda térfogatát 60 literre? A csövet hogyan kell elhelyezni?
Megmondom őszintén, hogy nem ilyen segítségre számítottam. Próbálgassam? Azért tettem fel a kérdést, mert nem boldogulok. A linkelés nagyszerű dolog, talán még egyszerűbb mint megírni, hogy próbálgassak. Elhiszem, hogy késő van, de olyankor én ennyit sem írok. olyan mintha azt írnám valakinek, hogy nem tudom. Tényleg olyan nehéz lenne 5-6 sorban leírni hogy mit hogyan kell csinálni? Ha jól átgondolod a választ, akkor lehet hogy több heti szerencsétlenkedéstől kímélsz meg. Ne csináld már! Tisztelettel kértem a tenácsot. Nem pénzt kértem.
Ez az egész nem egy olyan dolog ami egy program kezelésének ismeretén alapszik. Ha tényleg jót akarsz akkor meg kell értened a T/S mérés fontosságát. Kicsit olvasgatni a T/S paraméterkről. Pl subvoice oldalán. Ha nagyon nem akarsz elmerülni akkor inkább több adatot tegyél fel ,és segítünk egy projectet összehozni.
Szia!
Akarnék én elmerülni, csak komolyan nincs olyan sok időm. Úgy lopom össze a fél órákat. Az előző üzeneteimet is éjjel írtam, mert a kislányom lázas volt tegnap és nem jól alszik. Itt ültem és újra itt ülök a konyhában és hintáztatom hogy elaludjon. Közben Laptop-ozok. Az ilyen dologhoz szerintem több idő kéne. Nagyon jó néven venném ha segítenétek,csak az a baj, hogy néha olyan lassan forog a topik, hogy ihaj. Bele-bele olvastam az értekezéseitekbe és ha nem is értem, hogy miért fontos egy hangszórót mérni, de azt értem, hogy fontos lenne. Ha házilag érdemben kivitelezhető lenne, akkor esküszöm meg is tenném, mert borzasztóan érdekel. Csak az a baj, hogy olyan mélységű hosszadalmas önképzésre nincs időm hogy arra is magam jöjjek rá, hogy egy-egy fórumban konkrétan miről beszélgetnek az emberek. Egyáltalán arról olvasok--e amire kiváncsi vagyok? Legalább azt írná le valaki, hogy hogy kell elindulni egy ilyen projekt kivitelezésével? Arról van szó, hogy vettem két Monacor Carpower SP302 hangszórót, ami elvileg free air kivitelű,de írják zárthoz is és reflex ládához is. Én eredetileg a CRX-em kalaptartójába szántam, de nagyon úgy néz ki, hogy nem azt hozza, amit vártam tőle. Egy dolog még lehet, hogy rossz erősítőről próbáltam, úgy hogy tervezem, hogy amint időm engedi, megpróbálom simán fejegység végfokáról finoman meghajtani és meghallgatom úgy. Ez az esély még jár neki. Viszont ha úgy sem jó, akkor kéne kitalálnom neki egy olyan duplahangszórós ládát, ami nem is az egész csomagtartót foglalja el, és mégis tisztességesen szól. (ugye innen volt az ötlet, hogy inkább kalaptartóra fájt a szivem) Megpróbáltam kicsi zárt ládában, és nagyobban is.Végülis javul a hangja. A nagyobbikban szól jobban. Lehet hogy ki kéne próbálnom egy reflex ládában is, de arra nincs lehetőségem, mert nem ismerek olyat, akinek van. Egy barátom adott két hangszórót, hogy próbáljam meg azokat a kocsimba. Az egyik egy JBL, a másik meg egy felújított Infinity. Mindkettő tetszik, de szerintem a JBL-t sem zártba kellene tenni. Mondjuk ahhoz van ládaméret ajánlás az adatlapján. Igaziból legjobb megoldás az lenne, ha nem pazarolnám el a két Monacort és azzal tudnám megoldani a kocsim hangosítását. Csak azt meg jól el kéne találnom. Láttam a Youtube-on pár láda ötletet,(nem a 24 hangszórós hangnyomásosra gondolok) Dupla trapéz láda középen egy függőleges reflexnyílással. Meg is csinálnám, csak nem tudom milyen lehet. A JBL is tetszik, de ő meg egyedül van és nem tudnám a dupla ládába próbálgatni, mert kéne párja. Szóval a lényeg, hogy el kéne valahol indulni és az inkább a Monacor lenne, mert azt vettem. Viszont ha a gyári adatok és a valóság nem ugyanaz, akkor hiába pötyögöm be akármilyen programba. Egy munkatársam kiszámoltatta a literszámot a JBL programmal. Nem tudom jól csinálta-e?, de 500 valahány liter jött ki neki zárt ládára, 816liter pedig reflex ládára. Picit irreális. Legalábbis kivitelezhetetlen. Szóval? Segítetek? Még arra gondoltam, hogy mivel a JBL GT5-12-nek van gyári adata a ládatervhez megcsinálhatnám azt és belepróbálnám a Monacort is és esetleg az Infinitit is. Ha tetszik a hangja valamelyiknek, akkor eldönthetem mi legyen. Talán a JBL megmaradna menekülő útvonalnak, hisz az elvileg jó kell hogy legyen. Nem? |
Bejelentkezés
Hirdetés |