Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Étolajszint mérése kb. 190 Celsius fokon
Lapozás: OK   2 / 3
(#) szamóca válasza watt hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Tényleg PIC lesz a végén belőle. ;-)
(#) laszlokunstar válasza watt hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Az jó, ha van sütnivalója
Amit említettél, az úszós megoldás látszik a legegyszerűbbnek mikrokapcsolókkal.
-A maximum szintet nem lépheti túl, ha sok sütnivalót tesz be, tűzveszélyes, kifolyhat az olaj, fűtést kikapcsol.
-A minimum olajszint alatt szintén nincs értelme elindítani a fűtést, mert a sütnivalója nem sül meg
-Esetleg 2 maximum szintet figyel, az olajét, a másik az étel beengedése utáni maximális szintet. Nem mindegy, hogy 1 rántott húst, vagy 20-at enged bele egyszerre.
A 2. maximum szint túllépésekor kapcsolna ki -túlterhelés+tűz/balesetveszély.
(#) watt válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Igazából tényleg nem árt ilyen esetben lekapcsolni a fűtést, ez igaz, de véleményem szerint az már késő! Az olaj hőmérsékletét nem lehet úgy lekapcsolni, mint a villanyt. Szóval balesetet így is okozhat, de a fűtést ettől még le kell kapcsolni ezt nem vitatom!
Lehet, hogy a következő ajándék egy olyan jelző, megelőző berendezés lesz, ami megelőzi, hogy a szakács több húst dobjon be, mint amennyit szabad! Na ehhez kéne igazán sok sütnivaló!
(#) laszlokunstar válasza watt hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Fűtés lekapcsol -> hajókürt bekapcsol -> 2-eset után megtanulja, hogy oda kell figyelnie.
Komolyra véve a szót. Az úszó végén lehet mágnes, és reed reléket kapcsolgatna, az hőálló. és a konyha klímáját is bírná, míg egy mikrokapcsoló valószínű elkoszolódna a zsíros gőzben. Hasonlóan az optokapu optikája se biztos hogy bírná a zsíros gőzt, előbb-utóbb az is megvakulna.
(#) fongab válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Szia
rtf Szintmérés, szintmérő műszerek címmel ha letöltőd akkor ezt a buborékoltatónál ismerteti.
Bővebben: Link
De köszönöm a helyre igazítást.
üdv.
(#) fongab válasza watt hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Szia
„Egy ilyen mérést könnyű megzavarni...” amíg a buborék a csőből ki tud jönni mérni fog és helyesen, a szintnek megfelelő értéket adja. Ha eldugul a cső, akkor a legmagasabb szintet fogja adni a mérés. Amit szerintem nem vesz észre az ha a olaj felhabosodik. De mint tudjuk, ezt a Vénusz konyha tündér márt megoldotta.
üdv.
(#) efraim válasza watt hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Roppant sok fejtörés után megszületett az ideális megoldás.
Adva van ugye egy sütő, amiben az olajszintnek 30 cm magasnak kell lennie. OK. Egy tartalék olajtartály csövének a vége pontosan 30 cm-re van a sütő aljától. Ez biztosítja a szinttartást. Namármost beleteszik a húst. Ettől a szint emelkedni fog, ami számomra érthetetlen módon nem jó a húsnak. OK. Akkor kell egy cső, amelyik 30,5 cm magasságban a felesleges olajszintet levezeti. Ezek után az alsó gyűjtőtartályt a felső tartalék olajtartállyal össze kell kötni és egy kis szivattyúval biztosítani, az áramlást.
(#) Medve hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
Hát nem vicces, hogy a témainditó Tímea, aki György, a topik indítása óta nem szólt hozzá?
(#) zolika60 válasza Medve hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Már el is felejtette az egészet.
(#) WaRL0 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Vagy lehet, hogy csak más fórumokhoz van szokva . Van ahol 1-2hét mire valaki válaszol, de szerencsére ez nem az a hely
(#) watt válasza efraim hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Ez egy nagyon jó ötlet, gratulálok! Ez olyan lenne, mint a feszített víztükör.
Most már csak egy olyan szivattyú kell, ami 200°C-os olajat tud keringtetni!
(#) efraim válasza watt hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Ez legyen a legkisebb probléma. Mondjuk a levezett olaj belekerül egy tartályba, amiben egy hideg vizet áramoltató spirál van. A tartály aljáról pedig egy szivattyú elszippantja a lehűlt olajat. De mondjuk kifejleszthetünk egy teflonlapátos, teflonházas szivattyút, az kacagva kibírja a 200 fokot. Persze bele kell éíteni egy nyomásérzékelőt a tartályba, hogy ha abban nincs olaj, akkor a szivattyú ne működjön feleslegesen.
(#) laszlokunstar válasza efraim hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Egészen jól alakul. Ha már áramoltatjuk az olajat valahogy meg kellene oldani a zacc kiszűrését is. Ha pedig x ideig nem sütnek benne, csökkentse a hőfokát a vezérlő automatikája energia takarékossági okokból. Na ehhez már kell PIC.
(#) watt válasza efraim hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
A teflon nem bírja a 200°C-t, még 150-et is karcolva. De egy 4 lapátos szivattyú fémből(olyan, mint a mosógépeké) simán megoldja a kérdést, mert itt nem kell nyomás és áramlás csak minimális. A szűrést egy 120mikronos kivehető, tisztítható sík háló megoldaná. Visszahűtés nem jó ötlet, mert nagyon szennyezi a környezetet a lábnyoma.
Ha valaki ezt megépítené, az biztosan egy szuper jól használható sütő lenne!
(#) zolika60 válasza watt hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Ha már szivattyú én egy autó olajszivattyúját javaslom, annak nem gond ez a hőmérséklet.
(#) gyök2 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Szia!
Létezik ilyen rendszer. A gyorséttermekben lévő frituknál használják őket. Leengedik az olajat egy alul lévő edénybe majd egy fogaskerékszivattyúval visszanyomják a sütőzsírt a sütőkádba. Az alsó edényben egy speckó papírszűrő van ami megfogja a szennyeződéseket. Ja és még regeneráló port is használnak, amit rászórnak a szűrőpapírra.
(#) bankimajki hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
Nekem az jött le, hogy a kérdező feltette a kérdését és valahogy ezzel be is fejezte. Nem sok HSZ-át látom.
(#) watt válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Mi se vesszük ám ezt már rég komolyan...
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Idézet:
„Igényesebb helyeken pálmazsírt használnak”


Ismerek valakit, aki sokáig magasztalta a szomszéd város lángososát, hogy az milyen jó, mert bálnazsírral süti a lángost.
Az, hogy félreértette és azért, vagy mert nem látta értelmét a pálmából nyert zsírnak a bálnával ellentétben, amiben azért van bőven, nem derült ki, azóta nem kerül szóba az eset. Nehezen sikerült meggyőzni, hogy hogy is kerülne bálnazsír egy Mo-i, vidéki kisváros lángososához, mindamellett, hogy a bálnavadászat már tilos is...elment és megkérdezte, és hát, tényleg pálmazsír volt...
Azóta, ha felemlegetjük, szokott még málnazsír is lenni...

Üdv
Inhouse
(#) timea60 válasza timea60 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Sziasztok. Bocsánat csak dolgoztam, illetve gondom volt a belépéssel az oldalra. Először is ipari berendezésról van szó ami 2 hónapja süt valamit és kb. 1-1,5 óránként felszív 10 liter étolajat, mert a sütött termék ennyit elnyel. Tehát nem konyhai olajsütőről van szó. A tartályt tisztítani is kell, ezért a póttartály és egyéb dolgok kiesnek. Az optocsatolók nem bírják a hőt. A készólék nem magamnak kell, hanem egy barátomnak! A rosszindulatú hozzászólásokat legyetek szívesek mellózzétek! Köszönöm minden hozzászólónak a beírást.
(#) aroxol válasza timea60 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Ha 2 hónapja süt valamit jól el lehet égve, ill. jó kövér is lehet az óránkénti 10 liter olajtól. Pót tartályt miért nem lehet tisztítani? Tegyél egy uszót a fazékba, és mint a wc tartály bekötöd. Ugy látszik neked semmi sem jó. Az lenne a legmegfelelőbb ha a modik zárnák a topicot, ill. nyitás esetén, megjelenés előtt ellenőriznék a témát, nem jelenne megy ennyi baromság.
(#) aroxol válasza timea60 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Mellesleg ha valakinek ilyen jól megy az üzlet vegye meg a gyári megoldást.
(#) timea60 válasza bgsf hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Szia. Nem házi olajsütő a kérdéses szerkezet, hanem egy ipari sütőgép ami óránként 10 liter étolajat fogyaszt, ennyit szív be a sütött termék és benne 30 liter étolaj van 190 Celsius körüli hőfokra melegítve. Ez egy nagyüzemi sütőgép ahol pótolni kell az olajat ésmérni a szintjét.
(#) timea60 válasza aroxol hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Szia 2 hónapja megy folyamatosan és a termékek kisülve jönnek ki belőle kb. 3- másodpercenként.
(#) timea60 válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Szia Zolika60. Nem nem felejtettem még el a dolgot!
(#) timea60 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Szia Bankimajki. Az olaj melegítését gáz végzi nem a 220 V.
(#) timea60 válasza fongab hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Szia Fongab. Köszönöm a linket, jó kis jegyzet vagy könyv. Köszönöm.
(#) efraim válasza timea60 hozzászólására (») Szept 8, 2011 /
 
Tessék, akkor ez a megoldás. A felső tartályból levezető cső mindig 30 cm-en tartja az olajszintet. Ha az olajszint a belehelyeztt sütendő anyagok miatt megemelkedik, akkor a felesleges olaj a túlfolyócsövön az alsó tartályba kerül, ahonnan - akár egy filter közbeiktatásával - a szivattyú feltölti a felső tartályba. Ha a rendszert tisztítani kell, akkor a szivattyút le kell állítani, a leeresztő szelepet meg kell nyitni és a sütőtartályban levő olaj az alsó tartályba kerül. Elektromos szelepekkel mindezt meg lehet csinálni gombnyomásra is. Namármost mindeddig 30 cm-ről volt szó, de olvasom, hogy ez módosult 30 literre. Ez azért nem ugyanaz. Nyilvánvaló, hogy a felső tartályból a sütőtartályba vezető cső vége a sütőtartály aljától olyan magasságban kell hogy legyen, hogy a sütőtartályban pontosan 30 liter maradjon. Ugyanez vonatkozik a túlfolyó cső magasságára is. A gázhoz kell egy váltószelep. Ha az olaj hideg, akkor teljes teljesítménnyel megy a fűtés, ha az olaj hőfoka eléri a 190 celsiust, akkor a váltószelep átvált és a gáz takaréklángon üzemel. Innentől a vezérlésre lehet használni PIC-et, AVR-t és egy kis kínait is, aki érti a kezelést.

elektr5.png
    
(#) gyök2 hozzászólása Szept 8, 2011 /
 
Szia timea60!
Itt neked csak a dupla hőérzékelős megoldás a járható út, úgy ahogy vilmosd is javasolta. Az egyik hőérzékelő olyan magasságban van mint a sütő gyári hőérzékelője a másik a megkívánt minimum szinten van. Figyelni kell a két érzékelőt és ha a minimum szinten (feljebb) lévő érzékelő hidegebb lett mert lecsökkent az olajszint, akkor vagy fény és hangjelzést ad vagy akár egy szivattyúval pótolhatja az elfogyott olajat. Ez egy működő megoldás. A gyorséttermekben lévő amerikai frituk is így csinálják. A többi megoldással csak az a gond, hogy nagyon karbantartás igényes az olaj vulkanizálódásra való hajlama miatt és a forró olajgőz miatt.
(#) vicsys hozzászólása Szept 8, 2011 /
 
Utána érdeklődtem a nagykonyhai "ipari" olajsütők működéséről. Vagy egy kis bibi... Ezekben a gépekben az olajréteg alatt egy vízréteg van mely ülepíti a lehulló törmeléket, hogy az ne égjen az olajban és a sarat könnyebb legyen tisztítani. Emiatt a fűtési rendszer sem a hagyományos. Jó lenne tudni, hogy ez egy konyhai fritu, vagy tényleg nagygép....
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem