Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Üdv!
Ez most eléggé kezdőnek tűnő kérdés lesz, pedig már pár éve foglalkozom PIC-cel, és valahogy még sose kellett így használnom szóval: Ha egy PIC I/O lába 0 értékre van állítva akkor az szakadás vagy föld? Eddig mindig 1-es értékkel vezéreltem és most itt egy project ahol egyszerűbb lenne a megoldás ha nem kellene minden lábra tranzisztorokat tennem. Kövezzetek meg, de ezen még sosem gondolkoztam. Köszi.
Igen, ez elég gáz kérdés! Egy normál CMOS port csak akkor látszik szakadásnak, ha bemenetnek konfigolod. Ha kimenet, akkor vagy Vdd közelében, vagy Vss közelében van, attól függően, hogy magas, vagy alacsony a kimeneti logikai szint. A pontos értékeket az adatlapokban megnézheted.
Létezik néha olyan kimenet, ami OPD-s(16F628 RA4). Ez csak a Vss felé tud áramot folyatni, tehát ez magas szinten szakadásnak látszik. De ami neked kell, az nem ez, mert egy bemenet ezzel nem tud mit kezdeni, hacsak nem húzod fel a bemenetét ellenállással Vdd-re. Az elektronikai alapok nélkül ide jut az ember, hogy ilyesmit se tud. Érdemes lenne ezt bepótolni, persze nem itt!
Köszi a választ. Akkor jól gondoltam. Túl vagyok már LED Cube-on, Propeller Clock-on, saját kazántermosztát vezérlésen... de így még nem kellett használnom, de valahogy sejtettem. Még egyszer köszönöm. És a türelmedet.
Szemantikailag és szintaktikailag tényleg értelmezhetetlen a hozzászólás, igazából a hibaüzenetből vélelmezhető, hogy mi volt a kérdés!
Hasznos kis programnak néz ki: Configurable Logic Cell (CLC) Configuration Tool GUI
Idézet: „No documents found. Please check back later” Nekem ez jön fel, neked nem? Igazából mire való ez?
... Egy típustól független lapot szerettem volna belinkelni, olyat, ami nem változik meg az idővel - sajnos nem sikerült.
A program az újabb, konfigurálható logikai cellával rendelkező típusok lapján (pl.: 12F1501) és a új programok lapon is elérhető. A nevében tükröződik a célja: Grafikus segédprogram a CLC konfigurációjához.
Sziasztok
Lehetséges egyetlen pwm portról 2 egymástól teljesen különböző egyenfeszültséget előállítani? Azon gondolkodtam hogy beállítom a megfelelő feszültséget, majd egy feszültségkövető műv. erősítőt kötök az RC tagra, így talán tudja tartani a feszültséget addig amíg a másik kondit feltöltöm és visszaváltok, a kettő közt cd4066-al gondoltam váltani. A szoftveres pwm nem jöhet szóba, mert ki kell kapcsolgatom a megszakításokat az adc miatt.
Vannak I2C vagy SPI buszon vezérelhető digital-analog átalakítók (DAC), azokkal szerintem többre mégy. Pontosabb, nagyobb felbontású is lehet, tartja a kiküldött értéket, stb.
Icserny mesternek igaza van, de amit gondoltál az is működhet elvileg, csak rengeteg buktató lehet.
Próbáltam nézegetni, de jelenleg elég gázos a microchip oldala! Egyébként nem tudtam, hogy ilyen dolgokat is kezdenek beletenni. A végén kis CPLD része is lesz a PIC-nek!
Idézet: „Egy típustól független lapot szerettem volna belinkelni, olyat, ami nem változik meg az idővel - sajnos nem sikerült.” Nekem bejott, mar ha ennek kellett volna bejonnie (ld melleklet) CLC igen jo dolog tud lenni -- majdnem mintha ASIC lenne a PIC-ben ha jol ertelmezem? HMMMMM, Ugy tunik nem mukodik a mellekletesdi!
Sziasztok! Megszereztem Kónya László és Kopják Ferenc Pic mikrovezérlők alkalmazás technikája alcím: Pic programozás c nyelven c. könyvet , de az előszóba olvasott hardver szükségletet egy kicsit soknak érzem.
Pickit2 Starter kit; Pic 18f4x20 Starter kit; Explorer 16 kit. Ebből nekem a szilva tervei alapján megvalósult pickit2 van meg. Nem szeretném megvásárolni 10-20 ezer forintokért a fent említett boardokat. Szeretném a segítségeteket kérni : Van valami után építhető de mégis sokoldalú development board ami nem 20 000ft? Másik kérdésem az lenne: Most szeretnék megtanulni picet programozni ezt a könyvet is ezért szereztem be, tudtok mondani jó, a pic programozást leíró tananyagot, könyvet ... bármit? A válaszotokat előre is Köszönöm.
Nezz szet a konyvespolcon. Talalsz 18, 20, 28 es 40 labas probapanel doksikat. Csak a nyakgyartast kell megoldani valahogy (ismeros, haver vasalasos technikaval). Univerzalis panelok, 16-os es 18-as PIC-eket lehet beletenni. Talalsz meg melle sok jo doksit, mintapeldakat.
Idézet: „Most szeretnék megtanulni picet programozni” Akkor légyszíves ne a haladók topicba írj, hanem ide: Bővebben: Link
Tegnap mentem melóba nem értem rá keresgetni a neten, de ma erre bukkantam. Csak arra kell figyelnem, hogy feltöltődjön a kondi és utána kapcsoljak. Külső dacban én is gondolkodtam, csak túlzás lett volna oda ahova én szánom, meg drága is, ez a kapcsolás megteszi remélem.
Már csak olyan kapcsolót kell keresnem amit elég 1 lábbal vezérelni és persze nem drága. Idézet: „csak túlzás lett volna oda ahova én szánom” Ez nem éppen műszaki specifikáció. Valami minimális információt adhatnál, hogy mégis mekkora pontosságra (számszerűen pl. mV-ban), illetve mekkora maximális mintavételi frekvenciára van szükség. Ezen információk hiányában nem lehet eldönteni, hogy az adott kapcsolás megfelelő-e vagy sem.
Ez igaz, egy TL494-et akarok vele vezérelni, 1-1 egyenfeszültség kell a kimeneti fesz. illetve áram szabályozásához. Maximum 10-20mVot szabad ugrálni a feszültségeknek. 20Khz-es PWM jelet generálok a PIC kimenetén. Eddig 8Mhzen ment a kontroller, timer0-t használtam 256os osztóval. Minden megszakításnál lekérdeztem a kimeneti feszültséget és állítottam a PWM-et, így a tápegység kimeneti feszültsége csak kb 50mVos tartományban ugrált.
Most váltottam 20Mhz-re így még nem néztem, de szerintem ez se sok neki. Sajnos még nem tudom, hogy milyen gyorsan kell majd állítanom a két feszültséget, az áramszabályzásnak lesz prioritása, mert a feszültség utánhúzást a TL494 elintézi.
Kolléga, Te nagyon jól bírod, szerintem már vagy 5-10 alkalommal láttam ezt a szöveget : " Nézz szét a könyvespolcomon " !
Steve
Szia!
Ha most kezded és nem akarsz sok pénzt rá költeni, akkor ne sajnáld az idődet végig olvasni ezt az 1033 oldalnyi témával kapcsolatos hozzászólást, mert rengeteget lehet belőle tanulni! Én már gyakorlom egy ideje, mégis folyamatosan olvasom, hogy egy-egy új problémánál könnyebben jöjjenek az ötletek ! A tudás megszerzése sajnos energiabevitellel és próbálgatással jár és bár itt nem magolni szoktunk, mint a bölcsészek, mégis sokat kell nyomni az alsó felünket, hogy belemenjen a felsőbe! Ne add fel a "csüggedést" és hajrá! Steve
Nos, akkor leírom, hogy miért nem javasolnám azt a kapcsolást. Az analóg kapcsoló kimeneti ellenállása és a sample kapacitás RC tagot képez, melynek időállandója R*C. Nagyjából 5 időállandó elteltével tölt fel a kondenzátor, ez az adatokkal számolva kb. 740 sps mintavételt jelent maximum. Ennek a kondenzátornak alacsony szivárgási árammal kell rendelkeznie, hogy minél tovább tárolhassa a töltést. A műveleti erősítők offsete kapásból hozzá is adódik a kimeneti feszültséghez, tehát a nagyon olcsó, kommersz műv. erősítő nem lesz jó. A uC kimenetén levő PWM jel sem megy fel egészen tápfeszültségig, így itt is pontatlanság adódik, valamint a stabilizált táp kimenete sem pontos. Ezeket figyelembe véve én egyáltalán nem ajánlanám.
Másik dolog, hogy már végképp nem értem, hogy a TL494-nek Te csak a referenciát szolgáltatod a PIC-kel, vagy konkrétan a hibajelet állítod elő? Az utóbbiról korábban már írtam a tápos topikban. Azt írod, hogy 50 mV-t ugrál a táp kimenete. Ezt milyen módon mérted ki? Egy multiméterrel végzett mérés simán becsaphat, ezt szkóppal kéne mérni (arról meg azt mondtad nincs), valamint terhelve pár amperral és nem üresjárásban. Inkább a tápos topikban folytassuk, mert ez itt már erősen off.
En azert csinaltam ezt a konyvespolcot, hogy az ujhus kollegaknak segitsek egy kis irodalommal. Arrol nem tehetek, hogy ezek a kollegak lustak vegignezni a par (1033) oldalt, es ha vegig is olvasnak ugysem vennek eszre ezt a linket.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Építek egy napelemes rendszert. Szeretném mérni a napelemből nyert energiát. PIC-es mérőáramkörre gondoltam 2 soros kijelzővel. Az egyik sorban a leadott feszültség és áram lehetne xx.xV és xx.xA formában. A másik sorban pedig a kinyert teljesítményt mutathatná xxx.xW formában. A mellékelt kapcsolással 0,1V/A, ill. 0,1V/V jelek rendelkezésre állnak. Esetleg meg lehetne spékelni a dolgot úgy, hogy több (pl.:2) csatorna (napelem) adatait felváltva mutatná. 12F629, 12F675, vagy hasonló PIC-el meg lehetne oldani? Eléggé sügér vagyok még a témában, ezért kérem a segítségeteket. A feszültség max. 18V, az áram max. 15-20A, a teljesítmény pedig úgy 300-350W körül várható maximum.
A fórumban csak egy helyre tedd fel a kérdésed.
OK! Csak már nem tudtam innen törölni.
Szép napot!
Sokat nézegettem de nem értem igazán. A probléma az hogy egy telefon egy mikrovezérlő ,és egy usb- bloototh segítségével, hogyan tudna küldeni adatot akár egy másik mikrovezérlőre akár vissza a telefonra?
Mi a kontextus? Ki kuld adatot kinek es min keresztul?
Oda vissza. De például mondjuk blooth nélkül egy java alkmazással hogyan lehetne a telo tx rx-ét irányítani mikovezérlővel. illetve csak a java alkalmazáson belül kívánt dolgokat ez vica -versa
|
Bejelentkezés
Hirdetés |