Fórum témák
» Több friss téma |
A programozó fenn van?
Ha igen, csatlakoztatsd, és nézd meg, mit ír ki. Ahogy a rögzítés-2 képen van. Aztán csináld meg a frissítést, amit a rögzítés-3 kép mutat.
Ja, és az első, amit meg kéne nézned:
Az Mplab-ban mi van beállítva?
Idézet: A hibajelzés szerint valamilyen oknál fogva PIC 18F452 -re fordítottál programot, és azt akartad felszuszakolni a PIC 16F887 -re. „PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC18F452 is correctly installed in the application.”
Nos, sikerült a segítségeddel beállítanom,köszönöm, nem az a pic volt kiválasztva alapból.A rögzítés-3 képed pedig nekem abszolút nem ugyanolyan.Icserny: semmilyen programot nem fordítottam le és nem akartam rátuszkolni, csupán csatlakoztatni szerettem volna az eszközt
Nekem ezek vannak ott:
Jaaaj bocsi csak benéztem nem jó helyen kerestem, bocsi és köszönöm a segítséget.
Mielőtt kiválasztod a PK2-t már ki kell választanod az eszközt, amit programozni akartál! Telepítés után az alapértelmezett eszköz a 18F452, ezért, ha nem csináltál semmit ( nem választottál másik kontrollert! ), akkor a PK2 azt kereste --> persze, hogy nem volt ott !
Steve
1. Valoszinuleg nem kell a PORTA inicializalasa, ha egyszer nem arra van kotve az LCD-d (mondom ezt a kapcsi rajz es a teljes szoftver ismerete nelkul)
2. ANSEL - meg kellene nezni az adatlapot, hogy a PORTD es C van-e analog funkcioja... Amugy meg lehet ez is csak annak az eredmenye, hogy az inicializalas az LCD-hez es mas funkciokhoz ugy tunik nincs elkulonitve ebben a programban 3. Inicializalast 2x sot 3x is el szoktak vegezni, marmint a reset funkciot, mert sajnos az LCD-k tobbsege maskulonben nem hajlando mukodni.
A haladóban már feszegettem ezt a témát, amikor kaptam pár linket, hogyan kellene.
Sajnos továbbra sem tudok zöld ágra vergődni vele. Kipróbáltam az http://www.mikroe.com/eng/chapters/view/12/appendix-b-examples/ itt található kapcsolást, és programot, de nem tette a dolgát. Most úgy gondolom, hogy talán nem is jó a kijelzőm, ezért megpróbáltam a lehető legegyszerűbb programot írni rá. Mellékeltem, hogy most hol tartok. És egy képet arról, hogy mit csinál. Azon elég jól látható az is, hogyan van bekötve.
A kép alapján a bekötésed 4 bites módban van, viszont a programodban nincs átváltás a 4 bites módra és nem az ajánlott metódus szerint inicializálod az LCD-t. Nézd meg az általad linkelt oldalon a második inicializálást(az első a 8 bites, ne azt!) és a szerint vidd ki az adatokat az LCD-re. Vedd figyelembe, hogy a kimeneti porton csak azokat a biteket módosítsd, amiket szükséges és olyan adatot vigyél ki ami a felő 4 bitre képezi le a szükséges értéket!
Ez sajnos több sebből is vérzik. Amit így fejből észreveszek, hogy ugyan négy bites módban akarnád kezelni a kijelzőt, de nem inicializálod ennek megfelelően. A kijelző adatlapját nézegesd, abban le van rajzolva a 46. oldalon a pontos folyamata a négy bitesre inicializálásnak, hogy mikor mit kell küldeni. A másik, hogy a négy bites mód azt jelenti, hogy a két félbájtot egymás után küldjük ki, te viszont ezt nem teszed meg (ez a WRITE-ban kellene, hogy legyen). A harmadik, hogy azzal, hogy a WRITE-ban MOVWF LCDPORT-ot futtatsz, azzal elrontod az RS és EN jeleket is attól függően, hogy mi jött épp azokon a biteken a W-ből. Ezt valahogy így kellene, csinálni:
Tehát az említett adatlapban található inicializálást próbáld megcsinálni, ennek figyelembevételével, amit írtam. Lehet, hogy a kódrészletem is hibás, ne csak másold, hanem gondold is végig. Valamint használd a szimulátort, hogy lásd mikor mit hová írsz.
Hurrá!
Már kezdem érteni, de azért még jobb, ha pontosítunk. Az adatlapon úgy látom, hogy az első 3 ciklusban mindig ugyanazt az értéket küldöm ki. Mármint a DB4 1, DB5 1 a többi 0 Utána kezdem el valójában beállítani, hogy mit akarok. Eddig mindig 8 8 bites az interfész, és nem is ellenőrzi a BF-et (bár ez minket nem érdekel) Egyébként egy csúnya bakit is találtam. Én ugyanis bemenetre állítottam a portot, és a végén nem is írtam ki a 'C' betűt. Eddig stimmel?
(marha jo, szoveg nelkul kuldte el... probaljuk meg megegyszer)
Szoval, olvastad Topi cikkeit az LCD kezelessel kapcsolatban? Nagyon tanulsagos! Az intelligens LCD modulok használata - I. rész Az intelligens LCD modulok használata - II. rész Azonkivul vicsys frekvencia merojet is ajanlom, a forrasban egeszen ossze szedetten benne van az LCD kezeles, erdemes belole tanulni.
Használd a MpLab -beli szimulátort és a logikai analizátort. Az analizátor beállítása után (az adatvonalak és a vezérlő jelek megadása) az ablakában a jelalakokat láthatod - akkor is, ha lépésenként hajtod végre a programodat. A jelalakok nyújthatók, két kurzor segítségével események közti idő is leolvasható (utasítás ciklus egységben).
Igen köszönöm mindenkinek, a segítséget. A napom így már nagyon jól zárul. Sikerült kiíratnom vele egy 'C' betűt. Valóban az volt a fő probléma, hogy én teljesen figyelmen kívül hagytam a 4 bites üzemmódot. Persze az sem volt kevésbé nagy fiaskó, hogy bemenetre állított porttal nem igazán lehetett adatot küldeni. Végigolvastam Topi cikkét, is nagyon tetszett. Ilyen kapcsolást kerestem már akkor is, amikor úgy gondoltam, hogy nem jó a kijelző. Ezzel programozás nélkül is ki lehet próbálni. 'Mea maxima culpa'
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, programozásban. Egy itt fentlévő cikben szereplő progit kellene módosítani, mert nekem nem LCD re kellene kitenni az órát hanem VFD -re, ami soros vezérlésű, tehát elég lenne egy lábon TXd jel, neki. Másik fórumba kérdeztem, de ott kevés a programozó. A link:Bővebben: Link hozzászólás : (#1067948) Köszönöm.
Ez tulajdonképpen elég homályos kérdés.
Idézet: „Egy itt fentlévő cikben szereplő progit kellene módosítani” Konkrétabban?
Megadta a hsz-t. Ott a link.
Bővebben: Link kondorzs: Kétszer katt a hsz számára feldobja az url-jét, és akkor tudod linkelni, legközelebb a hsz-edet. Idézet: „kondorzs: Kétszer katt a hsz számára feldobja az url-jét, és akkor tudod linkelni, legközelebb a hsz-edet.” Nem tudtam ezt -- ugy latszik jo pap holtig tanul Amugy ugy vettem eszre nem kotelezo a szamra kattintani, eleg ha a hozzaszolas fejlecere kattintunk kettot.
Hello! Megfogom építeni EZT az égetőt. (Csatoltam egy kicsit kiegészített nyáktervet) A Kezdő kérdések topikban már sokat kérdeztem róla. Most már tisztázva lett az MLCR ellenállás bekötése és szerepe. Azért lenne még egy kérdésem, méghozzá: ugyebár be kell kötni a céláramkörbe is az 10k-s ellenállást az 5V és az MCLR közé, de akkor miért készítenek áramkört az említett 10k-s ellenállás nélkül? Úgy értem, hogy ha vannak áramkörök amikbe nincs beletervezve, akkor lehet úgy programozni PIC-et, hogy az ne is kelljen? Ha meg lesz az égető, akkor valamilyen programra is szükségem lesz. Ajánlanátok valami jó PIC programozó programot, ami Windows 7 alól is megy? Ja és szerintetek USB portról is tudnám használni egy USB->LPT átalakítóval?
EBBE az áramkörbe látom, hogy be van kötve az MCLR és az 5V közé az ellenállás, de nem 10k-s. Akkor azt ki kell cserélnem vagy maradhat az?
A kérdésed jó! Ha nem tervezik rá az áramkörre a 10k-t, az tervezői hiba!
A WPB működik Win7 alatt is tökéletesen. Az USB-s átalakítók nem működnek semelyik égetővel sem. A 10k ajánlott, de ha valamivel nagyobb, az nem kritikus. Kisebb nem ajánlott, mert túl nagy áram folyik a regulátoron vissza, ami zavart okozhat a tápellátásban. Az LM317 kivétel lehet a kis értékű beállító ellenállásai miatt, tehát itt maradhat. Sokat írtunk erről a PIC miértekben(és más topicokban is), keress rá(az LM317 nem került szóba, azt ne keresd)!
Köszi! Azért kérdeztem, mert laptopomon nincs LPT. Kénytelen leszek gépről használni. Vicsys áramkörén, akkor rajta hagyom. Mi baj lehet, végül is neki is megy.
A tanácsodat megfogadom. WPB-t fogok használni! Amúgy te vagy a fejlesztője, ugye?
Hogyan kell egyáltalán megnyitni a WPB-t? Letöltöttem a topik legelső csatolt RAR-át és az utolsó hozzá való frissítést. Kicseréltem a frissítésre, de nem nyitja meg.
Inkább watt honlapjáról töltsd le a legutóbbi verziót.
Köszi! Sikerült. Már megy! Egy gond van. Nem tudom bezárni Újra megnyílik.
Na, nehezen, de sikerült. Tuti elállítottam valamit.
Miután kiléptem, beléptem, azután ment! Most nincs értelme foglalkozni vele, de hogyha meg lesz az égető és PIC, akkor segítesz a beállításokban?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |