Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   133 / 1210
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Hasznos kis IC, köszi a választ!
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Attól függ, mire kell. Ha van egy kész cuccod, amin soros port van, akkor ezzel tudod olyan gépen is használni, amin nincs soros port. De ha új cuccot fejlesztesz, akkor egyszerűbb egy usb-s picet használni, ahhoz van a CDC firmware, amivel a gépen szintén soros portként lesz kezelhető programból, a pic meg belül elintézi a soros-usb átalakítást. Meg ha már új cucc, meg usb, akkor érdemes inkább HID eszközt csinálni.
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Persze, egyértelműen ha van USB a PIC-en, akkor inkább azt célszerű használni, de ha nincs a PIC-en pl. csak UART, és mondjuk csak egy egyszerű asm program kell, akkor jól jön egy ilyen IC.
Szerk.: főleg ha még van is ilyen az embernek
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Ha már készen lenne a kontrolleres kütyű, csak a DB9 csatlakozót kell kicserélni a panelen, minden más maradhat....
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Persze van az FTDI is, de ez a CP2102 még új nekem.
(#) Hp41C válasza potyo hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Van HID - Uart változata is.
(#) xNorbi hozzászólása Szept 17, 2011 /

Hello

Nekem szükségem lenne 30-40mA-t kapcsolgatni a PICel 5V melett, összelehet kapcsolni két lábát és a programból egyszerre mindkettőt kapcsolgatni? Így elméletileg 50mA állna rendelkezésre. Tranzisztorral azért se akarnám mert az -0.7V jelentene.
(#) kissi válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Kapcsold FET-el, ott kisebb a maradékfeszültség!

Én nem használtam még 2 lábat egyidejű kapcsolásra, szerintem azért sem szerencsés, mert teljesen egyidejűleg biztos nem kapcsolnak ( terjedési, billenési idők! ) és akkor ki tudja, mi történik ! Nagyobb áramigény --> külső eszköz !

Steve
(#) morzsa15 hozzászólása Szept 17, 2011 /

Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy szeretném meg építeni a szilva féle égetőt és annak a pic-ét mivel lehetne fel programozni a pic-ét plt kizárva nincs a gépembe kivéve ha átalakítóval működik..
(#) qvasz2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Az LPT átalakító nem jó hozzá. Marad a hirdetésed, illetve ide is beírhatod, hogy segítsen végre valaki környékedbéli.
Esetleg van Watt oldalán soros portos, NEM JDM égető, de ennél jóval egyszerűbb lenne, ha valaki segítene.
Végső megoldás, ha elküldöd levélben a PIC-et egy felbélyegzett borítékkal, akkor akár én is felprogizom neked.
(#) morzsa15 válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 17, 2011 1 /

Menyiért?
(#) qvasz2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 17, 2011 1 /

Mit mennyiért? Küldesz egy bélyeges borítékot a PIC mellé, amiben vissza tudom küldeni, és kész. Nem kerül nekem semmibe.
(#) morzsa15 válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 17, 2011 1 /

És egy komplet pickit2 klón menyiért csinálsz?
(#) kaqkk válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Kész klónt itt az apróban is hirdetnek 5000ft körüli áron
(#) watt válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Túllősz a célon...
(#) Istuuu hozzászólása Szept 19, 2011 /

Sziasztok! A közelmúltban örömködtem a működő jdm-em miatt ám örömöm nem tartott sokáig.MEgadta magát a szerkezet. Sokan ajánlották a Watt féle printerportos bufferelt programozót.Gyártottam hozzá nyákot megépítettem. Mégsem bírom müködésre.Mindig ugyanaz a hibaüzenet:"Verify failed at adress 000h". Ugyanazt a programot próbáltam ami már egyszer működött.Csatolom a nyáktervemet.Tudom, hogy pofon egyszerű a kapcsolás de hátha abban van a hiba.Ha valaki segítene nagyon hálás lennék.
(#) watt válasza Istuuu hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Melyik égetőt építetted meg?(van egy pár).
Képet tegyél fel, ezt nem tudja mindenki megnyitni én sem.
(#) Istuuu válasza watt hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Szia! A "WLPT_Vpp_mini v4" néven futót.Csatolom a képet.Segítségedet köszönöm előre is.

Picprog.GIF

(#) watt válasza Istuuu hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Sajnos kiderült, hogy a mini csak a WPB_F18_F16_F12 programmal működik jól 12F..16F-ek esetén a mini támogatás pipa kiválasztásával. 18F-ekkel nincs gond másik programokkal sem.

Ha már nyákot építettél, miért nem egészítetted ki a Vpp, Vdd kapcsoló tranyókkal az áramkört(akkor bármelyik programmal működne, ha jó az időzítése.)? A mini alkalmi égető, ezt többször próbáltam kihangsúlyozni a cikkben, ezért is nincs nyákterve. Az oldalamon több égető is van, ami teljes értékű, azokat érdemesebb megépíteni, vagy az oshon égetőjét.

A nyákon egyébként nem látok hibát, kivéve, hogy az IC-n nincs 100n a táplábaihoz közel.
(#) Istuuu válasza watt hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Köszönöm! Megpróbálom 18f2550-el beleégetni a pickit2 firmware-jét.
(#) Istuuu válasza watt hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Délután sikerült felprogramoznom a pic-et az általad fejlesztett WPB programmal.Ezúton is hálás köszönet a kapcsolásért, a programért és persze a segítségért is.
(#) watt válasza Istuuu hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Ez jó hír, örülök, hogy sikerült!
(#) manson1989 hozzászólása Szept 21, 2011 /

Sziasztok!
Beszereztem egy Pickit 2-őt debug express demo panellel.Feltelepítettem a hozzá adott cd-ről az Mplab 8.60-t.Miután kiválasztom a programmer menüből a pickit 2-őt kiír egy hibaüzenetet aminek a tartalma ez:
PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC18F452 is correctly installed in the application. (Expected ID = 0x420, ID Read = 0x0)
ha utána csatlakoztatom a menüből akkor ugyanezt ismét kiírja. de miért? Ha csak bénázok akkor bocsi.a válaszokat előre is köszönöm.Ja és még annyi ,hogy a demo panelen a ledek gyorsan futófényként villognak.
(#) Poostmaster hozzászólása Szept 21, 2011 /

Itt egy kódrészlet az LCD kezeléséből. Valahonnan letöltöttem, de van amit nem értek belőle. A leírás szerint a PORTE vezérli, a PORTD pedig az adatbusz.

org 0
;
; Port beállítás
;
clrf PORTD
clrf PORTE
Start
bcf STATUS,RP1
bsf STATUS,RP0 ; bank1 kiválasztás
movlw D'14'
movwf ANSEL ; RA0 analóg bemenet
movlw B'11111111' ; PORTA bemenet
movwf TRISA
clrf TRISD ; PORTD kimenet
clrf TRISE ; PORTE kimenet
bcf STATUS,RP0 ; bank0 kiválasztás
;----
; LCD kijelző inicializálása
;
call Kesl
bcf PORTE,RS ; LCD parancs következik
movlw D'56' ; 38h, 8 bit interface set
call Write
call Kesl ; Busy flag olvasását "helyettesíti"
movlw D'56'
call Write
movlw D'6' ; 06h, Entry mode set: increment
call Write
movlw D'13' ; 0dh, Display on, cursor/blink on
call Write
movlw D'16' ; 10h, Display/cursor shift: cursor
call Write
movlw D'1' ; 01h, Display clear
call Write
call Kesl2 ; Busy flag olvasását "helyettesíti"
;

A kérdések:
1. Feltétlen szükséges a PORTA beállítása, és ha igen, miért kell a 0-nak analógnak lenni?
2. A kijelző inicializálása részben kétszer küldi ki az D'56'-ot, nem tudom miért.

Nem csinálok presztízs kérdést belőle, hogy haladó-e vagy nem.
(#) Poostmaster válasza manson1989 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Biztos a PICKIT2-t választottad ki?
Mert a hozzá adott KIT-en PIC16F887 van.
Neked meg nem ezt írja.
(#) manson1989 válasza Poostmaster hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Igen, ezért csodálkozom én is.Ott van mellette a pipa.

A frissítést is megcsináltad?
(#) manson1989 válasza manson1989 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Egyébként az az érdekes, hogy még nemis programoztam fel a kitet és a futófényt a rajta lévő potival és kapcsolóval tudom szabályozni és az irányát megfordítani....ez normális?Nem frissítettem, ez lehet a probléma?

Nem emlékszem, hogy az enyémen volt-e, de előfordulhat, hogy felprogramozták.
Használtan vetted?
Ha felraktad a PICKIT2 programozót is, az a 2.61-es verzió kell, hogy legyen.
A device file verzió pedig 1.62.03

Az mplab pedig 8.76
(#) manson1989 válasza Poostmaster hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Nem használtan vettem. A chipcad-ről rendeltem, minden tudomásom szerint újonan .
Következő: »»   133 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem