Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   25 / 62
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Hosszasan tanulmányoztam KD Mester fotóit. Egyiken sem érhető tetten a bemeneti GND-k összekötése.
Amit javasolsz, legegyszerűbb kipróbálni.

Alkotó! Észrevételed jogos, nem gondoltam volna, hogy egy földhurok felderítése így elhúzódik. A leírtak alapján tudnál valami tanácsot adni?
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Nem látsz összekötve GND-t? Akkor most vagy én néztem el valamit vagy te. Én úgy látom hogy a dual mono huzalozásnál összevan és onnan röviden megy a fémdobozra.
(#) rolitechno hozzászólása Szept 11, 2011 /
 
Az a baj ,ha megszüntetem a tápból közvetlen a bemenetre menő testet, akkor a doboz sem kap a tápkondiktól GND-t. A táp földjét meg gondolom mindenképp rákel erősíteni a fémházra ,mindegy hogy dual mono vagy 1 trafós.
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Az említett fotók: Bővebben: Link Bővebben: Link
A képek alapján csak a jelforrásnál van a két csatorna összekötve.
Alkotó rajzán a két csatorna bementi csatlakozójánál van a GND-k összekötése. Ezt a pontot kötném a fémházra. A fémház és a tápok közötti más összekötéseket megszakítanám.
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Na tényleg teszek fel neked képet, mert 2 napja ezt magyarázom de sajnos nem voltam érthető. (csak) a bemenetnél van összekötve a két csatorna és onnan (összekötött rész) 4cm es kábellal a fémházhoz, ahogyan KDMester rajzán is látható. A tápegységről minden rajzon egyértelműen rá van kötve a bemenet GND. Fényképen, illusztráción egyaránt. Nekem is ígyvan minden. Mégsem olyan nagy varázslat mert ez már vagy a 4. verzió de még mindig búg igaz, halkan. De ha egyszer azt mondod a potinál összekötött közös GND nem zúghat, és ha mégis az eleve rossz! Akkor valami csak nemjó és ez a halk 50-100Hz mégis hiba. Ha nembirok (bírunk) vele inkább elviszem egy tőlünk ügyesebbhez.
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Ja, a panel bemenete és a teljes erősítő bemenete az két különböző dolog. Bocs, ha lassan követtelek.
A potik hol helyezkednek el?
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Így látom az eddigiek alapján.

Potméter.gif
    
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
A sztereo poti az RCA-k és a végfok között helyezkedik el az előlapon. Az viszont nagyon érdekelne,hogy dual mono nál ugye két külön trafó és GND van. Muszáj e a táp GND-t a fémházhoz kötni? Vagy elég ha csak az RCA-k nál van a fémházhoz kötve. Bővebben: Link
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
A fotón azt látom, hogy az RCA-ból potira menő vezetékek közvetlen a trafó tetején mennek keresztül. Az árnyékolásban feszültség indukálódhat. Megpróbálhatnád, hogy egy 0,7-1mm vaslemezt teszel közéjük. Látom mekkora feladat volt a dobozba mindent bepakolni, nagy átalakítás nem volna célszerű.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Még egy kérdés. Azon a kábelen ami a jelkábelekhez van kötegelve mi folyik?
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Nem volt egyszerű így van. Sok mindent nem szeretnék változtatni, a lemez meg sajnos csúnya lenne. Gondolkoztam réztasakon, hogy körbetekerem vele aztán tubecsővel összemelegítem. De van azon a mikrofon kábelon bőven árnyékolás. Nagyon nehéz azt a kábelt zajossá tenni, mert hallottam már több méteren is és néma volt. Ráadásul volt körülötte minden. Valahol máshol van a baj én ebben biztos vagyok. A 3. MIC kábel az egy mono kimenet aktív szubnak. Az sem zavar, mert teszteltem anélkül is.
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Nem merem megszüntetni a földkábelt addig. Még 1x kérdezem Dual mono nál is muszáj a tápokból a GND-t a fémházhoz csatlakoztatni?
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Nem muszáj, de ha mégis csatlakoztatod, akkor azt a pontot kösd a házra ahol a két csatorna GND-je először találkozik.
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Sehogy nemjó. Így is úgy is próbáltam és úgy a legjobb ahogy most van. Ki kéne próbálnom egy asztali lejátszóval is, hátha...bocsánat, úgy a legjobb ahogy eredetileg volt.
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Olyan beépítettségű dobozban mint a tiéd el kell fogadni némi kompromisszumot. A trafók mindenhez közel vannak sajnos.
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Az a "minden" az csak a bemenet árnyékolt vezetéke lehet. Nameg az RCA aljzatok. A közel az relatív , de próba képen lefogom takarni a trafókat alulemezekkel és vastagon alufóliával egy meghallgatásra. De hogy minden jó legyen , még a túlméretezett mikrofonkábelokat is körbebugyolálom. A végfok előtt ott van a hűtőborda, meg ha nem lenne ott akkorsem lenne semmi mert az audio cuccok 80%-ban nincs leburkolva sem elkülönítve és távol tartva ami amúgy is nehéz...hacsak nem külön dobozban van 50cm es kábelokkal elvezetve.
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
A trafó árnyékolását mágnesezhető anyaggal javaslom. A próbához nem kell ráépíteni, csak behelyezni a trafó és a jelkábel közé. Nálam a 0,7-es vaslemez bevált. Bővebben: Link
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Érdekes Nálam 4.5cm re van a végfok nálad pedig 0.5cm re. A réz sem mágnesezhető mégis azzal árnyékolnak. Egyébként 1 trafós erősítőt csináltam már párat, de még árnyékolások nélkül sem volt búgás. Egyébként nem az erősítő búg úgymond, hanem elsődlegesen a hangkártyából jön az alapzaj, de ha cd játszóra kötöm megszűnik teljesen. Kihúzva az RCA kat azért búg (nagyon halkan) mert nincs test. Ha hozzáérek máris csend van. Szóval csodálkoztam is mert jó a huzalozás csak megviccelt a dolog. Ja meg a trafó sem zavar be megnyugtatlak Az elég ritka eset, de van olyan is...
(#) agressiv válasza rolitechno hozzászólására (») Okt 2, 2011 / 1
 
Idézet:
„a meg a trafó sem zavar be megnyugtatlak Az elég ritka eset, de van olyan is...”


Max nem tudsz, vagy nem akarsz tudni arról, hogy bezavar, mert nagyon gyakori eset, hogy a trafó miatt lesz brummos egy erősítő. A réz árnyékolás a trafókon az elektrosztatikus szórást hivatott árnyékolni, mágnesesen vassal árnyékolnak.
Idézet:

hanem elsődlegesen a hangkártyából jön az alapzaj, de ha cd játszóra kötöm megszűnik teljesen.”

Azért van, mert az erősítő és a számítógép is földelt, ezért nem földelik a hifi erősítőket.
(#) reloop hozzászólása Okt 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Készítettem egy huzalozási rajzot egyszerű erősítőhöz.
Kérem jelezzétek mit lehetne rajta tökéletesíteni.
reloop
(#) pucuka válasza reloop hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Nem azért a kétfillérért, de legalább 6 földhurkot látok. Meg még amit nem látok. Pl. ott a hangszóró. Semmi köze a csillagponthoz. Egyszerűen rá kell kötni a nyák kimenő pontjaira, és sehova máshova. A bemenetek egyeres (vékony) árnyékolt vezetékkel a potikra, meleg (ágba én tennék kondenzátort) vezetéket a poti tetejére, az árnyékolást az aljára. A poti közepét szintén egyeres árnyékolt vezetékkel a nyák in, és az árnyékolását a nyák gnd pontjaira, és sehova máshova. A poti házát (ha van olyan) összekötném a házzal. A hálózati csatlakozó védőföldjét összekötném a házzal, és a trafó vasával. Az erősítő (nyák), és a táp közösített földjét, és a házat csak kondenzátorral (1 - 10 nF) kötném össze.
De azt csinálsz, amit tetszik.
(#) reloop válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
A rajzot nem kinyilatkoztatásnak szántam
Akkor a jelkábelek árnyékolását a fogadó oldalon testeljem?
(#) pucuka válasza reloop hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Kizárólag. Az erősítő házától el kell szigetelni a bemeneti csatlakozók hideg pontját, csak a panel dnd -jén legyen.
(#) reloop válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
A szigetelt RCA aljzatot próbáltam képileg ábrázolni, majd kieszelek valamit a jelölésére. A direkt védőföldelt házról készítek egy külön rajzot, ésszerű amit írsz.
Mi lenne a kiút abból a földhurokból, ami a csillagpontról indul, kettéágazik a végerősítők felé és újraegyesül a potiknál?
(#) pucuka válasza reloop hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Na azt nem lehet. A bemenet (a potikon keresztül, és szigorúan sorba) hidegpontját (amit gnd -nek jelöltél), azt a jelvezeték árnyékolásával oldalanként külön külön vezesd a nyák in csatlakozója melletti gnd -re, sehova máshova. Ha újra egyesül, az a földhurok. A táp csatlakozóira csak a tápok menjenek, oldalanként külön külön.
(#) reloop válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Kezdő építőknek megkétszereződnek a kérdéseik mikor belinkelem a B5 huzalozását. Ráérős időmben szoktam nekik rajzolgatni. Több-kevesebb sikerrel.
Most is egy fórumtárs kedvéért paintolok.
A bemeneti RCA-tól a végfokig árnyékoláson vitt testről leírtakat megértettem. A táp vezetékezésben még nem látom át a hibát.
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Pucuka bevisz az erdőbe, vagy legalábbis nagyon komplikáltan mondja.
Két dolgot el kell fogadni.
1. Ha két erősító panelnek közös tápja van, és a szabvány szerint összekötjük az RCA-k hidegpontjait egymással, akkor ott mindenképpen lesz egy földhurok.
2. De ez kit érdekel, ha nincs káros hatása. Ugyanis nem maga a földhurok ténye a probléma, hanem azok a hatások, amik ebből kialakulhatnak. Tehát nem törvényszerű hatások ezek, csak esetleges. Erősítők egész sora bizonyítja ezt. Akkor van gáz, ha áram is folyik a földön, főleg ha az nem kicsi.
- Tehát amíg csak a csillagpontból megy 1-1 GND a panelok "teljesítmény-GND" jére (itt elvileg nem folyik jelentős áram), és a bemenetek árnyékolt vezetékeinek harisnyái csatlakoznak a panel jel-földjére, addig szinte mindig problémamentesen össze lehet kötni ezeket a harisnyákat a bemeneti csatlakozóknál is. Ez ugyan egy hurok, de abból a lehető legoptimálisabb. Természetesen a hangszóró nem a panelról kapja a GND-t, hanem közvetlen a csillagpontból, mert egyébként jelentős áram folyna a panel felé menő GND vezetéken, és akkor már megette a fene az egészet.
- Akit ez is zavar, az nem tehet mást mint áttér a duál-monó, vagy tényleges monó, vagy (az én kedvencem) az egytrafós, de dupla tekercsrendszeres tápláláshoz, mert így a csillagponti "közösség" kiesik, és csak a bementi Jelföld lesz közös a két csatornában.
És még szó sem esett védelmekről, előfokokról, kijelzőkről, bemenetválasztókról, stb.
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Földhuroknak mindíg van, lehet káros hatása. Ezt megelőzendő a hideg (árnyékolás) vezetéket csak egy helyen lehet összekötni. Mivel a tápok miatt táp oldalon már össze vannak kötve, máshol nem szabad. Ha összekötöd, lehet hogy elsőre nem történik semmi, de könnyen előállhat zavarhelyzet. Direkt nem használom a gnd kifejezést, hogy ne keveredjen.
A táp 0 pontjára menő vezetékek hangfrekvenciás szempontból nem hideg vezeték mert rajta jelentős áramok foly(hat)nak, az csak az erősítő panelen lesznek hidegek, a szürőkondik miatt. Tehát ezeket a vezetékeket nem célszerű betenni a jelútba.
Ugyanígy a jelvezeték hideg erén (árnyékolás) sem célszerű tápáramot vinni.
De ha másképp teszed, A te dolgod.
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 3, 2011 /
 
Köszönöm az észrevételeket! Letisztázom at22-nek a rajzot.
A közös tápos sztereó erősítők bemeneti hidegítését az erősítőben külön tudom tartani, de elkerülhetetlen, hogy a jelforrásnál ne találkozzanak. Eddig még nem gondolkodtam rajta, megszokásból össze szoktam kötni a potiknál és a bemeneti csatlakozóknál is a két testet (sztereó potinál olyan természetesnek adódik). Valóban nem tapasztaltam, hogy brummot okozott volna.
A védőföld bekötését szeretném még finomítani. Egy átlagos amatőr erősítője nagy valószínűséggel kerül kapcsolatba asztali számítógéppel, ahol a hangkártya kimenetén a test összeköttetésben áll a védőfölddel. Mint pucuka is jelezte az erősítő GND és a védőföld összekötése a földhurok melegágya. A rajzról még az opciót is törölni fogom.
Az általam épített erősítőkben a védőföldet nem szoktam bekötni, törekszem a kettős szigetelésre vonatkozó szabályok betartására. A fórumtársaknál viszont azt tapasztalom, hogy akinek a védőföld bemegy az erősítőjébe, az azt mindenáron be akarja kötni valahová. Hát legyen akkor a fém burkolat trafóstól, hűtőbordástól. Belátható, hogy ezt egy kis értékű kondenzátorral érdemes az erősítő GND-hez kötni, kisöntölve a rádiófrekvenciás jeleket. Ösztönösen kötnék vele párhuzamosan egy Mohm nagyságrendű ellenállást a sztatikus feszültség kisütése érdekében. Gyakran látom ezt a megoldást, de mivel ilyet még nem építettem nem szeretném kontroll nélkül ajánlani másoknak.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 4, 2011 /
 
Kiegészítés!
Idézet:
„...amíg csak a csillagpontból megy 1-1 GND a panelok "teljesítmény-GND" jére (itt elvileg nem folyik jelentős áram)...”

Nem hangsúlyoztam külön, ez szimmetrikus táplálásra igaz.
Következő: »»   25 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem