Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bosch PTK23e elektromos tűzőgép elektronika
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Gabó hozzászólása Okt 7, 2011 /

Bosch PTK23e elektromos tűzőgépnek a tirisztora eldurrant de kilett cserélve egy másikra. Lényegében ez vezérli a tekercset. Csere után ugyanúgy hibás maradt a panel. A tirisztor hibája megölhette a vezérlő IC-t? az IC: U490B
Üresbe mérve a kimeneten, ha megnyomom a bekapcsoló gombot ad 160V-ot de ha teszek rá terhelést nem ad ki feszt.
Esetleg ha az IC bedöglött van helyettesítési mód vagy másik kapcsolás ami ugyan ezt a feladatot látja el?(magyarországon nem találtam boltot ahol lenne ilyen ic)

Nem azért írtam új témába mert konkrétan ezt az ICt akarom megvenni, hanem ha van olcsóbb és gyorsabb mód erre egy másik kapcs rajzis érdekel)
(#) abcdabcd válasza Gabó hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Úgy látom, ezt az ic-t az ATMEL gyártja, esetleg próbálkozz a hazai ATMEL forgalmazónál (legalábbis a mikrokontrollereiket ők forgalmazzák) az MSCBP kft-nél, hátha tudnak segíteni...
Bővebben: Link
(#) Gabó válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 7, 2011 /

Köszi szépen! Hétfőn felhívom őket hátha. Ajánaltot kaptam máshonnan de ezt az ic-t 4-5e +Áfáért tudnák behozni.
(#) abcdabcd válasza Gabó hozzászólására (») Okt 8, 2011 /

Szívesen! Esetleg még az adatlap alapján méricskélhetsz a meglévőn, linkelem, ha esetleg neked nem dobta volna ki a kereső: Bővebben: Link
(#) Gabó hozzászólása Okt 8, 2011 /

Bemérés meg az adatlap megvan, és sajna az ic hibásodott meg a tirisztor mellett amit cseréltem.
Esetleg más elektronikai megoldást is szívesen fogadok.
(#) Gabó válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Felhívtam az MSCBP kft-t és sajna nemismerik ezt a fajta ic-t.
(#) abcdabcd válasza Gabó hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Hát akkor nem nagyon maradt ötletem, mert amúgy amikor ajánlottam őket, előtte rákerestem az általam ismert boltokra, és egyikben se találtam... a google talán a digikey-t dobja ki Amerikában... de ott se ír árat, lehet rendelni kell, vagy lehet nem is lehet onnan se rendelni...
Szóval, ha találtál olyat, aki beszerezné neked, ha a gép ér annyit amibe kéne, akkor talán vedd meg, nehogy ne legyen már onnan se később...
Kiváltani lehet, hogy ki lehetne, valami egyedi mikrokontrolleres valamivel, de az lehet nem passzolna lábszámban, akkor meg külön kis ráültetett panel kéne az eredetire a kontrollerhez, ha a mostani ic smd-s akkor meg ez még bonyoultabb...

Talán valaki, aki ért ilyesmihez, és látja a témát tud segíteni, de ha valakivel íratnál programot az minimum annyi lenne szerintem, amennyiért ezt az ic-t meghoznák neked... hacsak nem valaki tud valami a neten elérhető kész megoldást...
(#) Gabó válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Igen külföldről behozva lenne anyi. Amimeg azt illeti, hogy ér e a gép több mint 6e ftot kérdéses, igaz márkás de akkor már kicsit többért veszek másikat.
Ismerőssel már dolgozunk egy másik terven csak több helyen elakadtunk. Az erő szabályzása már nagyából megvan csak a tekercsre való rásütés és utána való lekapcsolás X ideig való része nincs.
(#) algeza válasza Gabó hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Urak! Nem kell ide semmiféle csillagháborús technológia, sem mikrokontroller, sem csuda logika.
Ez egy egyszerű egyszerű monostabil multivibrátor, ami 240 váltóról működik. Ha jól látom, ez egy kéziszerszám, ahol lényeges a kis méret, az egyszerűség.
Ez egy céláramkör, kizárólag erre a feladatra. Lényeg, hogy 240 váltóról, pár alkatrésszel működjön. (Pont a kezemben van egy PT8A 8 lábú tokkal ellátott kenyérpirító vezérlőpanel. Az is hasonszőrű.)
Talán valami Bosch szervizben lehetne érdeklődni az IC -ért, de nem fűzök sok reményt hozzá.
Teljes funkcionalitásához sok (nagy méretű) HW kellene, nem biztos, hogy meg lehetne oldani a helyprobléma miatt. Bár nem ismerem a kütyüt, nem tudom mekkora hely van benne.
Esetleg egy szilárdtest relével közelíteni lehetne a működését. A kapcsolóval valami feltöltött kondenzátort kellene rásütni a relé bemenetére. Persze valami áram és feszültséghatároló rész is kell. De ehhez (első blikkre úgy gondolom) morze kontaktusos ?ravasz? kapcsoló kellene.
Míg a gomb el van engedve, tölti az időzítő kondit, majd ha megnyomom, rásüti a SSR ?re.
(#) Gabó válasza algeza hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

A monostabil multivibrátor nemrossz ötlet főleg ha meglehet oldani, hogy a kapcsoló lenyomására adjon 1 jelet ami vezérli a tekercset működtető alkatrészt (jelen esetbe tirisztort vezérelt).
Sajna nagy kondinak nincs hely maga a panelse anyira nagy.

DSC03454.JPG

(#) merlingerin válasza Gabó hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

NE555 bőven elfér ide..

Tápnak meg a mellékelt kép alapján. Kondi 470NF, MKT 400V legalább. Az 555 kimenete meg egy nullaátmenet érzékelős opto, meg egy triac, vagy tokozott SSR..

Fél óra alatt megvan, lyukacsos nyákból eleve ilyen alakúra csinálod, be fog passzolni az eredeti helyére...

Szerkeszt: sajnos a táp rajzát nem tudom becsatolni, az új fóum motor nem csatolja be.. kitettem ide:
(#) algeza válasza Gabó hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Biztos, hogy rossz az IC?
Ugyanis szerintem mindössze 50 ? 200 mSec körüli iőre kapcsolja be a tirisztort. Ezt pedig multiméterrel ki nem méred!
Biztosan jó a kütyü behúzómágnese, mechanikája? Nem ott van az eb elhantolva?
(#) algeza válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Mint már említettem, azért lett ez a céláramkör ?kitalálva?, mert 240 V AC ?ről működik, kevés, pici alkatrész kell hozzá. A projektbe nem fér bele mindenféle csicsa. Külön táp, optó, egyebek. Itt fizikai méret korlátai vannak az ötletelésnek!
Nézd csak meg a Gabó által belinkelt képet!
Vagy ezt a linket: Bővebben: Link
(#) algeza válasza algeza hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Kedves Gabó!
Ha végképp nem jutsz dűlőre (Vagyis már nem sajnálod nagyon a kütyüt!), javaslom a következő 'barbár' próbát:
Zárd rövidre a tirisztort! Tehát kiiktattad a kütyü 'okosságát'.
A szerkezet így addig kap villanyt, amíg nyomod a ravaszt. Ha nem megy tönkre, lehet hogy így több-kevésbé működik!
De ez csak a végső megoldás!
U.I.: A nejem kiporszívózta a teljesen átázott szőnyeget. Persze a gép elektronikus teljesítményszabályozója rommá égett. Darab drót a szabályozó helyett, oszt tök gázzal lehet porszívózni! No persze felemeli a szőnyegeket, de szív, mint atom! És nem kellett újat venni. A nejem meg már nem szívat vizes dolgokat egy hetes szőnyegseprős takarítás után. Mert megértette a fizikát. Hja! Ez volt a tanulópénze.
(#) mikulás válasza algeza hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Szia Gábor eme ic-ét,bos porszivokban lelhetökmégfel.Még lehet leledzik nálam is egy.Ha még kell megkeresem s ha mégmügszik elküldöm ha érdekel.Nameg ha megtalálom)
(#) Gabó válasza mikulás hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Porszívó?! Erre nem is gondoltam, hogy abba is van ez a fajta ic
Ha megtalálod és elküldöd szívesen elfogadom a pk-t kifizetem meg az ic-t természetesen
(#) mikulás válasza Gabó hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Sajna megtaláltam kissé elfekvö dolgaim közt,bár nemletvolnameg elvan szakadva az egész jobb lábsor.neharagudj hogy kecsegtetelek de igy nemadomoda.De találtam u2008b- az esetleg nemjo hejetesitésének.Még nemnéztem utána.
(#) Gabó válasza mikulás hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Menyire van a lábsora letörve? képet tudsz küldeni mailba? Mert ha nem vészes akkor még javítható.
Az Ic-t átnézem hátha jó
(#) mikulás válasza Gabó hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Sajnos nagyon sérült,egyengetésre használt sindarab probálkozott egyensujózni rajta nemsok eséjel.gondolhatod sarkais sérült.
(#) Gabó válasza mikulás hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Akkor esélytelen a helyreálítása?
(#) mutatvanyos hozzászólása Nov 29, 2012 /

Én is szert tettem egy ugyanilyen tűzőgépre, ugyanilyen hibával, most rendeltem hozzá az ebay-on U490/B IC-t, 1790ft-ba jött ki szállítással együtt.
(#) BorbelyJanos49 hozzászólása Dec 17, 2012 / 1

Nem tudom, megjavítottad-e az elektronikát, de én most javítottam egy B&D DN418-asét. Az elektronika megegyezik a bosch-sal. Cseréltem a tirisztort TIC 126-ra ,a 4A-es biztosítékot,- ami a variálás miatt szállt el és a lényeg: az 1N007-es diódát, ami a tekerccsel párhuzamosan van kötve /a biztosíték mellett/ ez véd az impulzusok ellen. Szerintem az u490b ritkán megy tönkre. Előbb egy tic106-ossal próbálkoztam, de az mind feszültségben,mind áramerősségben kevesebbet tud, így a sorozatlövést 7. fokozaton már nem viselte el. Remélem,tudtam segíteni?
(#) mutatvanyos válasza BorbelyJanos49 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Az a baj, hogy nálam az elektronika be van öntve, ma kaptam meg az új IC-t, újracsinálom a nyákot... épp azon filóztam, milyen tirisztor kéne, a TIC 126 tirisztor lábkiosztása megegyezik az eredetivel?
(#) BorbelyJanos49 hozzászólása Dec 22, 2012 /

A lábkiosztás megegyezik. Egy kicsi éles csavarhúzóval, vagy hasonló tárggyal ki tudod bontani az alkatrészeket. Vigyázz, mert a tirisztor mellett közel van ellenállás és kondi a két oldalánál. Csak óvatosan!A dióda mellett nincs semmi, csak az fekete biztosíték.
(#) Gabó hozzászólása Jan 2, 2013 /

Jelentem itt sötét anomália ügyködik a hátam mögött. A fenti gép amikor megkaptam nem működött. Csere a tirisztor semmi reakció, jó akkor majd unalmas időszakba megkeresem és bújom tovább. Ma szétszed kiforraszt pár alkatrész, köztük a fent nevezett dióda, ami persze jó volt összetesz, kipróbál tirisztor nélkül, van életjel a kimeneten. Tirisztor vissza megint elő multiméter megint van életjel... összetesz megy. Hogy mi lehetett a baja, azt meg nem tudom mondani, hisz cserélve semmi se lett benne. Gyanúm, hogy amikor a másik tirisztor kisült, valami vezető réteget alakított ki abba a gyantába, ami most megbontva megszakadhatott.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem