Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   239 / 564
(#) saraha hozzászólása Okt 8, 2011 /

Üdv.
Az illetékesektől vagy aki ismeri a terméket érdeklődnék,hogy érdemes-e beruházni erre a készülékre?Gondolok itt a megbízhatóságra stb...
(#) Papp Ferike válasza saraha hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Én mindenképpen kipróbálnám a vásárlás előtt. Sajátos tapasztalat: ami mindenre jó az valójában semmire....
(#) mex válasza Papp Ferike hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Nekem ez a véleményem a kombinált fogóról is.
(#) dara válasza Papp Ferike hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

[quote]Én mindenképpen kipróbálnám a vásárlás előtt. Sajátos tapasztalat: ami mindenre jó az valójában semmire....
[OFF]Azért mert két gépet raktak egy dobozba,még nem jelenti hogy x@r.
(#) Papp Ferike válasza dara hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Tehát: a puding próbája az evés! Szerintem!
(#) kralikandras válasza Papp Ferike hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

135-ért nagyon "körülljárnám" és azért rengeteg pudingot lehet kapni.
(#) Temela válasza Papp Ferike hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Az ár kategórián belül nagyjából mind egyforma....

- már jelentek meg a fórumon készülék fotók (és felismerések), amik azt igazolják, hogy kategóriánként igencsak nagy a hasonlóság...

- az ára viszont nem kevés! ez az én véleményem csendesen...
(#) Temela válasza saraha hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

nézz szét:pl: dankovics.com oldalon, STAHLWERK CT520
(#) pjg válasza Temela hozzászólására (») Okt 9, 2011 /

Ez jobb vételnek látszik.
(#) Gee hozzászólása Okt 11, 2011 /

Sziasztok!
A következő a problémám: Annak idején megépítettem a macit, már majdnem 1 éve, kifogástalanul működött és működik most is.De, eddig csak jobbára 2-es pálcával használtam és elég is volt szépen vitte, amikor megépítettem 2,5-essel is próbáltam azt is leolvasztotta viszont nem volt neki olyan ereje mint kellene még a az áramszabályozó poti max állásánál sem éppen határeset volt. Akkor nem is annyira foglalkoztam vele jobbára elég volt a vékonyabb pálca is. Most jobban használtam volna a vastagabb pálcákat és ezért kicsit tuningolni akartam az áramon. Elvileg így is tudnia kellene a 130 ampert (butított verzió, a potinál 820 Ohmos ellenállás), mert minden a rajz szerint készült. Egyenáramú sönttel mértem a kimenő áramot hegesztés közben kb 80A körül mértem, már amennyire ez hihető, de ez a poti max állásánál.De érezni is hogy ez a 2,5 es pálcxánál már nem az igazi. Kicsit furcsa az is hogy a poti fél állásáig szabályoz utána nem történik semmi hiába tekerem feljebb az áram nemlesz nagyobb, kisebbre lehet venni az áramot egész vékony lemezeket szépen tudtam vele hegeszteni. Próbáltam hogy kicseréltem a 820 Ohmos ellenállást 510-re akkor se történt változás a 80 amper körüli érték maradt. A hálózatból is olyan 7-8 amper körül vesz fel ezt is keveslem. Már próbáltam az áramváltó áttétellel variálni, az áramváltó körben lévő 1,6 ohmos ellenállással is próbálkoztam (csökkentettem, növeltem), de csak a beállítható minimális áramérték tolódott kisebbre nagyobbra meg a rövidzárási áram változott a kivehető maximális nem. Az áramváltó a tervben megadott méretű 80 menetszámú ferrit gyűrűs. A gépben a főtrafó 6 pár mag U57re készült mindenféle vegyes párosításben.
Rámértem a vezérlő jelalakra, 33 KHz, majdnem 50 % kitöltéssel (lehet hogy ez sok?). Működés közben semmi rendellenes melegedés, hang nics, jól dolgozik a masina, letapadás védelem működik, csak jó lenne belőle több áramot kicsikarni. Előre is köszi az észrevételeket.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Gee hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Mennyi a rövidzárási áram, ha a munkakábel végén zárod rövidre? Ha azt a 810 ohmot kicseréled kisebbre, ez a rövidrzárási áram sem nő?
(#) Gee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Méricskéltem egy kicsit. 40 amperes 60 mV-os sönttel. Most 510 Ohmos ellenállással a következőket mértem:
-a poti fél állásában rövidzárnál a söntön kb 160 mV-ot ez kb 100A
- a poti max állásában rövidzárban 240 mV-ot kb 160 A
2,5 pálcával hegesztve:
- poti félállásban 80A
- poti max állásban 90A
Nem tudom ezek az értékek mennyire helytállóak.
(#) dara válasza Gee hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Nem szól bele korán a letapadás védelem?Kösd le a védelmet úgy próbáld ki.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Gee hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Olyan, mintha nem jönne ki elég feszültség a kimeneten. Ha ez a fesz kicsi, akkor nem tud elég nagy hegesztőáram kialakulni. Áramot tud rendesen, mert ugye, az előbbi mérés szerint ez 160 A. Viszont, nincs elég fesz. Biztos, hogy jó az a trafó? Nem lehet, hogy eggyel kevesebb a szekunder menetszám? ( Arra gondolni sem merek, hogy túl nagy a trafó szórási induktivitása. ) A hálózati feszültség hegesztés közben nem csökken le nagyon?
(#) Gee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

A letapadás védelemre holnap ránézek még, meg a hegesztés alatti feszültségre is, a trafónak jónak kell lennie, az üresjárati fesz. 46V körüli digit multival mérve. Menetszámokkal nem lehet baj.
(#) p_istvan válasza Gee hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

A trafóról tegyél fel képet, vagy legalább a primer/szekunder tekercsek elhelyezkedését írd le.
De valószínűleg túl nagy a szórása a tünetek alapján. Ha tudod mérd meg a szórást!
(#) Gee válasza dara hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Kikötöttem a letapadásvédelmet semmi nem változott. Hegesztés közben a betápfesz 280-290V, a kimeneti 20-24-re esik vissza.

p_istvan
Tettem fel képet a trafóról, akkor lehet hogy másikat kellene csinálnom? Induktivitás mérőm sajnos nincs.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Gee hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Ha jól emlékszem, a Maci főtrafó áttétele 20/6, vagyis a szekunder tekercs 6 menetes. A fényképek alapján nálad ez fél menettel kevesebb, ugyanis ahhoz, hogy 1 menet legyen az E vasmagos trafóban, az egyik ablakba bedugod a drótot, a másikon meg kihúzod. Tehát mindkét szekunder kivezetésnek a trafó azonos oldalán kell kijönnie. A fényképeken pont ellenkező oldalon jönnek ki a drótok, tehát fél menet eltérés van. ( Ettől még nem biztos, hogy ez a hiba, de ez sem jó így. )
(#) HDD hozzászólása Okt 12, 2011 /

Sziasztok
Valaki meg tudná nézni, hogy mi lehet a baja ennek a programnak
Lefordítani még csak meg de a PIC programozásnál hiba van
Igaz a fordító is panaszkodott de lefordította

PIC_program.c

(#) p_istvan válasza Gee hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Szerintem, lehetne szorosabb a tekercselés, a csévetest hiánya miatt kissé szétnyílik, nem egyenletes a tekercselés, a vastag merev szigetelőanyag miatt -amivel körbe van tekerve a sodrat- túl nagy lehet a távolság a primer és szekunder között. Az alacsony szóráshoz hosszú lapos tekercs kell, -ezért alacsony a teljesítmény ferritek ablakmagassága és nem a gyártók hozzá nem értése miatt- valamint a primer és szekundernek minél közelebb kell lennie egymáshoz és egyenletesen résmentesen kell elhelyezkednie egymáson. Nálad ezek egyike sem teljesül rövid, magas tekercs, kissé ziláltan! Némi szórásra nem kényes ez a konstrukció, de Nálad a határon van.

Az írásodból gondolom hogy van szkópod, nézd meg hegesztéskor (80 - 90 A) mennyi a vezérlés kitöltése, illetve rövid zárban mikor 160 A-t mérsz (ne túl soká mérj így) közel van-e az 50%-hoz a vezérlés, ha igen már nincs hova szabályoznia a nagyobb kimenő áramhoz a nagy szórás miatt, ekkor a szekunderen jóval kisebb lesz 50%-nál a kitöltés.
(#) p_istvan válasza HDD hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Szervusz!
Mire panaszkodik a fordító? (ha van HEX akkor lehetnek figyelmeztetések, ettől csak a működésben lehetnek esetleg problémák, de nem jellemző ha a programozó körültekintően járt el, de a program égetésére nincs hatással)
A programozásnál mi a hiba? (körülmények, hibaüzenetek)
(#) Gee válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Így igaz nincs csévetest, valóban a tekercselés is kissé trehány, Katt-nak is igaza van csak 5és fél menet a szekunder, gondolkodok rajta hogy készítek egy másik trafót is, de előtte még méricskélek.
(#) HDD válasza p_istvan hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Szia
Most megint szeretem, volna fordítani de, most már nem is akar fordítani
De előzőleg meg csinálta de akkor a Pickit2 program panaszkodott
(#) neocska hozzászólása Okt 12, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Serintetek ETD59 es vasmag jolessz egy ilyen heggesztöaparatura megépitéséhez?
sajnos már meguntam cipekedni a "kicsi" trafomat (6kW)
Ha jo a vasmag, felfér rá a megfelelö tekercs mennyiség?
(#) p_istvan válasza HDD hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Az mplab-oddal vagy a beállításával lehet gond.
DE miért akarod "debug" opcióval fordítani? (Debug build of projekt...)
A PicKit2 csak kb. az mondja, hogy néhány konfigurációs szó hiányzik a HEX-ből és a jobbra fönt lévő alapértelmezett értékek lesznek égetve, ha Neked is megfelel.
Jelenleg kísérletileg van fenn a linuxomon az MPLABX és az szó nélkül fordítja most is a programot, többet én sem tudok mondani neked, már csak azért sem mert, egyrészt nem látom az mplabod beállításait másrészt én a CCSC-vel és a saját szerkesztőjével küzdöttem eddig, most próbálok áttérni az mplabra és az mplabC8-ra.
Szerintem valamelyik "szakirányú" topicban fognak segíteni az mplab helyes beállításában és/vagy telepítésében!
(#) mpisti válasza neocska hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Az ETD 59-el több hegesztőgép gyártó is készít invertert. Ha kellő körültekintéssel csinálod, ráférhet a drót. A legjobb térkitöltésű a négyszög keresztmetszet lenne, ha ilyen formátumot tudsz csinálni vagy szerezni, akkor ebből csináld, vagy réz fóliából.
(#) KissAttila hozzászólása Okt 13, 2011 /

Jó reggelt. Lenne egy kérdésem. Megtekertem a fojtó tekercset egy pár U 57-re, 14 menetet 3x2,8mm átmérőjű drótból(kb. 18 négyzet mm.). Megmértem az induktivítását 34uH lett. Jó ez így?
(#) neocska válasza mpisti hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Valamit csak kitalálok, hogy négyszög legyen, valami ésszerü kapcsolást tudsz ajánlani hozza?
(#) dara válasza KissAttila hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Tökéletes lesz.
(#) dara válasza neocska hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Mi az hogy ésszerü kapcsolás?Itt van fenn egy rakás rajz,abból lehet válogatni.
Következő: »»   239 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem