Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tranzisztorral nagyszerűen lehet áramot szaggatni. De áruld el, hogy mit akarsz megvalósítani ezzel a trafós technikával?
Egy TX jel átviteléhez két ér kell. Egy TX és egy GND.
Néhány kezdők számára összegyűjtött kapcsolás: TALKING ELECTRONICS 1
A folytatás: TALKING ELECTRONICS 2
Szia!
A belső ellenállás miért baj, ha nagy? (hobbim az elektronika, ezért kérdezek ilyet) Írtam, hogy nincs pénzem most semmire, Az AA és AAA akkuk belső ellenállása között mekkora a különbség? Vagy ha 2 db 4,5 voltos elemet használok, annak is nagy a belső ellenállása? Az én TDA erősítőm csak "féltápra" lett megépítve, így csak +6-22 VDC és GND kell neki!
A nagy belső ellenálláson kisebb áram tud átfolyni. Ezért ezek az elemek csak kis áramot tudnak szolgáltatni.
Kösz a választ, de félreértettél.
75176 Ic vonali kimenet A,B ez egy érpár. egyes rajzokon A,B..A',B' vonali összekötés mellet van egy harmadik vezeték (GND) másokon nincs.Ezt szeretném tisztázni.
Csak simán belevezetem a trafóba tanzisztoron keresztül és meg a ngyfesz. ?
Mert azt akarok nagyafeszt. és ne hordjatok le hogy mijen hüje vagyok mert csak kezdő vagyok..előre is kösz!!!
Nagyjából így van. Ez is így működik:Bővebben: Link
Sziasztok! Egy kis vitába keveredtem, és szeretnék a végére járni! A vita tárgya, egy autós izzó,(féklámpa) ezen belül a kiégés elötti idő!(1-2 nap) Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor változik-e az áramfelvétel, vagy bármi más? Az is érdekelne, hogy miért ég ki az égő mikor kiég? Előre is Köszönöm!
Szia!
Azért ég ki az égő, mert már eléggé elpárolgott az izzószál anyaga és nem tud ellenállni a mechanikai erőhatásoknak meg az elvékonyodás miatti megnövekedett ellenállásából következő túlmelegedésnek.
Akkor halála előtt megnövekedhet az áramfelvétel, vagy épp csökken? Azon vitázunk, hogy a C Vectrák, már 1-2 nappal előbb kidobják a kiégett égő hibát. Köszi!
Elviekben csökkennie kellene az áramfelvételnek ha vékonyabb a szál.
Sziasztok. Múltkor láttam hogy van egy eszköz ami hasonlít a pic-hez (tokozás illetve lábszámban). Azt is lehet programozni. Csak ott valami olyat olvastam hogy logikai kapukat lehet benne felépíteni. De nem ugrik be a neve. Ha jól emlékszek akkor az is 3 betűs volt.
Helló!
PLA= programable logic array vagy PAL? azt hiszem ez a neve.
Utána néztem. De nem ez az. Amúgy köszi. Mert ahogy rákerestem megtaláltam ami nekem kell. FPGA. Rosszul emlékeztem. 4 betűs.
Ha csak nagyjából akkor nem pont igy mi a változás?
Már a Vectra B is tudta. A jelzést az adja, ha a szükségesnél már kisebb áram megy az égőn át-feltéve, hogy az előírt teljesítményű égő van ott.
Sőt már az A Omega is tudta ezt Köszönöm mindenkinek! A vitát én nyertem meg
Ha megnéznéd a LINK-en a kapcsolásokat, látnád. Itt van egy példának. Bővebben: Link De van több is válogathatsz. Ha a lap tetején a kis fényképező ikonra kattintasz kilistázza a topicban lévő képeket. Közülük kiválaszthatod a neked legszimpatikusabb kapcsolást.
Léteznek olyan mechanikus / elektronikus átalakítók, amikkel pld gáz / víz / egyéb folyadék átfolyást lehet mérni?
Nem mikroprocesszorral egybe épített wifis mittudomén csúcs csodákra gondolok, csak egy egészen buta mezei mechanikus / elektronikus átalakítóra, kvázi alkatrészre, ami pld térfogat egységenként rövidre zár egy mechanikus kapcsolót.
Igen. Például:Bővebben: Link
Köszönöm a tippet. Esetleg ha valami felhasználási tapasztalat is van ezekhez az eszközökhöz, az érdekelne. Pld ilyesmiket olvasok adatlapon mint 4,5..24V tápfeszültség, meg pár helyen 130mA fogyasztás, szóval kicsit pislogok. Ezek az eszközök valami elektronikával együtt vannak szerelve, aminek a természetéről / megbízhatóságáról semennyi információ sincsen.
BOCSI ERRŐL NEM TUDTAM!! :no:
* A csupa nagybetű kiabálást jelent !
Írtam, hogy nincs pénzem most semmire, Az AA és AAA akkuk belső ellenállása között mekkora a különbség?
Vagy ha 2 db 4,5 voltos elemet használok, annak is nagy a belső ellenállása
Sziasztok!
Szinte mindenhol azt hallottam,hogy bizonyos alkatrészekben, telepekben,csövekben,diódákban, ledekben az elektronok mindig a katódtól vándorolnak az anódig.Ezzel meg is vagyok győződve rendesen, hiszen egy egyszerű telep belsejében is az elektrontöbblettel rendelkező katód adja le az elektronokat az elektronhiányban szenvedő anódnak.Ezzel az anódból kezdnek kiáramlani az elektronok, át a fogyasztón, be a katódba.Én ugyanezt olvastam az elektroncsöveknél is. Ha pedig egy elektroncsövet(diódát) bekötönk egy telephez, anódot az anódhoz, katódot a katódhoz működik az áramkör.Számomra abszolút nem világos, hogy ez miként megy végbe.Hiszen az elemnek is az anódjából, a csőnek is az anódjából lépnek ki az elektronok(az alkatrészeken kívül) akkor egymásnak tolódnak és nem jön létre az áramkör. Jah, és, hogy tudnának a csőből az elembe visszatérni az elektronok, hiszen a cső katódjától áramlanak az anódig. Kérem magyarázza el valaki érthetően, mert hülyén halok meg. Köszönöm!
Elnézést, de pont ezért írtam részletesen ide, mert
először googleban, aztán a másik topikban kerestem választ, de nem találtam.
Minél nagyobb egy elem fizikai mérete (egy elemé és memm a telepé), annél kisebb a belső ellenállása, mivel a nagyobb elemeknek nagyobbak az elektronleadó felületei is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |