Fórum témák
» Több friss téma |
Csak ezen az oldalon se nagyon vannak technikai specifikációk, átvitel ilyesmi, úgylátszik hogy az egész interneten sehol sincsenek meg, még a gyártó oldalán se tálálom sehol.
Sziasztok!
Most a nálam tapasztaltabbaktól kérnék segítséget. Van egy Marantz SD-40 deckem, tökéletesen működik, egy dolgot leszámítva, hogy gyanúsan zajosan vesz fel, főleg ahhoz képest, hogy ez egy viszonylag komolyabb, jobb minőségű HiFi deck. Idegen felvétel lejátszásakor az elvárható zajszintet hozza, a saját felvételénél van egy susogó, dübörgő zaja (nem tranzisztorzajnak tűnik). Viszont egyáltalán nem torzít, és nem is színezi el a hangot, normál kazettával sem. Gépről felvettem és visszajátszottam egy számot kazetta elejére: ilyen a felvétel. Tiszta, torzítatlan, de ahogy átér a befutószalagon, hirtelen megugrik a zaj, sokkal jobban, mint az Akai magnómnál. A fej még eredeti gyári, de nem látszik rajta kopás.
Sziasztok.
Sony tck-61 magnodeckemet szeretnem felujitatni. Fej,ekszij,stb.Szekesfehervar es kornyeke. Koszonom ![]()
Kicsit törléshiányosnak tűnik nekem a szalag eleje.
Ugye jól gondolom, hogy ott több felvétel is volt már? Ezt a felvételt meg kéne ismételned úgy, hogy beállítod a 0 dB-t majd kihúzod a kábeleket és akkor indítod a felvételt hang nélkül. hagyj egy 10-15 másodperces szakaszt így. Majd dugd be a kábelt és pár másodperc zene után állítsd meg a lejátszót és hagyj így is vagy 10-15 mp-et.
Megcsináltam ezt a felvételt is, új kazettára (a másik tényleg használt volt),és annak sem a legelejére. Talán valamivel kisebb a zaja, de most is hallható az a dübörgés, ami a legjobban zavar benne. Ahhoz hasonlít, amit az olcsó rádiós magnók felvételén lehet hallani, az állandómágneses törlés miatt. Lehet, hogy egyenáram kerül a törlőfejre (bár az előmágnesezés működik)? A felvétel elején az üres szalag zaja van, utána egy kicsit megnő a zaj (indul a felvétel), a dübörgés viszont csak kicsivel később kezdődik el (amint túljut a törlő- és kombináltfej közti részen, ahol még csak az előmágnesezés éri?). A zene kikapcsolása után ugyanolyan marad, csak a felvétel leállításakor szűnik meg a zaj.
Most tényleg jobban hallani. Ez valóban olyasmi amit leírtál, mint az állandó mágneses törlés. Előmágnesezés biztos, hogy van rendesen...Törlőfej nincs féloldalasra kopva? Esetleg egy nagyon finom polír a törlő fejen. Nincs túl sok ötletem. Ill. szkóppal kéne mérni egy törlőjel alakot. Nem változik-e törlés közben. Akkor esetleg lehet félvezető hiba. De ez kicsit passz nekem...
Figyeld csak jobban...
Adj egy kis mélyet a hangfaladra. Vagy próbálj egy fejhallgatót. Azon jön ki igazán. Leginkább 8 másodperctől a zenéig. Tomi! Ez valóban egy új kazetta?
Szerintem a kazetta újnak mondható, legalábbis ezen a részén még biztosan nem volt felvétel. Kb. másfél éve bontottam ki, hogy egy Akai decken tökéletes szalaggal beállítsam a balanszot, az elején van kb. 1 perc 1 kHz-es mérőjel. Ezt a felvételt a másik oldalba visszatekerve készítettem, valamivel a tekercs közepe után. De mindegy mit teszek be, mindegyiknél hallatszik. Krómnál is, csak annak elvből kisebb az alapzaja, viszont ugyanígy hallatszik a dübörgés. A törlőfejen semmi kopás nem látszik, az egész fejegység, és a főtengely is olyan, mintha új lenne, egyedül a nyomógörgőt cseréltem eddig. Szkópom sajnos nincs, illetve hangfrekis tartományban PC-s mérést tudok csinálni, a kb. 85..100 kHz-es törlőfrekvenciát viszont semmivel nem tudom mérni.
Egyébként PC-s hangszórószetten valószínűleg nem jön át, csak jobb HiFi-berendezésen, ha az erősítőn letekerem a basszust, akkor nálam se hallatszik!
bocsi ha kicsit későn reagálok a bejegyzésedre, de:
ez a zaj felkeltette az érdeklődésemet. kipróbáltam mindhárom magnómmal (Sony TC-K490, Technics RS-B755, Sony TC-WR590) és hasonló eredményre jutottam mint te: nekem is hallatszódik ez a jellegű dübörgés. Ráadásul mindhárom magnónál (de különösen a 2kazis sonynál). De vannak régebbi kazettáim (más magnóval készült), és azon is ott van ez a zaj. Szóval ez szerintem valami általános probléma lehet (vagy rossz az összes magnóm...). De ha jól tudom a kazettás magók a mélyhangokat is kiemelve rögzítik a szalagra (vagy lejátszásnál emel ki, nem emlékszem rá pontosan), a fejek érzékenységének csökkenése miatt a mélyebb frekvenciákon. De az is lehet hogy totál tévedtem...
Az stimmel Zoli.
Itt a ropogásszerű zajról van szó. Nem tudom én sem teljesen megítélni, de csináltam én is egy felvételt. AIWA F220 és a ZII es próba kazettám. Rengeteg összevissza felvételt kapott a kazi, de az hallható is lesz. Ilyen ropogás nem nagyon hallatszik pedig higgyétek el kapott a szalag is rendesen. Az első csend 32 mp-ig az nyitott szinten van. A zene végén pedig letekert szintszabályozóval. Tominál a 8. másodperc utáni rész ami igazán nem tetszik nekem. Az új kazettáim nincsenek most itthon, de szerzek egyet a föld alól is és megnézem a szalag elejét én is. Bővebben: Link
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy az normális ha egy magnónak akkor is ott van a hatalmas alapzaj amikor lepausézom, tehát rájöttem hogy nem is a kazikon van a zaj, hanem a fej szedi össze. Ez normális, minden magnónál így van?
Az az előerősítő saját zaja. És ehhez adódik még hozzá a kazetta zaja. A kettőből együtt lesz a kazettáról hallható zajszint. Egyébként minden magnónál így van, de van egy két típus ahol a pause némítja az áramkört.
Hagy javítsalak: a kazetta zaj, az-az, amikor a kazetta csörömpöl tekerésnél. Ezt hívjuk inkább szalagzajnak.
![]()
Sziasztok!
Végig olvastam a különböző véleményeket, meghallgattam az összes felvételt. Szabjan felvételét én jónak mondanám (bár a durva sípolásból gondolom, hogy alaplapi hangkártyával készült, de az már nem a magnó baja). Ezt a fajta zajt én is ismerem, amikor többször használt szalagot már nem lehet hibátlanul törölni, de a Marantz deckem új szalaggal is ilyen! Feltöltöttem még egy utolsó felvételt, Akai magnómmal. Ezt a felvételt használt szalagra, és annak is a legelejére (természetesen zajcsökkentő nélkül) készítettem, de ez az, amit én normális szalagzajnak tartok. (Hozzátenném, ez az Akai deck jóval egyszerűbb felépítésű gép, mint a Marantz, bár a hangzásban meglepően közel állnak egymáshoz. Az egyetlen dolog, ami előnyt jelenthet neki, hogy ebben pár hónapja cserélt, szinte új fejek vannak.)
Még annyit tennék hozzá, hogy valaki említette a 60 dB-es üresjárati zajszintet. Ez már viszonylag jó érték, nálam mindkét magnónak kb. 55-56 dB a zajszintje üresen (már amennyire a Nero hangfelvevője pontosan jelez ki). Persze krómmal jobb lenne, de most arra voltam kíváncsi, hogy normál kazettával, tehát nehezebb feltételekkel mit tudnak. A probléma itt is látható: az Akain a szalag kezdetekor kb. 50-52 dB-re ugrik fel a jelszint, míg a Marantznál majdnem 40-ig, és ez erősen ingadozik is.
Most, ahogy ezt írtam, beugrott valami: ha az állandómágneses törléshez hasonló zaj van a felvételen, akkor esetleg lehet köze durván felmágneseződött fejhez? Ha jól tudom, a kemény fejmagok eleve hajlamosabbak erre, mint a hagyományos anyagú fejek (az Akaiban az utóbbi (HD) fejtípus van).
Igen ezt a hangkártya kérdést jól érzékeled...
![]() Bár a főbb dolgokat optikain keresztül hallgatom, de sajnos ez a b.zi erőlködöm nem adja ki a digitális jelet az analóg kimenetén...Így marad a hangkártya analóg kimenete, ami olyan amilyen. De ez volt hirtelen kéznél, működőképes CD lejátszóm sincs most sajnos...Ez a Marantz viszont teljes x-akta nekem egyenlőre, csak a törlő oszcillátorral lesz valami gubanc...Egyébként az AKAI tényleg nem rossz.
No ástam egy új ZII-t. ..és most egy videót
![]() /..bár az oldal úgy tűnik nem játssza le de letölthető../Egy zsír új szalag elején sem nagyon van pattogásszerű zaj. A mély zúgás már jobban izgat sajnos. Lehet a magnótáp is némi felújításra szorulna. Az mp3 sz@rsága még kazettáról visszajátszva is hallható sajnos, főleg a szám elején. /Az ideiglenes tornyomat meg nem szídni ám!.... ![]() Bővebben: Link
Sikerült megtalálnom a Marantz deckben a hibát! Rossz a törlőfej - ez egyébként ritka dolog. Nem kopott, nem szakadt, de ez veszi rá azt a dübörgő-suhogó zajt. Kipróbáltam, hogy az Akaiban egy használt szalag első pár percét letöröltem, a Marantz mechanikájából pedig kivettem a törlőfejet (bekötve maradt az oszcillátorkörben, de a szalagtól messzebb tettem). Így készítve felvételt nem volt zajos, tehát a kombináltfej és a felvételi erősítő jó. Így betettem és bekötöttem próbaképpen egy régi, bontott BRG törlőfejet, és újra felvétel. Így sem jött vissza a dübörgés, viszont a törlés megvan. Sajnos tartok tőle, hogy a BRG fej nem lesz elég jó a krómszalagok törléséhez is, de a hiba oka megvan, most már csak cserealkatrészt kell szereznem hozzá.
Képet is akartam betenni a régi és az ideiglenes fejről, de nem engedi feltölteni valamiért...
Na, ezt elkiabáltam! :no: Csak addig volt jó, amíg az üres szalagrésznél tartott, utána egyáltalán nem törölt a BRG fejjel. Rámértem, nem szakadt-e, 477 Ohm az ellenállása. Egyáltalán nem törli a felvételt, másik áramkörben meg működik rendben. Érdekes, hogy lehet, mégis zárlatos a másik, mert azon 1,4 Ohm-ot mértem - viszont azzal meg töröl, csak nagyon zajosan...
Van ám MARANTZ márkaszerviz is Budapesten.
Ráadásul tök normálisak (ami roppant szokatlan) a személyes tapasztalatom szerint. De ez csak az én tapasztalatom. Mondjuk magnót jobban lehet buherálni mint CD-t ![]()
Hát az nekem eléggé messze van, és nincs is túl sok lehetőségem felutazni. Kb. kéthavonta megy ismerős, de az is bizonytalan. Az a bajom, hogy nincs szkóp, egyébként ha a törlőfej zárlatos, akkor valószínűleg az tett tönkre valamit az oszcillátorban, szóval a hibás terület már legalább megvan.
Ezt a problémát én már körbejártam az utóbbi időben.Pedig nem lesz az a fej zárlatos. Az AIWA F220 törlőfeje 1.6 Ohm. Raktam hasonló barna újat bele nemrég ami kicsit sincs félrekopva az 4 Ohm os. de már nem törölte rendesen a CrO2 -t. A BRG törlőfejek Ohm számát pedig a képen láthatod. Úgyhogy ott valami nem stimmel...Próbáltam az 1.2 Ohm os-t az aiwába de nem törölt az sem tökéletesen. Mondanám hogy felajánlom neked az új deck törlőt de félek nálad sem lenne jobb az eredmény. Deck-ből kéne bontani egyet.
Sziasztok, most szrencsére kérdezni szeretnék csak valamit. Pioneer p710t hifi magnóján (pd-p710t) mire való az ASES feliratú kapcsoló? Két allása van az egyik disco a másik fine/fade. Jó lenne az egész hifihez is egy leírás mert több dolgot tud mint én
![]()
Használati utasítást nem lehetne valahonnan leszedni? Nagyon örülnék neki
![]()
Köszi, de ebből nem sokat tudok meg. És ezenkívül még van jópár dolog amit nem értek hogy mi ezen a hifin, pedig nem vagyok műszakin analfabéta. Honnan tudnák leírást szerezni hozzá, lehetőleg ingyen?
Tényleg nem tűnik zárlatosnak az a fej. Ma kaptam vissza a szervizből, ingyen, mivel állítólag nem találtak hibát benne... (gondolom, kipróbálták egy olcsó fülhallgatóval, és azon persze nem hallottak semmit. Volt már ilyen, a durva hálózati búgást sem lehetett hallani azon a teszt fülhallgatón, amivel próbálják ezeket a gépeket). Így próbálkoztam tovább, 1.3 ohmos deck törlőfejet tettem be, ezzel hibátlanul töröl, valamivel a suhogás is kisebb tán, de még mindig dübörög, az Akai felvételéhez vagy egy gyári kazettához képest zavaróan. Ezt csak a próba erejéig vettem ki egy másik gépből, ezért vissza kellett tennem, de szerintem nem a fejjel lesz a gond, valamiért nem egyenletes talán a törlőjel? Sajnos ezt nem tudom mérni sehogyan, nincs több ötletem, hogy kihez fordulhatnék még az ügyben...
Már régóta figyelem a problémád, most nem olvasnék vissza, hogy miket tanácsoltak, de a törlésnél visszamaradó dübörgést, én akkor tapasztaltam, mikor állómágnessel, vagy egyenárammal töröltem. Tehát, vagy felmágneseződött valamelyik tengely, vagy talán egyenáram kerül a törlőfejre...
Esetleg kipróbálhatnád, hogy az Akaival törölsz amikor felveszel. Persze rajtahagyod a fejeket, a terhelés miatt, csak egyszerűen kicsavarozod a törlőfejet, és helyére az Akait.
Ha így jó lesz a felvétel akkor egyértelmű lesz a hiba oka: a törlőoszcillátorodban kell szét nézni! |
Bejelentkezés
Hirdetés |