Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   53 / 274
(#) Peti_85 válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /

Hát pedig az adatlapon ennyi van...
(#) fongab válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Számolj utána 10W/4ohm P=I2xR azaz 10/4=2.5 a gyök alatt az =1.5811A tehát 1.5811A kell a 4ohmos ellenálason áthajtani. Ezt hogy tudod feszültséggel P=UxI 10/1.5811=6.32 tehát 6.32V szükséges de mivel a hang +/- irányba kitér ennek a duplája kell ami 12.64V és még nincs benne a erősítőbe a tranzisztorokon eső fesz ez min 2V +/- irányba összesen 16.64V kell a 10W/4ohmhoz és a 2V szűken számoltam.
Vagy hídba kapcsolsz két erősítőt vagy növeled a feszültséget vagy csökkented a ellenállást.
(#) Villám válasza titi hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Ne haragudj, de mégse világos, amit írtál
Egyik szélsőt a földre raktam, a másik szélsőt kéne a bemenő jelre, a középsőt meg az 1es lábra, de az 1es lábra megy a bemenő Ube. Vagy így ha poti van, akkor az 1esre nem kell a bemenőt, hanem potin keresztül lesz.
(#) vega55 válasza fongab hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Jol szamoltal, de meg hianyzik az effektiv ertek atszamitasa csucsra, amibol kovetkezik, hogy legalabb kb 18V-kell, ha a tranyokon semmi maradekfeszultseg nem alakul ki.
(#) Krisz03 válasza fongab hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Hali!
Ritka alkalmak egyike történt velem. Ez alapján építettem meg az erősítőt, és működik. Most csak olyan dugaszolós próbapanelen van, a tápfesz asszimetrikus 18V, bemeneten egy MP4 lejátszóval, és szépen szól a 15W-os hangfal (ha a lejátszó full hangerőn van, és az erősítő hangerőszabályzója 2/3-ig van feltekerve, akkor kezd csak észrevehetően torzítani). Egyetlen egy nagyobb hibát tapasztalok, hogy van egy alapzaj, egy folyamatos búgás, ami a hangerő poti tekergetésével arányosan halkul vagy hangosodik.
Ugye ez csak az ideiglenes összeépítésnek tudható be? Ha panelen lesz, rövidebb vezetékekkel, akkor jobb lesz?
Szerk: Még valami: a kimenetre tegyek diódákat? Kimenet-test és kimenet-tápfesz közé.
(#) Márk válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

TDA 2003 Nálam is ez szól.
(#) Villám válasza Márk hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Nálam is. Első erősítőm :taps:
(#) Villám válasza Villám hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Közben válaszolok magamnak, hátha más is van olyan elveszett, mint én Ha poti van, akor nem kell direktbe is összehuzalozni.
(#) Norberto válasza Villám hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Most ugye úgy van bekötve, hogy a zeneforrás (pl. CD-lejátszó) felől megy 2 szál vezeték...az egyik a föld, ez gondolom össze van kötve az erősítő földjével, azaz GND-vel. A másik szál a kettő közül megy a potméter egyik szélső kivezetésére. A potméter másik széle ugyancsak a GND-re, azaz földre van kapcsolva. A csúszka érintkezője pedig megy tovább az erősítő felé, a C1-es kondihoz.

Ugye így van bekötve?
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Az alapzajos kérdésem mellett (arra még várok magyarázatot) még lenne egy kérdésem.
Ha jól tudom, akkor csillagpontosan ajánlott bekötni a testet. Tehát minden, ahova (bemenet, kimenet, táp) test kell, azt kössem egy pontba a dobozon belül? De azért gondolom magán az erősítő részen belül nem kell mindent kihozni a testpontra, csak egyetlen szálat, mivel ott össze vannak kötve a testek. Tehát akkor a csavarhoz megy majd a táp, bemenetek, kimenetek, és az erősítő elektronikának a testje. Oldalanként legyen 1-1 testpont, vagy összesen 1db? Ja igen, doboz. Azt ne kössen testre ugye? Védőföld sincs rajta.

Bocsi, ha túl egyértelműek ezek a dolgok egyeseknek, de nekem ez az első erősítőm, ami rendesen működik és dobozolva lesz, így kell kérdeznem pár dolgot, nehogy rosszul süljön el.
(#) Villám válasza Norberto hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Ühüm, így van :yes:
(#) Norberto válasza Villám hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Akkor minden rendben!
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Még lenne egy utolsó kérdésem: itt a 470µF és az 1000µF min mekkora feszültségű legyen szimpla 18V-os tápfesznél? 16V-os kevés ugye (bár a 4-es lábon csak tápfesz fele van), inkább legyen min 25V? Csak mert nem akarom, hogy olyan nagy helyet foglaljanak a kondik.

Még a búgás és a testelés problémája is érdekelne.
Illetve ugye mehetnek itt is az IC 4-es lábára a védő diódák?
(#) fongab válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Az jó ha egy pontból indul ki a GND a táptól.
Bugás ha a MP4 kikapcsolod a hangerő potit 0 ra állítod, akkor is van bugás és ugyan úgy változik?
Azt nem tudni hogy a torzítás melyik szerkezeté lehet hogy márt teljes hangerőn a MP4 is torzít
Doboz testre kötése én inkább a panelt árnyékolnám azt a közös GND pontra
Az a lényeg hogy a GND vezetéket ne vidd tovább tehát GND kimeneti test, GND bemeneti test, GND erősítő panel, stb.. a bemenet két ér + árnyékolt vezeték legyen. A kimenet és bemenet ne keresztezzék egymást mert gerjed a kimeneten folyó áram át indukálódik a bemenetre ha keresztezik egymást.
Azt még nézd meg. Ha nem kap bemenetet a erősítő, nem e melegszik mert ha 30KHz gerjed skóp nélkül nem veszed észre, mert nem hallod de a TDA melegedni fog teljesen vissza kell hűlnie.

Nem tudom melyik rajzról dolgozol esetleg megadnád kondi miatt kérdem

Testelés most már teljesen világos, meg a vezetékek elhelyezésére is ügyelek.
Búgás az MP4 lejátszó nélkül is van. 0-ra tekert hangerővel is hallatszik, de nagyon halkan. Ahogy tekerem fel a hangerőt (még mindig nincs bemeneten semmi sem), úgy erősödik a búgás. Ha nincs bemenet nem melegszik az IC (igaz nem járattam így sokat, de úgy emlékszem nem lett melegebb; már szétszedtem az áramkört, készülök a panelkészítésre). De ezzel a búgással várjuk még meg azért, hogy rendesen beültessem panelba az alkatrészeket, mert lehet, hogy csak a próbapanel, és a vezetéktenger az oka.
Ez alapján dolgozom 18V-os szimpla tápfeszről.
(#) bancsi15 hozzászólása Júl 25, 2007 /

Hali!

Volna egy kérdésem! Most készült el a TDA2030A alapú sztereó erősítőm. Olyan kivitelű, hogy csak egy helyen kell neki adni tápfeszt, nem kettőn és a kapcsolásba be van építve egy egyenirányító diódahíd egy kondival utána(2200uF). MP3-ra kötve kipróbáltam egy táppal(13,0V DC 2000mA) és és MP3 fecsatolása(és jeladása) nélkül is nagyon hangosan búg, ha pedig ráadom a bemenő jeleket akkor szól a zene nagyon hangosan(MP3-on a legalsó hangerőn), de érthetetlen, mert közben zúg-búg. Sztem a táppal van a baj(túl kicsi lehet), de nem tudom. Szerintetek mi a baj?

Ha esetleg nem jó a táp én itthon tekercselnék egyet mivel van vasmagom (asszem régi rádióé volt), de nem tudom hány menet kell a primer és a szekunder oldalnak( sztem ehhez az erősítőhöz egy 230V primer oldalú és olyan 24V szekunder oldalú táp kellene ami kb. 50VA-es) és milyen vezeték kell és azt hol lehet kapni!!

Kérlek segítsetek!!! :eek2:
(#) Peti_85 hozzászólása Júl 25, 2007 /

vega55, fongab

Én csak válaszoltam a kérdésre... Ha szerintetek annyi, akkor neki válaszoljatok! Jah és írjátok át az adatlapot...
Nekem mindegy , hogy 12,25 W, vagy 10,0 W... az úgyis minimális eltérés.
Peti.
(#) lamalas válasza bancsi15 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

Ha ugy kototted be a graetz hidat ahogy a kepen is van, akkor az nagyon rossz, mert az egyen es valto oldalak fel vannak cserelve!

Ha nem tekercseltel meg halozati trafot (a szavaidbol itelve meg nem), akkor sztem ne csinald magad. Nagyon sok problematol kimelheted meg magad es nem utolso sorban veszelyes dolog a 230-al "jatszani".

C5 hőz ha IC teljesen kivezérled pozitív irányba akkor megkaphatja a táp -2V ha 18V a tápod éppen16V lesz. Javaslom a 25-40Vos kondit.
Brumm a TDA szereti ha a hűtő zászló testen van. A táp milyen mert ha kevés a puffer kondi akkor is halható a hangján. Tegyél be 4700mikrot a táphoz ha csökken akkor jó.
Védő dióda igen lehet tenni nem árt kettő kell egyik a pozitív és 4 láb a másik 4 láb és a test közé

még ez hozzá tenném

névtelen.JPG

Rendben, C5 letudva. És C3=470µF mekkora feszültségű legyen min?

De a zászló már alapból testen van, mivel a 3-as láb van kivezetve. Vagy ennek ellenére tegyek még külön testet a zászlóra is? A két TDA-t viszont úgy tudom el kell szigetelni egymástól a földhurok kialakulásának megakadályozására.

Tápnak 2x12V-os (szekunderek párhuzamosan) Puskás trafót használnék, és igen, 4700µF van rajta. Próbák során mono erősítővel a tápfesz 17-18V között mozgott. Sztereoban sem fog sokat csökkenni szerintem, így lesz elegendő tápfesz.

Ohh, köszi!
Akkor C3 is min 25V-os lesz.

Még tervezgetem a NYÁK-ot, meg gondolkozom, hogy milyen extrákat rakjak bele (pl nyomógombos hangerőszabályozás DS1809-cel), aztán holnap már talán be tudok számolni a fejleményekről úgy is, hogy már panelen vannak az alkatrészek.

Bocs pontosítok a hűtő bordát testeld, földeld.
A trafó 40V/A kb de jobb 60V/A kondi elégnek kell lennie (4700uF)
A C3 lehet 16V
Előzőhöz tettem egy rajzot a bemenetnél kellene mert igy nem biztos hogy középen van ettől is gerjedhet. (nevtelen )

Ja igen, írni is akartam, de valahogy lemaradt, hogy 35VA-es a trafó. Ha panelben lesz minden, akkor kipróbálom, és ha kevésnek bizonyul, akkor még ki tudom cserélni nagyobbra, hisz a külön van.

Néztem a rajzot. Nagyon fontos ez így? Adatlapban sincs ilyen, így ha nem muszáj, akkor már nem módosítanám a kapcsolást, ill a NYÁK tervet.

Ez középre viszi ha MP4 rákapcsolod ha a telep 3V akkor a testpont 1.5V a test összekötve a erősítő testével a erősítő bemenet lehúzza. A erősítő IC 18V nál 9V on várja a váltózást ami +/-1V a kettő között 7.5 DC eltolódás van nem egészséges és ha +/- tápos egységet kötsz rá, nől a különbség. Én javaslom. De a te döntésed próba panelon egy kísérlettet tennék.
(#) fongab válasza bancsi15 hozzászólására (») Júl 25, 2007 /

R5A 150K cseréld 100K vagy 75K kisseb lesz a erősítése (kisérlet még párhuzamosan tehetsz rá 1nF is igaz ezzel ronlik a freki átvitel nem erősít kb~30KHz felett.)

Rendben, meglátom mit tehetek.

Köszi szépen a segítségedet!
(#) Krisz03 hozzászólása Júl 27, 2007 /

Hali!
Ehhez a TDA2003-as ersítőmhöz, ami már lassacskán tesztelésre kész, milyen érékű digit potit ajánlotok a hangerő szabályozására? A választék: 10k, 50k, 100k.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 27, 2007 /

Ki akartam próbálni a 10 és az 50k közötti különbséget, de furcsa dolgok történtek:
Na épp ebben a pillanatban hallgatott el, elszállt a trafó előtti bizti... :no:
Szóval olyan történt, amikor még működött, hogy mély, pattogó hangot adott, és nem is nagyon lehetett állítani a digit potival a hangerőt. Állítom a potit, pattog, állítom tovább, szól rendesen, állítom, megint pattog, de már tovább nem tudom emelni a hagerőt. Ez kb 10 léptetést jelentett a 64-ből.
Aztán kihagytam az ármkörből a digit potit, a bemenő jel közvetlen a 10µF-ra ment, és tökéletesen szólt (mint írtam is a hsz elején, hogy most romlott el valami, ez kb 10 perc üzemet jelentett).
Mi okozhatta azt a pattogást a potival? Ezt a másik hibát, ami miatt kinyomta a biztit, megpróbálom még megkeresni.
(#) Kovidivi válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 27, 2007 /

Hello!nem ds1669-et használsz véletlenül? egyébként a digi potiban keresd a hibát, mert ha nélküle működik, vele nem ,akkor egyértelmű, hogy vele van probléma.Esetleg bekötés előtt elenőrizd műszerrel, hogy tényleg megfelelően működik-e.
(#) Krisz03 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 27, 2007 /

DS1809-et használok. Lehet, hogy ez a gond? Azaz 1669-cel talán jó lenne?
Ellenőrzöm majd a poti helyes működését, de most valami más nagy gubanc van itt: sorra vágja ki a biztiket (trafó előtti 200mA-est). A 230-as ágon volt egy 100nF/630V, ezt hibásnak találtam, kiszedtem, örültem, hogy végre megvan a hiba, de mégsem.
Következő: »»   53 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem