Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   165 / 982
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Egy kis irodalom.
(#) karaszbandi válasza mylan14 hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Ha te most vagy 11. évfolyamos, akkor mikor fogod megtanulni az elektrotechnika alapjait? A szakmába már bele se merek gondolni. Még van egy éved.

Mi annak idején 3 éven keresztül folyamatosan ezt tanultuk.
(#) kendre256 válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

A szakközépiskolában már nem tanulnak szakmát vagy 15-20 éve, csak szakmai előkészítő tantárgyakat. Most már azt is eléggé lecsökkentett óraszámokban, mert mindenféle mást tanulnak helyette. Én még kaptam szakmai végzettséget az érettségi mellé, de a szakközépiskolások már régóta csak érettségit kapnak.
(#) mylan14 válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Hát ez az amit én sem értek, elektrotechnikai alapismeret ebben az évben jött be.
Elvileg nekünk 5 éves lenne, a suli csak különbontották technikumra ami a 5.év vagy valami ilyesmi.
Hát mindegy valahogy csak megtanulom.
De akkor térjünk vissza a témához nehogy még valami büntetés legyen a végén érdekelnének a közvilágítások.. arról tud valaki valamit?
Ha jól tudom fém halogén vagy nagynyomású nátriumizzót használnak plusz egy gyújtó és egy fojtó trafót. A gyújtótrafó szerepét értem de a fojtótrafót már nem annyira, egyáltalán miért kell használni?
(#) rockersrac hozzászólása Szept 28, 2011 /

Sziasztok! Két kérdésem lenne hozzátok: első: mennyire szabályos, ha egy konnektorhoz csak két szál vezetéket viszek, és a földelést a 0-hoz kötöm hozzá? Csak azért, mert nincs három eres vezetékem, csak kettő, de a villany meg kellene az ágyamhoz! (IDEIGLENES megoldásnak szeretném használni, ameddig nem lesz pénzem rendes 3 eres kábelre) :hide: Második: van értelme külön választani a 0-tól a földelést, vagy nincs? Mármint panel lakásban lakok, és bár szereltem villanyt, sokat, nem tudok mindent, ezért inkább kérdezek előbb!
(#) ötfelezős válasza mylan14 hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Kicsit félrevitték a kedves topicolvasók a dolgokat.
A 3 feszültséggenerátor igazából nem három feszültséggenerátor, hanem egy darab 3 fázisú gép. A 120 fokos vektorok így tudnak könnyen teljesülni, hogy van egy térben eltolt tekercselés és egy időben változó mágneses tér. Minden más módon azt, hogy a feszültségek 120 fokra legyenek egymástól, igen bonyolultan lehetne biztosítani.

Az egyenáramot váltóárammá ma már csakis inverterekkel alakítják. A net szerint van még higanygőz egyenirányító is üzemben, de ezeket lassan kicserélik félvezetőkre. Ezeknek a vesztesége valóban nem kevés, de nagyobb távolságon megéri. (Meg vannak más esetek is, mikor a veszteség ellenére megéri az egyenáram alakítgatása, például két eltérő frekvenciájú rendszer között akarnak energiát küldözgetni.)
(#) zoli_varga válasza Gafly hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Elnézésedet kérem félrekattintottam a válasznál.
(#) proba válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Felmentést vársz tőlünk a szabályok alól ? Hát tőlem nem kapsz.
(#) zoli_varga válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Ha sok villanyt is szereltél nem lehetsz szakmabeli. Én is tudok főzni de mégsem vagyok szakács!

TILOS a 0 vezetőt védővezetőként használni (kivéve a PEN de ott ez a neve)!

Vegyél inkább egy hosszabbítót!
(#) invertor63 hozzászólása Szept 29, 2011 /

Sziasztok!
*** Törölve ! Bocs de ez itt a He fóruma, nem hirdetési felület !
(#) rockersrac válasza zoli_varga hozzászólására (») Szept 29, 2011 1 /

Olvass figyelmesebben!... Írtam, hogy nem vagyok villanyszerelő...
(#) rockersrac válasza proba hozzászólására (») Szept 29, 2011 1 /

Nem felmentést kértem. Én nem az alstom metro gyártója vagyok, hogy mentességet kérjek a szabályok alól. Én csupán kérdést tettem fel, amire (lehetőleg) normális választ kapok. De eddig sajnos nem kaptam normális választ...
(#) djszega hozzászólása Szept 29, 2011 /

Üdv,sziasztok!Lenne egy kis problémám,kültéri diszkó hangosítással!

Adva volt a 3 fázis 3×25A megszakítókról,plusz ugye nulla,föld! Ezek tisztességesen 5×4mm2 kábellel bele mobil" betápdobozba,fi-relébe,onnan fázisonként 16A(c) megszakítókba,külön a zenének, a fényeknek,és a hűtőknek!
Na most,a buli közben,kb 2000W zene,1800W fény,és 4500Wkb. hűtőfogyasztás mellett, a digitális végfokom lekapcsolt,valószínűleg feszültséghiány miatt!(másik végfokom ami nem digit,dolgozott tovább!)

Azt mondták az okosabbak(hangosító cég),hogy valószínű nullponteltolódás lépett fel,és leesett a zene fázisán a fesz.,így a végfok érzékelte és lekapcs.)

Kérdezném,hogy mi is ez a jelenség pontosan,és hogyan orvosolható?

Hogyan oldják meg akkor pl. sokkal nagyobb kültéri hangtechnikánál,hogy minden rendben legyen? Mondjuk 20e wattnál!? Semmilyen megszakító nem oldott le!

Válaszotokat köszönöm! Egy konkrét szisztémát is elfogadnék a témában,Hangosítás betáp!-témában! Üdv. Egy fél-laikus!
(#) proba válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Akkor ismét. A nulla és a védőföld csak akkor vihető egy vezetéken ha annak a keresztmetszete min 10mm2.
Ezeket azért kell szétválasztani mert a védővezetőn üzemszerűen nem szabad áramnak folyni (ami a te esetedben kb10cm re igaz.Mit fogsz csinálni ,ha az általad bekötött konnektor nulla vezetője elszakad,meglazul valahol az órádig? (különösen ha fel is van fűzve valahol.) beláthatod hogy a fogyasztód testvezetékén (számítógépház) megjelenik a fázis (a te 10cm vezetékeden keresztül - Igaz a gépen keresztül,de aki megfogja azt ez nem fogja vigasztalni) Választ pedig azért nem kaptál ,mert ez amióta megjelent a neved ezen a listán szerintem vagy háromszor elhangzott .Gondoltam már olvastad.
(#) Action2K válasza djszega hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Szia!
Egy pár ilyen szabadtériken én is részt vettem, s mindig is voltak gondok. Nem a hangosításon/hangtechnikán múlik a dolog, hanem a helybéli villanyszerelőn, aki kiteszi oda azt az elosztót. Nullponteltolódás csak akkor lehet, ha az odavezető kábel alul van méretezve, vagy ahonnan leágazott (gerinc), az gyenge/alul méretezett. Ha az egyik fázison 25A-el megy a terhelés, a másik kettőn meg semmi, akkor is illik ott 10%-on belül tartani a feszt. Ez akkor is igaz, ha 2 fátis van 25A-el terhelve, a harmadiknak még mindig tartani kell.
Amúgy, amióta mi külön leágazásról kapunk áramot, azóta nincs gond a technikánkkal.
(#) harmi válasza djszega hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Üdv.A kérdésed ismerős és sajnos eléggé gyakori esett.Ahogy az előttem szóló is írta, sok minden múlik a a helyi szakin aki a vételezést letelepíti.De nagyon sok esetben, főleg falvakban olyan gyér a hálózat. Hogy hiába igyekszik a szaki becsületesen kiépíteni a vételezést,azt a mögöttes hálózat rossz minősége miatt képtelen megoldani.Ilyenkor nincs más megoldás mint feszültség stabilizátort alkalmazni.Mi korábban mikor még üzletszerűen űztük az "ipart" beruháztunk a használt cikk oldalakon beszerezhető szervó motoros feszültségstabilizátort.Ez a készülék akár már 170V bemenő és folyamatosan változó feszültségű hálózatot képes 1-2 V eltéréssel stabilan 230V-on tartani.Ilyen vagy hasonló készülékekből lehet akár 3-at is beszerezni így a legmostohább körülmények közt is lehet jó bulit csinálni.

A feltöltött képen a mi stabilizátorunk látható.Ez max 5KVA-t tud!Ezt kb 7 éve, 25E-ért vettük.És soha nem hagyott cserben,és még javítani sem kellett.A biztosíték cserét leszámítva.
Ha te vagy ti üzletszerűen csináltok hangosításokat akkor feltétlenül javaslom ilyen készülékek beszerzését!Remélem tudtam segíteni.

DSCN1252.jpg

(#) kameleon2 válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

Szia!
Tilos a 0 és a védővezetőt összekötni a jellemzően a villanyóránál kialakított PEN sín után. Ugyanis más a funkciója. A nulla a fázisról induló üzemi áramot hivatott visszavezetni földelőszondán keresztül, a védőföldön azonban nem folyhat üzemi áram - bár azon az egy helyen közösítve van. Ezt csak abban az esetben tudod szabványosan biztosítani, ha 3 vezetőd van az ágyad melletti csatlakozónál: fázis, nulla védőföld. Ez akkor főként fontos, ha fémtestű lámpában végződik a dolog. Annak, mivel meg tudod érinteni, mindenképpen védőfölddel kell rendelkeznie. Ez sajnos nem pénz kérdése, mert emberélet múlhat rajta. -Remélem korrekt választ kaptál a kérdésedre.
(#) kameleon2 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 29, 2011 /

SZiasztok!
Én régebben TV stúdióknál szembesültem ezekkel a problémákkal illetve közvetítőkocsinál. Ott saját elosztó és utána szünetmentes áramforrás, így nem volt gond az eltérő hálózatokkal. Nem baj, ha a szünetmentes kisebb, csak bypassban bírja a túlterhelést.... Itt jegyzem meg, hogy bérbe is lehet venni szünetmentest, teljes supporttal - akkor jobban megéri, és könnyebb elszámolni is. Persze vannak "zöld" megoldások is - sajnos nálunk ez még nem divat, azaz, hogy egy teherautó (vagy több) néhány napelemtáblával a hátán kivonul és adja a tiszta naftát. Illetve létezik bérelhető diesel aggregát is erre a problémára.
(#) djszega válasza harmi hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Kösz mindenkinek,ezek szerint a tervemben nem volt baj,vagyis az elgondolás jó volt,hogy 3×16A mindenre elég nagyjából,csak a rossz villamos háttér okozta a gondot,ami benne is volt a pakliban...
(#) ötfelezős válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Az a baj a konkrét válasszal, hogy akkor jönnek a saját magunknak megengedett felmentések. Ó, hát nálam ez nem is így lesz, ó, majd vigyázok, meg ilyenek. Ezért jobb a Tilos, és kész! De azért persze van magyarázat.
Elektrotechnikailag egyébként nincsen probléma az általad leírt helyettesítéssel - elvégre vastagabb vezetéknél megengedik ezt. Mondhatnánk. De nem mondjuk, mert alapvetően más a helyzet.
Az egyik az, hogy vastag vezetéken általában hivatalos szakember szerel, aki elvileg tudja, mit csinál, és azt a szerelés végén ellenőrzi is. Ez kétfelé bontható, mert egyrészt nem köti el, másrészt meg nem felejti félig meghúzottan a csavart.
A másik az, hogy a vastag vezetéken valószínűbb a háromfázisú készülék, és így ha fázist és (nullát-védőt egyben) elcseréli, akkor azonnal vagy megáll a gép, vagy le is ég, tehát egy pillanatig nem működhet életveszélyesen.
A harmadik az, hogy vastagabb vezetéknél igen kicsi az esély szakadásra.
Ezzel szemben lakásban zömmel egyfázisú berendezések vannak, amiknél a fázis és a nulla csere semmi gondot nem okoz (hiszen a dugós készülékeknél a valóságban is minden bedugásnál megcserélhetjük a kettőt). Lakásokban nem lehet ellenőrizni a villanyszerelés szakmai minőségét, mindenki felbátorítva érzi magát a barkácsolásra. És a vékony vezeték bizony eltörhet.
Hát ezért van az, hogy lakás elosztótáblánál (jellemzően) szét kell választani a nullát és a védőt.
Földelésnek hívni azt, amiről épp szó volt, látszólag csak pongyolaság, de ebben az esetben, mikor az összekötésről van szó, már marhára nem az. Elvégre összekötni csak nullázott rendszernél szabad, annál meg ez a zöld/sárga az nem földelés, hanem védővezető (bár, ha öreg mamákkal beszélek, nyugodtan alkalmazom a földelés a konnektorban kifejezéseket a védővezető a dugaszolóaljzatban helyett.
(#) fulcsii válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

szia! arról még nem is szóltál, hogy ha a pen egyszer szét lett választva pe és n re, akkor újra közösiteni, összekötni tilos!!! a vezető vastagságától függetlenül.
(#) ötfelezős válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

Ez így van.
(Nehéz megmondani, hol kell megállni az írásban.)
(#) tabakiki hozzászólása Okt 1, 2011 /

Ha 3 fázisú motort működtetek és fellép egy test zárlat akkor a Fi relé minek a hatására old le?

Ha 1 fázisú fogyasztó van akkor ugye a fázison befolyó áramok és a nullán kifolyó áramok összege nem nulla és ezért old le (durván megfogalmazva), de 3 fázisú motornál nem kötjük be a 0-át szóval ilyenkor minek a hatására old le?
(#) fulcsii válasza tabakiki hozzászólására (») Okt 1, 2011 / 1

mert akkor nem másik fázison folyik vissza!
(#) tabakiki válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Ok jogos, köszi a választ.
(#) Stadi hozzászólása Okt 2, 2011 /

Sziasztok!

Köszönöm a korábbi bojleres kérdésemre érkezett hozzászólásokat. Mostanra eljutottam odáig, hogy a vezeték be van húzva a kismegszakítókig, és elkezdtem volna bekötni a bojler kismegszakítóját is. Viszont, az ÁVK-tól jövő fázis jelenleg úgy van szétosztva, hogy az bemegy egy nagy keresztmetszetű vezetéken (6-os, vagy 10-es, nem mértem meg, de jó vastag) egy 3-as sorkapocs egyik középső csavarja alá, majd innen 2 db., szemre 2.5 mm2-es vezetékkel át van kötve a szélső sorkapcsokhoz, és innen van továbbvezetve.

Kérdésem tehát az, hogy szakszerűen hogyan tudok becsatlakozni ide a bojler fázisvezetékével?

Illetve egy ettől független másik kérdés: szabályos-e tömör erű helyett érvéghüvellyel ellátott sodrott erű vezeték használata a csavaros kötéseknél (pl. kismegszakítók kapcsai, nulla- ill. védővezető sínek)?
(#) fulcsii válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Milyen gombot?
(#) Gafly válasza Stadi hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Szia, Stadi,

gondolom igen, azaz jobb az érvéghüvellyel bekötni a sodrott vezetéket mint "natúr szőrösen beletuszkolni".
Egyébként láttam már "kilógó szőrszálból" zárlatot

Ugyanakkor szabványosság szempontjából érdekelne, hogy egy csavaros kötésbe mennyi drótot (egynél többet egyáltalán) szabad bekötni???
(#) zolika60 válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

[OFF]A shift-re gondolt, de most sikerült, így ha a továbbiakban is így lesz, akkor tárgytalan.
(#) Stadi válasza Gafly hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Most, a vezetékek behúzásakor minden elosztódobozban olyan kötések voltak, hogy tömör vezetékek hármasával-ötösével tessék-lássék módon összesodorva, aztán szigszalag... Gyorsan át is alakítottam mindent WAGO-sra. (Persze nem jutottam még el az összes dobozig.) Arról nem is beszélve, hogy a vezetékek össze-vissza álltak, úgy voltak összekötve, ahogy épp a "szaki" kezébe kerültek, természetesen méretre vágás nélkül. Én meg szépen elrendezgettem őket színek szerint a doboz három sarkába úgy, hogy ne össze-vissza fonódva haladjanak.
Következő: »»   165 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem