Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
kicsit csúszni fogok a szimulációval mert valahogy szopat a progi, ami eddig ment most nem akar. Előről rajzolom az egészet
![]()
A szimulátor paraméterei jól vannak beállítva? RELTOL? Analós shunt resistance, stb? Bár nem tudom mit használsz, úgyhogy ott lehet, hogy más az elnevezés.
De summátor a valóságban is kell, ami egy opamppal kivitelezett diff. erősítő.
Már írtam mit használok Értem a diff erősítőt. Summátort találtam de nem lelem az erősítés beállítást rajta.
Nah minden a helyén van és normálisan működik. Ezt fogom tovább módosítani, hidalni és ráteszem a diff. erősítőt.
A bemeneti és kimeneti kondenzátoroknál a kezdeti feszültség van feltüntetve, hogy szimulációnál ne keljen várni a feltöltődésükre.
[/OFF]én nem értem. Hidaltam és timestep too small hibát kapok. A doksi szerint ITL4-et kell állítanom (default:40) 100-ra vagy nagyobbra de próbáltam már 1000-ren is. Ugyan ez. [OFF]
Összeraktam a hídkapcsolást. Sikerült megtalálni az összeadót is és az erősítését is beállítani. Az in a bemeneti szinusz, A diffout pedig elvileg a hangszóróra menő feszültség. Miért aszimmetrikus a kimeneten a szinusz? Pedig teljesen egyformák a félhidak alkatrészei is és az összeadó bemeneteinek az erősítése is? (+1,-1)
Szerintem, ez így nem lesz jó. Ha így van bekötve a komparátor bemenete, akkor az egyik kimenet +6-ra lesz szimmetrikus, a másik meg -6V-ra. A különbségképzés után ez +, vagy -12 V lesz. Erre lesz szimmetrikus a kimenet. Próbáld meg, hogy a 60 V-ot felezd meg ellenállásokkal és azt kötöd a komparátor bemenetre. Ugyanis, neked az kell, hogy a 30 V-ra legyen szimmetrikus a kimenet, ráadásul mind a kettő. És, hogy a komparátor így kényszerítse ki a kapcsolásokat, ahhoz az kell, hogy a komparátor bemenete a +30 V-on legyen. Persze, a komparátor tápját ehhez a képzetes GND-hez ( ami most ugye 30 V ) kell szimmetrikusan megcsinálni.
Idézet: „Próbáld meg, hogy a 60 V-ot felezd meg ellenállásokkal és azt kötöd a komparátor bemenetre.” A 6V helyére kötve. A komparátor tápját meg a GND és +60V-ra? ![]() Olyan komparátor nem lesz a valóságba ![]()
Mi lenne ha minden maradna így és a diff erősítő bemeneteire osztanám le a 30V-ot 6V-ra? Akkor az összeadó kimenetén max +12V lenne mint a komparátor tápja. A 30V meg az osztás következtében 6Vra esne mint a virtuális föld.
A 60 V-ot felezd meg. Legyen ez az G pont. Ehhez képest kell vezérelni a komparátort, vagyis az egyik bemenete ide kerül, a másik bemenetét egy ellenálláson keresztül ugyanide. Ez utóbbi bemenetre pedig kötöd a generátort. A komparátor a G pont körül lesz, tehát a komparátor negatívjára G ponthoz képest kötsz -6 V-ot, a pozitív betápjára meg +6 V-ot. ( ha ez a tényleges tápfesz ) Ezeket a feszeket elő tudod állítani a későbbiekben egy-egy zener, párhuzamosan a komparátor tápjai és a G pont között, a +60V-ról, meg a jelenlegi GND-ről egy-egy ellenálláson keresztül táplálod meg a zenereket, ezzel együtt a komparátort. Tehát, a +30 V-ra lesz a komparátor és a tápfeszültsége szimmetrikus. Most köthetsz be egyszerű 6 V-os fesz.generátorokat is, tehát a G ponthoz képest lesz egyszer 6V és egyszer -6V. Innen táplálod a komparátort.
Lehet talán így is, de lehet úgy is, hogy beteszel egy offset potit a komparátor bemenetére és eltolod vele a kimeneti egyenszintet a helyes irányba.
Átrajzoltam ahogy mondtad, ezzel már csak az a baj hogy látod az out a diff erősítő után van. Vagyis igaz hogy most 30V a "közepe" a szinusznak de ha nem lesz jel akkor ott a 0 és 30V DC-t fog kapni a hangszóró.
Így lett jó
![]() Ha lejjebb csökken a 60V mint ahogy az erősítés a visszacsatolásban be van állítva akkor már nem a szimmetria mászik el hála katt-nak ![]() Most jön a dolog nehezebb része... Igazi alkatrészekből kell összerakni ![]()
Igen, ez jó, csak annyi a baj, hogy a komparátornak a negatív tápfeszt nem tudod előállítani a 60 V-ból.
Nem értem, hogy az előző miért nem megy. Mindegy, előbb-utóbb úgyis kitalálod, mire az egész összeáll.
Igen én is pont ezen gondolkoztam hogy honnan fog a diff erősítő negatív feszültséget adni. Nincs valami őtleted? A másik meg hogysz szerintem nem létezik 60Vos vagyis 120Vos můveleti erősítő... Tranyókból kell majd megcsinálni a diff erősětőt?
![]()
Nem, dehogy, bár abból is lehet.
Most az a baj, hogy a negatív 60 V-hoz képest a kimenetek feszültsége +30 V. Ehhez képest van a kivezérlés, a differősítő GND-je meg a -60 V-on van. A komparátor negatív tápjáról kapja a negatív tápot. Tehát, le kell osztani a két kimenet feszültségét, mondjuk a hatodára a -60 V-hoz képest, hogy a diff. erősítő ne vezérlödjön túl. Csak arra kell figyelni, hogy a hasznos jel is leosztódik, tehát a vcs ellenállással utánna kell menni.
Csináld meg azt, hogy kiveszed a DIFF tagot és az A félhídból visszacsatolsz a 6-os bemenetre R1-C1-R2-vel.
A B félhídból pedig megint egy ugyan ilyen R1-C1-R2 taggal a műveleti másik bemenetére valamint kiegészítésként erről a bemenetről megy még egy akkora ellenállás a GND felé mint amekkora most R3. A helyes fázist most nem gondoltam végig így ha netán nem indulna meg a PWM akkor meg kell cserélni a 2 félhidat.
Vagy még arra gondoltam hogy úgy megcsinálni a differősítőt hogy mikor a bal félhíd kimenete +60Von van a jobb pedig testen akkor a differősítő kimenetén +12V legyen, ha +30V mindkettő akkor +6V, ha fordítva mint az első eset akkor 0V vagzis GND. Lehet hogy ehhez viszont kellhet 3 OPA is. A komparátor nem invertáló lábára meg +6V. Így szerintem jó lenne.
Leszimuláltam a javaslatod. Itt vannak az eredmények. A szimuláció kezdetekor már aszimmetrikusan indul a kimeneti szinusz. Azután kezd negatívba csúszni. Benne hagytam a differősítőt hogy lássuk mi kerül a hangszóróra. Vagyis most fogalmazhatok úgy hogy eu nem nyert hangszórót.
itt jobban látszik
Valahogy biztos meg lehet csinálni azt, hogy a komparátor a különbségi jelekre dolgozzon, bár én nem szeretem az ilyen összkomfortos megoldásokat, a későbbiekben az biztos, hogy valamilyen hátránnyal jár.
Próbáld meg, amit írtam korábban, természetesen a summátor helyére tedd a diff erősítőt.
Most azt szimuláltam amit javasoltál. Tényleg jó lett.
Eddig jó. Akkor most cseréld ki a komparátort valami gyorsabbra, mert ez nem az igazi. Mondjuk LM193-ra, vagy még jobb lenne a 74HC14. Ebben mindjárt 6 db van, tehát máshova is jó lesz. ha túl nagy a hiszterézise, akkor köss elé egy gyorsabb opampot, mondjuk LF357-et. Arra azért ügyelj, hogy ennek a tápja 6 V-os, tehát, némi tervezgetést igényel áramkörileg.
Amint látod, a félhíd kimenetek nagyon lassúak, mert a komparátor lassú. Szóval, az nem jó, ha a FET-ek félig-meddig analóg üzemben mennek.
Csak akkor tudom kicserélni ha az adott alkatrészhez van szimulációs modell fájl megírva.... (Olyat fájlt még nem tudok írni)
Lehet valahol lemaradtam de a 74HC14et hogyan kötném be? Csak egy bemenete van...
Hát nálam működik mind elméletben mind gyakorlatban már 1-2 éve.
Akkor nem tudom... Ott a kapcsolás is. Úgy van tuti ahogy mondtad? Mármint a kapcsolásomon amit szimuláltam. Mert ha igen akkor valami van a szimulátorommal. Mert ha ez így működne nekem is akkor nem bonyolítanám agyon egy differősítővel a kimeneten ha nem muszáj, hisz oda már 1% ellenállások kellenek.
Valami a szimulátoroddal van. Látszik hogy működik az offset csak az alkatrészek differenciájából jöhet, de ez nálad nem áll fenn.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |