Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Idézet: „(egymás alatt, vagy egymásra hajtva?)” A kérdés nem teljesen egyértelmű. Mindegy, hogyan tekerjük, fő, hogy szoros legyen a csatolás, azaz lapos a karakterisztika. A hegesztés minőségét nem befolyásol(hat)ja a csillag vagy delta kötés. Az csak a feszültségszint beállítását változtathatja. A hegesztés nyugodtságát a megfelelő méretű fojtó biztosítja.
A legjobb csatolást az adná,ha a primer és a szekunder váltakozva lenne feltekerve, de ezt a megoldást hagyományos Co trafóknál nem szokták alkalmazni,mert nem hozna annyi javulást mint amennyivel több munkát jelent. Én többféle módszert kipróbáltam már,de az egyszerűen megoldható módszerek közül leginkább az a megoldás tetszik, amikor a primert tekerem fel először, majd arra a szekundert, a két tekercs közt 2-2,5mm hűtőhézagot hagyva. Ezt a megoldást nem lehet csévére készíteni, mert a hűtőhézag funkcióját vesztené.Ezért olyan tekercstartót alkalmazok, amelyik a tekercset megtartja ugyan,de a legkisebb ellenállást biztosítja a hűtőlevegő áramlásának. Kétfázisú trafónál nincsen csillag vagy delta kapcsolás, csak soros vagy párhuzamos tekercselrendezés.
Tudtommal az alut is pozitívról hegesztik. Negatívról csak a porbeles huzalt és némely esetben a rozsdamentest szokták hegeszteni.
állítólag szebb lesz a varrat, ha a hő nagyobbik része az anyagon van. még nem próbáltam mi a különbség
Szinte heti gyakorisággal járok egy olyan osztrák tulajdonú cégnél,ahol kiváló minőségű fémszerkezeteket hegesztenek, többek közt alu nyílászárókat is. A hegesztőgépeiket én javítom, és még nem tapasztaltam, hogy a gép előtolója a negatív pólusra lett volna kötve.
Amit tapasztaltam, az csak a tiszta argon használata, spéci görgők, teflonos huzalvezető és aluhoz való áramátadó fúvóka alkalmazása. Ettől függetlenül akár működhet is a dolog, de még soha nem próbáltam.
Szia!
Köszönöm válaszod! 3 fázisú trafóról van szó, csak elírtam az elején. Kaptam egy félkész gépet, ezt szeretném működövé tenni, Toló, vezérlés, munkakábel csatlakozó hiányzik a gépből. 3F co-ba szoktak tenni folytót? mert én még nem láttam, se kondit. Valakinek lenne működő rajza a vezérléshez? és co palack is érdekelne. előre is köszi. Üdv
"Toló, vezérlés, munkakábel csatlakozó hiányzik a gépből." Hát akkor nem sok minden áll rendelkezésedre... Fokozatkapcsoló(k), kimeneti egyenirányító, doboz, dobtartó, munkakábel van-e?
Ha nincs, akkor jobban teszed ha nekilátsz a beszerzésnek,mert ha nem tudod hogy miből építkezel akkor hogy csinálsz hozzá trafót? A háromfázisú trafós gépeknek is van fojtójuk, de kondi nem kell bele.
Dobtartó, munkakábel egyenirányítás, van, kapcsolót már csináltam, 0.8-as drótot 15Kg-ot vettem, megvan már a csatlakozó is, trafó is van benne, meg is van tekerve, csak nem a legjobb, egy einhel-el összepárosítva már kezd dolgozgatni, csak szerintem a trafót újra hajtom, de most még kísérletezek a Y/D kapcsolásokkal a feszültségek miatt, hátha nyerő lesz és nem kell megbontani a trafót.
Üdv
Ha valakit érdeket 100 és 180A-es egyenitányítóim vannak.
Mekkora az a háromfázisú trafó fizikailag?
Hány Volt az üresjárási feszültsége? Egy-két fotó jó lenne.
Szia! vasmag keresztmetszet 5X8 cm és 18 cm magas a csévetest ez 3X!
Nem kicsi csillagba kötött tekercsel 22- 47V ig változott az egyenirányított fesz 6 fokozaton keresztül (itt nagyony fröcskölt, ronda varratott készített) most deltába van max 28V-om van itt 2 fokozatot lehet használni ( de vannak rajta még tekercsek csak át kell kötni de nem férek hozzá.
A 22-47V az korrekt, ha 0,8mm-nél vékonyabb huzalt nem akarsz használni. A fröcskölésnek ezer oka lehet, de a legritkább esetben a trafó. Pl. zárlatos dióda a hídban;hibás fojtó;helytelenül megválasztott előtolási sebesség; védőgáz hiánya, illetve fordított polaritás, -hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Hogy lehet,hogy deltában csak 2 fokozatod van?
Talán szekunder oldalon vannak a fokozatok?
szerintem nagyon kicsi az üresjárási feszültség deltában és csak a két legnagyobb fokozatban tud hegeszteni.
mérd meg a feszültséget hegesztés közben, hogy mennyire ejti be. Közben nem ártana a hegesztőáramot is mérni... és nézd meg szkóppal a jelalakot terhelés alatt.
Igen ez a gond, de meg tudom oldani a kérdést, szerintem holnap neki is látok átkötni a tekercseket, és akkor jobbak lesznek e fesz viszonyok. lenne még 1 kérdésem: a toló motornak mennyit kel fordulni mármint min-max fordulatra értve.
holnap megmérem a feszültségeket, de sajna a jealakokat nem tudom megnézni mert szkópom nincs.
Hát az görgőtől is függ, de tudok szerezni neked működő vezérlést pár ezerért, annyiból meg sem építed.
Már tegnap este több ízben próbáltam választ írni,de valamiért nem ment el egy válasz sem.Most megkísérlem újból.
Tehát: Az előtolás sebessége általában 2-18m/perc között szabályozható. A tolási sebesség attól függ,hogy mekkora árammal akarsz hegeszteni, ugyanis a hegesztőáram és a tolási sebesség között szoros összefüggés van.
Szia!
Igen tudom az összefüggést, csak én CNC motorból építem meg a toló művet mert gyárit nem akarok venni. csak azért kérdeztem a min max értéket mert nagy fordulaton veszt az erejéből a motrom, de azt még kényelmesen tudja.
Mit tud az a vezérlés? állítási lehetőségek? Forintosítva?
megmértem a feszültségeket, üresjáratban 20-40V-ig változik 3-as falú zártszelvény heggesztésénél 27V volt gyönyörű varratot készített.
Sziasztok!valaki tudna nekem segíteni? Most építek egy co hegesztőt. És azt szeretném megkérdezni. Hogy szükséges e az egyenirányítás? ha csak vasat akarok hegeszteni vele.előre is köszönöm
Szia!
Igen fontos, váltóáramról csak pálcás heggesztő üzemel.
köszönöm válaszod . Elég lesz e az egyik kimenetet egyenirányítani?
Nem teljesen értem a kérdésed. egyik kimenetet?
1 vagy 3 fázisú CO-t készítesz? Ha 1 fázisú van Graetz híd kell hozzá (4 dióda) ha középpont csapolt a szecunder tekercs megoldható 2 diódával is képet ha teszel fel többet tudok segíteni.
220v 16 amper. Milyen szűrőket javasolsz?
k.b.mennyi a veszteség amperben ha egyenirányítjuk a trafót?
Amperben (áramban) nincs veszteség, csak feszültségben. Az már más dolog, hogy kisebb feszültségen kevesebb áramot kapsz a végén.
A veszteség függ az egyenirányítás módjától. Hídegyenirányításnál 2 dióda sorbakapcsolódik, kétutas egyenirányításnál 1-1 diódán esik a feszültség, de a dupla tekercs miatt vékonyabb 1-1 szekunder tekercs huzalja. Durván 2 voltot lehet számítani diódánként. Jó minőségű, többszörös áramra méretezettnél kevesebb lehet. Milyen szűrőre gondolsz? Tészta- leves- ...? Sokszor leírták már ezeken az oldalakon, hogy 40000-50000 µF kondi és robusztus fojtó kell egy fázison. Igaz, nem szűrőnek szokták nevezni, hanem puffernek.
Alapvető ismeretek hiányában lehet nem fog ez összejönni...de ne legyen igazam!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |