Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy AUDIO8DJ (Native Instruments) hangkártyám amiben tönkrement az egyik kimenet, de nem tudom az ic típusát mert le van szedve a felirat. Van valakinek esetleg kapcsolási rajza vagy esetleg valaki aki bele nézne a hangkariba és elküldené, hogy milyen IC-k vannak benn? üdv.: Roland
A kimeneti ellenállásokat, rc tagokat megmérted? Előfordulhat, hogy csak azok szakadtak meg.
Azokon sajna túl vagyok és minden jó
Az kellemtlen, amúgy a kimenet mindjárt a "kártya" processzoráról jön, vagy van valami DAC mögötte?
ezaz amit nem tudok mert egyiken sincs típusszám hogy tudnám azonosítani, hogy mi micsoda de valószínű h DAC van. (én arra tippelek)
Valami frankó, nagy felbontású fénykép kéne róla.
Esetleg erős fényű zseblámpával próbáld meg akár egészen lehetetlennek tűnő szögekből is megnézni az ic-k tetejét, ha le is próbálták reszelni a feliratot, hátha nem sikerült nekik teljesen... (Rigol ds1052 szkópnál is történt már ilyen csoda)
Hello,
ismét meg kellene javítanom valamit. Birtokomban van egy nem éppen mai külső (usb-s) hangkártya, Creative Sb0300 Audigy 2 Nx a pontos megnevezése. Régebben egyszer csak elfelejtett bekapcsolni, ekkor lemondtunk róla, ámde egyszer csak más tápot dugtam rá és működött. Egészen napjainkig, amikoris azt játssza, hogy ha bedugom, elkezd fűteni a nyákon lévő táprész, majd mikor már eléggé felmelegedett, bekapcsol. Azóta elég sokat méregettem, próbálgattam, megnéztem hátha az elkókkal van baj. Még nem vizsgáltam meg az összeset, de a tápközeli, többnyire puffer kondikat már többé-kevésbé kizártam. Ami viszont érdekesebb: a betáp 5V ugyebár, ez megy tovább egy kapcsolóüzemű (?) részre, ami -5V-ra alakít, illetve egy stabkockára, ami 3,3V-ra stabilizál. Na most az érdekesség, hogy a 3,3V-ra jutó bemenő tápfesz alapesetben (tehát amikor még nem "meleg" a készülék, és nem is kapcsol be) 3,8V körül alakul, és nincs is közvetlen elektromos összeköttetés a betáp és a 3,3V IN lába között. Sőt, olyan alkatrészt se találtam aminek bármi köze lett volna egyikhez ÉS a másikhoz is. (mikor már bemelegedett a készülék, akkor ez a feszültség egyenlő lesz a betápéval) Gondolván, hogy esetleg valami szakadás lehet (nem kétoldalú, hanem rétegelt nyákon fekszik a dolog), pótoltam az összeköttetést, egyből be is indult a szerkezet, ennek nagyon örültem, használtam is így kb fél óráig.. Ugyanis időközben észrevettem, hogy majd' szétforr az egész. Szó szerint, mivel az induktivitás ontotta magából a hőt - a két mellette levő, stabkocka bemenetével közvetlen kapcsolatban álló pufferkondi és az egyéb kondik felé. Na most én nem gondolom, hogy ez a magas hőmérséklet normális lenne. És ez a magas hőmérséklet generálódik az általam buherált átkötés nélkül is. Van valami tippetek, hogy mi okozhatja ezeket az érdekes jelenségeteket? Valami tipikus hiba esetleg? Képeket ide töltöttem fel.
Ha tényleg kapcs táp van benne, akkor a trafó menetzárlatos, de én az összes elkót kicserélném.
Ja és a képek nem működnek.
Hajjaj... elfelejtettem megosztani. Bocsánat. Itt van újra.
Trafó nincs benne, az száz százalék, egy tekercs van, rajta 220 felirattal. (Nem tudom, hogy mi lehet a kapcsolás, ilyenekhez nem értek, de azt tudom, hogy negatív feszültséget állít elő) A cserével az a baj hogy a boltban (elektrokontha) lehetetlenség ilyen apró kivitelben kapni ilyen értékeket (100µF/25V mind a négy ami a tápnál van)
Hát nehéz ügy, de próbaképpen lehet bele rakni nagyokat is, ha nem változik semmi akkor nem is kell kondit cserélni, viszont olyan trükköt ki lehet próbálni, hogy minden alkatrészen megméred a tápfeszt, és ha valahol egy picivel alacsonyabb a feszültség, akkor előfordulhat, hogy ott falja valami az ampereket és ilyenkor biztos esik valamennyi a vezetősávon..
Hát annak még nem álltam neki, hogy végignézzem...
Ami jobban szúrja a szemem az az, hogy elkezdtem kimérni honnan kap áramot a stabkocka. Egy tranyóra vezettem vissza, egy diódán keresztül. na most a tranyónál 1,75V-ot mérek, a dióda túloldalán 3,75V-ot... Egyáltalán a betáp úgy kerül a táprész alkatrészeiig, hogy egy tranyóra bemegy 4,81V és kijön 4,75. Még érdekesebb, hogy mikor beindul a cucc, akkor a betápul szolgáló usb port 5V-ja és a hangkártyán lévő betáp között mérek 50mV esést...Fél méter kábel sincs a két pont között! (A stabkocka meg 300mV-al TÖBB áramot kap valahogy, mint amennyi a betáp...) Idézet: „Még érdekesebb, hogy mikor beindul a cucc, akkor a betápul szolgáló usb port 5V-ja és a hangkártyán lévő betáp között mérek 50mV esést...” Ez teljesen normális, mert az USB kábel az nagyon vékony és a fél méter az elég hosszú ám, arról nem is beszélve, hogy éppen ampervadásszá vált a cuccod szóval nem meglepő ha esik a feszültség. Idézet: „A stabkocka meg 300mV-al TÖBB áramot kap valahogy, mint amennyi a betáp...)” Azt a q. Valami induktivitás őrülhetett meg benne vagy én már nem tudom, de nagyon furcsa dolgokat művel ez a cucc az biztos. Ha nagyon ráérsz ki kellene próbálni az elektronikát egy full analóg, egyszerű külső táppal, amivel minden feszültséget magad csinálsz, és akkor megnézni, hogy mukodik e.
Úgy érted, én állítsam neki a +5, -5V-ot, és a 3,3V-ot is?
Sima stabkockás/trafós 5V-os tápról (saját készítés) próbáltam már, úgy sincs semmi változás, talán annyi hogy lassabban "melegszik fel" a dolog. Egyébként ami elsődlegesen melegedni szokott az az induktivitás. Egyéb mérés: "melegedő" állapotban 400mA-t szokott felvenni, bekapcsolt állapotban kb. 700mA-t.
Hali Pintad!
No nekem is van teljesen ugyanilyen tünetekkel egy hangkártyám (ahogy én is új tápról is kipróbáltam és működött). Csak a mérésekig nem jutottam. Neked sikerült valamilyen megoldásra bukkanni? Mert a hangkártyát hangminősége miatt nem szívesen felejteném el.... Köszi!
Ugyan nincs köze az első hozzászólásban leírtakhoz, de:
Sziasztok! Külső hangkártyát szeretnék használni laptopnál, mert szükségem lenne az 5.1-re. Több hangkártyát is próbáltam, de mindegyiknél ugyan az a hiba. A hang az elején csak minimálisan recseg-csörög, viszont, ha engedem tovább szólni, akkor fokozatosan veszi át az uralmat a recsegés-csörgés a hangon, míg végül teljesen elhalkul minden és nem szól semmit sem. Ezt mindegyik usb csatlakozóban csinálja. Ha a töltőt kihúzom akkor is. Aktív USB Hubbal is. Y USB kábellel is. Az USB kábel is többször cserélve. Nem driver probléma, mert szűz rendszeren is ugyan ez a helyzet. A hang HDMI-n és a beépített hangkártyán tökéletes, csak a külső hangkeltőkkel nem bírok. A kipróbált hangkártyák más laptopokon tökéletesen működnek. Valami ötlet, hogy mi lehet a baj? Köszönettel, Ádám.
Esetleg próbáld meg valami linux live cd-ről is, hátha úgy nem zúg... vagy gondold át, hogy biztosan tényleg ugyanazokat a kábeleket esetleg jack-rca átalakítókat egyéb kellékeket használtad-e minden esetben, illetve mindig ugyanarra az erősítőre, aktív hangfalra kötötted-e a laptopot, mert az azért tényleg elég furcsa, hogy többféle teljesen különböző külső hangkártyával is ugyanazt csinálja(vagy esetleg a kártyák belseje lehet azonos volt?), viszont a beépítettel meg nem, és a tápot kihúzva meg az usb-nek külső tápot adva is ugyanúgy zúg...
Sajnos mindent kipróbáltam már ezek közül... Egy másk laptopon teljesen mindegy, hogy milyen kiegészítőkkel használom a hangkártyát, tökéletes hangot produkál. Tehát a laptopommal lesz valami. Csak azt kellene kideríteni, hogy mi...
Sziasztok!
TOSHIBA QOSMIO G30-139 típusú laptopomnak nincs hangja. Ha le akarok játszani valamit, a következő szöveg jelenik meg: nem tudja lejátszani ezt a fájlt, mert probléma van a hangeszközzel. Lehet, hogy nincs hangeszköz a számítógépben. Előfordulhat, hogy más program használja vagy hibásan működik. Újratelepítettem és azután lépett fel ez a probléma. Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a probléma?
Talán fel kéne rakni a hangkártya driverét... :smoke:
Szia.Meg tudod mondani hogy melyik drájver kel hozzá
Hát én azt honnét tudjam? Gondolom a Toshiba weboldalára valahova ki van rakva...
Egy Creative Sound Blaster Play hangkártyával szeretnék felvenni. Szintivel kötöttem össze.
A probléma, hogy nagy az alapzaj (sistergés). A hangkártya egy táblagépre van kötve és nincs semmi töltő rádugva vagyis csak a szintinek van kapcsolata a 220-as hálózattal. Ha a szintire csak fejhallgatót vagy hangfalat kötök nem hallani alapzajt. A kérdésem, hogy merre keressem a problémát? Kábel? Vagy a mikrofon bemenet okozhatja? A hangkártya
Nem a mikrofon bemenetre kell csatlakoztatni a szintit, hanem a Line In -re.
Tartottam ettől a választól.
Sajnos csak mikrofon bemenet van. Ott rontottam el, hogy az arukereso weblapján line-in is megvan jelölve..... Akkor ezek szerint akármit csinálok csak az a megoldás, hogy veszek egy másik (jobb) hangkártyát.
Aha... már látom a gyártó honlapján.
Akkor le kell osztani a bemenetén a jelet egy ellenállás-osztóval. Sajnos, nem írják még a gyártó oldalán sem, hogy milyen az érzékenysége (mekkora bemenő feszültség kell neki) -vagy csak én nem találom. De közelítőleg ki lehet számolni az ellenállásosztó értékeit, meg kellene próbálni egy kb. 20 -as arányú osztást, az alsó tagban egy trimmerrel. Pl. 4,7 kOhm sorban a jellel és utána GND felé egy 220 Ohm -os trimmer. Utána meg fix értékre cseréled a trimmert. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
A szintből sztereo jön ki, de úgy látom mono a microfon (legalább is a szoftver mononak jelzi).
Mindenesetre megpróbálom, keresek valahol néhány ellenállást, talán találok még. Mondjuk trimmerből az biztos, hogy csak 10K-s körülim van. Csak az arány számít? (mert akkor felszorzom és keresek hozzá)
Ja igen és, ha jól értem ezzel a megoldással nem tehetem tönkre a szintit sem meg a hangkártyát sem? Még akkor sem, ha mondjuk rövidre zárom véletlenül a kábelt?
Szerintem rövidzárra amúgy sem kényes a szinti, ha a Line Out -ot használod jelforrásnak.
A mono bemenet esetén két soros ellenállás legyen és egy trimmer, amire rámegy mindkét jel. Azért lenne jobb kis értékű trimmer/vagy ellenállás közvetlenül a hangkártya bemenetére, mert akkor kicsi a bemenő illesztő impedancia, aminek eredménye az, hogy kevesebb a zaj. Rövidzárban jóval kisebb a zaj, mint nagy impedanciával lezárva. Minél kisebb értékű trimmert tegyél oda és az ellenállás kb. a 20 -szorosa legyen. Az értékcsökkentésnek határt szab a szinti kimenetének a terhelhetősége. Azt viszont a specifikációjából kellene megnézni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |