Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Témaindító: A Jani, idő: Ápr 17, 2006
Témakörök:
Hosszasan tanulmányoztam KD Mester fotóit. Egyiken sem érhető tetten a bemeneti GND-k összekötése.
Amit javasolsz, legegyszerűbb kipróbálni. Alkotó! Észrevételed jogos, nem gondoltam volna, hogy egy földhurok felderítése így elhúzódik. A leírtak alapján tudnál valami tanácsot adni?
Nem látsz összekötve GND-t? Akkor most vagy én néztem el valamit vagy te. Én úgy látom hogy a dual mono huzalozásnál összevan és onnan röviden megy a fémdobozra.
Az a baj ,ha megszüntetem a tápból közvetlen a bemenetre menő testet, akkor a doboz sem kap a tápkondiktól GND-t. A táp földjét meg gondolom mindenképp rákel erősíteni a fémházra ,mindegy hogy dual mono vagy 1 trafós.
Az említett fotók: Bővebben: Link Bővebben: Link
A képek alapján csak a jelforrásnál van a két csatorna összekötve. Alkotó rajzán a két csatorna bementi csatlakozójánál van a GND-k összekötése. Ezt a pontot kötném a fémházra. A fémház és a tápok közötti más összekötéseket megszakítanám.
Na tényleg teszek fel neked képet, mert 2 napja ezt magyarázom de sajnos nem voltam érthető. (csak) a bemenetnél van összekötve a két csatorna és onnan (összekötött rész) 4cm es kábellal a fémházhoz, ahogyan KDMester rajzán is látható. A tápegységről minden rajzon egyértelműen rá van kötve a bemenet GND. Fényképen, illusztráción egyaránt. Nekem is ígyvan minden. Mégsem olyan nagy varázslat mert ez már vagy a 4. verzió de még mindig búg igaz, halkan. De ha egyszer azt mondod a potinál összekötött közös GND nem zúghat, és ha mégis az eleve rossz! Akkor valami csak nemjó és ez a halk 50-100Hz mégis hiba. Ha nembirok (bírunk) vele inkább elviszem egy tőlünk ügyesebbhez.
Ja, a panel bemenete és a teljes erősítő bemenete az két különböző dolog. Bocs, ha lassan követtelek.
A potik hol helyezkednek el?
Így látom az eddigiek alapján.
A sztereo poti az RCA-k és a végfok között helyezkedik el az előlapon. Az viszont nagyon érdekelne,hogy dual mono nál ugye két külön trafó és GND van. Muszáj e a táp GND-t a fémházhoz kötni? Vagy elég ha csak az RCA-k nál van a fémházhoz kötve. Bővebben: Link
A fotón azt látom, hogy az RCA-ból potira menő vezetékek közvetlen a trafó tetején mennek keresztül. Az árnyékolásban feszültség indukálódhat. Megpróbálhatnád, hogy egy 0,7-1mm vaslemezt teszel közéjük. Látom mekkora feladat volt a dobozba mindent bepakolni, nagy átalakítás nem volna célszerű.
Még egy kérdés. Azon a kábelen ami a jelkábelekhez van kötegelve mi folyik?
Nem volt egyszerű így van. Sok mindent nem szeretnék változtatni, a lemez meg sajnos csúnya lenne. Gondolkoztam réztasakon, hogy körbetekerem vele aztán tubecsővel összemelegítem. De van azon a mikrofon kábelon bőven árnyékolás. Nagyon nehéz azt a kábelt zajossá tenni, mert hallottam már több méteren is és néma volt. Ráadásul volt körülötte minden. Valahol máshol van a baj én ebben biztos vagyok. A 3. MIC kábel az egy mono kimenet aktív szubnak. Az sem zavar, mert teszteltem anélkül is.
Nem merem megszüntetni a földkábelt addig. Még 1x kérdezem
![]()
Nem muszáj, de ha mégis csatlakoztatod, akkor azt a pontot kösd a házra ahol a két csatorna GND-je először találkozik.
Sehogy nemjó. Így is úgy is próbáltam és úgy a legjobb ahogy most van. Ki kéne próbálnom egy asztali lejátszóval is, hátha...bocsánat, úgy a legjobb ahogy eredetileg volt.
Olyan beépítettségű dobozban mint a tiéd el kell fogadni némi kompromisszumot. A trafók mindenhez közel vannak sajnos.
Az a "minden" az csak a bemenet árnyékolt vezetéke lehet. Nameg az RCA aljzatok. A közel az relatív , de próba képen lefogom takarni a trafókat alulemezekkel és vastagon alufóliával egy meghallgatásra. De hogy minden jó legyen , még a túlméretezett mikrofonkábelokat is körbebugyolálom. A végfok előtt ott van a hűtőborda, meg ha nem lenne ott akkorsem lenne semmi mert az audio cuccok 80%-ban nincs leburkolva sem elkülönítve és távol tartva ami amúgy is nehéz...hacsak nem külön dobozban van 50cm es kábelokkal elvezetve.
A trafó árnyékolását mágnesezhető anyaggal javaslom. A próbához nem kell ráépíteni, csak behelyezni a trafó és a jelkábel közé. Nálam a 0,7-es vaslemez bevált. Bővebben: Link
Érdekes
![]() ![]()
Idézet: „a meg a trafó sem zavar be megnyugtatlak Az elég ritka eset, de van olyan is...” Max nem tudsz, vagy nem akarsz tudni arról, hogy bezavar, mert nagyon gyakori eset, hogy a trafó miatt lesz brummos egy erősítő. A réz árnyékolás a trafókon az elektrosztatikus szórást hivatott árnyékolni, mágnesesen vassal árnyékolnak. Idézet: „ hanem elsődlegesen a hangkártyából jön az alapzaj, de ha cd játszóra kötöm megszűnik teljesen.” Azért van, mert az erősítő és a számítógép is földelt, ezért nem földelik a hifi erősítőket.
Sziasztok!
Készítettem egy huzalozási rajzot egyszerű erősítőhöz. Kérem jelezzétek mit lehetne rajta tökéletesíteni. reloop
Nem azért a kétfillérért, de legalább 6 földhurkot látok. Meg még amit nem látok. Pl. ott a hangszóró. Semmi köze a csillagponthoz. Egyszerűen rá kell kötni a nyák kimenő pontjaira, és sehova máshova. A bemenetek egyeres (vékony) árnyékolt vezetékkel a potikra, meleg (ágba én tennék kondenzátort) vezetéket a poti tetejére, az árnyékolást az aljára. A poti közepét szintén egyeres árnyékolt vezetékkel a nyák in, és az árnyékolását a nyák gnd pontjaira, és sehova máshova. A poti házát (ha van olyan) összekötném a házzal. A hálózati csatlakozó védőföldjét összekötném a házzal, és a trafó vasával. Az erősítő (nyák), és a táp közösített földjét, és a házat csak kondenzátorral (1 - 10 nF) kötném össze.
De azt csinálsz, amit tetszik.
A rajzot nem kinyilatkoztatásnak szántam
![]() Akkor a jelkábelek árnyékolását a fogadó oldalon testeljem?
Kizárólag. Az erősítő házától el kell szigetelni a bemeneti csatlakozók hideg pontját, csak a panel dnd -jén legyen.
A szigetelt RCA aljzatot próbáltam képileg ábrázolni, majd kieszelek valamit a jelölésére. A direkt védőföldelt házról készítek egy külön rajzot, ésszerű amit írsz.
Mi lenne a kiút abból a földhurokból, ami a csillagpontról indul, kettéágazik a végerősítők felé és újraegyesül a potiknál?
Na azt nem lehet. A bemenet (a potikon keresztül, és szigorúan sorba) hidegpontját (amit gnd -nek jelöltél), azt a jelvezeték árnyékolásával oldalanként külön külön vezesd a nyák in csatlakozója melletti gnd -re, sehova máshova. Ha újra egyesül, az a földhurok. A táp csatlakozóira csak a tápok menjenek, oldalanként külön külön.
Kezdő építőknek megkétszereződnek a kérdéseik mikor belinkelem a B5 huzalozását. Ráérős időmben szoktam nekik rajzolgatni. Több-kevesebb sikerrel.
Most is egy fórumtárs kedvéért paintolok. A bemeneti RCA-tól a végfokig árnyékoláson vitt testről leírtakat megértettem. A táp vezetékezésben még nem látom át a hibát.
Pucuka bevisz az erdőbe, vagy legalábbis nagyon komplikáltan mondja.
Két dolgot el kell fogadni. 1. Ha két erősító panelnek közös tápja van, és a szabvány szerint összekötjük az RCA-k hidegpontjait egymással, akkor ott mindenképpen lesz egy földhurok. 2. De ez kit érdekel, ha nincs káros hatása. Ugyanis nem maga a földhurok ténye a probléma, hanem azok a hatások, amik ebből kialakulhatnak. Tehát nem törvényszerű hatások ezek, csak esetleges. Erősítők egész sora bizonyítja ezt. Akkor van gáz, ha áram is folyik a földön, főleg ha az nem kicsi. - Tehát amíg csak a csillagpontból megy 1-1 GND a panelok "teljesítmény-GND" jére (itt elvileg nem folyik jelentős áram), és a bemenetek árnyékolt vezetékeinek harisnyái csatlakoznak a panel jel-földjére, addig szinte mindig problémamentesen össze lehet kötni ezeket a harisnyákat a bemeneti csatlakozóknál is. Ez ugyan egy hurok, de abból a lehető legoptimálisabb. Természetesen a hangszóró nem a panelról kapja a GND-t, hanem közvetlen a csillagpontból, mert egyébként jelentős áram folyna a panel felé menő GND vezetéken, és akkor már megette a fene az egészet. - Akit ez is zavar, az nem tehet mást mint áttér a duál-monó, vagy tényleges monó, vagy (az én kedvencem) az egytrafós, de dupla tekercsrendszeres tápláláshoz, mert így a csillagponti "közösség" kiesik, és csak a bementi Jelföld lesz közös a két csatornában. És még szó sem esett védelmekről, előfokokról, kijelzőkről, bemenetválasztókról, stb.
Földhuroknak mindíg van, lehet káros hatása. Ezt megelőzendő a hideg (árnyékolás) vezetéket csak egy helyen lehet összekötni. Mivel a tápok miatt táp oldalon már össze vannak kötve, máshol nem szabad. Ha összekötöd, lehet hogy elsőre nem történik semmi, de könnyen előállhat zavarhelyzet. Direkt nem használom a gnd kifejezést, hogy ne keveredjen.
A táp 0 pontjára menő vezetékek hangfrekvenciás szempontból nem hideg vezeték mert rajta jelentős áramok foly(hat)nak, az csak az erősítő panelen lesznek hidegek, a szürőkondik miatt. Tehát ezeket a vezetékeket nem célszerű betenni a jelútba. Ugyanígy a jelvezeték hideg erén (árnyékolás) sem célszerű tápáramot vinni. De ha másképp teszed, A te dolgod.
Köszönöm az észrevételeket! Letisztázom at22-nek a rajzot.
A közös tápos sztereó erősítők bemeneti hidegítését az erősítőben külön tudom tartani, de elkerülhetetlen, hogy a jelforrásnál ne találkozzanak. Eddig még nem gondolkodtam rajta, megszokásból össze szoktam kötni a potiknál és a bemeneti csatlakozóknál is a két testet (sztereó potinál olyan természetesnek adódik). Valóban nem tapasztaltam, hogy brummot okozott volna. A védőföld bekötését szeretném még finomítani. Egy átlagos amatőr erősítője nagy valószínűséggel kerül kapcsolatba asztali számítógéppel, ahol a hangkártya kimenetén a test összeköttetésben áll a védőfölddel. Mint pucuka is jelezte az erősítő GND és a védőföld összekötése a földhurok melegágya. A rajzról még az opciót is törölni fogom. Az általam épített erősítőkben a védőföldet nem szoktam bekötni, törekszem a kettős szigetelésre vonatkozó szabályok betartására. A fórumtársaknál viszont azt tapasztalom, hogy akinek a védőföld bemegy az erősítőjébe, az azt mindenáron be akarja kötni valahová. Hát legyen akkor a fém burkolat trafóstól, hűtőbordástól. Belátható, hogy ezt egy kis értékű kondenzátorral érdemes az erősítő GND-hez kötni, kisöntölve a rádiófrekvenciás jeleket. Ösztönösen kötnék vele párhuzamosan egy Mohm nagyságrendű ellenállást a sztatikus feszültség kisütése érdekében. Gyakran látom ezt a megoldást, de mivel ilyet még nem építettem nem szeretném kontroll nélkül ajánlani másoknak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |