Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tudom de én sokat néztem de találtam pár eltérőt és azért kérdeztem meg
Értem csak nekem az nem volt világos, hogy ami a sárga és piros kábel melett kijön csupasz (általam árnyékolásnak titulált) kábel ugyanazon lábhoz fut össze a mikrokonnektorban, hogy ez úgy kell, hogy legyen, vagy valahol zárlat van?
Mekkora táp kell hozzá? Melyik a + és a - kábel?
A piros a plusz, a fekete a mínusz. Multival ha nézted a piros mellett kijövő sodrottat és HA a feketéhez ment, akkor az a sodrott a mínusz, tehát az a kettő a táp. A sárga az a szabványos színjelölés, videójel plusz. HA a mellette kijövő sodrott is a feketéhez megy, akkor az a videójel mínusz. Ha ez teljesül, akkor a sárga/sodrottat rákötöd egy RCA csatira (sárga a középső, sodrott a külső) és mehet a TV-be, AV csatorna. Az teljesen szabványos ha minden csatlakozó földpontja ugyanabba a feketébe csatlakozik, spórolnak a drótokkal. Már csak az a kérdés, a fehér hova megy, mert az nem látszik egyáltalán. Ezt még jó lenne kisípoltatni a multival, mert elvileg az a hang plusz és kell még neki egy fekete mínusz is. Az is mehetne egy RCA-ra (fehér belső, fekete külső) és már menne is a mikrofon hangja is a TV-be. A fekete kábelt ellenőrizheted multival, hogy a panelon a "teleföldes" részbe megy-e és akkor biztosan az a mínusz.
Az enyémre 12V DC van írva, de mivel van egy 78L05-os stabilizátor benne, ebből kiderült, hogy tulajdonképpen 5V-al megy és 7V-tól 12V-ig bármi jó neki. Ezt nem látom a tieden, neked kell ellenőrizni. Általában ezek a kamerák 12V-ról mennek, de jobb ha ellenőrzöd. Esetleg ha van típusszáma, akkor lehet keresni adatlapot is. Az enyém színes képet ad és mono hangot.
Hali!Visszatérve a hőmérőhöz, még egy dolgot nem értek... Itt hol vannak a potik? Csak sima ellenállásokat látok... Itt a kapcsrajz: Bővebben: Link
köszönöm szépen a fehér az levan vágva, mikrofon nincs beépitve a kamerába, de hangra lényegében nincs is szükségem, mivel utcára megy, kapu megfigyelésére a kamera, van neki ilyen buborék formályú háza is
Az 1k ellenálások, azok mind potencióméter.
Üdv.
Lőttem is gyorsan pár fotót. Ahova a mikrokonnektor megy, az melett van szilikonba öntve 1-1 kábel. Egyik full fehér, másik fekete/fehér szinü. Ezt sem tudtam beazonositani, de nekem gyanús arra kellenek, ha van a kamerán éjjellátást segitő diódasor (?)
Másik fotón látszik, hogy a fehér kábelhoz tartozó kábelvég simán elvan csipve, ebből gondolom, hogy már gyárilag nem volt rá szükség...meg a mikrokonnektor csatlakozásánál irja is a panelon, hogy "mic off"
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok és egy egyszerű kérdésem lenne. Van egy áramkör ami egy LEDet villogtat. Ezt szeretném kapcsolónak használni, egy másik áramkörben. tehát amikor van feszültség az elsőben akkor az felkapcsolja a másodikat, de amint a feszültség megszűnik, le is kapcsol. Ha jól tudom ezt tranzisztorral lehet megoldani, egy jó ideje olvasgatok is emiatt, de nem találtam pontos választ. Amennyiben valaki tud segíteni, vagy adni egy leírást, linket merre induljak megköszönném. Üdv: D.
Sziasztok!
Lenne egy LED-em, amit szeretnék külső fényhatás függvényében erősíteni-halványítani. Jelenleg 5V.ról megy, 260 Ohmos előtéttel. Így a fényereje nappal meg is felel. Azonban éjszaka nagyon erős. A probléma megoldásához szeretnék betenni egy fotoellenállást, fototranzisztort, csak mivel még sosem használtam ilyeneket, nem értek hozzájuk. Esetleg valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm.
A beöntött kábelről nem tudok semmit, vissza kellene követni, hogy hová megy és onnan lehet következtetni, mire jó. A piros kábelt is vissza kellene követni, hogy melyik alkatrészhez megy és az adatlapja alapján megnézni, hogy stabilizátor-e. Ha nem megy stabilizátorba akkor valószínűleg 5V-os a szerkezet, én azzal próbálnám meg először. Az a 6 lábú SMD IC gyanús a massza fölött, annak kellene a számát megnézni.
A levágott fehér kábel nem biztos, hogy a mikrofon hiányára utal. Ha van mikrofon, akkor az kondenzátormikrofon és a panel másik oldalán van. A MIC OFF jelenthet valamiféle ki/be kapcsolót, ami láthatóan nem volt beépítve. Amikor már megy a kamera, rá lehet mérni a fehér és fekete vezetékre, hogy jön-e rajta jel. Általában ez párszáz millivolt szokott lenni vagy max pár volt.
picit megbontottam a szilikont és mintha ezt irná az IC-n: "ZtZ"....mivel totál laikus vagyok, igy nekem e nem sokat mond ja, semmi széiaszám nincs a kamerán
Holnap estig nemvagyok otthon, ha hazaérek kipróbálom, van otthon nokia töltőm, ami ha jól emlékszem 6V-os, azzal talán nem fogom szétbarmolni
Közben megtaláltam. Az a 6 lábú ZtZ nem érdekes, az valami más. A bal oldali nagy 48 lábú IC a lényeg, 7212X01 a száma, adatlapja. Ez egy fekete/fehér CCD kamera vezérlő. Ez az IC +5V-ról megy. Az alsó sorban jobbról az 5. lába az egyik tápláb (20-as számú láb), ami egy átkötésen majd egy diódán keresztül a mikrocsatlakozó jobb oldalról az első tüskéjére megy. Ha kiméred és így van, és az a tüske a piros vezeték, akkor 5V-ról megy az egész. Egy próbát megér. A 6V elvileg még nem károsítja, az IC 7V-ig bírja. Persze az a plafon, ha lehet inkább stabil 5V-ot adj neki.
nagyon szépen köszönöm, maint lehetőségem lesz rá, kimérem a dolgokat és megpróbálom "szóra birni" a kamerát
Nincs mit. Kíváncsi leszek, működik-e.
Köszönöm a válaszokat! Ma beröfentettem a gépet és hibátlanul működik
Üdv!
Csináltam egy astabil relés kapcsolást feszt adok rá egyet húz a relé és elejt és nem csinál semmit utána, mi lehet a gond?
össze-vissza villog néha megáll ezek a tünetek
Lehet, hogy túl gyors a frekvencia és a relék nem bírják követni. Talán nem telik el elég idő ahhoz, hogy elejtsenek.
Még az lenne a kérdésem hogy ha fogok gy mikrofont majd a számítógép mikrofon bemenetére kötöm akkor lesz egy mikrofonom vagy kel valamilyen extra alkatrész is?
Azt nem tudom milyen az a "gy" mikrofon, de ha elktret mikrofon kapszulára gondolsz aminek összesen két kivezetése van a testet is beleértve akkor valószínűleg igen.
Ekkor a 3.5mm-es Jack testjét kösd a mikrofon testjére, a másikat meg a jack másik (két) pontjára.
kösz a gy mikrofon meg egy mikrofon akart leni
Üdv.
L297-ic vel kapcsolatban lenne kérdésem programozható,mit tud...stb tudna valaki segiteni?
Nem programozható, csak a vezérlő miroprocesszor válláról vesz le egy csomó terhet. Bővebben: Link
Erre az elméleti feladatra tudja valaki a választ?
Elhanyagolható belső ellenállású, 220 V-os áramforrásra sorba kötünk egy 1 kOhm-os és egy 4 kOhm-os fogyasztót. Egy hagyományos forgótekercses műszerrel a 4 kOhm-os fogyasztó sarkain 147 V-os feszültséget mérnek. Mekkora feszültséget mutatna ez a műszer a másik fogyasztó sarkain? Most itt hibás a műszer, és százalékosan lehet venni, hogy mennyivel mutat kevesebbet a valódinál, vagy mi?
Szia! Most már elegem van belőled és az sem érdekel ha kitiltanak innen leszarom,már régebben is vitatkoztunk de mindíg ahogy olvasom a válaszaidat ugyan azokat a sablonos válaszokat adod,egy normális kérdésre csak a sablonos dumád van. Ha meg valaki kérdez tőled valamit hogy indokold meg baszol válaszolni jobb lenne ha törölnéd magad,asszem engem meg törölni fognak na szevvvvvvva!!!
1., 220V/147V = (1k+Re4)/Re4)
2., Re4= 4k X Rm (replusz) 3., 220V/U1 =(4k+Re1))/4k 4., Re1= 1k X Rm Rm = a műszer ellenállása U1 = az 1kOhmon mérhető feszültség Az 1. egyenletből ki kell számolni az Re4-et, Re4-ből ki kell számolni Rm-et a 2. egyenlettel. A 4. egyenlettel ki kell számolni Re1-et, majd azt a 3. egyenletbe helyettesítve kiszámolható U1. |
Bejelentkezés
Hirdetés |