Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Helló mindenki, sajnos nem oldódott meg a tarfós problémám, nem tudom, hogy mi lehet a baja, nem működik egyáltalán a dolog, és nemértem, hogy mi lehet vele.... Nem a felfogatással volt a baj, ha leszedem a fedlapról a jószágot, akkor is ugyanúgy melegszik, felforrósodik belül a tekercs, valószínűleg a nagyfesz tekercs, ezen esik a fesz is (ahogy írtam 260V os lene, de most csak 230 V van rajta), Az a baj, hogy igazából eddig teljesen jól működött, semmi gond nem volt vele, és nem is csináltam vele semmit, de mégis rossz lett. Viszont azon is gondolkodtam, hogy ha mondjuk, menetzárlatos lett valamitől belül, akkor sem lenne lyan nagy probléma, mert ugye akkor csak anyni menet kiesik, amennyi a két esetleg szigeteletlen pont között van, de miért forrósodik így fel? Nem értem, és nagyon idegesít... nem akartam szétszedni, de mostmár egyre jobban úgytűnik, hogy muszáj lesz...
Az igaz, hogy a zárlatos része a tekercsnek "kiesik", viszont ott zárlati áram folyik amit csak a tekercsek ohmos ellenállása határoz meg. Ezért a trafó által felvett áram is jelentősen megnő.
Mértem primer köri áramot, és nem volt valami hűde nagy, bekötöttem a fűtés elektronikát, meg az anód tápot is, és úgy volt 750mA és ez egy 200W os trafó.. tehát az szerintem nem olyan vészesen nagy fogyasztás... vagy ennél kevesebb kéne hogy legyen, nem igazán tudom, az arányokat...
Szia.
Üresjáratban is kipróbáltad? Ha menetzárlatosan használod a trafót akkor tuti füstgép lesz. A zárlatos meneten zárlati áram folyik aminek elég nagy a hőleadása. Ha így használod akkor a környezetében lévő meneteket is melegíti amik szintén zárlatba mehetnek a lakk leolvadása miatt.
Üdv, igen, ez volt a problémám, hogy üresjáratban melegedett mint az őrült... Az a legnagyobb problémám egyébként, hogy nemértem, mitől lett menetzárlatos, hát semmi baja nem volt, azóta meg csupán rá let rakva a fedlapra és kész... már nem is működött...
Nem rögzítetted rendesen a kivezetéseket, és mikor megmozgattad, zárlatos lett. Ha szerencséd van akkor valahol legfellül, és akkor könnyebb hozzáférni, de ha nem újra kell tekerni. (tanulópénz)
Szétlemezeltem, de nemlátom, hogy hol van a baj... Muszáj lesz újratekerni... viszont azzal meg az a probléma, hogy csak hétvégén tudom megcsinálni ha hazamegyek, mert nincs fent a tekercselőm... és már kész lehetne az egész erősítő... De ezek mér csak egyéni problémák... Köszi mindenkitől a segedelmet!
A kivezetéseket vékony erős cérnával kösd le közvetlen a csévetest belső falánál, mielőtt kimegy. És tekerd szorosan, mert zúgni fog.
Igen igen, szorosan szoktam tekerni, hogy ne legyen nagy hangja, viszont a cérnás módszert nem ismertem, majd alkalmazom. Köszi!
Sziasztok,
Nagyon nem illik SE kapcsolásban lévő pentóda anódkörébe fix-en mA mérőt tenni?
Nagyon nem illik. A mérőeszköznek a lehető legkisebb mértékben szabad befolyásolnia a mérendő kört. Ez a befolyásolás nem csak mérési hibát okoz, hanem befolyásolja a mérendő kör működését is. Anódáramot, és csöveknél áramot úgy mérünk, hogy az anódellenálláson, segédrács ellenálláson, vagy katódellenálláson feszültséget mérünk, nagy bemenő impedanciás műszerrel. Ebből lehet számolni az anódáramot.
Igen-igen az ohm törvényen alapuló méréssel tisztában vagyok, de azért bepróbálkoztam
Ezek szerint marad a katód körbe helyezett soros árammérő esete a megsaccolt és kivont segédrács áramokkal :yes: Köszönöm a választ.
Barna, én úgy oldanám meg a feladatot, hogy tennék egy 10 Ohm -ot a táp, és a trafó közé. Ezen - kis SE esetén is - esne 300-500mV, ez már mérhető kategória. Ebben az esetben a váltófeszültség sem lenne ennél nagyobb, nem szórna meg semmit.
Szia Imi,
Véres alkudozás árán megvettem a börzén a világ egyik legszebb 30mA DC deprez műszerét és ezt szeretném beleilleszteni az elméletben sokadik csőkészéettel megépült monoproject-et. Most (és ez már tényleg a végső állapot) ott tartok hogy AZ1- GR 20-212 - REN804 - RENS1823D - EM4. A végpentóda max anódárama 200V esetén 20mA itt lenne segítségemre a kis nyavajás. üdv.
Nyugodtan beteheted a táp. és a trafó közé. Max hidegíted a trafó tápfelőli oldalát.
Ha jól emlékszem valami 6kV van ráírva
Lehet ez valami átütési feszültség vagy nem először hatalmas baromságot írok?
Igen, ez a próba feszültség a mérőmű, és a burkolat bármely pontja között. Úgyhogy nyugodtan alhatsz.
Ennél a szerkezetnél adott a Philips 648A-ból :worship: kitermelt trafó ami "visszakapja" az AZ1-es egyenirányítást és a 6,3-as tekercséről lesz fűtve a 4V-os REN illetve RENS cső. Az anódtápról 250V körüli egyenfesz fog lejönni (bár a saját gerjesztett hangszórójával még nem terheltem be) de a 4V-os csöveknek 200V az anódfesz igényük papíron. Arra gondoltam, hogy sorba kötök egy GR 20-212-t (ami a neve ellenére 150V/20mA-es stabicső) és egy 50V-os zenert. Így le tudom ágaztatni a pentóda segédrácsának a 150V-ot, a teljes soros komplexum pedig adná a 200V-ot az előfoknak. A pentóda anódja nem innen járna mert azzal már átlépném a 20mA-t.
üdv.
Üdv mindenkinek!
Elkészült az első csöves erősítőm, a következő felállásban: 2 db EZ80, 2 db ECL86 (de PCL86 is alkalmas, egy kapcsoló átfordításával), 2 db EM80 (sajnos az egyik már a végét járja). Az elvárásaimnak tökéletesen megfelel, igaz, hosszú utat jártam meg, mire kész lett, de végülis minden megvalósult, amit kitaláltam. Az első trafó nagyon melegedett, nem sterora lett kitalálva, így azt cserélnem kellett, illetve plusz fűtés tekernem rá. A képek, hála a fényképezőgépemnek, nem lettek túl jók, de a lényeg azért kivehető belőle. A nyugalmi áram 32 mA, 250 volt mellett. Érdekesség, hogy csak egyutasan van egyenirányítva, mert az új trafó már szelén egyenes rádióban volt. Ennek ellenére nem találom brummosnak. A kapcsolás kb megegyezik a djhans által közzétettel, a varázsszemek meghajtása pedig CIROKL panelja alapján készült, köszönet mindkettőjüknek érte. A legtöbbet viszont bakos13gab-nak köszönhetek, a ház kifúrásában valamint az építés közbeni segítségnyújtása miatt.
Ez igen szép lett
Építő jellegű kritikának szánom. hogy én aki szeretem a "nyers" trafó látványát azért kezdenék valamit azokkal az alu pántokkal és a menetes szárral meg az anyáival Jól gondolom hogy megfertőződtél? Fájdalmas lesz üdv.
Ha 30 mA-es, akkor valószínűleg a beépített sönt minősége a döntő mind az áramra, mind a hangra. A műszer -elvileg- elhanyagolható. De a legegyszerűbb: Fix beépítés, és kikapcsolhatóvá(áthidalni) tenni egy kapcsolóval.
Köszi szépen! Az igazat megvallva először a kimenőket akartam kintre, de végül a hűtés végett lett megcserélve a dolog. Valaminek felül is össze kell fognia a trafót, gondolom nem elég, ha csak a csavarok vannak ott, emiatt raktam oda (a nekem sem tetsző ) Alu lemezt.
Nagyon tetszenek az ilyen erősítők, emiatt kezdtem bele, igaz 9 hónapja, amikor először mentem börzére, semmi pénzért nem fogtam volna erősítő építésébe, pláne nem csövesbe... Valahogy nem hozott lázba, csövim sem voltak. Azóta ezek megváltoztak. (De nem bánom.) A következő, ami tervben van, egy 807 se, jelenleg keresem hozzá a megfelelő "gyakoriságú" egyencsövet, mert ha csöves, akkor lehetőleg legyen szinte teljes egészében félvezetőmentes. Emiatt esett ki az AZ4, valamint az 5U4C is, börzéken/vaterán nem nagyon látok egyiket sem.... Szépek és jók ezek a csöves erősítők, de valahogy nem tudom elképzelni azt, hogy a mindennapokban használnám őket. Inkább beszereztem egy jobb fajta japán tranyósat, a nyolcvanas évek derekáról és arról megy a zene/filmek/stb, és meg vagyok vele elégedve teljesen. Sajnálnom a 40-50 éves csöveket a hétköznapi használatra. Így viszont megmarad számomra kuriózumként a csöves zenehallgatás, nem vész el a hétköznapokban és nem szokik hozzá a fülem sem, így mindig van "min" csodálkoznom.
5U4C-t még nem láttam. 5U4G sokféle van, beszerezhető, tudomásom szerint gyártják is. Ha pedi az orosz 5C4SZ-re gondoltál, olcsón kapható.
Köszi a tippeket, az csak előny, ha még gyártásban van. Igazából ilyet kerestem.
Ha lenne belőle egy rakatom, akkor én is. Amúgy osztom Imi véleményét, miszerint csak úgy érdemes elkezdeni egy csöveset építeni, ha el vagyunk látva bőven tartalékcsővel. Most már elértem oda, hogy van egy rakat ECL86-om és egy másik rakat PCL86-om, illetve EZ80-ak is. Az utóbbi időben ha tudtam, akkor vettem 807eseket is.
Iminek teljesen igaza van a "felhalmozás" tekintetében kivéve ha mondjuk KT88-al épít az ember, mert ez a cső mindig is volt mindig is lesz mivel több helyen is gyártják és elég drága is a "raktározása" :yes:
üdv.
Ezzel nem értek egyet Olyan csőből kell erősítőt építeni, ami tetszik! Amiben biztos vagy, hogy 2-3 évig még tuti, hogy beszerezhető, azalatt csak lesz 1-2 tartalék szériára pénze az embernek… Annyira nem is kell tartalékolni (bár én is azt csinálom, mert drágulnak rendesen, ha csak az utóbbi 2 évet nézem), mert azért nem 50 meg 100 órás élettartamokról beszélünk. Én személy szerint a különleges darabokra utazok, minden tekintetben (ami azért annyira nem különleges, mert beszerezhetők, és nem is drágák, mert általában orosz csövek, tehát nem holnapután fogy el a készlet sem).
Én a kérdést technokrata szemlélettel közelítem meg, nem esztétikai szempontból. Nem szobadíszt akarok, hanem egy olyan berendezést, ami jobban szól, mint a "bolti" tranzisztorosok. Ezt elértem 6P14P-vel, és 6P45Sz-el is. Azon, hogy ezek szép csövek-e, még csak el sem gondolkodtam........ :nemtudom:
A készlet - szerintem - fogyóban van. A Puskás börzén már nehézkes kapni pl. 6P14P-t. Van ugyan még, de az emberke panaszkodik, hogy már nem sok van, és már nem is kap valószínűleg többet. Persze, lehet hozatni Ukrajnából, de akkor legalább 2x-es lesz az ára (annyiért már nem biztos, hogy kell). Idézet: „Szépek és jók ezek a csöves erősítők, de valahogy nem tudom elképzelni azt, hogy a mindennapokban használnám őket. Inkább beszereztem egy jobb fajta japán tranyósat, a nyolcvanas évek derekáról és arról megy a zene/filmek/stb, és meg vagyok vele elégedve teljesen. Sajnálnom a 40-50 éves csöveket a hétköznapi használatra.” Bull, ne már. A Japán tranzisztorosod nem is úgy szól, meg miért ne lehetne mindennapi használatra csöves? Sokak által semmire sem tartott ötleteimtől vezérelve mégis elértem a célt, hogy hosszú évekig tudjak többféle csőkészlettel felszerelt rendszert hallgatni. Van mindhez bőven cső, Janika szerint nem is lennék képes mindet egymás után elhasználni, mert nem élek annyit. Tartok tőle, hogy igaza van, akkor meg miért hallgatnék félvezetőst? |
Bejelentkezés
Hirdetés |