Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   52 / 276
(#) erbe válasza Műszerész hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Idézet:
„(egymás alatt, vagy egymásra hajtva?)”

A kérdés nem teljesen egyértelmű.
Mindegy, hogyan tekerjük, fő, hogy szoros legyen a csatolás, azaz lapos a karakterisztika. A hegesztés minőségét nem befolyásol(hat)ja a csillag vagy delta kötés. Az csak a feszültségszint beállítását változtathatja. A hegesztés nyugodtságát a megfelelő méretű fojtó biztosítja.
(#) mpisti válasza Műszerész hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

A legjobb csatolást az adná,ha a primer és a szekunder váltakozva lenne feltekerve, de ezt a megoldást hagyományos Co trafóknál nem szokták alkalmazni,mert nem hozna annyi javulást mint amennyivel több munkát jelent. Én többféle módszert kipróbáltam már,de az egyszerűen megoldható módszerek közül leginkább az a megoldás tetszik, amikor a primert tekerem fel először, majd arra a szekundert, a két tekercs közt 2-2,5mm hűtőhézagot hagyva. Ezt a megoldást nem lehet csévére készíteni, mert a hűtőhézag funkcióját vesztené.Ezért olyan tekercstartót alkalmazok, amelyik a tekercset megtartja ugyan,de a legkisebb ellenállást biztosítja a hűtőlevegő áramlásának. Kétfázisú trafónál nincsen csillag vagy delta kapcsolás, csak soros vagy párhuzamos tekercselrendezés.
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Tudtommal az alut is pozitívról hegesztik. Negatívról csak a porbeles huzalt és némely esetben a rozsdamentest szokták hegeszteni.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

állítólag szebb lesz a varrat, ha a hő nagyobbik része az anyagon van. még nem próbáltam mi a különbség
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Szinte heti gyakorisággal járok egy olyan osztrák tulajdonú cégnél,ahol kiváló minőségű fémszerkezeteket hegesztenek, többek közt alu nyílászárókat is. A hegesztőgépeiket én javítom, és még nem tapasztaltam, hogy a gép előtolója a negatív pólusra lett volna kötve.
Amit tapasztaltam, az csak a tiszta argon használata, spéci görgők, teflonos huzalvezető és aluhoz való áramátadó fúvóka alkalmazása. Ettől függetlenül akár működhet is a dolog, de még soha nem próbáltam.
(#) Műszerész válasza mpisti hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Szia!
Köszönöm válaszod!
3 fázisú trafóról van szó, csak elírtam az elején.
Kaptam egy félkész gépet, ezt szeretném működövé tenni, Toló, vezérlés, munkakábel csatlakozó hiányzik a gépből. 3F co-ba szoktak tenni folytót? mert én még nem láttam, se kondit. Valakinek lenne működő rajza a vezérléshez? és co palack is érdekelne. előre is köszi.
Üdv
(#) mpisti válasza Műszerész hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

"Toló, vezérlés, munkakábel csatlakozó hiányzik a gépből." Hát akkor nem sok minden áll rendelkezésedre... Fokozatkapcsoló(k), kimeneti egyenirányító, doboz, dobtartó, munkakábel van-e?
Ha nincs, akkor jobban teszed ha nekilátsz a beszerzésnek,mert ha nem tudod hogy miből építkezel akkor hogy csinálsz hozzá trafót? A háromfázisú trafós gépeknek is van fojtójuk, de kondi nem kell bele.

Dobtartó, munkakábel egyenirányítás, van, kapcsolót már csináltam, 0.8-as drótot 15Kg-ot vettem, megvan már a csatlakozó is, trafó is van benne, meg is van tekerve, csak nem a legjobb, egy einhel-el összepárosítva már kezd dolgozgatni, csak szerintem a trafót újra hajtom, de most még kísérletezek a Y/D kapcsolásokkal a feszültségek miatt, hátha nyerő lesz és nem kell megbontani a trafót.
Üdv
(#) Műszerész hozzászólása Szept 29, 2011 /

Ha valakit érdeket 100 és 180A-es egyenitányítóim vannak.

Mekkora az a háromfázisú trafó fizikailag?
Hány Volt az üresjárási feszültsége? Egy-két fotó jó lenne.

Szia! vasmag keresztmetszet 5X8 cm és 18 cm magas a csévetest ez 3X!
Nem kicsi
csillagba kötött tekercsel 22- 47V ig változott az egyenirányított fesz 6 fokozaton keresztül (itt nagyony fröcskölt, ronda varratott készített) most deltába van max 28V-om van itt 2 fokozatot lehet használni ( de vannak rajta még tekercsek csak át kell kötni de nem férek hozzá.

A 22-47V az korrekt, ha 0,8mm-nél vékonyabb huzalt nem akarsz használni. A fröcskölésnek ezer oka lehet, de a legritkább esetben a trafó. Pl. zárlatos dióda a hídban;hibás fojtó;helytelenül megválasztott előtolási sebesség; védőgáz hiánya, illetve fordított polaritás, -hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Hogy lehet,hogy deltában csak 2 fokozatod van?
Talán szekunder oldalon vannak a fokozatok?
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

szerintem nagyon kicsi az üresjárási feszültség deltában és csak a két legnagyobb fokozatban tud hegeszteni.
(#) Phile80 válasza Műszerész hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

mérd meg a feszültséget hegesztés közben, hogy mennyire ejti be. Közben nem ártana a hegesztőáramot is mérni... és nézd meg szkóppal a jelalakot terhelés alatt.
(#) Műszerész válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Igen ez a gond, de meg tudom oldani a kérdést, szerintem holnap neki is látok átkötni a tekercseket, és akkor jobbak lesznek e fesz viszonyok. lenne még 1 kérdésem: a toló motornak mennyit kel fordulni mármint min-max fordulatra értve.
(#) Műszerész válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

holnap megmérem a feszültségeket, de sajna a jealakokat nem tudom megnézni mert szkópom nincs.
(#) Phile80 válasza Műszerész hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Hát az görgőtől is függ, de tudok szerezni neked működő vezérlést pár ezerért, annyiból meg sem építed.
(#) mpisti válasza Műszerész hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Már tegnap este több ízben próbáltam választ írni,de valamiért nem ment el egy válasz sem.Most megkísérlem újból.
Tehát: Az előtolás sebessége általában 2-18m/perc között szabályozható. A tolási sebesség attól függ,hogy mekkora árammal akarsz hegeszteni, ugyanis a hegesztőáram és a tolási sebesség között szoros összefüggés van.
(#) Műszerész válasza mpisti hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Szia!
Igen tudom az összefüggést, csak én CNC motorból építem meg a toló művet mert gyárit nem akarok venni.
csak azért kérdeztem a min max értéket mert nagy fordulaton veszt az erejéből a motrom, de azt még kényelmesen tudja.
(#) Műszerész válasza Phile80 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Mit tud az a vezérlés? állítási lehetőségek? Forintosítva?
(#) Műszerész válasza Műszerész hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

megmértem a feszültségeket, üresjáratban 20-40V-ig változik 3-as falú zártszelvény heggesztésénél 27V volt gyönyörű varratot készített.
(#) robert0322 hozzászólása Okt 1, 2011 /

Sziasztok!valaki tudna nekem segíteni? Most építek egy co hegesztőt. És azt szeretném megkérdezni. Hogy szükséges e az egyenirányítás? ha csak vasat akarok hegeszteni vele.előre is köszönöm
(#) Műszerész válasza robert0322 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Szia!
Igen fontos, váltóáramról csak pálcás heggesztő üzemel.
(#) robert0322 válasza Műszerész hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

köszönöm válaszod . Elég lesz e az egyik kimenetet egyenirányítani?
(#) Műszerész válasza robert0322 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Nem teljesen értem a kérdésed. egyik kimenetet?
1 vagy 3 fázisú CO-t készítesz?
Ha 1 fázisú van Graetz híd kell hozzá (4 dióda)
ha középpont csapolt a szecunder tekercs megoldható 2 diódával is képet ha teszel fel többet tudok segíteni.
(#) robert0322 válasza Műszerész hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

220v 16 amper. Milyen szűrőket javasolsz?
(#) robert0322 hozzászólása Okt 1, 2011 /

k.b.mennyi a veszteség amperben ha egyenirányítjuk a trafót?
(#) erbe válasza robert0322 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Amperben (áramban) nincs veszteség, csak feszültségben. Az már más dolog, hogy kisebb feszültségen kevesebb áramot kapsz a végén.
A veszteség függ az egyenirányítás módjától. Hídegyenirányításnál 2 dióda sorbakapcsolódik, kétutas egyenirányításnál 1-1 diódán esik a feszültség, de a dupla tekercs miatt vékonyabb 1-1 szekunder tekercs huzalja. Durván 2 voltot lehet számítani diódánként. Jó minőségű, többszörös áramra méretezettnél kevesebb lehet.
Milyen szűrőre gondolsz? Tészta- leves- ...?
Sokszor leírták már ezeken az oldalakon, hogy 40000-50000 µF kondi és robusztus fojtó kell egy fázison. Igaz, nem szűrőnek szokták nevezni, hanem puffernek.
(#) Phile80 válasza robert0322 hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Alapvető ismeretek hiányában lehet nem fog ez összejönni...de ne legyen igazam!
(#) Phile80 válasza Műszerész hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

többféle van. 2 vagy 4 ütemet is tudhat. de az egyszerűbb 2 ütemű a népszerűbb. 24V-os motor fordulaszám szabályozás, szakaszos üzem állítási lehetőség, burnback állítási lehetőség. Hogy mire van szükséged privátban megbeszélhetjük.
Következő: »»   52 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem