Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1437 / 3998
(#) neocska hozzászólása Szept 3, 2011 /

Üdv!
Lehet, hogy ezt már megkelett volna tanuljam valahonant, de sajnos nem jött össze.
A kérdés az hogy mitjelent ha "söntölünk" valamit, vagy maga az a szocska hogy "sönt"?
szeretném végre már megérteni
(#) kadarist válasza neocska hozzászólására (») Szept 3, 2011 / 1

Szia!
Sönt: megkerülő út, átkötés, mellékút. Bővebben: Link
(#) djhua hozzászólása Szept 3, 2011 /

Tudna valaki egy olyan kapcsolasi rajzot , ami atalakit egy aszimetrikus trafot egy szimetrikussa , ugy hogy nem vesztodik el a trafo teljesitmenye .
A trafom 25.5V/11A ... ezzel szeretnek egy 200W erositot kesziteni , es a legtobb erosito szimetrikus tappal mukodik . Vagy esetleg ha valakinek van egy 200W erosito rajza DC 35V rol mukodni . Koszonom szepen .
(#) gergelyaki hozzászólása Szept 3, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy galvanizáló gépet. Ónanódom már van és oldatom is. Az lenne a kérdésem hogy egy ilyen:HEKIT-008 Állítható tápegység 1-30V/ 3A - hez mekkora trafót tegyek(24voltos). Hogy opldjam meg azt hogy a trafóra mindig pozitív fesz menjen?
Ákos
(#) peter1995 válasza mps hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

öhh. Esetleg ha megkérlek egy rajzzal vagy egy kis magyarázattal tudnál szolgálni mivel ez nekem így elég száraz...
(#) qvasz2 válasza gergelyaki hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Trafónak kb. 24-25 V / 3-4A -es kellene (kb. 100VA).
De miért tennél egy trafóra pozitív feszültséget?? Transzformálni CSAK VÁLTAKOZÓ feszültséget lehet!!
(#) qvasz2 válasza djhua hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

A 25V-ból ha szimmetrikusat csinálsz lesz + - 12V od. Az semmire nem elég, nem hogy 200W-ra. Amúgy is egy 200W-os erősítőhöz kb.400VA-es trafó kell, a tied még 300VA sincs.
Léteznek autós IC-k, ami elmegy egyszer 12-16V-ról, olyat keress ehhez a trafóhoz, de 200W-od soha sem lesz belőle.
Vagy szerzel még egyet ebből a trafóból és akkor szimmetrikus is lesz, és a teljesítménye is elegendő lesz!
(#) gergelyaki válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Azt értem na de rosszul írtam le de mind 1 mert hálózatba kötöm fixen és nincs az hogy a tarfón a nulla van.
(#) krisztianAMG hozzászólása Szept 3, 2011 /

Sziasztok!
Mi a tolós potméter angol megnevezése?
(#) Krisz03 válasza krisztianAMG hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Bővebben: Link :google:
(#) penguin hozzászólása Szept 3, 2011 /

Üdv!

Egy kerámia kondenzátort lehet helyettesíteni elektrolit kondenzátorral?
(#) ujfalusi válasza penguin hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Mégis, hány mikrós tárcsa kondid van?
(#) penguin válasza ujfalusi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Egy 0,1 µF-os kerámia kondit kellene beszerelnem de csak elkot kaptam. Ezt a ventilátor szabályzót akarom megépíteni, működhet ezzel is?
(#) B.I hozzászólása Szept 3, 2011 /

Sziasztok. Ez miért van így? Kérem valaki magyarázza el.
(#) ujfalusi válasza penguin hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

100 nanós elkót láttál már?
(#) gkari válasza B.I hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Ez azért van így, mert a "Leydeni palack" az maga egy kondenzátor, ami elektromos töltéseket képes tárolni, a "Van de Graaf" generátor ezeket a töltéseket produkálja-generálja(!).
(#) gkari válasza ujfalusi hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

100nF elko (pl.tantál) létezik ugyan, de oda mégis inkább kerámia való(magasabb-nemkivánatos- frekvenciájú jelek "hidegítésé"-re).
(#) B.I válasza gkari hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

De én arra lennék kiváncsi, hogy szétszedés és földelés után amikor összerakja akkor miért mérhető továbbra is feszültség?
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

A dielektrikum energiát tárol: dielektrikum
(#) karaszbandi válasza penguin hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Azért az eladó piszkosul toppon lehetett, ha nem tudta hirtelen átváltani a mértékegységeket!

Ahol árulnak 0,1mikrós elkót, nem hiszem, hogy nincs 100nanós kerámia. Ez olyan, mint a pékségben a kenyér.
(#) djhua válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Oky . Koszonom szepen ... Amugy en nem kaptam egy olyan auto erositot , 12V rol ami pl. vagy 200 W ... 300W vagy valami ilyensmi . Mert osszedobnak neki egy tapot . De egy olyan erositot ami 12V rol mukodik es nagy teljesitmenyu legyen . Koszonom elore !
(#) B.I válasza kadarist hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Köszönöm.
(#) Akashi hozzászólása Szept 4, 2011 /

Sziasztok.

Egyenlőre nem akartam új topikot nyitni, ezért kérdezném meg itt..
Automata hangerőszabályozót szeretnék építeni, amit rá tudok kötni a TV-re, hogy a reklámokat elhalkítsa, aztán egy x- beállított idő után visszaálljon a hangerő.
Szerintetek egy hangkompresszor jó lenne, amit a gitáreffektekben használnak?
(#) Abukodonozo válasza Akashi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Szia!

Ez nem feltétlenül az amire te gondolsz, de talán ötletadónak jó lehet: Bővebben: Link
(#) penguin válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Hát eléggé megizzadt a számolással majd adott egy elko-t.

@ujfalusi: Nem csak láttam, de kaptam is. :yes:
(#) kadarist válasza Akashi hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Van ennek a témának egy topikja: Bővebben: Link
(#) peter1995 hozzászólása Szept 4, 2011 /

Hello. Van egy digitális (folyadékkristályos kijelzős)hőmérőm (panelműszer) ami egy 2T motoron van és nem úgy szuperál ahogy kellene.. Valaki tudna ajánlani egy topikot?
Annyi a hiba hogy a hőmérő a 1,5V-ot akksiról kapja. A 6,5V meg van csapolva. Eddig jó is. Ha ráadom a gyújtást bekapcsol és mér. Viszont amint elindítom a motort kikapcsol és utána ki-be kapcsol. Amint leáll bekapcsol a műszer és mér ahogy kell. Dehát vezetékes a szenzor. vezetékes cuccot zavarhat a gyújtás?
(#) deadlyroberta hozzászólása Szept 4, 2011 /

(#) peter1995 hozzászólása Szept 4, 2011 /

Hello. Idő közben kiderült hogy a szenzor lehet rossz.
De . Milyen értékkel kérjem a termisztort ha a hőmérő 0 ohmon végtelen hőmérsékletet mutat (300C a max),100Kohm-on 25C-t mutat, ha nem kötök semmit ellenállást a két vezeték közé szóval végtelen ellenállás akkor mutat - 47C-t(-50az elméleti minimumja). 150ohmon 247C-t mutat 10Kohmon 80C.
Szóval ahogy nő az elleállás úgy csökken a hő.
(#) vicsys válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 4, 2011 /

Szerintem 100k NTC. Bővebben: Link
Következő: »»   1437 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem