Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Üdv.
Az illetékesektől vagy aki ismeri a terméket érdeklődnék,hogy érdemes-e beruházni erre a készülékre?Gondolok itt a megbízhatóságra stb...
Én mindenképpen kipróbálnám a vásárlás előtt. Sajátos tapasztalat: ami mindenre jó az valójában semmire....
Nekem ez a véleményem a kombinált fogóról is.
[quote]Én mindenképpen kipróbálnám a vásárlás előtt. Sajátos tapasztalat: ami mindenre jó az valójában semmire....
[OFF]Azért mert két gépet raktak egy dobozba,még nem jelenti hogy x@r.
Tehát: a puding próbája az evés! Szerintem!
135-ért nagyon "körülljárnám" és azért rengeteg pudingot lehet kapni.
Az ár kategórián belül nagyjából mind egyforma....
- már jelentek meg a fórumon készülék fotók (és felismerések), amik azt igazolják, hogy kategóriánként igencsak nagy a hasonlóság... - az ára viszont nem kevés! ez az én véleményem csendesen...
nézz szét:pl: dankovics.com oldalon, STAHLWERK CT520
Sziasztok!
A következő a problémám: Annak idején megépítettem a macit, már majdnem 1 éve, kifogástalanul működött és működik most is.De, eddig csak jobbára 2-es pálcával használtam és elég is volt szépen vitte, amikor megépítettem 2,5-essel is próbáltam azt is leolvasztotta viszont nem volt neki olyan ereje mint kellene még a az áramszabályozó poti max állásánál sem éppen határeset volt. Akkor nem is annyira foglalkoztam vele jobbára elég volt a vékonyabb pálca is. Most jobban használtam volna a vastagabb pálcákat és ezért kicsit tuningolni akartam az áramon. Elvileg így is tudnia kellene a 130 ampert (butított verzió, a potinál 820 Ohmos ellenállás), mert minden a rajz szerint készült. Egyenáramú sönttel mértem a kimenő áramot hegesztés közben kb 80A körül mértem, már amennyire ez hihető, de ez a poti max állásánál.De érezni is hogy ez a 2,5 es pálcxánál már nem az igazi. Kicsit furcsa az is hogy a poti fél állásáig szabályoz utána nem történik semmi hiába tekerem feljebb az áram nemlesz nagyobb, kisebbre lehet venni az áramot egész vékony lemezeket szépen tudtam vele hegeszteni. Próbáltam hogy kicseréltem a 820 Ohmos ellenállást 510-re akkor se történt változás a 80 amper körüli érték maradt. A hálózatból is olyan 7-8 amper körül vesz fel ezt is keveslem. Már próbáltam az áramváltó áttétellel variálni, az áramváltó körben lévő 1,6 ohmos ellenállással is próbálkoztam (csökkentettem, növeltem), de csak a beállítható minimális áramérték tolódott kisebbre nagyobbra meg a rövidzárási áram változott a kivehető maximális nem. Az áramváltó a tervben megadott méretű 80 menetszámú ferrit gyűrűs. A gépben a főtrafó 6 pár mag U57re készült mindenféle vegyes párosításben. Rámértem a vezérlő jelalakra, 33 KHz, majdnem 50 % kitöltéssel (lehet hogy ez sok?). Működés közben semmi rendellenes melegedés, hang nics, jól dolgozik a masina, letapadás védelem működik, csak jó lenne belőle több áramot kicsikarni. Előre is köszi az észrevételeket.
Mennyi a rövidzárási áram, ha a munkakábel végén zárod rövidre? Ha azt a 810 ohmot kicseréled kisebbre, ez a rövidrzárási áram sem nő?
Méricskéltem egy kicsit. 40 amperes 60 mV-os sönttel. Most 510 Ohmos ellenállással a következőket mértem:
-a poti fél állásában rövidzárnál a söntön kb 160 mV-ot ez kb 100A - a poti max állásában rövidzárban 240 mV-ot kb 160 A 2,5 pálcával hegesztve: - poti félállásban 80A - poti max állásban 90A Nem tudom ezek az értékek mennyire helytállóak.
Nem szól bele korán a letapadás védelem?Kösd le a védelmet úgy próbáld ki.
Olyan, mintha nem jönne ki elég feszültség a kimeneten. Ha ez a fesz kicsi, akkor nem tud elég nagy hegesztőáram kialakulni. Áramot tud rendesen, mert ugye, az előbbi mérés szerint ez 160 A. Viszont, nincs elég fesz. Biztos, hogy jó az a trafó? Nem lehet, hogy eggyel kevesebb a szekunder menetszám? ( Arra gondolni sem merek, hogy túl nagy a trafó szórási induktivitása. ) A hálózati feszültség hegesztés közben nem csökken le nagyon?
A letapadás védelemre holnap ránézek még, meg a hegesztés alatti feszültségre is, a trafónak jónak kell lennie, az üresjárati fesz. 46V körüli digit multival mérve. Menetszámokkal nem lehet baj.
A trafóról tegyél fel képet, vagy legalább a primer/szekunder tekercsek elhelyezkedését írd le.
De valószínűleg túl nagy a szórása a tünetek alapján. Ha tudod mérd meg a szórást!
Kikötöttem a letapadásvédelmet semmi nem változott. Hegesztés közben a betápfesz 280-290V, a kimeneti 20-24-re esik vissza.
p_istvan Tettem fel képet a trafóról, akkor lehet hogy másikat kellene csinálnom? Induktivitás mérőm sajnos nincs.
Ha jól emlékszem, a Maci főtrafó áttétele 20/6, vagyis a szekunder tekercs 6 menetes. A fényképek alapján nálad ez fél menettel kevesebb, ugyanis ahhoz, hogy 1 menet legyen az E vasmagos trafóban, az egyik ablakba bedugod a drótot, a másikon meg kihúzod. Tehát mindkét szekunder kivezetésnek a trafó azonos oldalán kell kijönnie. A fényképeken pont ellenkező oldalon jönnek ki a drótok, tehát fél menet eltérés van. ( Ettől még nem biztos, hogy ez a hiba, de ez sem jó így. )
Sziasztok
Valaki meg tudná nézni, hogy mi lehet a baja ennek a programnak Lefordítani még csak meg de a PIC programozásnál hiba van Igaz a fordító is panaszkodott de lefordította
Szerintem, lehetne szorosabb a tekercselés, a csévetest hiánya miatt kissé szétnyílik, nem egyenletes a tekercselés, a vastag merev szigetelőanyag miatt -amivel körbe van tekerve a sodrat- túl nagy lehet a távolság a primer és szekunder között. Az alacsony szóráshoz hosszú lapos tekercs kell, -ezért alacsony a teljesítmény ferritek ablakmagassága és nem a gyártók hozzá nem értése miatt- valamint a primer és szekundernek minél közelebb kell lennie egymáshoz és egyenletesen résmentesen kell elhelyezkednie egymáson. Nálad ezek egyike sem teljesül rövid, magas tekercs, kissé ziláltan! Némi szórásra nem kényes ez a konstrukció, de Nálad a határon van.
Az írásodból gondolom hogy van szkópod, nézd meg hegesztéskor (80 - 90 A) mennyi a vezérlés kitöltése, illetve rövid zárban mikor 160 A-t mérsz (ne túl soká mérj így) közel van-e az 50%-hoz a vezérlés, ha igen már nincs hova szabályoznia a nagyobb kimenő áramhoz a nagy szórás miatt, ekkor a szekunderen jóval kisebb lesz 50%-nál a kitöltés.
Szervusz!
Mire panaszkodik a fordító? (ha van HEX akkor lehetnek figyelmeztetések, ettől csak a működésben lehetnek esetleg problémák, de nem jellemző ha a programozó körültekintően járt el, de a program égetésére nincs hatással) A programozásnál mi a hiba? (körülmények, hibaüzenetek)
Így igaz nincs csévetest, valóban a tekercselés is kissé trehány, Katt-nak is igaza van csak 5és fél menet a szekunder, gondolkodok rajta hogy készítek egy másik trafót is, de előtte még méricskélek.
Szia
Most megint szeretem, volna fordítani de, most már nem is akar fordítani De előzőleg meg csinálta de akkor a Pickit2 program panaszkodott
Üdv mindenkinek!
Serintetek ETD59 es vasmag jolessz egy ilyen heggesztöaparatura megépitéséhez? sajnos már meguntam cipekedni a "kicsi" trafomat (6kW) Ha jo a vasmag, felfér rá a megfelelö tekercs mennyiség?
Az mplab-oddal vagy a beállításával lehet gond.
DE miért akarod "debug" opcióval fordítani? (Debug build of projekt...) A PicKit2 csak kb. az mondja, hogy néhány konfigurációs szó hiányzik a HEX-ből és a jobbra fönt lévő alapértelmezett értékek lesznek égetve, ha Neked is megfelel. Jelenleg kísérletileg van fenn a linuxomon az MPLABX és az szó nélkül fordítja most is a programot, többet én sem tudok mondani neked, már csak azért sem mert, egyrészt nem látom az mplabod beállításait másrészt én a CCSC-vel és a saját szerkesztőjével küzdöttem eddig, most próbálok áttérni az mplabra és az mplabC8-ra. Szerintem valamelyik "szakirányú" topicban fognak segíteni az mplab helyes beállításában és/vagy telepítésében!
Az ETD 59-el több hegesztőgép gyártó is készít invertert. Ha kellő körültekintéssel csinálod, ráférhet a drót. A legjobb térkitöltésű a négyszög keresztmetszet lenne, ha ilyen formátumot tudsz csinálni vagy szerezni, akkor ebből csináld, vagy réz fóliából.
Jó reggelt. Lenne egy kérdésem. Megtekertem a fojtó tekercset egy pár U 57-re, 14 menetet 3x2,8mm átmérőjű drótból(kb. 18 négyzet mm.). Megmértem az induktivítását 34uH lett. Jó ez így?
Valamit csak kitalálok, hogy négyszög legyen, valami ésszerü kapcsolást tudsz ajánlani hozza?
Tökéletes lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |