Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1469 / 3986
(#) adam88 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

Nagyon köszönöm a segítséget! Így már értem.
Üdv.:Ádám
(#) SPORE hozzászólása Okt 8, 2011 /

Sziasztok! Azt hogy lehet megoldani, hogy mérjem egy izzó élettartamának idejét? Egy számlálóra gondoltam, ami bekapcsolásnál el kezd számlálni, (óra, perc) vagy ilyesmi.
(#) miki79 hozzászólása Okt 8, 2011 /

Sziasztok!
Az erősítőkbe milyen elektronikai alkatrész végzi az erősítést.Mert azt vettem észre,hogy a kivezetéseken váltakozó áram jön ki nem lüktető egyen áram.Valamilyen
spec tranzisztor.
(#) gkari válasza miki79 hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

Az erősítőkben többféle alkatrész erősíthet:elektroncső, tranzisztor. A "lüktető egyenáram" is váltóáram, legfeljebb nem a "0" feszültség között lüktet-a hang(vagy nagyobb)frekvenciás fesz.(-áram)mindig váltakozó!Javasolom, hogy tanulmányozd az erősítős topicokat!
(#) szbalogh hozzászólása Okt 9, 2011 /

Valaki hallott már impulzusreléről mini változatban? 1-2cm-es kocka össztérfogatban kéne?
Köszi!
(#) szbalogh hozzászólása Okt 9, 2011 /

Bistabil relé tekercsét 8,4V-os akksival akarom táplálni. Az 5V-os vagy a 12V-os relét vegyem?
Egy az egyben rá lehet kötni az akksira vagy kell elé valami áramcsökkentés?
Köszi
(#) subway hozzászólása Okt 9, 2011 /

Szasztok! Remélem érthetően teszem fel a kérdésemet. Egy olyan probléma lenne a téma, hogy automatákat cserélnék. Az óra 16A-s és a 3 fő szektor is. Ezek után 16alszakaszra van leosztva a rendszer, és 2 ponton 10Aes kismegszakítót építettek be. Na most átvizsgáltam a rendszert, és a kábelezés bírná az erősebb biztit. De jelenleg csak 25A-st tudok szerezni. Betehetem a 10esek helyére, vagy lefüstölné az órát a gép, ha betenném?
(#) pontaz hozzászólása Okt 9, 2011 /

Hali! Valaki tud nekem ajánlani egy egyszerűbb rádióvevős kapcsolást? Már kerestem mindenhol, de csak bonyolultakat találtam, meg olyanokat, amik egyszerűek voltak, viszont olyan régi alkatrészek kellettek bele, hogy 10ezrekbe kerülne az egész... Köszi a segítséget!
(#) subway válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

OKé köszi.
(#) pontaz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Ok. Köszi!
(#) pontaz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Találtam is egy jó kapcsolást. Csak 1 dolgot nem értek rajta.... bal oldalt van egy rajz a rezgőkörről. Azt nem értem, hogy ezt hova kell tenni... És L1 kb mekkora? Bővebben: Link
(#) pucuka válasza pontaz hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

köbzoli megkért, hogy a kérdéseidet a megfelelő helyen tegyed fel. Akkor?
Egyébként nem kell sehova kötni, ha úgy rajzolta a készítője. Amúgy ez nem egy egyszerű kapcsolás, csak annak látszik.
(#) ZOL94 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

itt vannak
(#) pontaz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Akkor bocs. Csak fél órát olvastam azt a topikot, és a hozzászólás végét elfelejtettem.
(#) Lamboo hozzászólása Okt 9, 2011 /

Sziasztok
Van egy 24V-os relém, amit 230V-ról szeretnék működtetni. Megoldható ez egy nagy ellenállással? És ha igen mekkorára lesz szükségem? Vagy hogyan tudom kiszámolni?
(#) subway hozzászólása Okt 9, 2011 /

Szevasztok. Feltettem a toroidos témában a kérdésem, de úgy tűnik túlságosan lámának tartják az ottaniak a kérdésemet. Anniy lenne a moderátori kérdésem, hogy ha lehet tegye át ide, mert szerintem itt tudjáka választ. Szal a lényeg, hogy van egy új toroidom, amin két sárga és két piros kiállás van. Melyik vezeték hova megy??? Vagy mirőlk beazonosíthatók ezek?
(#) Lamboo válasza subway hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Szia
Mérd meg a tekercsek ellenállását, amelyiknek nagyobb lesz, az a primer oldal, vagyis az megy a hálózatra (230V).
Utána a másik tekercsen már le tudod mérni hogy hány voltos
(#) mex válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Ha egyáltalán hálózati feszültségre készült...
(#) qvasz2 válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Elvileg igen, ha a relé AC-t kíván. De biztosan el akarsz fűteni 20W-ot??
Kb. 5w-os trafó kéne hozzá, ami egy gyufásdoboznál nem sokkal nagyobb . . .
(#) subway válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 9, 2011 / 1

230/24Vos labortápba vettem. Köszi a tippet.
(#) SPORE hozzászólása Okt 9, 2011 /

Sziasztok! Ez egy tévé adó, a tekercsnek 10mm-es légmagosnak kell lennie, 4 és fél menettel. Én ezt egy kifúrt bambuszrúdra tekertem, de nem találom meg a jelét. Mi lehet a baja?

tvado.gif

(#) mex válasza SPORE hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Milyen frekvenciasávban keresed a jelét?
(#) SPORE válasza mex hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

A tévé egész sávján. Próbáltam analóg tévén is, de ott sem jön be.
(#) Poostmaster hozzászólása Okt 9, 2011 /

Sziasztok.
Egy számításban kérnék segítséget. Nem teljesen világos nekem a led-ekkel kapcsolatos számítás. Itt van ez a kapcsolás. Ebben ugye minden led párhuzamosan van kapcsolva? Akkor pedig az előtétet is úgy kell számolnom, mint ha 1 darab lenne. De hogyan kell a szükséges feszültséget/áramot kiszámolni? Összeadom a kapcsolási feszültségeket? Vagy a feszültség lehet 1 dióda feszültsége (mind egyforma), és az áramerősségeket adom össze?

ledmatrix.jpg

(#) peti16biro hozzászólása Okt 9, 2011 /

Heló!
Az lenne a kérdésem hogy az autó szivargyújtója hány mA -t ad le?
Egy stabot akarok csinálni a mi max 1 A-t bír.
(#) Poostmaster válasza peti16biro hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Ha megnézed a biztosítékját, ki tudod következtetni. Általában más is van rá kötve, azokkal osztozik.
Biztosan ki lehet venni akár 1-2 ampert is. Ha mást nem használsz, még 10 A-is lehet.
(#) Lamboo hozzászólása Okt 9, 2011 /

Sziasztok
Még egy láma kérdésem van...
Az a bekarikázott háromszög az egyenirányirányító dióda felett minek a rajzjele? Milyen alkatrészé?

jel.jpg

(#) pucuka válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Áramgenerátoré.
(#) mex válasza SPORE hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Az alsó, VHF I sávon állítsd be az analóg tv-t valamelyik csatornára (1, vagy a 2) és a tekercs széthúzásával, illetve összenyomásával keresd meg a jelet. Ha van kéznél egy ferrit hangolómag, és egy sárgaréz pálcadarabka, akkor készíthetsz hangolópálcát is. Egy műanyag vagy fapálcára ragasztva a ferritrudacskát, a másik végére meg a sárgaréz, (de lehet alumínium is) rudacskát már kész is. A hangolandó tekercsbe beledugva tudod a tekercs induktivitását változtatni, így a frekvenciát is. Ferrittel alacsonyabb érték, míg a réz, vagy aludarabbal magasabb frekvenciát kapsz, így már nagy valószínűséggel rátalálsz a tv-vel. Eközben a 22pF kondival is lehet hangolni.
(#) David.zsombor hozzászólása Okt 9, 2011 /

Sziasztok abban szeretném segítségeteket kérni hogy valaki le tudná rajzolni az adatlapban található kapcsolást de úgy hogy minden érték meg legyen szóval teljes kapcsolást. Meg azt hogy ez max 700mA es terhelésnél mennyire fog melegedni? Köszi.
Bővebben: Link
Következő: »»   1469 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem